Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 13 mei t/m zo 19 mei 2024

18 mei 2024, 08:57
Maandag:
+ Rusland meldt zeker 31 Oekraiense drones te hebben neergehaald die waren ingezet bij nachtelijke aanvallen. Ook zouden 16 raketten uit de lucht zijn geschoten. Oekraïne zegt dat Russische infrastructuur onder vuur is genomen. Een olieterminal in Belgorod en energie infrastructuur in de westelijke regio Lipetsk zouden zijn geraakt.
+ Rusland is er klaar voor als het westen op het slagveld wil vechten voor Oekraïne. Dat zegt Lavrov. Het Kremlin gaf vorige week ook al een soortgelijke waarschuwing.
+ Wisseling van de wacht in de Russische defensietop. Poetin heeft een van zijn trouwste bondgenoten de laan uit gestuurd. Sjojgoe mag zijn geluk nu beproeven als secretaris van de Russische Veiligheidsraad.
+ Oekraïne wil een ongekend grote hoeveelheid elektriciteit importeren uit Europese landen. Dat is noodzakelijk omdat de Oekraiense infrastructuur veel schade heeft opgelopen door de Russische aanvallen. Er wordt nu in Oekraïne onvoldoende stroom opgewekt.
+ Het Oekraiense leger heeft de commandant, verantwoordelijk voor de verdediging ontslagen. Het betekent dat Joeri Galoesjkin wordt vervangen door brigadegeneraal Mikhailo Drapatyi. Dat doet hij vooralsnog als plaatsvervangend hoofd van de generale staf in Charkov.
+ Aankomend defensieminister Rusland wil betere zorg voor soldaten. Die verdienen volgens de econoom betere toegang tot huisvesting, medische zorg en uitkeringen.
+ Grootschalige aanvallen op doelen Charkov. Meer dan 30 plaatsen zijn getroffen door artillerie en mortieraanvallen. Denktank ISW zegt dat Russische troepen hun voordeel doen met beperkingen die Oekraïne zijn opgelegd door Westerse bondgenoten. Die willen niet dat hun wapens worden gebruikt tegen militaire doelen op Russisch grondgebied.
+ Oekraïne zegt Russische bomaanslagen te hebben verijdeld in Kiev. Het zou de bedoeling zijn geweest om explosieven te laten afgaan op 9 mei. Rusland viert op die datum de overwinning op Nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Twee Russische spionnen zijn aangehouden.
 
Dinsdag:
Blinken toont steun VS met verrassingsbezoek aan Oekraïne. Hij verzekert het land dat de Amerikaanse wapenstroom voortduurt.
+ Blinken zegt tegen Zelensky dat nieuw hulp onderweg is. ‘Deze hulp zal een verschil maken op het slagveld. De eerste leveranties van de goedgekeurde hulp zijn al in Oekraïne’, aldus Blinken. 
+ Een vrachtrein is ontspoord bij Volgograd na een Oekraiense aanval. Negen wagons, waaronder 2 met brandstof ontspoorden.
+ Oekraïne heeft een belangrijk radarstation aangevallen. De aanval is uitgevoerd met behulp van een aantal Storm Shadows: kruisraketten van Franse makelij die met behulp van jachtvliegtuigen worden gelanceerd. Het station staat in het uiterste zuiden van de Krim. Het zijn lange afstand radars die het luchtruim boven de Krim en de kustwateren beschermen.
+ Poetin gaat deze week nog naar China op uitnodiging van XI. Het is de eerste buitenlandse reis van Poetin sinds zijn beëdiging voor een vijfde termijn als president van Rusland.
+ Inlichtingen chef Oekraïne stelt dat de situatie in Charkov stabiliseert maar dat de komende dagen mogelijk meer Russische reservisten zullen aankomen. Rusland is bezig met een offensief en boekt terreinwinst.
+ Flatgebouw in Centrum van Charkov getroffen door aanval. Zeker 15 mensen zijn gewond geraakt bij deze aanval op de tweede stad van Oekraïne. Reddingswerkers zoeken nog naar slachtoffers.
+ In Oekraïne is stroom op rantsoen gegaan omdat er weer een tekort is door grootschalige Russische aanvallen op energiecentrales. Ook is de temperatuur gedaald.
+ Buitenlandse Zakenminister Blinken zingt en speelt gitaar op podium in bar Kiev. Tijdens zijn bezoek aan Kiev speelde hij samen met Oekraiense muzikanten ‘Rockin the free World’ van Neil Young.
 
