Gelezen Sport!

Sportoverzicht van 17 t/m 23 januari 2022

21 januari 2024, 07:52
Handballers schrijven historie met zege op Portugal. Voor het eerst overleefde Nederland de eerste ronde op het EK en dat terwijl de handballers pas voor de tweede keer meedoen aan een EK. De ontlading was dan ook groot en terecht na de 32-31 winst.
Nederland speelde in de openingswedstrijd tegen het gastland Hongarije ook al met lef en overtuiging en was geen moment geïntimideerd door de 20.000 Hongaren op de tribunes. De tweede wedstrijd tegen IJsland ging nipt verloren maar de handballers kwamen daarin wel knap terug van een flinke achterstand.
De Nederlandse handballers verloren hun eerste wedstrijd in de hoofdronde van de Olympisch kampioen Frankrijk met 34-24. Zaterdag wonnen de ploeg ondanks tal van afwezigen hun eerste wedstrijd in de hoofdronde. De ploeg won in Boedapest met 34-30 van Montenegro. Bondscoach Richardson was er niet bij vanwege corona.

___________

Botic van de Zandschulp overtuigde dinsdag op de Australian Open ook tegen de nummer 50 van de wereld. Hij rekende zonder een spoor van twijfel af met de Duitser Jan-Lennard Struff: 6-4, 6-3 en 6-2. De tennisser plaatste zich net als Tallon Griekspoor voor het eerst voor de tweede ronde van het Grandslamtoernooi in Melbourne. In de derde ronde kon hij niet voor een stunt zorgen tegen nummer 2 van de wereld Medvedev. Het werd 4-6, 4-6, 2-6 voor de Rus. Vorig jaar troffen de twee elkaar in de kwartfinale van de US Open waarbij onze landgenoot als enige een set wist af te snoepen van de latere winnaar.

___________

KNVB BEKER:

Go Ahead Eagles heeft dinsdag ten koste van Heerenveen de kwartfinales bereikt. In het Abe Lenstra stadion werd het 0-1.

Vitessse scoorde dinsdag slechts 2 keer tegen de amateurs van DVS. De Arnhemmers wonnen met 2-0 van de amateurs die uitkomen in de 3e divisie zaterdagvoetbal.

RKC plaatste zich via een 4-2 overwinning op ADO Den Haag voor de kwartfinale van de KNVB-beker.

NEC won van FC Groningen met 1-2. De bekeruitschakeling is een nieuwe domper voor FC Groningen dat in de Eredivisie ook al slecht presteert.

AZ heeft woensdag via een laat doelpunt in de 83e minuut de kwartfinales bereikt van de KNVB-beker ten koste van FC Twente: 1-2.

NAC schakelde woensdag PEC Zwolle uit met 2-1 en bereikte daarmee de kwartfinale. De nummer 9 van de 1e divisie schakelde hiermee de hekkensluiter van de eredivisie uit.

Debutant Joey Veerman schoot PSV persoonlijk naar de kwartfinale door de 2-1 binnen te schieten tegen Telstar dat met 9 invallers in de 17e minuut brutaal de leiding had genomen.

Schaduwelftal Ajax rekent af met de amateurs van Excelsior Maassluis. In Amsterdam werd het donderdag 9-0 in de strijd om de kwartfinale KNVB-beker.

___________

De Nederlandse hockeyers hebben met 3-1 gewonnen van Spanje in een oefeninterland. Het was de derde wedstrijd van bondscoach Jeroen Delmee. Onder zijn leiding heeft Oranje nog niet verloren.

De viermansbob van Ivo de Bruin en snowboardster Michelle Dekker gaan toch naar de Spelen na het fiat van de NOC*NSF.

Schaker Van Foreest heeft een knappe remise gespeeld tegen de wereldkampioen Magnus Carlsen in de 4e ronde van het Wijk aan Zee schaaktoernooi.

De zegereeks van Griekspoor eindigt met een pijnlijke schouder en kramp. In de tweede ronde op de Australian Open volgde de ontnuchterende val na 29 overwinningen op rij. De 25-jarige Nederlander verloor na 4 uur en 11 minuten in 5 sets van de Spanjaard Busta: 3-6, 7-6, 6-7, 6-3, 4-6.

Derde wereldtitel voor Roel Boomsma na tiebreak tegen Aleksander Schwartzman. Hij werd donderdag voor de derde keer wereldkampioen dammen na winst in de derde rapidpartij van de tiebreak. Voor de wereldtitel waren 3 winstpartijen nodig.

Marianne Vos won een week voor de WK veldrijden de laatste WB wedstrijd in Hoogerheide. Ze reed in de laatste ronde weg van Lucinda Brand en Amy Pieterse.

__________

NK SCHAATSEN

Nuis stapte zaterdag geblesseerd uit bij de 500 meter van het NK-sprint. Het schoot Nuis in het bovenbeen. ‘Ik ben heel erg geschrokken’, zei Nuis 2 weken voor de start van de Olympische Spelen.

