Gelezen!

Het recht op thuiswerken komt nu echt dichterbij

21 september 2024, 10:15
+ Thuiswerken moet een recht worden vindt de Tweede Kamer.
+ De wet die dit moet regelen leidde tot onrust onder werkgevers.
+ Praktijk blijkt mild: thuiswerkers zijn niet minder productief.

Minder reistijd, minder files, meer ruimte om de werkdag zelf in te delen én om tijdens kantooruren een wasje te draaien: over de voordelen van thuiswerken zijn de meeste werkenden het eens. Online vergaderen blijkt een uitkomst. Werkgevers waren wat huiverig, maar lijken zich naar de nieuwe werkelijkheid te hebben geschikt.

In juli stemde in de Tweede Kamer een grote meerderheid in met de wet  Werken waar je wilt. Momenteel kan, onder de Wet flexibel werken een werknemer een verzoek indienen om elders te mogen werken. De werkgever kan dit verzoek vrij gemakkelijk naast zich neerleggen. Na de invoering van de nieuwe wet heeft de werknemer het recht om thuis te werken. Als dat de bedrijfsvoering belemmert, kan het niet. Maar is het enigszins mogelijk dan moet het mogen. De Eerste Kamer vroeg zich bij de nieuwe wet af of de thuiswerkplek wel veilig is en welke toegevoegde waarde zo’n wettelijk recht geeft, gaat het niet vanzelf goed? Werkgevers waren bang dat het kantoor leeg zou blijven en dat nieuwe collega’s aan hun lot zouden worden overgelaten. En dat na invoering van de wet hier niets meer tegen te doen zou zijn.

Nu de wet dichterbij komt blijft dat hun zorgen geluwd zijn: in de praktijk heeft men er een mouw aan weten te passen. Veel werkgevers hebben zelf beleid opgesteld en de angst dat de werkvloer leeg blijft bleek ongegrond. Ook de andere angst dat de productiviteit zou dalen als zij veel thuis zouden werken, de bedrijfscultuur zou verwateren en de betrokkenheid verdwijnen bleek ongegrond. In de praktijk zijn werkgevers en werknemers met elkaar in gesprek gegaan en tot een oplossing gekomen. Hoewel de praktijk veel problemen en zorgen rond huiswerken dus al heeft opgelost is de wet niet nutteloos. Hij dwingt mensen met elkaar in gesprek te gaan: hoe, wanneer en onder welke voorwaarden. (FD)