Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 24 t/m zo. 30 januari 2022

21 januari 2024, 07:24
De door corona geplaagde Nederlandse handballers hebben hun tweede nederlaag geleden in de hoofdronde van het EK in Hongarije en Slowakije. De ongeslagen wereldkampioen Denemarken won met 23-35 van Oranje en bereikte hiermee de halve finales. Nederland sloot het toernooi af met een gelijkspel tegen Kroatië: 28-28.

Heerenveen ontslaat trainer Jansen. De leiding van de club houdt de coach verantwoordelijk voor de matige resultaten dit seizoen: ‘Het spelbeeld van de laatste wedstrijden gaf te weinig vertrouwen voor verbetering.’

Heerenveen huurt Van Hooijdonk van Bologna. De 21-jarige spits komt over van Bologna, waar hij in zijn eerste seizoen nog geen basisplaats heeft kunnen afdwingen. Hij stapte vorig jaar zomer van NAC Breda naar de Italiaanse club over.

Toch publiek welkom bij het ATP-toernooi Ahoy dat tussen 5 en 13 februari gehouden wordt. ‘We gaan alles in het werk stellen om per sessie 1.250 mensen te ontvangen.’ Krajicek heeft onder anderen Medvedev, Tsitsipas, Roeblev, Van de Zandschulp en Griekspoor vastgelegd.

De Colombiaanse wielrenner Egan Bernal doet hoogstwaarschijnlijk niet mee aan de Ronde van Frankrijk. Hij botste in zijn geboorteland met hoge snelheid op een bus die een passagier uitliet. Voor zijn revalidatie staat een half jaar. De Tour begint over 5 maanden.

Wormuth wordt de nieuwe trainer van FC Groningen. De 61-jarige Duitser ondertekent een contract voor 3 jaar bij zijn nieuwe club, tot medio 2025. Hij volgt de huidige trainer Danny Buijs op, die niet in aanmerking kwam voor een nieuw contract.

Feyenoord huurt Jorrit Hendrix van Spartak Moskou. De 26-jarige middenvelder wordt voor anderhalf seizoen gehuurd. Feyenoord heeft bovendien een optie tot koop.

Sangaré van PSV en Haller van Ajax zijn na de uitschakeling in de Afrika-cup van Ivoorkust door Egypte op tijd thuis voor de herstart van de eredivisie.

Ranomi Kromowidjojo (31) zet een punt achter haar indrukwekkende zwemcarrià¨re, die begon in een ‘klotsbadje’ en resulteerde in drie Olympische titels. Ze wil werken aan haar maatschappelijke loopbaan. Bij de WK kortebaan in december prolongeerde ‘Kromo’ nog haar titel op de 50 meter vrije slag.

Joran Pot is de nieuwe vrouwenvoetbalcoach van FC Twente. Pot (33) was vanaf 2015 trainer van PEC Zwolle vrouwen.

Henk Veerman (30) gaat van Heerenveen naar FC Utrecht. Hij tekende een contract tot 2024.

Sadilek van FC Twente blijft geschorst voor 2 duels. De beroepscommissie heeft de straf van 2 duels gehandhaafd. De middenvelder mist daardoor het duel tegen Vitesse. Hij kreeg rood tegen FC Utrecht vanwege een elleboogstoot.

Op grootse wijze won Nadal de Australian Open. Hij is nu de eerste speler met 21 grandslamtitels in het herenenkelspel. De Spanjaard kwam in de finale terug van een 2-0 achterstand in sets en won van Medvedev in 5,5 uur(!) met 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5. Nadal stond al voor de zesde keer in de finale in Melbourne maar alleen in 2009 pakte hij de titel. Tot Melbourne deelden Nadal, Djokovic en Federer het record van 20 titels. Nadal speelde in de Rod Laver Arena ‘een van de meest emotionele’ duels in zijn loopbaan, zei hij. Hij gaf ook aan er alles aan te doen om volgend jaar weer terug te komen. ‘Anderhalve maand geleden dacht ik dat het mijn laatste Australian Open zou worden, maar nu heb ik zoveel energie om door te gaan.’

