Marja Roozendaal, klassiek homeopaat

De wondere werking van ‘n ‘krentenbaard-zalfje’ 

27 december 2024, 01:30
Ach dat kleine mannetje… Bijna anderhalf is hij nu en meestal vrolijk en gezellig.
Ik ga het er nog maar eens weer over hebben, want dit mannetje had een luieruitslag, niet te zuinig. Zo heftig had ik het nog nooit gezien. In de praktijk zie je luieruitslag natuurlijk bij het doorkomen van tandjes of soms als een reactie op verandering van voeding. Maar meestal tanden en kiezen én gepaard gaand met diarree en stinkluiers.

Dit ieniemienie peutertje had weliswaar nog niet al z’n tanden en kiezen, maar het was niet zo logisch, want bij het doorkomen van z’n tanden en eerste kiezen had hij geen last. Dit, terwijl de eersten meestal het heftigst zijn, evenals de hoektandjes.
Een ‘sprongetje’? Zoals de jonge moeders kunnen lezen op hun mobiel? Behoort ook tot de mogelijkheden.
Telefoons had je in de tijd dat mijn kinderen klein waren nog niet, ik vrees dus dat ik menig ‘sprongetje’ gemist heb.

Gelukkig zijn ze er wel gezond groot om geworden.
Terug naar de raadselachtige klachten van mijn jongste kleinzoon. Z’n billen ook wel zà³ ongelooflijk rood… Dat moét zeer doen!
Mijn schoondochter had het al een paar dagen aangezien toen ze me er over raadpleegde. Dus ik had gemist hoe het er toen uitzag. Ik zette toch in op de tanden en kiezen. Geen enkel resultaat!
Omdat ze het zo zielig voor hem vond, consulteerde ze de huisarts. Die wist het niet, maar schreef een hormoonzalfje voor en vlijtig ging ze er mee aan de slag.
Geen resultaat, alleen een mopperig kind, waarschijnlijk ook van de hormonen die van invloed waren. Daarnaast kreeg hij nu ook uitslag op z’n snoetje. Aha dacht ik, dat is een logisch gevolg van de onderdrukking. Dan verdwijnt het naar een andere plek…

In die week zag ik het mannetje in levende lijve, hij zag er niet uit! Hele gezicht onder de uitslag, zielig, allemaal plekken, rood, viezig en vooral hij leek er super ongelukkig onder. Mede door dit live contact kon ik hem eens flink ‘bestuderen’. Want als ik in mijn werk ergens niét van hou is het als de behandeling geen resultaat oplevert. Geen resultaat betekent dat mijn interpretatie niet goed is, waarmee ik de vertaalslag van symptomen naar de homeopatische middelen bedoel.
Is de interpretatie goed, dan zie je vaak heel snel resultaat in dit soort acute situaties en verbetering in het geval van chronische klachten.

Wat ik zag zou regulier de diagnose ‘Krentenbaard’ verdienen. En ik checkte nog even bij mijn schoondochter: ‘Zag het er bij zijn billen eerst ook zo uit?‘ Ze knikte bevestigend. Dié fase had ik natuurlijk net gemist, plus dat dit soort plekken niet vrolijk worden van à¡l die plasjes in de luier en de dagelijkse poepbroeken. Dat doet de uitslag zeker veranderen.
Optimistisch ging ik weer terug naar huis. Blij dat ik ‘m gezien had en dat m’n schoondochter aan de slag kon gaan met de middelen die ik haar gaf. Met de boodschap dat ze met een dag verbetering zou zien ten aanzien van plekken in z’n gezichtje, liet ik hen weer vol goede moed achter.
En zo geschiede. Een dag later waren de plekken ingedroogd, de billetjes rustiger en zijn humeur sterk verbetert. Er kwam weer een vrolijk mannetje tevoorschijn.

Grappig was dat het kinderdagverblijf later bevestigde dat er Krentenbaard geheerst had. Meerdere kinderen hadden het en dan moeten ze thuisblijven. De peuterjuf vond wel dat het reguliere krentenbaardzalfje bij mijn anderhalf jarige bikkel sneller gewerkt had dan ze zag bij andere kinderen.
Ja, dat snappen we wel. Alleen vertellen we er niet bij, dat hier nooit een regulier krentenbaard zalfje aan te pas gekomen is. Sssstt…..

Marja Roozendaal, klassiek homeopaat

www.klassiekehomeopathie.nl