Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 10 juni t/m zo 16 juni 2024

8 juni 2024, 04:31
Maandag:
+  Poetin is van plan om ergens in de komende weken een bezoek te brengen aan Noord-Korea. De reis zou deze maand al kunnen plaatsvinden. Hij zou vervolgens direct doorgaan naar Vietnam.
+ Negentig landen en organisaties hebben zich volgens de Zwitserse regering aangemeld voor de Oekraine-top bij Luzern. Zelensky beoogt een internationale top over vrede in zijn land en Zwitserland heeft zich begin dit jaar als gastheer aangeboden. De helft van de landen is Europees.
+ Een man die tekeerging tegen een kind met een promilitair symbool op zijn muts moet daarvoor in Rusland drie jaar de cel in. De verdachte was vorig jaar gefilmd toen hij de 11-jaige jongen begon uit te schelden: Steek die muts in je achterste, idioot zou hij hebben gefoeterd.
+ Oekraine overweegt F-16’s in buitenland te plaatsen uit bescherming tegen Russische aanvallen. Volgens een hoge Oekraiense militaire officier kan dit nodig zijn om de gevechtsvliegtuigen te beschermen.
+ Polen gaat opnieuw een bufferzone invoeren bij Belarus op de 2 populairste plekken onder immigranten die de grens naar het EU-land willen oversteken. De regering hoopt zo de illegale immigratie vanuit het buurland terug te dringen.
+ Het Oekraiense leger heeft naar eigen zeggen in 1 nacht 3 Russische luchtverdedigingssystemen beschadigd tijdens raketaanvallen op de Krim. De radarsystemen zouden ‘onmiddellijk’ zijn gestopt met werken na de aanvallen. Geen van onze afgevuurde raketten werd onderschept door de ‘zeer effectieve’ luchtverdediging van de vijand’, aldus de Generale Staf.
 
Dinsdag:
Rusland zegt het dorp Staromaiorske in de Donetsk-regio in het oosten van Oekraine te hebben veroverd. Dit gebeurt aan de vooravond van de top in Zwitserland. Het is een klap voor Kiev omdat Oekraine het juist vorig jaar op de Russen had heroverd.
+ Zelensky heeft op de wederopbouwconferentie voor zijn land in Berlijn de hoop uitgesproken op miljarden euro’s aan hulp. Hij verwacht de conferentie te verlaten met overeenkomsten voor onder meer de energiesector, defensie, onderwijs en woningbouw.
+ De druk op Charkov is de laatste weken iets verlicht zegt de burgemeester Terechov. Hij zegt dat de situatie relatief kalm is geworden sinds Oekraine westerse wapens mag gebruiken om Russisch grondgebied te beschieten.
+ Uiterst links en uiterst rechts boycotten speech Zelensky in het Duitse parlement. Andere partijen veroordeelden het wegblijven van AfD’ers en BSW’ers melden Duitse media De SPD noemde de boycot pijnlijk en respectloos. Volgens de FDP wordt door de actie al het gepraat van mevrouw Wagenknecht (BSW) over vrede absoluut ongeloofwaardig. Zij zei dat Zelensky het risico van kernwapens op de koop toeneemt en dat hij bijdraagt aan een extreem gevaarlijke spiraal van steeds meer geweld.
+ Russisch militair vliegtuig betreedt het Fins luchtruim. Het toestel heeft ongeveer twee minuten en 2,5 kilometer binnen het luchtruim gevlogen nabij de oostelijke Golf van Finland
 