 Woensdag:
+ Nederland en Frankrijk willen banken straffen die Rusland helpen bij het verwerven van goederen en technologie voor het maken van wapens.
+ Polen trekt miljoenen uit om de inlichtingendiensten te versterken. Premier Tusk zei dat de afgelopen maanden sabotageacties verijdeld konden worden ‘dankzij de waakzaamheid van onze diensten en bondgenoten’. Tusk maakte bekend dat nog eens 23 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Hij waarschuwde voor Russische inmenging in de aankomende Europese parlementsverkiezingen.
+ Rusland zal al het Amerikaanse militaire materieel dat aan Oekraïne wordt geleverd vernietigen, zeg Kremlin woordvoerder Maria Zakaharova, nadat Blinken zei dat er nog meer Amerikaans wapentuig zal worden geleverd.
+ Oekraïne krijgt steun van verschillende Europese landen om de aanzienlijke schade aan de energie infrastructuur van het land enigszins te herstellen. De Russische aanvallen hebben voor meer dan 1 miljard euro schade veroorzaakt en een verlies van 8.000 milliwatt uur aan opwekkingscapaciteit.
+ Rusland zegt een symbolisch belangrijke overwinning te hebben behaald in Oekraïne. Het Defensieministerie meldt de ‘volledige bevrijding’ van het dorp Robotyne in de regio Zaporizja. Vorig jaar heroverde Oekraïne deze plaats tijdens het grote tegenoffensief.
+ De VS hebben 2 miljard dollar aan militaire financiering beloofd. Dit is voor Oekraïne een cruciaal moment door de ‘nieuwe meedogenloze Russische aanvallen en de ‘waanzinnige aanvallen’ op burgerdoelen’, zei Blinken.
+ Oekraïne zegt dat inmiddels zo’n 8.000 mensen zijn geëvacueerd uit de regio Charkov vanwege het Russisch offensief daar.
+Russische troepen worden gedeeltelijk teruggedrongen uit de stad Vovtsjansk in de regio Charkov meldt Oekraïne. 18 Russische aanvallen zijn afgeslagen. Poetin zegt dat de Russische troepen elke dag hun posities in alle richtingen verbeteren. Het offensief van Moskou zou volgens plan verlopen.
 
Donderdag:
 + De situatie in de regio Charkov is gedeeltelijk gestabiliseerd. De bezetter die de regio Charkov is binnengevallen zal met alle beschikbare middelen worden vernietigd, zei Zelensky die een gepland bezoek aan Spanje en Portugal annuleerde om het offensief.
+ De recente successen van Rusland op het slagveld in de regio Charkov moeten voor de bondgenoten van Kiev een wake-upcall zijn zei de Britse minister van Defensie Grant Shapps. Volgens hem zijn de bondgenoten ‘afgeleid’ geraakt van de gebeurtenissen in de oorlog.
+ Xi heeft Poetin verwelkomd in de Chinese hoofdstad Beijing tijdens een grootse welkomstceremonie bij de Grote Volkszaal in het centrum van Beijing. Volgens XI is China klaar om de banden met Rusland te verstevigen. Ze hebben daartoe hun handtekeningen gezet onder een verklaring voor het verdiepen van de samenwerking tussen hun landen.
+ Zelensky is afgereisd naar Charkov. Hij heeft daar hoge militairen gesproken meldt hij. De situatie is onder controle en de soldaten brengen de bezetter aanzienlijke verliezen toe. Maar de situatie blijft extreem moeilijk.
+ Rusland zet een Britse defensieattaché het land uit. Dat is een vergeldingsactie nadat het VK vorige week juist een Russische diplomaat had uitgezet. ‘Onze reactie op de onvriendelijke anti-Russische acties van de Britten stop hier niet bij’, laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten.
+ Oekraïne beschuldigt Rusland ervan tientallen burgers in de noordoostelijke plaats Vovtsjansk te gebruiken als levend schild. De politie in de regio Charkov zegt dat daar 35 tot 40 mensen gevangen worden gehouden.
+ Oekraïne noemt het belangrijk dat de nieuwe Nederlandse coalitie Oekraïne wil blijven steunen in de oorlog tegen Rusland zoals in het coalitieakkoord vermeld staat.
+ Moldavië kan zich op 20 oktober in een referendum uitspreken over het lidmaatschap van de EU. Moldavië is een oude Sovjetstaat maar heeft de laatste jaren de blik gericht op Europa.
+ Rusland gaat sneller vooruit als het gaat om het vergroten van zijn industriële capaciteiten in de defensiesector dan Europa en Noord-Amerika, aldus Rob Bauer, voorzitter van de militaire commissie van de NAVO.
+ New York Times: ‘NAVO-bondgenoten steeds dichter bij het sturen van troepen naar Oekraïne om Oekraiense troepen te trainen’. De positie van Oekraïne is snel achteruitgegaan door de versnelling van Rusland en het tekort aan troepen. Oekraïne heeft daarom gevraagd om 150.000 nieuwe rekruten dichter bij de frontlinie te helpen opleiden.
+ NAVO-generaal: Rusland heeft niet genoeg troepen voor een grote doorbraak in Noordoost Oekraïne denkt NAVO-generaal Christopher Cavoli. Wij geloven niet dat de Russen de vaardigheid en het vermogen hebben om te opereren op de schaal die daarvoor nodig is, zei de Amerikaanse topgeneraal.
 
