Gelezen Sport!

Het sportoverzicht van zaterdag 14 t/m vrijdag 20 augustus

21 augustus 2024, 07:54

Het sportoverzicht van zaterdag 14 t/m vrijdag 20 augustus

· Het wordt een onvergetelijk voetbalseizoen: Ajax is favoriet, PSV loert en Feijenoord beleeft een wedergeboorte. Drie gepromoveerde clubs doen hun best met bescheiden budgetten. Het publiek is terug en Louis van Gaal is weer bondscoach. De verschillen zijn groot: Tadic verdient in zijn eentje meer dan de selectie van Go Ahead. Kortom: de eredivisie is weer begonnen.
……….

· Kruijswijk hoopt op meer geluk in de Vuelta. Sinds zijn derde plaats in de Tour de France heeft de 34-jarige Steven Kruijswijk geen grote ronde meer uitgereden. In de ronde van Spanje wil hij vanaf zaterdag afrekenen met de pech van de afgelopen jaren: ‘Af en toe denk ik wel: waar doe ik het allemaal voor..’
……….

· Gerd Mà¼ller (1945-2021) is overleden. Der Bomber besliste de finale van 1974. Hij scoorde bijna elke wedstrijd voor zijn Bayern Mà¼nchen. Hij werd in zijn tijd de rommelaar genoemd maar was een verrassend goede kopper. ‘Ik begrijp nog steeds niet waarom de drie Nederlanders, klassespelers toch, die in mijn buurt liepen allen de verkeerde kant opstapten!’
……….

· Brad Binder wint de Oostenrijkse Grand Prix. Het was zijn 2e zege in de MotoGP.
……….

· Feijenoord een plezier om naar te kijken. Willem 2 – Feijenoord: 0 – 4.
Ajax langs naïef NEC: 5 – 0
PSV-B wint van Heracles: 0 – 2
Cambuur verliest in laatste minuut van Groningen: 1 – 2
Langeler terug bij PEC met nederlaag tegen Vitesse: 0 – 1
Utrecht boekt klinkende zege op Sparta: 4 – 0
Verrassend verlies AZ bij RKC: 1 – 0
De nrs.10 en 11 van het vorig seizoen FC Twente en Fortuna Sittard begonnen de competitie tegen elkaar. De grote favoriet FC Twente verloor met 2 – 1 ondanks de openingsgoal van Van Wolfswinkel. De 20 jarige Toshio Lake van Fortuna stal de show met een assist en een doelpunt!
……….

· Weghorst wint voor Wolfsburg en Van Bommel tegen VFL Bochum: 1 – 0 Wolfsburg reglementair uitgeschakeld in bekertoernooi vanwege een wisselfout van Van Bommel.
……….

· Nick de Vries (26) pakt titel in elektrische klasse.
……….

· Van Vleuten wint de Ladies Tour in Noorwegen onbedreigd.
……….

· In de beachvolleybalfinale om het Europees kampioenschap verloor het koppel Boermans/de Groot van de Noren Anders/Sorum.
……….

· Barcelona lijdt verlies van 451 miljoen euro.
……….

· Daar is Louis van Gaal weer: terug van weggeweest! ‘Wie zou het anders moeten doen’? Vroeg hij op de persconferentie vanwege zijn aantreden (derde keer) als bondscoach. Hij vindt het nog veel meer eer dan in 2020. Het is vooruitkijken nu en daarin ben ik wel sterk: ‘Mijn persoonlijke doel is wereldkampioen te worden maar ik doe het niet voor mezelf. Ik doe het om het Nederlandse voetbal te helpen.’
………..

· Een jaar na zijn horror-crash sprint Jacobsen in de Vuelta naar sprintoverwinning in de vierde etappe. Het was zijn eerste etappezege in een grote ronde na zijn afschuwelijke crash in de Ronde van Polen een jaar geleden. De sprinter dankte Poolse en Nederlandse medici die zijn leven hebben gered!
……….

· Van Poppel won in Zottegem België de 85e editie van de Egmont Cycling Rae.
……….

· FC Twentevrouwen wint met 9 – 0 van FC Nike uit Georgië op het minitoernooi met als inzet: een plek in de groepsfase van de Champions League.
……….

· Denilho Cleonise definitief vastgelegd door FC Twente! Daarmee heeft Jans de beschikking over 7 vleugelspelers: Menig, Cerny, Misidjan, Rots, Van Leeuwen en Limnios zijn de overige 6. Lukoki tellen we dan maar niet mee omdat hij het gehele seizoen niet in actie komt vanwege zijn blessure!
……….

· Bruns en Pelupessy spelen nu beide voor een Turkse club. Bruns halsoverkop vertrokken naar Adanaspor, een club op het tweede niveau. Zaterdag speelt hij al zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe club.
……….

· Nederlaag met perspectief voor zich terug knokkend PSV. Even leek de Portugese storm van Benfica het huis van PSV omver te blazen maar het fundament bleek sterk genoeg. PSV herstelde zich knap en verloor met 2 -1 in de Champions League play offs.
………..

· AZ verliest met 2-0 bij Celtic in de play offs van de Europa League.
……….

· Feest in de Kuip: Luis Sinisterra is de grote man van Feijenoord met 3 doelpunten en wint met 5-0 van IF Elfsborg! De Rotterdammers creëren met ontwikkeling van spelers weer kapitaal. De rode kaart van Bijlow is een smetje op een prachtige avond in De Kuip.
……….

· Nederlands vrouwenvolleybalteam wint aan de hand van Selinger de eerste wedstrijd met 3-0 van Oekraïne tijdens de EK.
……….

· Nielsen wint donderdag de 6e rit in de ronde van Spanje en de leiderstrui ging weer om de schouders van Roglic!
……….

· Engelsen voeren limiet op koppen in het voetbal in. Nederland doet dat niet! De KNVB wacht af. ‘Wij adviseren wel om niet meer te koppen dan noodzakelijk’. Volgens onderzoeker Willie Stewart is er nu duidelijk bewijs dat de blootstelling aan klappen op het hoofd door harde kopballen of botsingen de belangrijkste risicofactor zijn voor het ontwikkelen van dementie bij voetballers. Hij vindt dat uit voorzorg het aantal kopballen gereduceerd moet worden en misschien zelfs geëlimineerd.
……….

· NEC wint vrijdagavond van PEC en haalt daarmee de eerste 3 punten binnen in de eredivisie. Een opsteker voor de club uit Nijmegen die een week eerder kansloos met 5-0 verloor van Ajax.
……….

· Sifan Hassan wint in Eugene (VS) afgetekend de 5000 meter met 15 seconden voorsprong op Teferi en Fantu Workiu. Haar aangekondigde aanval op het wereldrecord mislukte.
……….

· In de Vuelta wint Storer de zevende rit. Een bergetappe van 152 km lang. Roglic behield de leiderstrui met 8 seconden voorsprong op de Oostenrijker Grossschartner. Kruijswijk staat op 9.40 achterstand op de 28e plek en is daarmee de beste Nederlander.