Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 8 juli t/m zo 14 juli 2024

18 juli 2024, 07:10
Maandag:
Oekraiense drones hebben een Russisch munitiedepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van Oekraïne. Het depot ligt op 80 kilometer van de grens met Oekraïne. In het depot bevonden zich raketten, luchtafweergeschut en granaten voor tanks en artillerie.
+ Brekelmans bij bezoek aan Zelensky: De door Nederland toegezegde F16’s en Patriots gaan snel naar Oekraïne. Bij de Patriots moet aan ‘een paar weken’ worden gedacht.
Brekelmans heeft in Odesa gezien welke verwoestingen daar zijn aangericht. Zo zijn Russische raketaanvallen op graan- en elektriciteitscentrales uitgevoerd.
+ De nieuwe Britse minister van Defensie John Healy heeft Oekraïne onder meer artilleriegeschut, munitie en raketten beloofd. Hij deed dat tijdens zijn bezoek aan de zuidelijke stad.
+ De Poolse premier Tusk meldt ‘gelukkig’ te zijn met het resultaat van de 2e ronde van de Franse parlementsverkiezingen. ‘Enthousiasme in Parijs, ontgoocheling in Moskou, opluchting in Kiev’, zo vatte Tusk, de voormalige voorzitter van de Europese Raad de reacties in Warschau samen. ‘Genoeg om gelukkig te zijn in Warschau.”’
+ Oekraiense soldaten scheten Russisch Su-25 grondaanvalsvliegtuig neer in Donetsk -regio. Het neerhalen van dit vliegtuig is een gevoelige klap voor de Russische strijdkrachten, die moeite hebben om meer dan enkele tientallen gevechtsvliegtuigen per jaar te produceren vanwege de sancties. Rusland verliest 20 keer sneller zijn gevechtsvliegtuigen dan dat ze kunnen vervangen.
+ Rusland: Oekraïne wilde strategische bommenwerper kapen. Het is onduidelijk wanneer die aanval zou hebben plaatsgevonden.
+ Xi heeft bij het bezoek van Orbán gepleit voor een bestand in Oekraïne. Orbán schreef dat China een sleutelrol heeft bij het creëren van omstandigheden waaronder vrede mogelijk is.
+ Rusland heeft een grootschalige luchtaanval uitgevoerd waarbij een kinderziekenhuis werd getroffen. Er zijn 29 doden en minstens 50 gewonden gevallen.
+Zelensky deelde op X beelden. Hij noemde het kinderziekenhuis een van de belangrijkste van Europa. Rusland zou meer dan 40 raketten hebben afgevuurd met schade aan woningen en infrastructuur.
+ Moskou bevestigt aanvallen op militaire doelen. Men bestrijdt dat er in Kiev een kinderziekenhuis als doelwit was uitgekozen. De schade zou zijn veroorzaakt door een afweerraket van Oekraïne.
+ Westerse elektronica in de raket die het kinderziekenhuis raakte. Internationaal is geschokt gereageerd op de schade aan het ziekenhuis. De VN-Veiligheidsraad komt samen voor overleg over de aanval op het ziekenhuis. We zullen de laffe en verdorven aanval van Rusland op het ziekenhuis aan de kaak stellen schrijft de Britse VN-ambassadeur Barbara Woodward.
 
Dinsdag:
+ Volgens Zelensky kan Orbán niet bemiddelen. Die taak kan alleen worden uitgevoerd door grote machten zoals de VS, China of de EU.
+ De Indiase premier Modi bezoekt Moskou voor het eerst in 5 jaar. Tijdens zijn ontmoeting met Poetin heeft Modi gevraagd om de Indiase militairen die nu dienen in het Russische leger naar huis te sturen.
+ Het dodental na de raketaanvallen op Oekraïne is opgelopen naar 38 meldt Zelensky. 190 anderen hebben verwondingen opgelopen. Meer dan 100 gebouwen hebben schade opgelopen.
+ Het Oekraiense defensieconcern Ukroboronprom heeft in Washington een eerste buitenlands kantoor geopend. Dat moet gezamenlijke defensieprojecten promoten. Het nieuwe kantoor dient ook om te zorgen dat de Oekraiense industrie beter aansluit bij die van de NAVO-landen.
+ Oekraïne kan de komende tijd rekenen op meer hulp van VS en andere bondgenoten bij zijn luchtverdediging. Joe Biden spreekt van 5 extra luchtverdedigingssystemen, maar meerdere daarvan lijken al toegezegd.
+ De NAVO schaft voor omgerekend nog eens ruim 600 miljoen euro draagbare luchtdoelraketten aan voor Oekraïne zegt Stoltenberg. De bekende Stingers zijn hard nodig in Oekraïne om de onophoudelijke luchtaanvallen van Rusland te weerstaan. En NAVO-landen willen ook zelf hun voorraden aanvullen. De luchtverdediging is een van de Oekraiense kopzorgen.
 
