Sportoverzicht van ma. 3 t/m zo. 9 januari 2022

21 januari 2024, 07:54
Naast de geplaatsten via het OKT schaatsen zijn Sven Kramer en Marcel Bosker door de selectiecommissie van de KNSB aangewezen voor de Olympische spelen. Daardoor is er voor Tijmen Snel en Dai Dai N’tab geen startplek op de Spelen in februari.

Patrick Roest is boos en teleurgesteld over de keuzes van de KNSB voor de Winterspelen. De 26-jarige schaatser zegt het onbegrijpelijk te vinden dat niet hij maar Marcel Bosker is aangewezen voor de Olympische 1.500 meter. Hij dreigde zich terug te trekken voor de ploegenachtervolging bij de EK-afstanden, maar startte toch om zijn ploeggenoten en zijn sponsors niet in de steek te laten.

Alfred Schreuder gaat als hoofdtrainer aan de slag bij de Belgische kampioen Club Brugge. De 49-jarige Barnevelder treedt per direct voor onbepaalde tijd in dienst bij de club waar ook Lang, Dost en Vormer spelen.

Matthieu van de Poel is door rugklachten mogelijk maanden uitgeschakeld. Dat is de verwachting van zijn vader Adrie en broer David, allebei wielrenners met een door rugproblemen gekenmerkte profcarrià¨re.

Veerman van Heerenveen naar PSV voor een bedrag van 6 miljoen euro. Hiermee speelt de club in Eindhoven in op het met onmiddellijke ingang stoppen met voetbal van middenvelder Davy Pröpper.

Andre Onana zet zijn carrià¨re na de zomer hoogstwaarschijnlijk voort bij Inter. Hij vertrekt transfervrij. Ook Stefan de Vrij en Denzel Dumfries spelen bij de club uit Milan.

Wielrenster Amy Pieters (30) naar Nederlands ziekenhuis voor verdere behandeling. Pieters wordt in een Spaans ziekenhuis in een kunstmatige coma gehouden sinds een zware valpartij tijdens een training op 23 december.

Lucinda Brand wint ook de veldrit in Herentals. Het was de vijfde cross om de X2O-trofee. Het was alweer haar 16e zege van dit seizoen.

Ajax eerder terug vanuit Portugal vanwege positieve coronatesten in het hotel waar de ploeg sinds maandag verbleef. De club wil geen enkel risico lopen. PSV en Feyenoord besloten onlangs hun trips naar Spanje te annuleren vanwege corona.

Ook Vitesse is teruggekeerd uit Portugal van het trainingskamp vanwege coronabesmettingen. NEC keerde uit voorzorg terug uit Spanje.

Van de Zandschulp en Griekspoor donderdag naar laatste acht op ATP-toernooi Melbourne. Van de Zandschulp won in 2 sets van de Amerikaan Mackenzie McDonald: 6-2 en 7-5.
In de kwartfinale verloor hij van Grigor Dimitrov, de nummer 3 van de plaatsingslijst, met 6-7, 6-0, 7-5.

Voor Tallon Griekspoor was het een primeur om de kwartfinale te halen op een ATP-toernooi. In dit geval het ATP-toernooi Melbourne. Hij zou Nadal treffen in de Rod Laver Arena, de hoofdbaan van de Australian Open, maar moest zich vanwege een voetblessure afmelden. Hij baalde enorm: ‘Dit zijn toch de wedstrijden waar je het voor doet.’ Hij blijft dus 28 wedstrijden ongeslagen.

Nadal won het toernooi in Melbourne en won daarmee zijn 89e ATP-titel. Hij speelde zijn 126e finale en is nu de eerste speler die 19 seizoenen op rij een ATP-titel heeft gewonnen.

Lars van de Haar werd in Rucphen voor de derde keer Nederlands kampioen veldrijden. Hij zegevierde na een lange solo. De 6-voudige Nederlands kampioen Matthieu van der Poel ontbrak vanwege zijn rugklachten. Van der Haar won 2 titels voordat Van de Poel de titels aaneenreeg. Van de Haar won in november ook al de Europese titel.