Ashleigh Barty heeft voor haar eigen publiek de Australian Open gewonnen. De nummer 1 op de wereldranglijst was in de finale te sterk voor de Amerikaanse Danielle Collins: 6-3, 7-6 (2). Ze is de opvolgster van Chris O’ Neil die in 1978 als laatste Australische het grandslamtoernooi in Australië won.

EK-avontuur van de zaalvoetballers voorbij na nederlaag in de achtste finales. Oranje verloor met 2-3 van Servië voor 1250 toeschouwers in de Ziggo Dome.

Marianne Vos won voor de achtste keer de wereldtitel in het veldrijden! De 34-jarige Nederlandse kwam bij de WK in het Amerikaanse Fayettville voor Lucinda Brand als eerste over de finish, Vos veroverde haar eerste wereldtitel sinds 8 jaar.

Autocoureur Nyck de Vries is het nieuwe seizoen in de formule E uitstekend begonnen. De regerend wereldkampioen won in zijn Mercedes de eerste race van het seizoen in Saudi-Arabië.

Ihattaren naar Ajax. Hij wordt gehuurd van Juventus tot en met december van dit jaar. Ajax heeft een optie tot koop bedongen van naar verluidt 2 miljoen euro. Hij begint eerst bij Jong-Ajax waar hij moet aantonen dat hij voldoende fit is.

Doelman Hahn per direct weg bij Go Ahead Eagles. De 29-jarige doelman en de club hebben zijn contract in onderling overleg ontbonden.

Oosterwolde verhuist van FC Twente naar Parma, de huidige nummer 13 in de serie B. Hij wordt voor de rest van het seizoen gehuurd. Daarna neemt Parma hem definitief over.

Trainer Ron Jans en technisch directeur Jan Streuer hebben hun contract met FC Twente met een jaar verlengd.

Delano Burgzorg van Heracles verruilt Heracles voor Mainz 05, de nummer 10 in de Bundesliga.

De amateurs spelen hun competitie volledig uit, aldus de KNVB. Ook de nacompetitie wordt uitgespeeld. De herstart van de competitie is op 5 en 6 februari. De laatste speelronde is op 4, 5 en 6 juni.

Dinsdag overleed oud Nederlands elftalspeler en icoon van Feyenoord Wim Jansen. Zaterdag was er in De Kuip een besloten dienst voor genodigden. Hierbij werd het voorplein van het jeugdcomplex Varkenoord omgedoopt tot het Wim Jansenplein. Met zijn visie en kijk op het (jeugd)voetbal heeft Jansen eind jaren ’80 en begin jaren ’90 aan de basis gestaan van wat nu de Feyenoord Academy is. ‘Het opleiden van jeugd is mijn grote passie’, zei hij zelf daarover.

Everton verlost Donny van de Beek van de bank van Manchester United. Everton wilde in de huurtransactie een optie tot koop. Maar Manchester United wil daar niet aan meewerken. Komend seizoen komt er een nieuwe trainer voor de groep die mogelijk wel een beroep zal doen op de oud-Ajaxied.

Van Gerwen overleeft 5 matchdarts en schreeuwde het zaterdag uit van vreugde na zijn zwaarbevochten zege op Luke Humphries in de tweede ronde op The Masters. Zondag verloor hij in de kwartfinale tegen Cullen met 10-7. Van Gerwen is met 5 titels recordhouder.

Egypte aan de hand van Mohammed Salah naar de halve finale van de Afrika Cup na een verhitte overwinning op Marokko. In de kwartfinale was het met 2-1 te sterk. Trézéguet scoorde in de verlenging in de 100ste minuut na een assist van Salah.

Egypte speelt in de halve finale van de Afrika Cup tegen thuisland Kameroen. De andere halve finale gaat tussen Burkina Faso en de winnaar van Senegal tegen Equatoriaal-Guinea.

__________

Uitslagen KNVB-beker Vrouwen:

Saestum - ADO Den Haag 0-2
Wartburgia - FC Twente 0-6
DSS - Feyenoord 2-3
Quick ’28 - PEC Zwolle 0-6
DTS Ede - Ajax 0-7
IJFC - PSV 0-6
Vv Bavel - Excelsior 1-4
Alkmaar - Heerenveen afgelast