Woensdag:
+  Stoltenberg heeft de belangrijkste Amerikaanse burgeronderscheiding gekregen. Biden reikte deze uit op de NAVO-top in Washington.
+ Hongaarse minister van Europese Zaken Bóka heeft alle kritiek weggewuifd over het recente bezoek van Orbán aan Poetin. Hongarije is zich van geen kwaad bewust en vreest ook geen ‘strafmaatregelen’ van de EU-lidstaten
+ De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben vorige maand een Russische beïnvloedingscampagne verstoord die was bedoeld om desinformatie te verspreiden over de oorlog in Oekraïne.
+ Kiev heeft na de zelfverklaarde vredesmissie van Orbán nog eens duidelijk gemaakt aan Boedapest hoe de vrede in Kievs ogen tot stand moet komen en dat is niet op basis van Ruslands ideeën.
+ De toestand van de vooraanstaande politieke gevangene Vladimir Kara-Moerza is stabiel Afgelopen week werd hij overgebracht naar een gevangenisziekenhuis. Daarna werd er niets meer van hem vernomen.
+ NAVO-bondgenoten zijn begonnen met het leveren van F16’s aan Oekraïne, zei Blinken op de NAVO-top. Hij heeft het over gevechtsvliegtuigen uit Nederland en Denemarken.
+ De NAVO-landen zijn het op de top in Washington eens geworden over een krachtiger belofte aan Oekraïne dat het land tot het bondgenootschap mag toetreden. Oekraiense weg naar het lidmaatschap is onomkeerbaar hebben ze afgesproken.
+ Zelensky heeft gesproken met parlementariërs die moeten stemmen over toekomstige militaire steun. Hij pleitte voor minder beperkingen bij het gebruik van Amerikaanse wapens tegen het Russische leger. Hij gaf de Republikeinse voorzitter in de Senaat Mitch McConnell een onderscheiding en nodigde Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Mike Johnson uit om Kiev te bezoeken.
+ Rusland zet de Onafhankelijke krant The Moscow Times op zware lijst. Dat betekent dat het voor Russen verboden is om te werken voor of banden te hebben met de krant die is opgericht door de Nederlandse journalist Derk Sauer.
 
Donderdag:
De NAVO-landen hebben hun steun aan Oekraïne opgevijzeld, met onder meer een financieel engagement en een coördinerende rol van de NAVO voor de militaire hulp. ‘We doen dit niet omdat we de oorlog willen verlengen. We doen dit omdat we de oorlog zo snel mogelijk willen beëindigen’, zei Stoltenberg. De steun zal Oekraïne helpen ‘zijn recht op zelfverdediging’ uit te oefenen.
+ Starmer en Biden houden een eerste overleg over Oekraïne. ‘Ze waren het erover eens dat er alles aan gedaan moet worden om Oekraïne te steunen en ervoor te zorgen dat agressors zoals Poetin niet winnen’, meldt Starmers woordvoerder.
+ De dreiging van Rusland kan en mag niet worden onderschat. Met zijn oorlog tegen Oekraïne heeft Rusland de wereld zijn ambities getoond. En die ambities reiken veel verder dan Oekraïne. De Nederlandse steun aan Oekraïne staat dan ook recht overeind.
+ Rusland is niet van plan mee te doen aan een tweede vredesconferentie over de oorlog. Het land denkt dat een volgende vredesconferentie opnieuw zal draaien om Oekraiens voorstellen en dat andere vredesinitiatieven worden genegeerd.
+ De NAVO moet geen ‘confrontatie uitlokken’ met China over de banden die dat land onderhoudt met Rusland, waarschuwt het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.
+ Oekraïne neemt schip in beslag om graanexport vanuit de Krim. De inbeslagname vond plaats op de Zwarte Zee bij de Oekraiense regio Odesa. Het schip had ‘geplunderde’ landbouwproducten aan boord. Oekraïne beschuldigt Moskou ervan Oekraiens graan te stelen en te vernietigen. Rusland heeft landbouwgrond in het zuiden van Oekraïne bezet.
+ Een Russisch complot om de topman van de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall Armin Papperger te vermoorden is mislukt, meldt CNN. Meer hoge figuren uit de wapenindustrie zouden op de Russische lijst staan om geliquideerd te worden.
+ Een aantal lidstaten van de EU stuurt deze maand geen ministers meer naar informeel EU-overleg onder voorzitterschap van Hongarije uit protest tegen het bezoek van Orbán aan Poetin.
+ De VS geven Oekraïne voor 225 miljoen dollar (207 miljoen euro) extra wapens. Dit is bekendgemaakt in de marge van de NAVO-topconferentie in Washington. Het gaat om Javelin-antitankraketten, veel munitie en geavanceerde luchtafweersystemen, inclusief Patriot en Stinger-luchtafweerraketten.
 