Marianne Vos heeft in het Brabantse Rucphen haar zevende Nederlandse titel in het veldrijden veroverd. Ze reed al vroeg inde wedstrijd weg en kwam na een solo van een uur over de finish. De 6-voudige WB-winnares werd tweede achter Vos. De laatste keer dat ze niet won was half december. Ook toen werd ze tweede achter Vos op hetzelfde parcours in Rucphen!

Eerste duels in het betaalde voetbal afgelast wegens corona. De 1e divisie wedstrijden Excelsior-ADO Den Haag en TOP-Oss- Jong AZ gingen zondag niet door vanwege coronabesmettingen.

___________

EK afstanden in Heerenveen:

Patrick Roest heeft bij de EK afstanden zijn Europese titel op de 5 kilometer geprolongeerd. Hij was in de slotrit 1,93 seconden sneller dan Jorrit Bergsma die het zilver won. Kramer reed naar een zesde plaats op zijn laatste 5000 meter in Heerenveen.

Scheperkamp, Verbij en Snel wonnen de Europese titel op de teamsprint. Zij waren 0,11 seconde sneller dan Noorwegen. Polen won het brons.

Thomas Krol pakte het goud op de 1.000 meter. De 29-jarige Krol, die dit seizoen al twee WB-wedstrijden won op deze afstand, bleef Kjeld Nuis voor. Kai Verbij won het brons.

Op de ploegenachtervolging was er ook goud voor Nederland. Sven Kramer, Marcel Bosker en Patrick Roest waren veruit het snelst in Thialf. Zij reden een nieuw baanrecord. ‘Je wilt het toch even laten zien, zeker omdat het de laatste ploegenachtervolging voor de Spelen is’, aldus Roest. Noorwegen werd tweede.

Kjeld Nuis heeft de Europese titel gewonnen op de 1500 meter. Met 1.43,60 bleef de Olympisch kampioen en houder van het wereldrecord de titelverdediger en wereldkampioen Thomas Krol voor. Voor Nuis was het zijn 1e Europese titel.

De 500 meter werd de eerste individuele afstand die geen Nederlands goud opleverde. De Pool Michalski won in 34,60 voor Merijn Scheperkamp en Dai Dai N’Tab.

Ook bij de massastart konden de Nederlanders zich niet mengen in de strijd om de medailles. De Belg Bart Swinkels prolongeerde zijn Europese titel. Jorrit Bergsma werd zesde.

Jutta Leerdam prolongeerde op oppermachtige wijze haar Europese titel op de 1.000 meter. De vice-wereldtitelhoudster was in Heerenveen maar liefst 1,19 seconden sneller dan Femke Kok, die het zilver pakte.

Kok was op de 500 meter met 37,32 een tiende sneller dan wereldkampioene Angelina Golikova en veroverde daarmee de Europese titel. Katsjanova won het brons. De Russische rijdsters zaten in de aanloop naar het EK in isolatie.

De Jong nam op de 1500 meter de titel over van Wà¼st in een tijd van 1.53,81. De Olympische kampioene won in Heerenveen het zilver. Wà¼st baalde dat ze verslagen werd in de Koninginnerit door haar landgenote, maar ‘ik zit dichtbij’.

Schouten blijft ongeslagen op de 3.000 meter en wint goud op de Europese Kampioenschappen in een tijd van 3.56,62. Schouten won ook alle wereldbekers over 3.000 en 5.000 meters waaraan ze meedeed, In Thialf was ze veruit de snelste en werd daarmee de opvolgster van Esmee Visser. Antoinette de Jong won het zilver en Lollobrigida greep het brons.

Op de ploegenachtervolging werd Nederland voor de derde keer op rij Europees kampioen. Wà¼st, De Jong en Schouten zetten in hun laatste race voor de Olympische Spelen hun overwinning kracht bij met een baanrecord van 2.54,12. Zij waren maar liefst 4,42 seconden sneller dan Noorwegen dat het zilver veroverde. Rusland werd derde en won daarmee het brons.

Het was een perfect een-tweetje op de massastart. Schouten won de Europese titel en de regerende wereldkampioene Groenewoud pakte het zilver.