Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 20 t/m zo. 26-12 2021

21 december 2024, 07:57
Van Wonderen vertrekt na dit seizoen bij de Go Ahead Eagles. Hij promoveerde vorig jaar naar de eredivisie en staat met zijn ploeg nu op een keurige 11e plaats in de eredivisie.

Sparta gaat terug naar natuurgras. Alleen Heracles en Cambuur spelen nu nog op kunstgras in de eredivisie.

Wielrenster Pieters wordt nog in een kunstmatige coma gehouden na operatie. Zij kwam donderdag ongelukkig ten val tijdens een trainingskamp in Spanje.

Adria Dalmau gaat van Utrecht naar Sparta. Hij wordt per direct overgenomen en hoopt bij Sparta zijn loopbaan nieuw leven in te blazen.

Come-back Van Barneveld eindigt in de tweede ronde WK. Na zijn zege op de Filipijn Lourence Ilagan was de Engelsman Rob Cross in de tweede ronde te sterk, 1-3.

Danny Noppert won eerder op de avond van Jason Heaver. De 30-jarige Fries, die als geplaatste speler in de tweede ronde instroomde had geen moeite met zijn tegenstander: 3-1.

Kleermaker stunt op het WK darts tegen oud finalist Whitlock, ook Van Duyvenvbode wint na een wisselvallige wedstrijd van Boris Koltsov uit Rusland.

Sifan Hassan voor de tweede keer op rij verkozen tot sportvrouw van het jaar. Ze kreeg meer stemmen dan Annemiek van Vleuten en Suzanne Schulting.

Verstappen na historische wereldtitel tot sportman van het jaar gekozen. BMX’er Kimman en baansprinter LaVreysen hadden al verwacht dat ze vooral ‘voor de gezelligheid’ bij het Sportgala zouden zijn.

Teamsprinters en bondscoach Hugo Haak zijn Sportploeg en Coach van het Jaar geworden. De teamsprinters kregen meer stemmen dan de hockeyvrouwen en de mannen dubbel vier. Haak won voor de tweede achtereenvolgende jaar.

Handbiker en triatleet Plat voor de derde keer paralympisch sporter van het jaar. Hij kreeg meer stemmen dan rolstoeltennister Diede de Groot en de vrouwen-rolstoelbasketbalsters die ook genomineerd waren.

De 32-jarige Roglic verlengt zijn contract met Jumbo en gaat de 10 jaar volmaken bij Jumbo-Visma. Het in 2023 aflopende contract wordt verlengd met 2 jaar.

Buijs en FC Groningen gaan aan het einde van dit seizoen uit elkaar. De 39-jarige Buijs is bezig aan zijn vierde seizoen. De Groningers staan op een teleurstellende 14e plaats.

Jos Lansink volgt Ehrens op als bondscoach van de springruiters. Ehrens werd na 16 jaar bedankt voor bewezen diensten. ‘Lansink heeft een enorme staat van dienst. Ik ben er ongelooflijk trots op dat Jos Lansink onze nieuw coach wordt’, zegt Directeur Topsport Iris Boelhouwer.

Veldrijdster Lucinda Brand heeft in Dendermonde de 12e Wereldbekerwedstrijd van dit seizoen gewonnen. Het was haar 5e WB-zege dit seizoen. Clara Honsinger uit de VS werd tweede op 4 seconden achterstand.

Badmintonster Arianne Hartono gaat in kwartfinales onderuit in Seoul en verliest van Anastasia Kulikova uit Finland met 6-2 en 6-4.

Op het Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) won Jutta Leerdam zondag de 1.000 meter in een tijd van 1.14.09. Zij gaat naar de Olympische Spelen. Antoinette de Jong werd tweede en Ireen Wà¼st derde. Beide moeten afwachten of ze deelnemen aan de Olympische Spelen. Het zusje van Antoinette, Michelle de Jong werd vierde en de Olympisch kampioen Jorien ter Mors werd vijfde. Femke Kok werd teleurstellend zesde en was daarmee de grote verliezer, zoals ze zelf zegt.

Patrick Roest won bij de OKT de 5000 meter en plaatste zich dus voor de Olympische spelen. Jorrit Bergsma en Sven Kramer eindigden als tweede en derde. Zij moeten afwachten of ze in februari op de 5000 meter in actie mogen komen.

Van de Poel werd tweede achter Van Aert in de WB wedstrijd in Dendermonde op 49 seconden. Van Aert boekte zijn vierde zege in 4 races.

___________

EREDIVISIE:

Cambuur speelt bij Heracles voor het eerst gelijk en staat nu achtste. In Almelo werd het 1-1. Heracles sluit de eerste seizoenshelft af met 18 punten uit 18 duels.

Ajax won eenvoudig van Fortuna Sittard. De Amsterdammers hoefden zich niet overmatig in te spannen, misten veel kansen maar waren een maatje te groot voor de Limburgers: 1-1.

Willem II maakt een vrije val in de eredivisie die maar niet wil stoppen. Nu verloor de ploeg weer van NEC. In Tilburg werd het 0-1.

Feijenoord heeft de nederlaag tegen Ajax snel weggespoeld en gaat met een goed gevoel de kerstdagen in. De Rotterdammers wonnen in Heerenveen na een prima wedstrijd met 0-3.

AZ heeft met pijn en moeite de vijfde zege op rij geboekt. De ploeg uit Alkmaar was thuis te sterk voor FC Groningen en won met 1-0.

Vitesse won moeizaam met 1-0 van hekkensluiter PEC Zwolle. De Arnhemmers klommen naar de vierde plaats, PEC Zwolle sluit 2021 af als laatste.

PSV behaalt een zuinige 2-0 overwinning op de Go Ahead Eagles en gaat als koploper 2022 in. Na 18 speelronden heeft PSV een punt voorsprong op Ajax.

De degradatiewedstrijd tussen Sparta en RKC eindigde in een gelijkspel: 1-1. Beide ploegen schieten weinig op met het behaalde punt en blijven respectievelijk 16e en 15e.

Utrecht won van de laatste 8 duels slechts 1 keer. In Utrecht werd het 1-1 tegen FC Twente waardoor de positie van trainer René Hake nog wankeler werd.

DE STAND:
PSV 18-43
Ajax 18-42
Feijenoord 18-39
Vitesse 18-33
AZ 18-32