Vrijdag:
+ Starmer roept NAVO-landen op meer uit te geven aan defensie. Dat is nodig om de waarden van het bondgenootschap te beschermen in een ‘nieuw en gevaarlijk tijdperk’ zei hij in een toespraak op de NAVO-top.
+ Duitsland wil Oekraïne niet toestaan om meer doelen in Rusland aan te vallen. Oekraïne en medestanders als Nederland dringen daarop aan, maar zulke versoepelingen zijn volgens Scholtz niet nodig.
+ Orbán heeft een ontmoeting gehad met Trump. Zij bespraken de ‘mogelijkheden voor vrede’ in Oekraïne laat Orbán weten. Orbans woordvoerder omschreef het bezoek ‘als de volgende halte van zijn vredesmissie’. Orbán zei na zijn bezoek aan Trump: ‘Hij gaat het oplossen!’
+ Rusland stelt dat de ware mentale gesteldheid van Biden steeds beter duidelijk wordt, nu hij zich donderdag weer versprak en Zelensky verwarde met Poetin. De Amerikaanse deep state en media zouden Bidens toestand lang verborgen hebben gehouden zegt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De deep state is een term die veel in complottheorieën gebruikt wordt om een elite aan te duiden die alle macht in handen heeft.
+ Dick Schoof kijkt terug op een succesvolle NAVO-top. De verschillende bijeenkomsten maakten duidelijk dat de toekomst van Oekraïne binnen de NAVO ligt. We versterken daarom de samenwerking.
+ Defensieministers Beloesov en Austin van respectievelijk Rusland en de VS spreken elkaar opnieuw. Het was de tweede keer in ruim 2 weken tijd. Het initiatief kwam uit Moskou volgens de Amerikanen. Rusland meldt dat Austin Beloesov belde.
 
Zaterdag­/Zondag:
+ Russische Telegram kanalen rapporteren een droneaanval op een oliedepot in de buurt van Tsimlyansk in de regio Rostov.
+ In Duitsland wordt verbijsterd gereageerd op het Russische complot om de baas van de belangrijke wapenfabrikant Rheinmetall om het leven te brengen. Armin Papperberger staat bovenaan de hitlist van Moskou. De 61-jarige Duitser is topman van het concern dat niet alleen onze landmacht en de Bundeswehr van Leopard 2 tanks en munitie voorziet maar ook Oekraïne.
+ Polen gaat in 2025 opnieuw meer geld uitgeven aan defensie. Het land wil volgend jaar 5% van het BBP aan defensie besteden. Warschau heeft de uitgaven dit jaar al verhoogd als reactie op de Russische inval. ‘We zijn verhoudingsgewijs nummer één in de NAVO inclusief de VS omdat we niet langer in een eeuwige vrede na de Koude Oorlog leven.’
+ De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Sikorski, heeft verklaard dat Polen het Oekraiense voorstel om Russische raketten te onderscheppen, terwijl ze zich nog in het Oekraiense luchtruim bevinden, aan het overwegen is. Polen, als NAVO-lid, stuurt regelmatig gevechtsvliegtuigen om het Poolse luchtruim te beschermen tijdens grootschalige Russische luchtaanvallen op Oekraïne.
+ Viceminister en Buitenlandse zakenminister Rusland Rjabkov waarschuwt NAVO voor ‘nucleaire mogelijkheden’ van het Kremlin: ‘Ze spelen met vuur’. Met deze dreigende uitspraak zorgt hij voor spanning in het Westen. ‘Het is noodzakelijk voor ons om duidelijker te zeggen wat er kan gebeuren.’
+ Tsjechië stuurt 50.000 stuks ammunitie naar Oekraïne. Ook zal Oekraïne elke maand 80 tot 100.000 stuks ammunitie vanaf september tot het eind van het jaar ontvangen.