Marja Roozendaal, klassiek homeopaat

De schuld ligt niet bij de mug…

27 augustus 2024, 01:44

In de weekendkrant zijn wel twee pagina’s gewijd aan de vakantie huis-tuin-en keuken problemen, die we allemaal wel kennen. Leuk én herkenbaar.
Een kwallenbeet, een teek, een wespensteek, brandnetelpijn, buikklachten, een allergische reactie op een wesp of muggensteek, blaren, brandwonden en natuurlijk verbranden door té lang in het zonnetje te zitten.

Actueel dus deze acute issues.

Het is ook allemaal niet wereldschokkend of levensbedreigend wat er zich voordoet. In de meeste gevallen voel je het even en de volgende dag is het al weer een heel stuk beter. Maar soms, zoals in het geval van een allergische reactie, een heftige verbranding of écht zonneschade, is het wel verstandig om dit snel tot rust te brengen.
Blijven we even logisch nadenken, dan heeft een allergische reactie op zich niet met die nare mug of wesp te maken, maar met onze onderliggende gevoeligheid. Want prikt diezelfde mug ook de buurman zà³nder die gevoeligheid, dan gebeurt er helemaal niets…. En dat, terwijl het toch dezelfde boosdoener was.

Dus de schàºld ligt niet bij de mug, alleen de à¡à¡nleiding ligt bij de mug, want dié prikte… En onze reactie à³p die aanleiding, die is individueel en komt van binnenuit. Immers anders zouden we allemaal met een epi-pen moeten rondlopen in die heerlijke zomerperiode.
Het tot rust brengen van een té heftige reactie op zo’n aanleiding kan het beste als we dit ons lichaam zélf laten doen. In deze acute voorbeelden betekent dit dat degene die het treft van ons een acuut middel voorgeschreven krijgt, met de boodschap; ‘neem het elke 2, 5 of 10 minuten gelijk als….’

Op zo’n moment komt ons afweersysteem in actie en zorgt over het algemeen, vrij snel voor balans. Ons afweersysteem is namelijk de enige die onze weerstand tegen een à³verreactie kan doen neutraliseren. Alleen moet het afweersysteem wel even weten wat-ie moet doen. Want uit zichzelf ging het niet, immers dan was er geen allergie ontstaan. De helpende hand biedt in dit geval het homeopathische middel, dat gelijk de corrigerende prikkel geeft. En dan neemt de gevoeligheid voor kwal, mug of wesp snel af.
Komt de allergie in de familie voor? Dan is dà¡t een reden om serieus te nemen. De kracht van de homeopathie ligt in zo’n geval zeker in de preventie!

Overigens geldt dit ook voor tekenbeten. De reactie op de tekenbeet is belangrijk. Gebeurt er niets, dan is er ook vaak niets aan de hand. Ontstaat er een kring of ontwikkelen zich onverklaarbare klachten? Dan wordt het menens en moet er meer gebeuren. Ook dà¡n speelt de onderliggende gevoeligheid weer een rol.
Anders is het met bijvoorbeeld verbranding door vuur of heet water. Dat heeft niet met een onderliggende gevoeligheid te maken, maar is puur een incident, een gebeurtenis in iemands leven. Hopelijk éénmalig.
De schade van dit soort incidenten kan wél beperkt worden. Daarover ga ik in een volgende column vertellen.

Marja Roozendaal
, klassiek homeopaat

www.klassiekehomeopathie.nl