Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 14 oktober t/m zo 20 oktober 2024

22 oktober 2024, 09:31
Maandag:
+ Loekasjenko heeft gereageerd op de recente veranderingen in het Russische kernwapenbeleid. Hij zei dat deze veranderingen al lang hadden moeten plaatsvinden en dat ze ‘de ijver’ van westerse landen zouden bekoelen. Moskou zegt dat als de VS en zijn bondgenoten Oekraïne’s gebruik van lange afstandsraketten goedkeuren, ze direct betrokken zullen raken bij een oorlog met Rusland.
+ Orbán lijkt zich voor te bereiden op een belangrijke politieke concessie aan Trump. Hij zou de goedkeuring van een lening van 50 miljard dollar voor Oekraïne willen tegenhouden tot na de Amerikaanse verkiezingen in november. De lening is gebaseerd op de bevroren Russische tegoeden in het Westen na de invasie in Oekraïne.
+ Russisch militair vliegtuig in brand gestoken op ruim 1.200 kilometer van Oekraïne. Deze vliegtuigen worden gebruikt om de leiding van het Russische ministerie van Defensie te vervoeren. Het vliegtuig brandde tot op de grond toe af op het militaire vliegveld Orenburg.
+ Franse onderzoeker Vinatier krijgt in Rusland 3 jaar gevangenisstraf voor het overtreden van de ‘buitenlandse agent’-wetgeving. Hij werd vervolgd voor het verzamelen van militaire gegevens. De wetgeving wordt gebruikt om oppositie en Kremlincritici aan de pakken, vooral Russische staatsburgers.
+ Oekraïne overweegt afstaan van grondgebied om oorlog met Rusland te beëindigen. De factoren die Kiev ertoe bewegen zijn volgens een bron de opmars van Rusland in het oosten en de onzekere uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De bron voorspelde dat de Amerikanen zich ‘langzaam maar zeker’ zullen terugtrekken ongeacht of Trump of Harris gekozen wordt.
 
Dinsdag:
+ Kiev: geen bommen gevonden na dreigbrieven ambassades en scholen. De politie heeft meer dan 2.000 meldingen geanalyseerd en vastgesteld dat de meeste dreigementen van Russische IP-adressen kwamen.
+ Dode bij een Russische raketaanval op de Oekraiense regio Mykolajiv. Ook vielen er zestien gewonden.
+ De Russische oud-dubbelspion Sergej Skripal denkt dat Poetin achter zijn vergiftiging met het zenuwgas Novitsjok zat. Hij deelde zijn vermoedens met de Britse commissie die begonnen is met een openbaar onderzoek.
+ EU voorzitter Michel heeft Zelensky uitgenodigd om naar de EU-top van regeringsleiders te komen om zijn overwinningsplan te presenteren. Zelensky zegde toe naar Brussel te komen.
+ Oekraiense krant: 18 Noord-Koreanen ontsnapt uit het Russische leger. Ze zouden deel zijn geweest van een ‘speciaal Boerjat-bataljon, met mensen die waren gerekruteerd in Noord-Korea.
+ Vader van Russisch meisje dat een anti-oorlogstekening maakte is vrijgelaten. Hij was veroordeeld voor het in diskrediet brengen van het Russische leger met kritische berichten op sociale media.
 
Woensdag:
+ Oekraïne meldt dat het land doelwit was van een Russische aanval met 136 drones, waarvan zeker tientallen zijn neergehaald door de luchtverdediging. Het was de grootste Russische droneaanval in maanden.
+ Oekraiense eenheden hebben 400 hectare bos in de regio Charkov heroverd ten noorden van het dorp Lyptsi dat tot september 2022 onder Russische bezetting stond.
De soldaten veroverden een Russisch bataljonsverdedigingsgebied en vernietigden 3 gemotoriseerde geweerbataljons, een storm-peloton en een verkenningscompagnie van het 7e Gemotoriseerde Geweerregiment. Ook werden er Russen krijgsgevangen genomen.
+ Succesvolle eerste test van de Franse kamikaze-drones. Deze zullen binnenkort geleverd worden aan Oekraïne. Deze drones worden gezien als een steeds belangrijkere capaciteit op de slagvelden. Rusland heeft hiervan op grote schaal gebruik gemaakt met de Shahed-drones uit Iran.
+ Australië stuurt 49 Abrams-tanks naar Oekraïne. Het zijn oude tanks die aan het eind van hun levensduur zijn. De levering maakt deel uit van een nieuw steunpakket. Australië zegt dat de tanks de vuurkracht en mobiliteit op het slagveld moeten vergroten.
+ Rutte heeft gereserveerd gereageerd op het plan van Zelensky om de oorlog te beëindigen en te winnen. Het 1e punt uit het overwinningsplan is een onmiddellijke uitnodiging aan Oekraïne om lid te worden van de NAVO.
+ Agressor Rusland moet zich onmiddellijk  en onvoorwaardelijk terugtrekken en er moet zo snel mogelijk ‘een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede’ worden bereikt aldus EU en de Golfstaten in een gezamenlijke verklaring na hun eerste top.
+ Biden belooft kort voor de verkiezingen een nieuw militair steunpakket ter waarde van 425 miljoen dollar. Het voorziet in nieuwe luchtverdedigingssystemen, gepantserde voertuigen en munitie.
+ Zelensky presenteert overwinningsplan Oekraïne: Hij wil zo snel mogelijk NAVO-lidmaatschap en einde aan de westerse wapenrestricties. Verder moet Oekraïne meer onbemande gewapende projectielen en raketten gaan gebruiken. Volgens Zelensky is het erg belangrijk dat ‘de gevechten op Russisch grondgebied’ gevoerd worden. De Russische bevolking moet weten wat oorlog is en ze zouden hun haat tegen het Kremlin moeten richten.
+ De Oekraiense justitie heeft een onderzoek gestart naar 49 officieren van justitie uit de westelijke regio Chmelnytsky. Ze worden ervan verdacht de militaire dienstplicht te hebben willen ontlopen door hun echtgenotes als invalide te laten erkennen. Zij zouden steekpenningen hebben betaald aan een lokale vertegenwoordiger van de partij van Zelensky. Deze vrouw zou onterecht duizenden mensen een invaliditeitsstatus hebben verleend waardoor ze ongeschikt werden bevonden voor militaire dienst.
 