Jutta Leerdam wil geen risico nemen voor de Olympische Spelen en meldt zich af voor het NK-sprint.

Michelle de Jong won voor het eerst de Nederlandse sprinttitel. Marrit Fledderus won het zilver. De derde plaats was voor Helga Dost.
Ireen Wà¼st maakte zaterdag indruk in Heerenveen bij het NK-sprint. Zij leidde het klassement na de eerste dag. Wà¼st won zaterdag de 1.000 meter in een scherpe tijd van 1.15,07 waarmee ze een ruime seconde sneller was dan de nummer twee Michelle de Jong die de 500 meter op zaterdag won. Fledderus werd derde. Wà¼st werd 7e op de 500 meter in een tijd van 38,44, slechts zeventien honderdsten langzamer dan haar persoonlijk record. De Jong won zondag opnieuw de 500 meter en verdrong daarmee Wà¼st. Op de 2e 1000 meter was Wà¼st het snelst maar met te weinig voorsprong op De Jong. Bovendien werd ze gediskwalificeerd.

Tijmen Snel heeft in Heerenveen de Nederlandse sprinttitel veroverd. Het was de eerste keer dat hij het goud won. De tweede plaats was voor Janno Botman en Serge Yoro won het brons.
Dai Dai N’tab won de 1e 500 meter bij de mannen. Hij dook als enige onder de 35 seconden (34,90). Ronald Mulder werd tweede in 35,18 en Tijmen Snel pakte de 3e plek in een tijd van 35,21. Op de eerste 1.000 meter ging N’tab hard onderuit waarmee hij in zijn val ook zijn tegenstander Gijs Esders mee nam. Hij was hiermee uitgeschakeld voor het Nederlands kampioenschap. Snel won de eerste 10 00 meter. De tweede 500 meter werd gewonnen door Snel. Serge Soro won zondag de 1.000 meter.

Marcel Bosker werd voor de tweede keer Nederlands kampioen allround. Ook in het vorige olympische jaar won hij waarna hij drie keer zilver behaalde. Snellink werd tweede en gaat daarmee naar het WK. Het brons werd gewonnen door Kars Jansman.

Merel Conijn sleepte de Nederlandse titel allround in de wacht. Ze gaat dan ook naar het WK allround. Joy Beune werd tweede en Melissa Wijfje won het brons.

Lotte van Beek en Jorien ter Mors zetten beiden een punt achter hun schaatscarrià¨re na de NK-sprint. Het echte vuur is er niet meer zei Jorien ter Mors.

___________

EREDIVISIE

Vitesse verloor thuis van FC Groningen met 1-3. Clubtopscorer Openda liep al vroeg tegen een gele kaart op. De Groningers buitten dit vakkundig uit.

Na 5 nederlagen pakte Cambuur voor het eerst weer een punt. In Alkmaar werd het 0-0.

Hekkensluiter PEC Zwolle heeft met 0-1 gewonnen bij SC Heerenveen. Voor PEC Zwolle was het pas de derde zege van dit seizoen.

Willem II leed thuis de tiende nederlaag op rij. FC Twente zegevierde nipt met 0-1 via een doelpunt van Sadilek in de 39e minuut.

Na het spektakelstuk in Rotterdam tegen NEC (5-3) won Feyenoord ook in Nijmegen. Het werd 1-4 in een vermakelijke wedstrijd omdat er achterin nogal wat fout ging bij beide ploegen.

Ajax heroverde de koppositie op PSV door in Eindhoven de onderlinge wedstrijd te winnen met 1-2. De VAR moest lang studeren op de tweede treffer want in de aanloop naar de 1-2 leek de bal de zijlijn te hebben gepasseerd.

Go Ahead Eagles speelde in Almelo gelijk tegen Heracles met 1-1. Het hield hiermee Heracles achter zich op de ranglijst.

FC Utrecht won weer eens na vijf duels. In Rotterdam werd het 0-3 tegen Sparta. Doufikar, Mahi en Van de Streek scoorden voor de Utrechtse ploeg.

RKC won het degradatieduel tegen de nummer 17 Fortuna Sittard. RKS scoorde al in de tweede en 19e minuut. Fortuna Sittard scoorde via een penalty van Seuntjes tegen in de 65e minuut.

DE STAND:
Ajax 20-48
PSV 20-46
Feyenoord 20-42
FC Twente 20-38
AZ 20-36
Vitesse 20-36

___________

EREDIVISIE VROUWEN

De voetbalsters van FC Twente hebben in de eredivisie vrouwen de koppositie heroverd. In de topper tegen nummer 3 PSV was de regerend landskampioen de betere en won met 3-1. Het verschil met PSV is nu 4 punten. Ajax ligt 2 punten achter maar heeft een wedstrijd minder gespeeld.

ADO-PEC Zwolle 0-2
Feyenoord-VV Alkmaar 2-1
SC Heerenveen-Ajax Afg.
FC Twente-PSV 3-1

DE STAND:
FC Twente 14-30
Ajax 13-28
PSV 14-26
Feyenoord 14-25
PEC Zwolle 15-20