Theo Leoné

Uitgekiend studeren zonder verhuizing

27 september 2024, 02:15

Universiteitssteden zijn trekkers van jewelste. Goed voorzien van horeca en banen voor het oprapen. Nou ja, voor wie de handen uit de mouwen steekt. Studenten spijkeren hun structurele geldgebrek graag bij door drankjes rond te brengen en klussen aan te nemen. Steden met veel studenten mogen dan veelal rommelig zijn, ze hebben ook een vrolijke dynamiek.

Enschede trok in het coronajaar 2020 – 2021 wat minder studenten die het ouderlijke huis verlieten om zich dicht bij de colleges te nestelen. Opmerkelijk. In andere universiteitssteden nam de trek van het oudershuis naar de stad juist toe. Afgelopen schooljaar gingen in Nederland bijna 26.000 studenten in een universiteitsstad op zichzelf wonen. In de jaren 2017 – 2019 bedroeg de jaarlijkse trek zo rond de 22.000. De groei betreft vooral steden als Amsterdam (+38 procent), Utrecht (+31 procent) en de op veel lijstjes populairste stad onder de bollebozen Leiden (+31 procent).

Corona heeft gezorgd voor een bijzonder schooljaar. Vrijwel alle leerlingen in het voortgezet onderwijs slaagden voor hun examen. Je kunt de jongeren toch niet verwijten dat een virus door het land raast? Een gevolg is wel een extra toename van het aantal starters op de universiteiten en hogescholen. De inschrijvingen liepen bovendien extra op omdat de interesse voor buitenlandse studieavonturen sterk afnam. Liever veilig in eigen land dan zonder netwerk in den vreemde.

Van de bij het wetenschappelijk onderwijs ingeschreven en nog thuis wonende studenten besloot vorig studiejaar 18,6 procent om in hun universiteitsstad te gaan wonen. Sinds 2016 was het percentage niet meer zo hoog.

Zijn misschien de studenten aan technische opleidingen honkvaster dan de leergierigen op minder gespecialiseerde universiteiten? In Delft is dat niet te zien. De groei van de studenten die het ouderlijk nest verlieten bedroeg in de stad van Hugo de Groot een stevige 17 procent. Daarentegen maakte zowel het groene Wageningen als hersenkraker Eindhoven een pas op de plaats. Universiteit Twente laat als enige een krimp van 11 procent zien.

Misschien zijn de technische studenten gewoon een stuk slimmer. Rekenen ze beter alvorens te beslissen. Wie thuis een veilige haven heeft, kan maar beter eerst afstuderen voor een sprong in het diepe te wagen. Het kenmerk van geslaagde avonturiers die veilig weer thuis komen, is dat ze hun reis in alle rust voorbereiden. Niks geen roekeloosheid. Wie onderweg ontdekt zijn rugzak te hebben vergeten, kan opnieuw beginnen.

De buiten Twente toegenomen drang van studenten om zich in hun universiteitsstad te vestigen, staat op gespannen voet met de nog steeds oplopende krapte op de woningmarkt. Pandjesbazen vragen de hoofdprijs. Thuis blijven wonen plus dagelijks twee uur reizen levert studenten al snel meer geld op dan een pittig baantje in de kroeg.

Theo Leoné