Sportoverzicht van maandag
11 t/m zondag 17 oktober

· De voorzitter van de NOC/NSF Anneke van Zanen heeft haar excuses aangeboden aan de turnsters die het slachtoffer zijn geworden van ernstig grensoverschrijdend gedrag (lichamelijk, psychisch en emotioneel). Als erkenning voor het aangedane leed komt er een collectieve regeling waarmee slachtoffers aanspraak kunnen maken op €5000.

· Loetsenko van de Astana-ploeg heeft de 75ste editie van de Coppa Agostini gewonnen. In de sprint versloeg hij Matteo Trentin. Alessandro Covi werd derde.

· Frankrijk heeft de tweede editie van de Nations League gewonnen via een discutabele goal van Mbappé. Het versloeg zondagavond in de finale Spanje met 2-1.

· Het Nederlands elftal behaalde maandag een klinkende overwinning op Gibraltar. Het werd 6-0 tegen de voetbaldwerg. Voor Gibraltar was het een draaglijke uitslag. Een subtopper van de wereld tegen een minilandje met een competitie op 1 veld. Nederland heeft nu 2 punten voorsprong op Noorwegen dat volgende maand naar de Kuip komt.

· Noorwegen won in deze groep thuis met 2-0 van Montenegro en Turkije won met 1-2 in en van Letland.

· Wout Poels verlaat de wielerploeg Bahrain. Het contract van de 34-jarige Limburger werd niet verlengd.

· Tanane werd maandag bij Vitesse teruggezet naar Jong Vitesse nadat geen overeenstemming werd bereikt over ontbinding van zijn contract.

· Lewis Hamilton betuigde zijn spijt over de kritiek die hij zondag had op zijn eigen renstal Mercedes. Door de wisseling van banden in de slotfase verloor Hamilton twee plaatsen. De pitstop was uiteindelijk toch de veiligste beslissing aldus Hamilton.

· Lucinda Brand won de tweede race van het WB seizoen. De huidige wereldkampioen won in Fayettevill (VS) voor Denise Betsema en Clara Honsinger (VS).

· De Oranje hockeysters wonnen van België in de derde editie van de Pro League. De 2-voudige eindwinnaar won thuis met 2-0 via Welten en Moes.

· Griekspoor won voor de 13e keer op rij. Nu won hij van Alvaro Lopez San Martin met 6-3, 6-3 op de challenger Napels.

· In de kwalificatie voor het EK won Jong Oranje eenvoudig met 5-0 van Wales.

· Dick Advocaat en Bert van Marwijk spelen gelijk in de kwalificatiepoule. De WK kwalificatiewedstrijd tussen de Verenigde Arabische emiraten van Van Marwijk en het Irak van Advocaat eindigde in een gelijkspel: 2-2

· De teamsprintsters mogen niet meedoen aan het WK. De UCI houdt vast aan de regel dat continentale kampioenen alleen welkom zijn als hun land heeft voldaan aan de eis om aan tenminste 1 van de wedstrijden van de Nations Cup heeft deelgenomen. Dat is niet het geval. Ook de teamsprinters ontbreken daarom volgende week op de WK.

· Langebaanschaatsers die in de bocht een blokje wegtikken krijgen voortaan een diskwalificatie opgelegd.

· Zes bergetappes telt de 109e Tour de France, voorts zijn er 6 vlakke etappes, 7 heuvelachtige ritten en 2 tijdritten. De Tour gaat door 4 landen: Denemarken, België, Zwitserland en uiteraard Frankrijk. De 4 berggebieden zijn de Vogezen, de Alpen, het centraal massief en de Pyreneeën. 5 bergritten eindigen bergop: 2 meer dan dit jaar. Op 14 juli eindigt de Tour op de Nederlandse berg Alpe d’Huez. Gele trui winnaar van 2021 Pogacar vindt dat deze Tour ‘alles in zich heeft’.

