Gelezen Sport!

Sportoverzicht van maandag 15 t/m zondag 21 november

21 november 2024, 07:38
(van ma. 15 t/m zo. 21 nov.)

Trainer Art Langeler stapt dinsdag per direct op bij PEC Zwolle. De 51-jarige trainer ziet volgens de club ‘te weinig perspectief’ om de prestaties van de Zwolse club nog te verbeteren. Ook Dwight Lodeweges vertrekt per direct.

Zware knieblessure treft hockeyster Eva de Goede. De voorste knieband van haar rechterknie is afgescheurd tijden het pro leagueduel met België. ‘Ook mijn meniscus is beschadigd’, aldus De Goede.

Sven Kramer laat de World Cups lopen en kiest ervoor een extra trainingsblok in te plannen in de aanloop naar het Olympisch kwalificatietoernooi eind december.

In een leeg stadion kwalificeerde het Nederlands elftal zich voor de WK in Qatar. Het was een saaie wedstrijd maar het was ook zinderend spannend tegen Noorwegen: 2-0. Pas in de 84ste minuut joeg de uitblinkende Bergwijn de bal de touwen in met een ziedend schot. Hij leverde ook de assist af aan Depay die in de laatste minuut de 2-0 maakte. Van Gaal kan nu rustig verder bouwen aan het elftal om volgend jaar tussen 21 november en 18 december te presteren in Qatar. Oranje staat voor de 11e keer op een WK.

Tennisster Peng is verdwenen na haar #MeToo-beschuldigingen. Ze beschuldigde de Chinese ex-vicepresident van misbruik en is sindsdien verdwenen. En dat terwijl ze één van China’s belangrijkste sportsterren is. Ze beschuldigde Zhang ervan dat hij haar heeft gedwongen tot seks. Zhang is ruim 40 jaar ouder dan Peng.

Djokovic won woensdag overtuigend van Roeblev in de ATP Finals. De Serviër won in twee sets van de Rus in een wedstrijd waarin hij sterk retourneerde: 6-3, 6-2.

Sjinkie Knegt is in Hongarije donderdag uitgeschakeld op de 1.500 meter short-track vanwege een straf waardoor hij meteen kansloos werd. Vrijdag lukte het hem niet de kwartfinales te halen op de 1.000 meter. Hij finishte als vijfde en laatste.

Van Bronckhorst is de nieuwe trainer van de Rangers. Zodra hij een werkvergunning heeft ontvangen kan hij in Glasgow aan de slag.

De zeer succesvolle coach van de baansprinters, de 30-jarige Hugo Haak stopt. Onder zijn leiding was de ploeg zeer succesvol. In de zomer leidde hij zijn renners naar drie gouden medailles op de Spelen in Tokio. In 2019 was Haak coach van het jaar. ‘Ik heb er niet echt een verklaring voor, maar het lukt mij niet meer de volle 100% te geven’, zegt Haak.

Oranje keert terug in de top 10 Fifa-ranglijst. Het Nederlands elftal steeg van 11 naar 10 na het bereiken van het wereldkampioenschap. België voert de ranglijst aan, gevolgd door Brazilië en Italië.

Skeletonster Kimberley Bos is het wereldbekerseizoen begonnen met een tweede plaats in Innsbruck. Europees kampioene Elena Nikitina uit Rusland werd eerste.
Irene Schouten won de 5 kilometer met een nieuw baanrecord van 6.52,83. Elke ronde op de 5 kilometer in Stavanger ging het een fractie sneller bij Irene Schouten.

Thomas Krol won vrijdag de 1.000 meter bij de mannen. Kai Verbij eindigde op slechts 0,02 seconde van Krol. Kjeld Nuis moest slechts 0,08 seconde toegeven.

Jorrit Bergsma won het zilver op de 10.000 meter, Patrick Roest werd negende en Marwin Talsman tiende. Nils van der Poel uit Zweden won met een baanrecord: 12.28,92

Op de 1500 meter was er ook in de tweede WB-wedstrijd voor de Nederlanders slechts een bijrol weggelegd. De wereldkampioen Thomas Krol werd vijfde. Olympisch kampioen Kjeld Nuis werd zevende. Roest werd 15e en Blokhuijsen 18e. De Chinees Zhongyan won in een tijd van 1.45,16.

