Gelezen Sport!

Sportoverzicht van maandag 1 t/m zondag 7 november

21 november 2024, 07:35
Botic van de Zandschulp is 6 plaatsen gestegen op de wereldranglijst dankzij het bereiken van de halve finales van het ATP-toernooi in Sint Petersburg.

Veldrijdster Denise Betsema werd maandag 2e in de Koppenbergcross in het Belgische Oudenaarde. De Amerikaanse Clara Honsinger won de 1e veldrit uit de serie van 8 om de X2O Badkamers Trofee.

Tallon Griekspoor heeft voor de 17e keer achtereen gewonnen. Op Tenerife liet hij de Turk Ergi Kirkin met 6-2, 6-2 kansloos. Hij staat nu 88 op de wereldranglijst.

Dafne Schippers wil van haar rugpijn af en loopt voorlopig geen wedstrijden meer. Met haar nieuwe coach Wigert Theunissen en een team van krachttrainers wil ze de problemen met haar rug onder controle te krijgen. Daarna kijkt ze pas naar het lopen.

Luc Kroon zwemt naar goud op de EK-kortebaan zwemmen in Kazan op de 400 meter vrije slag. Zijn tijd van 3.38.33 is ook een nieuw Nederlands record.
Ook de Nederlandse estafetteploeg op de 4 x 50 meter vrije slag won goud!
EK – brons was er voor de Nederlandse estafettezwemmers Pijnenburg, Kamminga, Puts en De Boer, op de 4 x 50 meter wisselslag.

Ajax opnieuw de sterkste in een geweldig voetbalgevecht: 1-3. Borussia Dortmund werd kapot gespeeld, opnieuw! Ajax won weer, voor de 4e keer op rij na een tactisch sterke maar in de uitvoering mindere wedstrijd. Achterstaan, niet goed voetballen, rustig blijven, geduld houden: winnen. Nu al is Ajax geplaatst voor de achtste finales van de Champions League. Een prestatie van formaat, waardoor miljoenen euro’s binnenkomen. Hummels van Borussia kreeg rood in de 29e minuut!

Tot leedvermaak van de Amerikaanse honkballiefhebbers wist de Atlanta Braves in de World Series van het gehate Houston Astros te winnen. Voor de Antilliaanse tweede honkman Ozzie Albies was het zijn eerste titel.

Feyenoord won in Berlijn van Union Berlin met 1-2 en heeft nu de leiding inp poule E van de Conference League stevig in handen. Cyriel Dessers maakte in de 72e minuut het winnende doelpunt.

Vitesse kon de stunt in de thuiswedstrijd niet herhalen in Londen. Tottenham Hotspur versloeg de Arnhemmers dankzij een prima start met 3-2. In de slotfase kregen Doekhi en Schubert van Vitesse rood.

Een fors gehandicapt PSV speelde donderdag in een pover duel gelijk Bij Monaco in een doelpuntloos duel. De Eindhovenaren doen daarmee nog steeds mee in de strijd om de eerste plaats in de groepsfase van de Europaleague.

AZ is na de zege op CFR Cluj met 2-0 dicht bij de achtste finale.

ADO Den Haag komt nu in Amerikaanse handen. In investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings heeft ADO een partij gevonden die ADO verder gaat helpen, zegt directeur Edwin Reijntjes.

Kira Toussaint heeft voor het eerst in haar carrià¨re de Europese titel gewonnen op de 200 meter rugslag ineen tijd van 2.01,62.

Marrit Steenbergen heeft op de EK kortebaan de Europese titel op de 200 meter vrije slag veroverd met een tijd van 1.52.75.

Maaike de Waard won brons op de 50 meter rug, zilver op de 100 m rug en zilver, 2 maal estafettegoud en ook nog eens zilver op de 50 meter vlinderslag.

De Nederlandse zwemploeg sloot de EK Kortebaan af met een geweldige gouden medaille op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd. Kira Toussaint, Arno Kamminga, Maaike de Waard en Thom de Boer verbeterden ook nog het 2 jaar oude wereldrecord van de Russen: 1.36,22.

Xavi gaat aan de slag als coach van Barcelona. Hij volgt Ronald Koeman op die vorige week werd ontslagen.

Lucinda Brand is in Drenthe op de VAM-berg Europees kampioene veldrijden geworden. De 32-jarige Rotterdamse heeft nu haar verzameling truien compleet: Nederlands kampioene in 2018 en 2019 en de wereldtitel in 2020.

Veldrijder Lars van der Haar heeft voor de 2e keer de Europese titel gewonnen op de VAM Berg.

Paratriatleet Jetze Plat won in Abu Dhabi voor de 6e keer de wereldtitel. Hij had 56.15 minuten nodig voor de triatlon en bleef Schipper (57.33) ruim voor.

Herlings won in Mantua de GP van Lombardije in de MXGP. Febvre blijft leider in de WK-stand.

Max Verstappen heeft de GP van Mexico gewonnen. Hamilton werd tweede. Verstappen bleef eerste in de WK-stand met 19 punten voorsprong. Perez werd in zijn thuisland derde, zijn eerste podiumplaats in zijn eigen land.

------------

EREDIVISIE:

FC Twente won thuis de streekderby tegen Heracles met 1-0. Op basis van de eerste helft was de overwinning verdiend. Hilgers scoorde al in de 5e minuut de 1-0.

SC Heerenveen pakte zijn 1e punt in 4 wedstrijden. Bij NEC werd met 1-1 gelijkgespeeld.
Akman scoorde voor NEC. Veerman scoorde de gelijkmaker in de 72e minuut.
Sparta boekte zijn 2e zege van het seizoen. In Tilburg won het eenvoudig van Willem II: 0-3.

PEC verloor thuis in Zwolle van Cambuur met 1-2. De Friezen wonnen hiermee hun 250e eredivisieduel.

Groningen speelde thuis gelijk tegen RKC Waalwijk met 1-1. Kramer scoorde 0-1. Larsen scoorde pas in de 85e de gelijkmaker.

PSV won met 1-4 bij Fortuna Sittard dat pas na de rust op afstand werd gezet.

In een slordig duel heeft Feyenoord thuis gewonnen van AZ. Evenals tegen Sparta maakte Dessers in blessuretijd de enige treffer.

De subtopper in de eredivisie tussen Vitesse en Utrecht werd gewonnen door de thuisploeg met 2-1.

Ajax won weer niet in de eredivisie en speelde gelijk tegen de Go Ahead Eagles met 0-0.

STAND:
Ajax 12 - 27
PSV 12 - 27
Feyenoord 11 - 25
FC Utrecht 12 - 23
Vitesse 12 – 22

EREDIVISIE VROUWEN:

Vrouwen Ajax nu koploper en periodekampioen na een overtuigende zege op PSV. Ajax overdonderde PSV in de 1e helft. De Eindhovenaren grossierden in foute passes en na een half uur stond het al 3-0 voor de thuisploeg. Ajax profiteerde zo optimaal van de 0-0 tussen Feyenoord en FC Twente van afgelopen vrijdag.

Heerenveen – ADO Den Haag. 1 - 0
VV Alkmaar – Excelsior 5 - 1
Feyenoord – FC Twente 0 - 0
Ajax – PSV 5 - 1

STAND:
Ajax 8 -16
Feyenoord 8 - 15
FC Twente 8 - 14
PEC Zwolle 8 - 13
PSV 8 - 13