 Woensdag:
+ De Amerikaanse regering kondigt bredere sancties aan op de verkoop van halfgeleiderchips en andere goederen aan Rusland. De strafmaatregelen zouden vooral gericht zijn op externe verkopers in China.
+ Een Russische aanval met een ballistische raket op Kryvy Rih heeft aan tenminste 8 mensen het leven gekost. Nog eens 21 anderen zijn gewond geraakt. Het is een van de dodelijkste in weken. Een overheidsgebouw en een appartementencomplex zijn beschadigd.
+ Zelensky praat in Saoedi-Arabië over de vredesconferentie: ‘We blijven samenwerken’.
Hij spreekt van ‘een betekenisvolle en energieke’ bespreking.
+ De G-7, de groep van 7 machtige geïndustrialiseerde landen heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar aan Oekraine door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kiev krijgt het geld nog dit jaar.
+ De NAVO neemt de leiding over het inzamelen van wapens en het trainen van Oekraiense militairen, verwacht NAVO-chef Stoltenberg Dat vergemakkelijkt de assistentie en verzekert Oekraine dat ook op de lange duur op de NAVO kan rekenen.
 
Donderdag:
Rusland heeft zich schuldig gemaakt aan een ‘opzettelijk patroon van uithongeringstactieken’ tijdens de 85 dagen durende belegering van de Oekraiense stad Marioepol begin 2022.
+ Meerdere Europese landen pleiten ervoor de bewegingsvrijheid van Russische diplomaten binnen de EU te beperken. Dat Russische diplomaten vrij kunnen reizen werkt ondermijnende activiteiten in de hand staat in een aan EU-buitenlandchef Borrell.
+ Biden en Zelensky tekenen op de G-7 top een nieuwe veiligheidsovereenkomst. Daarin staat dat de VS de Oekraïners over een periode van 10 jaar van militaire steun blijven voorzien.
+ De NAVO landen bereiden zich voor op een krachtiger optreden tegen Russische spionage en ondermijnende activiteiten aldus Stoltenberg. Er zijn verschillende voorbeelden van Russische sabotage, pogingen tot brandstichting, cyberaanvallen en desinformatiecampagnes.
+ Oekraine meldt weer primeur: ‘Ruslands nieuwste digitale communicatiestation voor het eerst geraakt’. Deze aanval heeft de communicatie tussen de Russische commandopost en legereenheden verstoord. Dit is de tweede aanval op de Russische luchtverdediging op de Krim in 1 week tijd.
+ Oekraine kan rekenen op een extra partij artilleriegranaten van Sovjetmakelij. Een internationaal fonds waaraan onder meer Nederland bijdraagt trekt daarvoor 250 miljoen eruit.
+ Zelensky aangekomen bij de G-7 top. Hij werd ontvangen door premier Meloni. Bovenaan de agenda van de top staat het uitbetalen van 50 miljard dollar aan Oekraine. Dat geld komt van bevroren Russische tegoeden.
+ Ollongren: alle onderdelen voor een extra Patriot-luchtverdedigingssysteem voor Oekraine zijn binnen. Als alles past kan Oekraine op een extra exemplaar van het felbegeerde wapen rekenen.
+ De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraiense vluchtelingen met nogmaals een jaar.
 
Vrijdag:
Scholtz heeft het initiatief van de G7 om Oekraine aan tientallen miljarden te helpen begroet ‘als een duidelijk teken aan het adres van Poetin’. Volgens Scholtz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraine de hulp stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholtz met de toezegging van 46 miljard euro.
+ Rusland zegt 87 Oekraiense drones te hebben onderschept. 70 daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraine gevestigd.
+ Zelensky en Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van 10 jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. Rusland zegt: veiligheidsdeal is slechts een stukje papier, het gaat nergens over, ze hebben geen wettelijke kracht.
+ Volgens de Zuid-Koreaanse minister van Defensie Shin heeft Noord-Korea minstens 10.000 containers met in totaal 4,8 miljoen granaten naar Rusland verscheept. Daarnaast zijn tientallen ballistische raketten geleverd. In ruil daarvoor heeft Noord-Korea technologie gekregen om spionagesatellieten, tanks en vliegtuigen in te zetten. Volgens Zuid-Korea heeft men ook wapentuig uit de jaren zeventig geleverd,
+ Poetins vredesvoorwaarden: ‘Oekraine moet de ambitie opgeven om bij de NAVO te gaan en alle troepen terugtrekken uit de regio’s Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.
+ De NAVO krijgt een coördinerende rol bij de steun van de NAVO-landen aan Oekraine. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen.
+ Volgens Poetin vechten nu ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraine. Dat is aanzienlijk meer dan 6 maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten. Hij zei dat het leger verder zal oprukken in de regio Charkov.
+Defensieminister Austin van de VS woest over Poetins vredesvoorwaarden: ‘Hij zou vandaag de oorlog kunnen beëindigen’. Wij doen een beroep op hem om dat te doen. ‘’Hij is niet in een positie om Oekraine te dicteren wat zij moeten doen om vrede te bewerkstelligen.’
+ Stoltenberg heeft het Poetin -voorstel ook verworpen: ‘Het komt niet uit een goed hart. Het zou betekenen dat Rusland de oorlogsdoelstellingen heeft behaald. Oekraine zou een groot gedeelte van hun land moeten opgeven.’
 
