Debat
Wat doet gemeente aan verkleinen taalachterstand?
Wat doet gemeente aan verkleinen taalachterstand?
Pakhuis Oost en de Bibliotheek Enschede organiseren op woensdag 27 oktober de tweede bijeenkomst over laaggeletterdheid. Ook tijdens deze tweede bijeenkomst om 20.00 uur in de Bibliotheek Enschede, staat de vraag centraal wat de gemeentelijk overheid en maatschappelijke partners de komende tijd kunnen/moeten doen om de taalachterstand te verkleinen.
Een op de vier inwoners van Enschede heeft moeite met (begrijpend) lezen en schrijven. Niet alleen ouderen maar ook jongeren. Dat zorgt voor veel problemen en mogelijke achterstanden op vele gebieden. Het probleem bestaat al tientallen jaren en lijkt maar niet kleiner te worden. Is het gevoerde beleid op dat gebied dan niet juist? Is het niet genoeg? Of wordt de achtstand mede veroorzaakt doordat informatie en informatiebronnen complexer en digitaler worden?
Tijdens de bijeenkomst op 27 oktober probeert de Enschedese wethouder Arjan Kampman een antwoord te geven op de vraag wat de gemeente en instanties doen om hun communicatie eenvoudiger, begrijpelijker te maken. Hij houdt een inleiding over de onlangs gepubliceerde nieuwe gemeentelijke voornemens op dit vlak. De wethouder krijgt weerwoord van Marcel Garritsen, voorzitter Burgeradviesraad Sociaal, die een advies uitbracht over dit onderwerp.
Marjon Kok (TC Tubantia) verzorgt de gesproken column.
De bijeenkomst staan onder leiding van Jan Hoogenberg, directeur van de Bibliotheek Enschede.
Opgave is mogelijk via de sites van Pakhuis Oost of Concordia.