Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 10 t/m zo.16 januari 2022

21 januari 2024, 07:29
Brittany Bowe schenkt Erin Jackson, de sprintrevelatie van dit schaatsseizoen, haar ticket naar de Winterspelen in Beijng. De 29-jarige Jackson liep door een misslag het startbewijs mis tijdens het Amerikaanse Kwalificatietoernooi op de 500 meter. Bowe en Jackson komen allebei uit Ocala, een stadje in Florida. Bovenal zijn ze vrienden. Hun kameraadschap bracht Bowe tot haar besluit.

David Neres, de 24-jarige aanvaller van Ajax vertrekt naar Sjachtar Donetsk. Het zou gaan om een transfersom van ruim 15 miljoen euro. De bedoeling is dat Ajax Steven Bergwijn als vervanger aantrekt van Tottenham Hotspur.

De 49-jarige Duitse schaatsster Claudia Pechstein gaat voor de achtste keer naar de Olympische spelen. De 5-voudige Olympisch kampioen start op het onderdeel ‘massastart’.

Tom Dumoulin heeft dit jaar 1 doel en dat is voor de tweede keer de ronde van Italië winnen. Dat vertelde de 31-jarige renner dinsdag tijdens de presentatie van zijn ploeg Jumbo-Visma. De ploeg zet niet al zijn kaarten op Dumoulin in de Giro: Foss is mede-kopman.

Robin Haase is uitgeschakeld in de tweede ronde van de kwalificatie van de Australian Open. Hij verloor in 2 sets van Koekoesjkin uit Kazchstan: 5-7, 6-7.

De 28-jarige Boomsma nam woensdag de leiding in de tweestrijd om de wereldtitel dammen. Dat deed hij door tegen de Rus Schwartzman de tiebreak te winnen. Na 6 remises op rij moet er via een tiebreak een voorsprong worden geforceerd. De dammer die na 12 partijen de meeste punten heeft mag zich wereldkampioen noemen mits hij 3 zeges heeft geboekt. Donderdag won Boomsma met zwart de achtste partij en leidt nu met 11-7.

Kimberley Bos slaat dubbelslag op de skeleton. Als eerste Nederlandse won ze vrijdag de wereldbeker en de Europese titel! De eerstvolgende wedstrijd is in februari op de Olympische baan in Yanqing.

Arianne Hartono is in Australië voor het eerst in haar loopbaan doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van een grand slam. De 25-jarige nummer 191 van de wereldranglijst won in de laatste kwalificatieronde van de Duitse Jule Nemeier met 6-1, 1-6, 6-3.

Carl Verheyen, chef de mission van de Nederlandse wintersporters bij de komende winterspelen is positief getest op het coronavirus en zit voorlopig in isolatie.

Veldrijdster Fem van Empel heeft in Flamanville haar tweede WB-zege gepakt. Ze bleef in de eindsprint Puck Pieterse nipt voor. De afwezige Lucinda Brand was voor de start al zeker van de WB-eindzege.

Ivo de Bruin heeft zich niet voor de Olympische Spelen geplaatst. Een dag na zijn laatste kans met de tweemansbob ging het ook fout met de viermansbob. Hij werd 17e terwijl hij een plaats nodig had in de top acht.

Djokovic moet Australië verlaten en kan dus definitief niet aan de Australian Open meedoen. De Servische tennisser was in beroep gegaan tegen het besluit van de Australische minister van immigratie om zijn visum in te trekken, maar hij verloor die zaak.

Venlo uitgeschakeld in Europacup dames. Bij de rust stond Venlo achter met 9-15 maar knokte zich knap langszij (22-21) maar zag Bukovicka Banja daarna weglopen naar 26-23.

Danny Schenkel stopt na dit seizoen als hoofdtrainer van de Ajax-vrouwen. Het contract van de 43-jarige trainer wordt niet verlengd. Hij is na Robert de Pauw van FC Twente en Joran Pot van PEC Zwolle de derde trainer die bij zijn club vertrekt.

De KNSB heeft vier schaatsers gekozen die als reserves meegaan naar de Olympische Spelen van Peking. Het betreft Melissa Wijfje, Merel Conijn, Beau Snellink en Dai Dai N’tab.

Supporters van Heracles Almelo hebben hun onvrede geuit over de rentree van Rai Vloet. De speler van Heracles was in november van vorig jaar betrokken bij een dodelijk verkeersongeluk. Vloet zou onder invloed zijn geweest.

___________

EREDIVISIE:

PEC Zwolle won met 2-0 van Willem II in het eerste duel na de korte winterstop. Het was de negende competitienederlaag van Willem II op rij. Voor PEC was het pas de tweede zege.

NEC en Heracles speelden gelijk in Nijmegen: 0-0. Heracles was nadrukkelijk op jacht naar de eerste uitzege maar maakte het NEC geen moment gevaarlijk.

Feijenoord verloor in De Kuip met 0-1 van Vitesse, de nummer 4 van de eredivisie. Vitesse staat nu op 3 punten van de Rotterdammers.

FC Twente won thuis moeizaam van SC Heerenveen. Dit was te danken aan een blunder van doelman Mous. Uiteindelijk werd het 2-0 door een benutte strafschop van Van Wolfswinkel.

RKC won zijn eerste uitduel met 0-2 van Go Ahead Eagles. In de Adelaarshorst waren de Waalwijkers een vleugellam Eagles eenvoudig de baas.

In Utrecht won Ajax eenvoudig met 0-3 van FC Utrecht. Anthony en de teruggekeerde Brobbey (2 keer) scoorden voor Ajax.

PSV ging uitstekend van start in Groningen. In de 10e minuut scoorde Götze zijn eerste eredivisietreffer van het seizoen. Het vertoonde spel van PSV hield niet over maar de overwinning was wel verdiend.

Sparta aasde op revanche na de 0-4 nederlaag in Rotterdam. Uiteindelijk speelden de 2 ploegen in Leeuwarden gelijk met 1-1.

AZ zette zijn goede reeks na de winterstop voort door in Sittard van Fortuna Sittard met 0-2 te winnen.


De Stand:

PSV 19-46
Ajax 19-45
Feijenoord 19-39
Vitesse 19-36
AZ 19-35

___________

EREDIVISIE VROUWEN:
In Zwolle begonnen PEC Zwolle en FC Twente onstuimig. In de eerste 5 minuten vielen al 3 goals. Toen de storm ging liggen was FC Twente verreweg de sterkste. PSV won met 1-0 nipt van Excelsior. Anika Rodriguez tekende in de tweede helft voor het enige doelpunt. Ajax won thuis met 2-1 van ADO Den Haag na een 0-1 achterstand en Alkmaar en SC Heerenveen deelden de punten met 0-0. Feijenoord was vrij dit weekend.

PSV – Excelsior 1 - 0
Ajax- Den Haag 2 - 1
Vv Alkmaar – SC Heerenveen 0 - 0
PEC Zwolle FC Twente 1 - 4

DE STAND:

Ajax 13 - 28
FC Twente 13 - 27
PSV 13 - 26
Feijenoord 13 - 22
Den Haag 14 - 17