Marja Roozendaal, klassiek homeopaat

Talenten, zwaktes en de kracht van homeopathie

21 augustus 2024, 07:21

Vol enthousiasme legde ik in mijn eerste column de verbinding met mijn jongste kleinkind en zijn Silicea-constitutie. Het is leuk om ook andere constitutiemiddelen eens onder een vergrootglas te leggen. Want, ook al benoemen we het niet als zodanig, we zien allemaal best wel dat de ene mens anders is dan de andere. En ‘anders’ is gewoon in bouw, in temperament, in activiteiten, in hobby’s, werk of andere talenten etc.

Beroepsgedeformeerd als ik ben  vertaal ik deze dagelijkse waarnemingen innerlijk gelijk al naar een homeopathisch middelenbeeld. Misschien best leuk om deze gedachten hieromtrent eens te delen…
Want dà¡t die verschillen er zijn weten we allemaal door alleen al in je familie, in je straat, op de camping, in de stad of vanaf een terrasje de verschillende mensen te observeren.

De één is rank en slank, de ander steviger gebouwd of echt dik, iemand oogt open, voelt verdrietig aan, kijkt in etalages om zichzelf te kunnen zien, staat graag in het middelpunt van de belangstelling of juist helemaal niet etc. etc. Dat kunnen we waarnemen en het gaat ook om het pure waarnemen en vooral niét om hier een oordeel over te vellen.

Zo is ‘mijn’ Silicea-mannetje redelijk snel in ontwikkeling, heeft flinke zweetvoetjes, snel ontstoken oogjes en ‘loopt’ al met 10 maanden. Dat is overigens niet iets om blij mee te zijn want ‘het verstand’ is zeker nog niet ingedaald op die leeftijd en voor ouders wordt dat vangen om ze niet in zeven sloten tegelijk te laten lopen.

En 180 graden anders kennen we ook baby’s, die gewoon lekker relaxed en langzaam in ontwikkeling zijn. Deze baby’s zijn vaak steviger gebouwd, liggen lang en tevreden in de box en als ze kunnen zitten dan blijven ze heerlijk op hun billen in de box zitten met alle speeltjes op hen heen. Het enige dat beweegt is z’n armpje om iets binnen arm-bereik te pakken. Geen overbodige inspanningen zou je kunnen zeggen dit in tegenstelling tot een Silicea kindje al met drie maanden pogingen doet om zich op z’n buik te draaien.
Dit zijn gewoon constitutionele verschillen, een andere basis met andere mogelijkheden. Deze trage baby zal ook nooit een beweeglijke topsporter worden want bewegen is niet z’n ding. Wél kun je deze mensen vinden in sporten als darten en dammen… Voel je het verschil? Dit zijn de zogenaamde Calcarea carbonica constituties. En natuurlijk valt er veel meer over te zeggen dan alleen het sportieve onderdeel.
Dan hebben we ook de fijn besnaarde Phosphorus-kinderen, bij iedereen geliefd, een vlinder die van het ene leuke contact of sociale gebeurtenis naar de andere fladdert, overal in het middelpunt en geliefd in de klas bij iedereen en vooral bij juf! Pipi Langkous is hiervan een mooi uitvergroot voorbeeld. Accenten gelegd op precies dié aspecten van een Phosphorus constitutie.

Deze kinderen vinden we later op de toneelschool of in de musicalwereld en het theater. Ook creatief komen ze een heel end, altijd ingevingen en ideeën.
Je kunt je voorstellen dat we, door de vele kinderen die we zien in de praktijk, uitgebreide talenten hebben waargenomen.

Talenten, maar ook hun zwaktes wanneer het even niet meezit. En daar ligt dan de kracht van de homeopathie. We zijn allemaal opgebouwd uit verschillende stukjes van die constitutiemiddelen. Doodeenvoudig al omdat we uit à¡l die mineralen bestaan en ze ook nodig hebben voor de verschillende onderdelen in bouw en functie. Heel passend dus.

Maar elk mens heeft, naast de verschillende kleine taartpunten van verschillende mineralen altijd één die de boventoon voert. De grootste taartpunt. En laat nou net dà¡t het verschil maken welk constitutiemiddel je nodig hebt om weer de gezonde balans te herstellen.

Marja Roozendaal, klassiek homeopaat

www.klassiekehomeopathie.nl