Vrijdag:
+ Rusland meldt dat het meer dan 100 drones heeft neergehaald boven het zuiden van Rusland, de Krim en de Zwarte Zee.
+ Poetin trekt de legitimiteit van Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel, tijdens zijn bezoek aan China nu zijn termijn afloopt en de verkiezingen in Oekraïne zijn afgelast.
+ Rusland meldt verovering 12 nederzettingen in Charkov en rukt verder op. Rusland stuurde duizenden militairen de grens over en opende het vuur op meerdere nederzettingen waaronder Vovtsjansk waar voor de oorlog 18.000 mensen woonden. Nu zijn dat er nog maar 200!
+ Zelensky heeft een wet ondertekend die het mogelijk maakt dat mensen met een strafblad in het leger kunnen dienen. Dat kan leiden tot maximaal 20.000 extra militairen.
+ Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens de spelen. Het idee komt uit de koker van Macron en ook Xi Jinping heeft het geopperd.
+ Door een explosie op een militaire academie in Sint-Petersburg zijn 7 soldaten gewond geraakt. Russische-Telegram kanalen sluiten niet uit dat een Oekraiense drone de explosie veroorzaakte.
+ Het veroveren van Charkov is geen onderdeel van het huidige Russische plan verklaarde Poetin in China. Rusland wil een bufferzone creëren ter bescherming van Ruslands eigen veiligheid.
+ Oekraïne is erin geslaagd om de opmars van Rusland te stoppen, zegt Zelensky. ‘De terreinwinst van de Russen blijft voorlopig beperkt. De troepen zijn nergens dieper dan 10 kilometer binnengedrongen. Op sommige plaatsen hebben de Russische brigades zelfs helemaal geen vooruitgang geboekt.’
 
Zaterdag/Zondag:
+ Zelensky heeft gezegd dat het leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken ‘Wij moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg.’
+ Oekraïne heeft momenteel slechts een kwart van de nodige luchtverdediging. Zelensky: ‘Wat vliegtuigen betreft heeft onze vloot zo’n 120 tot 130 moderne vliegtuigen nodig, zodat Rusland geen overwicht in de lucht heeft.’ Volgens hem is de Russische aanval de eerste stap van een nieuw offensief dat zou kunnen bestaan uit verschillende aanvalsgolven.
+ De omstreden Oekraiense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten.
+ De regels voor Oekraiense mannen in het buitenland zijn ook aangescherpt. Officieel mogen mannen het land niet verlaten maar er zijn geen regels om hen terug te halen. Wel kan hen consulaire hulp ontzegd worden.
+ Polen gaat omgerekend 3,3 miljard euro uitgeven om de oostelijke grens te versterken, meldt premier Tusk die het project omschrijft als een ‘oostelijk schild’. Polen grenst aan Belarus, Oekraïne en de Russische enclave Kaliningrad. Dat betekent dat de Poolse oostgrens ook een buitengrens is van de EU.
+ Rusland heeft een nieuw militair succes gemeld in de regio Charkov waar het een offensief uitvoert. Het dorp Starytsja zou ‘bevrijd’ zijn. Er wordt verder opgerukt volgens Rusland.
+ Denktank ISW vermoedt dat Rusland aanvalt in de regio Charkov om te zorgen dat Oekraïne daar meer troepen naartoe moet sturen. De Oekraiense verdediging zou dan elders aan het front kunnen verzwakken.
+ Vrachtschip zinkt op Zwarte Zee. Er worden nog 3 bemanningsleden vermist. Het is onduidelijk wat er precies gebeurd is. Sinds het begin van de oorlog drijven er zeemijnen rond in de Zwarte Zee.
+ De tegenslagen van Oekraïne op het slagveld zijn de schuld van ‘iedereen die niet genoeg doet’, zei Buitenlandse Zakenminister Koeleba. Rusland is sterk en wij lijden onder onvoldoende militaire hulp. ‘We zijn gedwongen dit te compenseren met heldenmoed en opoffering van onze soldaten.’
+ Oekraiense droneaanvallen op de Russische olie-industrie hebben de capaciteiten van die faciliteiten voor zo’n 14% verstoord. Volgens de VS is het een verwaarloosbare verstoring van de energievoorziening voor het Russische leger en de burgers.
+ Zelensky prijst de successen van zijn troepen. Hij merkt dat het vertrouwen binnen de troepen groeit, met name in de regio Charkov. ‘De bezetter verliest zijn infanterie en uitrusting. Een tastbaar verlies, ook al rekende het net als in 2022 op een snelle opmars in ons land. Onze soldaten vernietigden meer dan 20 pantservoertuigen.’ 
+  Rusland claimt een zeer waardevol Brits voertuig buit te hebben gemaakt op het slagveld. Het gaat om een FV104 Samaritan-evacuatievoertuig.
+ Oekraïne: Russisch aanvalsvliegtuig Su-25 neergeschoten boven Donetsk. De Oekraiense brigade in kwestie zegt dat het ‘vlammende boetes’ zal blijven uitdelen aan Rusland. Ons luchtruim zal een hel worden voor de Russische piloten.
+ Rusland heeft in de nacht van zaterdag op zondag massale aanvallen met drones op Oekraïne uitgevoerd. Doelen in Kiev, Vinnytsia, Odesa en Mykolajiv werden bestookt. Er zou geen schade zijn.
+ Rusland heeft Oekraiense raketten en een drone onderschept op de Krim. Ook boven Belgorod zegt men 3 drones te hebben onderschept en nog eens 57 boven Krasnodar.