Zaterdag/Zondag:
+ Bij Oekraiense aanvallen in de regio Belgorod zijn volgens Rusland zes doden gevallen. Aan de andere kant van de grens in de regio Sumy viel een dode bij een Russische luchtaanval en raakten 4 anderen gewond.
+ Scholtz: Het vredesvoorstel van Poetin is niet ‘serieus’ en is daarom niet besproken door de leiders van de G-7 landen.
+ Zweden beschuldigt Rusland van het schenden van het Zweedse luchtruim. Het incident vond plaats bij het Zweedse eiland Gotland in de Oostzee, meldt de Zweedse krijgsmacht. ‘De Russische acties zijn onaanvaardbaar en tonen een gebrek aan respect voor onze territoriale integriteit’.
+ De VS hebben een nieuw steunpakket aangekondigd om de Oekraiense energiesector te ondersteunen en meer humanitaire hulp te bieden. Daar is een bedrag mee gemoeid van 1,5 miljard dollar.
+ Zelensky sprak op de vredestop in Zwitserland. Hij toonde zich optimistisch en sprak de verwachting uit dat ‘geschiedenis zal worden geschreven’. Aan de top doen een honderdtal landen mee. Rusland en China zijn de grote afwezigen.
+ De Vredestop werd geopend door de Zwitserse president Viola Amherd en ze temperde meteen de verwachtingen. Ze omschreef het vredesproces als een ‘lange weg” en zei niet in de illusie te verkeren dat op deze top al definitieve overeenstemming verwacht kan worden. Von der Leyen waarschuwde dat het bevriezen van het conflict geen oplossing is. ‘Het is een recept voor toekomstige agressieoorlogen’.
+ Rutte ziet ‘dwaas’ vredesvoorstel’ van Poetin als een teken van paniek. Hij vindt dat Poetin ‘een vergissing begaat’ door niet te willen komen praten en hekelt geruchten dat Poetin een bezoek zou brengen aan Noord-Korea. Hij wijst erop dat ‘de halve VN’ is vertegenwoordigd.
+ Russische bots verspreiden massaal valse citaten van beroemdheden tegen Oekraine. De beelden bevatten citaten op foto’s van beroemdheden waarin opgeroepen wordt de hulp aan Oekraine te stoppen en de Europese ineenstorting wordt beschreven. De valse citaten zijn al meer dan 500.000 keer bekeken.
+ Poetin sluit gesprekken met Oekraine niet uit, maar hij eist wel garanties om de geloofwaardigheid van deze onderhandelingen te garanderen.
+ Rusland claimt opnieuw een dorp te hebben veroverd in het zuidoosten van Oekraine waarmee het voortgang blijft boeken aan de frontlinie. Het gaat om het dorp Zahirne in de regio Zaporizja.
+ Op de vredesconferentie voor Oekraine is een ‘complete en evenwichtige’ slotverklaring opgesteld aldus de Oekraiense buitenlandminister Koeleba. ‘De standpunten van Oekraine zijn meegenomen in de slotverklaring.’