· De Tour voor dames telt 8 koersdagen en eindigt op de top van de steile La Planche des Belles Filles. Het wordt de ‘grootste ronde ter wereld’ en komt in de plaats van La Course.
· De dames starten op de dag dat de mannen finishen in Parijs. Vos vindt het een mooie en gevarieerde Tour.

· De afkoopsom van het Spaanse toptalent Pedri dat zijn contract met Barcelona donderdag verlengde met vier jaar bedraagt maar liefst 1 miljard euro!

· Er is nu een nieuw voorstel voor de opzet van de Super-League maar nu zonder vaste deelnemers. Er komen dan twee competities met elk 20 clubs en de teams blijven dan wel actief in de nationale competities. Topclubs als Real Madrid noemen de Super-League van levensbelang voor het voetbal.

· Sifan Hassan is gekroond tot de beste Europese atlete van 2021 op een gala in Lausanne waar de bond European Athletics de Awards verdeelde. Femke Bol werd gekroond tot talent van het jaar.

· Griekspoor wint voor de 14e keer op rij. Nu versloeg hij Guinard met 7-6, 3-6, 6-3. Hij plaatste zich daarmee voor de halve finale van het Challenger toernooi in Napels. Zijn laatste nederlaag dateert van september toen hij van Djokovic verloor tijdens de US-Open.

· L&D Amsterdam won de landstitel honkbal door Neptunus in het 7e en beslissende duel van de Holland Series met 4-2 te verslaan.

· De Ethiopiër Tola won de 45ste marathon van Amsterdam in een parcoursrecordtijd van 2.03.39. Bij de vrouwen werd dit record verpulverd door de Kenianse Tanui. Ze zegevierde in 2.17.57.

EREDIVISIE:

Feyenoord verloor onnodig een punt ten RKC. Na een snelle voorsprong werd het voor de rust nog 1-2 voor RKC. Til maakte alsnog gelijk: 2-2

Ajax won na de nederlaag tegen Utrecht nu van Heerenveen. Het werd een moeizame wedstrijd waarin Neres In de 75ste minuut de 0-2 binnenkopte.

Go Ahead Eagles won zijn derde wedstrijd in een spectaculair duel, met 2 rode kaarten voor de Eagles, met 4-2

PSV won, thuis, laat in de wedstrijd van PEC Zwolle. In de 83ste minuut stond het nog 0-1 voor de Zwollenaren die al in de 3e minuut scoorden. In de 84ste, 86ste en 89ste minuut scoorden Ramalho, Gakpo en Boscagli: 3-1.

Fortuna SC won voor de tweede keer en wel van SC Cambuur. Het duel verdiende eigenlijk geen winnaar maar Cox besliste in de 86ste minuut het duel: 1-0

AZ zette FC Utrecht weer op aarde. Het was thuis te sterk en won met maar liefst 5-1. In de 91ste minuut scoorde Timber de eretreffer voor FC Utrecht.

De beladen eerste Gelderse derby sinds 2017 tussen NEC en Vitesse werd gewonnen door Vitesse. De promovendus verloor thuis met 0-1 door een doelpunt van Frederiksen in de 16e minuut.

FC Twente kwam thuis al in de 6e minuut op voorsprong door een doelpunt van Limnios die fouten in de verdediging van Willem II afstrafte. Nunelly scoorde in de 26e minuut de gelijkmaker in deze teleurstellende wedstrijd. Zerrouki kreeg op slag van rust een rode kaart (2x geel). Na rust, in de 76ste minuut, kreeg ook Köhn van Willem II een rode kaart.

EREDIVISIE VROUWEN:

Na de nederlaag van PEC Zwolle tegen VV Alkmaar met 3-1 kon PSV de koppositie pakken, maar het ging zondag zelf onderuit bij Feyenoord met 2-1. PEC blijft daardoor koploper, voor Feyenoord dat naar de tweede plek klom. FC Twente, Ajax en PSV volgen met ieder 10 punten.

SC Heerenveen – Excelsior 1 - 1
VV Alkmaar – PEC Zwolle 3 - 1
ADO Den Haag – FC Twente. 4 - 4
Feyenoord – PSV 2 – 1