Donderdag:
De NAVO moet zich helemaal herbezinnen op de relatie met Rusland op lange termijn heeft Rutte gezegd. ‘Toen ik mijn eerste NAVO-top in 2010 bijwoonde was Medvedev aanwezig voor een ontmoeting tussen Rusland en de NAVO. Dat  zal in de nabije noch verre toekomst nog eens gebeuren’, aldus Rutte. ‘Dus dat brengt ons bij de vraag hoe we moeten omgaan met die specifieke reactie met Rusland op de lange termijn.’
+ De EU begrijpt hoe beroerd Oekraïne ervoor staat, zegt Michel. De EU moet daarom de militaire en financiële steun aan Oekraïne opvoeren en snel ook, zegt hij voor aanvang van de bijeenkomst in Brussel met de EU leiders en Zelensky.
+ Het  Russische parlement werkt aan het strafbaar stellen van het bevorderen van kinderloosheid. Volodin zegt dat er propaganda wordt gemaakt om geen kinderen te krijgen en dat idee zou uit de VS komen.
+ De Moldavische politie beschuldigt Rusland van het trainen van onruststokers. Mensen worden georganiseerd en getraind voor deelname aan demonstraties en maatschappelijke onrust zaaien in Moldavië.
+ Zelensky wil dat het Westen opschiet met steun langeafstandsraketten. Hij kreeg ‘volledige steun’ voor zijn overwinningsplan. Hij  noemde geen specifieke landen. Hij vindt dat er te lang getreuzeld wordt over toestemming aan Oekraïne om lange afstandsraketten te mogen inzetten.
+ Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië.
+ EU vindt dat Oekraïne snel meer wapens moet krijgen. Het gaat vooral om luchtverdedigingssystemen, munitie en raketten.
+ Oekraïne is in de praktijk allang lid van de NAVO, zegt Zelensky. Dus, waarom wachten met die laatste stap naar een daadwerkelijk lidmaatschap, vroeg hij zich af.
+ De hoge Russische commandant Klenkov is doodgeschoten in zijn auto in een dorp bij Moskou. Er zijn meerdere kogelgaten in de voorruit te zien.
 
Vrijdag:
Oekraïne meldt dat ze 80 van de 135 Russiche drones hebben neergeschoten die op Oekraïne waren afgevoerd.  Daarnaast zouden er nog eens 44 drones ‘verloren’ zijn gegaan door middel van elektronische oorlogsvoering.
+ Trump geeft Biden en Zelensky schuld van de Russische invasie van Oekraïne. Hij beweerde dat Biden de oorlog heeft aangewakkerd en dat Zelensky de oorlog nooit had moeten laten beginnen.
+ Noord-Korea heeft 1.500 soldaten naar Vladivostok gestuurd voor training. Het is de bedoeling dat de soldaten worden ingezet aan het front in Oekraïne.
+ Brekelmans: de Oekraïne oorlog is een industrie oorlog geworden, waardoor deze waarschijnlijk nog jaren kan duren. Het vinden van een uitweg gaat ‘over de versterking van onze industriële capaciteit’, zei Brekelmans na de vergadering met zijn 32 NAVO-collega’s.
+ Poetin: ‘onduidelijk wanneer Rusland de oorlog zal winnen, maar de troepen blijven vechten tot de overwinning’. Hij gaf aan dat de troepen technologisch steeds geavanceerder worden.
+ Biden: Nu Oekraïne het zwaar krijgt moeten we onze vastberadenheid volhouden. Hij erkent dat de kosten hoog zijn maar benadrukt dat ze dragelijk zijn als je ze vergelijkt met de lasten in een wereld ‘waar agressie de overhand heeft, waar grote staten kleinere staten aanvallen en pesten, gewoon omdat ze dat kunnen.’
+ Russische leger claimt herovering dorpen in grensregio Koersk: Oekraiense soldaten worden steeds sneller verdreven, aldus Moskou.
 
Zaterdag/Zondag:
Rusland voert luchtaanval uit op Zaporizja. De Russische aanvallen testen de Oekraiense luchtverdediging. Die is niet steeds toereikend.
+ Zelensky verwacht dat 10.000 Noord-Koreaanse soldaten zich bij de oorlog zullen aansluiten. De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol riep op tot een veiligheidsvergadering en zei dat de internationale gemeenschap met ‘alle beschikbare middelen’ moet reageren.
+ Rusland zegt ruim 100 Oekraiense drones te hebben neergehaald. Deze werden neergeschoten boven de regio’s Lipetsk, Oryol, Nizjni Novgorod, Belgorod en Bryansk.
+ Bij een Oekraiense drone-aanval op een Russiche explosievenfabriek in Dzerzhinsk zijn 4 mensen gewond geraakt.
+ de geraakte fabriek is een belangrijke leverancier van industriële explosieven, mijnladingen en gespecialiseerde apparatuur voor de olie- en gasindustrie.