Op de 500 meter werd Dai Dai N’tab met een zesde plaats de beste Nederlander voor Scheperkamp. Otterspeer en Verbij werden 15e en 16e. Shinhama won in 34,57.

Wà¼st won het zilver op de 1500 meter achter Miho Takagi. De Japanse boekte in Stavanger in 1.55,97 haar elfde WB-zege op deze afstand. De Jong werd vierde en Schouten eindigde als achtste.

Op de 500 meter dames werd Jutta Leerdam vierde, Michelle de Jong achtste en Femke Kok negende. De winst ging naar de Japanse Nao Kodaira in 37,52.

Schulting won ook de 1.000 meter in Debrecen (Hon) na ook al de 550 en 1500 meter te hebben gewonnen.

De kers op de taart was de winst op de aflossing. Schulting, Velzeboer, Poutsma en Van Kerkhof wonnen eenvoudig. Schulting won voor de vijfde keer tijdens een grote wedstrijd alle onderdelen waarop ze startte!

Shorttracker De Laat won op de 1.000 meter brons en is nu zeker van Olympische deelname op dit nummer.

Veldrijdster Annemarie Worst heeft de zevende cross om de WB gewonnen. Het betekende haar eerste wereldbekerzege sinds januari 2020. De Nederlandse veldrijdsters bezetten de plaatsen 1 tot en met 9!

Monobobster Karlien Scheper werd tiende bij haar debuut in de wereldbeker en voldeed daarmee aan de Olympische eis van sportkoepel NOC/NSF om bij tenminste 1 wereldbekerwedstrijd bij de beste 12 te eindigen.

Verstappen zag zijn voorsprong in het WK-klassement slinken tot 8 punten. Hamilton was oppermachtig in de Grand Prix van Qatar. Verstappen moest op de zevende plek starten na een gridstraf omdat hij in de kwalificatie niet voldoende van zijn gas ging onder de gele vlaggen. Ook Bottas werd om dezelfde reden teruggezet naar plek 7. Verstappen pakte nog wel een bonuspunt via een snelste ronde maar liep na afloop minder zelfverzekerd rond dan de afgelopen weken en dat is niet vreemd aangezien zijn belager Hamilton aan een flinke inhaalrace bezig is met de winst van de twee laatste Grand Prixs in Brazilië en nu Qatar.

……………………………………………………..

EREDIVISIE:

PSV won thuis eenvoudig van Vitesse. De Eindhovenaren versloegen de ploeg uit Arnhem met 2-0.

In Rotterdam verloor Sparta in een matig duel van FC Twente. Via de VAR ging de bal in de 83ste minuut op de stip voor FC Twente. Van Wolfswinkel scoorde hieruit de 0-1.

Met een goal in blessuretijd pakte AZ toch nog een punt tegen NEC. Diep in blessuretijd kopte invaller Aboukhlal raak.

Heracles versloeg thuis met 3-1 de directe concurrent in de onderste regionen Fortuna Sittard in een leuke wedstrijd.

Zonder de steun van een volle Adelaarshorst verloren de Eagles vrij eenvoudig van FC Groningen met 0-1.

Feyenoord won met 4-0 van een zeer zwak PEC Zwolle dat er eigenlijk nog heel genadig van af kwam omdat de defensie zo lek als een mandje was.

Voor de eerste keer in 5 wedstrijden won SC Heerenveen weer. In eigen huis schoven de Friezen Willem II met 2-1 terzijde.

Ook Ajax won weer eens in de eredivisie. Na gelijke spelen tegen de Eagles en Heracles won Ajax in Waalwijk simpel van RKC met 0-5.

In Leeuwarden versloeg SC Cambuur FC Utrecht met 2-1. Het was de zevende zege van de Friezen dit seizoen.

DE STAND:
AJAX 13-30
PSV 13-30
Feyenoord 12-28
FC Utrecht 13-23
Vitesse 13-21
………………………………………………………..


EREDIVISIE VROUWEN:

De Ajax-vrouwen bleven in het spoor van FC Twente na een eenvoudige winst op Excelsior. PSV verloor terrein door in Zwolle gelijk te spelen tegen PEC Zwolle.

VV Alkmaar – FC Twente 1-5
Feyenoord- ADO Den Haag 1-1
Ajax – Excelsior 2-0
PEC Zwolle – PSV 1-1

DE STAND:
FC Twente 10-20
Ajax 10-19
Feyenoord 10-19
PSV 9-14