Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 15 juli t/m zo 21 juli 2024

18 juli 2024, 06:50
Maandag:
+ Grenswacht doodt Oekraiense deserteur bij de grens met Moldavië na ‘gewelddadige confrontatie’. De autoriteiten meldden dat 4 deserteurs werden gearresteerd toen ze te voet de Moldavische grens naderden in de Zuidelijke Oekraiense regio Odessa.
+ Zelensky mikt op een tweede vredestop in november. Hij verwacht dat Oekraïne dan met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen. Het Kremlin liet weten geen interesse te hebben in zo’n internationale top omdat er geen ruimte zou zijn voor de standpunten van Moskou.
+ De beer Yampil, die vorig jaar van Oekraïne naar ons land werd gebracht, is overleden in een Schotse dierentuin. Het dier werd 12 jaar.
+  De Oekraiense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marine boten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding.
+ De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als ‘ongewenste organisatie’ is aangemerkt door de Russische autoriteiten vinden D66, VV, CDA, SP, PvdD en Volt. Door dit nieuwe label riskeert het personeel een celstraf. Bovendien is het strafbaar geworden voor lezers om artikelen van de krant online te lezen.
+ De Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen van Orbán naar Rusland en China. De komende tijd worden de vergaderingen geboycot die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.
 
Dinsdag:
+ Rusland wil met een nieuwe wet de criteria verruimen waaronder iemand kan worden bestempeld als terrorist. Er moet nog over de wet worden gestemd. Russische parlementariërs willen door met het hardhandig aanpakken van politieke dissidenten over de invasie van Rusland in Oekraïne.
+ Washington steunt het voorstel van Zelensky om op een tweede vredesconferentie ook Rusland uit te nodigen. Op de eerste vredestop in Zwitserland was Moskou niet welkom.
+ Bonus van15 miljoen roebel voor soldaten die F’16-jets van Oekraïne neerhalen. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.
+  Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky’s vredesconferentie als onzin af.
 
Woensdag:
Medvedev: ‘NAVO-lidmaatschap van Oekraïne is een oorlogsverklaring aan Rusland.’
Hij benadrukt dat alleen ‘voorzichtigheid’ van de kant van de alliantie catastrofale gevolgen voor de planeet kan voorkomen.
+ Het nieuwe Europarlement heeft zijn onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne uitgesproken. In dezelfde verklaring veroordeelt het Europese parlement het bezoek van Orbán aan Moskou. Dat is een flagrante schending van de EU-verdragen in het buitenlands beleid van de EU, vindt het parlement. Het parlement herbevestigt de steun voor onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen.
+  De Europese Commissie heeft toestemming gegeven voor het storten van nog eens bijna 4,2 miljard euro in het speciale steunfonds voor het herstel en de wederopbouw van Oekraïne. In totaal is er dan 12 miljard Europees geld beschikbaar gesteld.
+ Rusland en Oekraïne wisselen weer 95 gevangenen uit, na bemiddeling van de Verenigde Arabisch Emiraten. Dit jaar zijn er bijna 1.400 mensen vrijgekomen door bemiddeling van de VAE.
 
Donderdag:
+ Lavrov heeft zijn voorkeur uitgesproken voor Trump en in het bijzonder voor zijn running-mate J.D. Vance. Op het hoofdkwartier van de VN prees Lavrov hun interesse in het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. ‘Vance is voor beëindiging van de hulp die aan Oekraïne wordt geboden, dat juichen we toe’, aldus Lavrov.
+ Oekraiense droneaanval op Russische basis op de Krim. Dit hoofdkwartier bij het Donoezlavmeer heeft veel schade opgelopen aldus Oekraïne. Er is gebruik gemaakt van onbemande vliegtuigen en zeedrones.
+ Oekraïne sluit veiligheidsovereenkomsten met Tsjechië en Slowakije, meldt Zelensky. De nieuwe pacten brengen het totaal aantal veiligheidsovereenkomsten van de Oekraïners op 25.
+ Het ‘regime in Kiev’ heeft een moordaanslag voorbereid op Poetin, beweert de woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakaharova. Kiev kreeg daarbij steun van de ‘Engelstalige’ wereld.
+ De F16’s van Nederland kunnen voorlopig nog niet worden gebruikt om grondtroepen te steunen aldus Brekelmans. De vliegeniers zijn daarvoor nog niet ervaren genoeg. Wel kunnen ze worden ingezet voor luchtafweer, bijvoorbeeld tegen Russische vliegtuigen. Voor steun aan grondsoldaten is nog enkele jaren training nodig met de andere delen van de krijgsmacht. Dat men nu al operationeel is, is een uitzonderlijke prestatie.
+ Voorzitter EU-regeringsleiders is tegen boycot van Hongarije. Met dit standpunt staat Michel lijnrecht tegenover de koers van de Europese Commissie. Door Hongarije nu links te laten liggen voed je het verhaal van krachten die willen aantonen dat de EU niet goed functioneert.
+ Geen boycot van Hongarije door minister Van Weel. Hij gaat naar het ministersoverleg in Boedapest. Volgens premier Schoof kijkt Nederland naar de EU-agenda waarbij het belang van Nederland wordt afgewogen.
+ Zelensky heeft een harde sneer uitgedeeld naar Orbán. Zonder zijn naam te noemen heeft hij op de top van de EU verwezen naar een individu dat andere landen verraadt. ‘De EU en de NAVO kunnen hun problemen ook oplossen zonder dit individu.’
 
 Vrijdag:
+ Zelensky heeft in persoon het Britse kabinet toegesproken als eerste buitenlandse gast onder de nieuwe premier Keir Starmer. Het kabinet is bijeen in Downing Street 10.
Het is niet gebruikelijk dat een buitenlandse leider het kabinet toespreekt. De laatste keer was in 1997 toen Clinton het woord richtte tot het kabinet.
+ Een Russische militaire delegatie is in Noord-Korea om te werken aan de overeenkomsten die Moskou en Pyongyang eerder met elkaar aangingen meldt het Kremlin.
+ De VS dringen hard aan op de vrijlating van Wall-Street Journal medewerker Gershkovich zegt Joe Biden. Hij werd schuldig bevonden aan spionage en veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf in een strafkolonie in Rusland.
+ ‘De schandelijke schijnveroordeling volgt nadat hij 478 dagen in de gevangenis heeft doorgebracht, onterecht gedetineerd, gescheiden van zijn familie en vrienden en niet in staat om verslag te doen, alleen omdat hij zijn werk deed als journalist’, zegt de top van de ‘Wall Street Journal’ in een reactie op de veroordeling. ‘Journalistiek is geen misdaad en we zullen alles doen om hem vrij te krijgen.’
+ Een Nationalistische Oekraïense oud-parlementariër is in het hoofd geschoten en aan haar verwondingen overleden. Het gaat om de 60-jarige Iryna Farion, bekend van haar campagnes om de Oekraiense taal te promoten. Ze werd neergeschoten op straat in de stad Lviv.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Trump heeft vrijdag een ‘heel goed gesprek’ gehad met Zelensky, aldus Trump. ‘Beide partijen zullen kunnen samenkomen om een overeenkomst te onderhandelen die het geweld beëindigt en een weg naar voorspoed opent’, aldus Trump.
+ Wit-Russische dictator Loekasjenko 30 jaar aan de macht. Hij is oud, ziek en paranoïde. De vroegere Sovjetstaat was in 1994 net enige jaren democratisch.
+ VS plannen nieuwe sancties tegen Chinese organisaties die de oorlog van Rusland steunen. Mogelijk komen nu banken in het vizier. ‘China moet stoppen omdat het ver buiten de grenzen van fatsoenlijk gedrag door staten opereert’, zei de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jack Sullivan.
+ Oekraïne heeft een grote drone-aanval uitgevoerd op een Russisch vliegveld in de regio Rostov.
+ Rusland heeft de Oekraiense stad Mykolaiv getroffen met een raket. Drie personen zijn overleden en meerdere mensen raakten gewond.