Gelezen Sport!

Sportoverzicht van maandag 29 nov. t/m zondag 5 dec. 

21 december 2024, 07:35
Messi wint voor de zevende keer de gouden bal! De Argentijnse sterspeler van Paris-St.- Germain kreeg in de jaarlijkse uitverkiezing van France Football de meeste stemmen van de vakjury. Lewandowski van Bayern werd tweede. De Spaanse Alexia Putellas, spelend bij Barcelona Femini, won de Gouden Bal voor de beste voetbalster.

De Oranje voetbalvrouwen hebben maandag gelijkgespeeld tegen Japan. In Den Haag bleef het 0-0. Jill Roord, Vivianne Miedema en Dominique Jansen kregen rust omdat het duel tegen Tsjechië wegens sneeuw een dag later was gespeeld dan gepland.

Theo Bos heeft zijn wielerloopbaan beëindigd en gaat aan de slag als coach van de Chinese baanwielrenners. Naast zijn 5 wereldtitels pakte Bos (38) in 2004 een zilveren medaille op de sprint op de Olympische Spelen van Athene.
Manchester United heeft Ralf Rangnick tot het einde van het seizoen aangesteld als interim-hoofdtrainer. Daarna blijft hij nog 2 jaar als adviseur betrokken bij de club. Hij komt over van Lokomotiv Moskou waar hij in een managementfunctie werkte.

Erwin Koeman stopt per direct als trainer van Beitar Jeruzalem. Hij kondigde ook aan definitief te stoppen als hoofdcoach van welke club dan ook om persoonlijke redenen. Het is tijd om met pensioen te gaan, aldus Koeman.

Kamer wil miljoen voor Thialf zodat de schaatsers kunnen blijven trainen voor de Olympische winterspelen in Beijing volgend voorjaar.

Niet Sifan Hassan maar Elaine Thomson werd gekozen tot beste atlete van het jaar. Bij de mannen ging de onderscheiding naar de Noor Karsten Warholm.

De tennisbond WTA schrapt alle toernooien voor vrouwen in China vanwege zorgen over de veiligheid van Peng Shuai, de voormalige nummer 1 van de wereld in het dubbelspel.

FC Utrecht door corona diep in de rode cijfers over het seizoen 2020-2021. De club leed een verlies van 5,7 miljoen euro.

De KNVB legt de competities stil in hoogste klassen van het amateurvoetbal na dit weekeinde nadat duidelijk is geworden dat het voorlopig definitief niet is toegestaan om na 17.00 uur niet meer te sporten.

Christian Eriksen is na zijn hartstilstand op het EK weer voorzichtig in training gegaan. De autoriteiten in Italië staan onder deze omstandigheden niet toe dat hij voor zijn club Inter uitkomt.


Autocoureur Rinus van Kalmthout, ook bekend onder zijn Amerikaanse racenaam ‘VeeKay’ neemt op 29 januari deel aan de 24 uur van Daytona. ‘Ik vind het te gek dat ik een kans krijg hieraan mee te doen’, zegt Van Kalmthout die de race goed kan combineren met zijn derde seizoen in de IndyCar Series.

De Nederlandse vrouwenhandbalploeg heeft op het WK handbal in Spanje twee dagen na de recordzege op Puerto Rico met 55-15 opnieuw gewonnen van een voetbaldwerg die pas 1 keer aan een WK meedeed. Nu ging Oezbekistan met 58-17 over de knie. Hiermee werd het record van vrijdag gebroken.

Nederland loot Canada in maart in de voorronde van de Davis Cup. De ploeg van Haarhuis speelt thuis en plaatst zich bij winst voor de Davis Cup finals in november.

Technisch directeur Marcel Brands vertrekt na rampweek per direct bij Everton. Everton heeft al sinds september niet meer gewonnen en verloor afgelopen week in eigen huis van stadgenoot Liverpool met 1-4.

In Salt Lake City schaatsten Schouten en Femke Kok een Nederlands record. Schouten won opnieuw de 3000 meter. Antoinette de Jong werd tweede. Kok pakte brons op de 500 meter. Leerdam werd zaterdag tweede op de 1000 meter. Op de ploegenachtervolging werden Wà¼st, Schouten en Wijfje tweede achter Canada.

De Noorse schaatser Van de Poel blijft verbazen: nu vestigde hij een wereldrecord op de 5000 meter. Krol werd derde op de 1500 meter. Patrick Roest werd vrijdag tweede achter Van de Poel op de 5000 meter.

Skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag de leiding in het wereldbekerklassement overgenomen. Ze heeft nu 596 punten uit 3 races en leidt nu voor de Russinnen Taraychenkova (594) en Nikitina (586)

Baanwielrenner Harry Lavreysen heeft het sprintklassement van de Champions League gewonnen. De regerend wereld- en Olympisch kampioen werd bij de vierde en laatste wedstrijd in Londen eerste op de sprint. Op de Keyrin werd hij tweede. De 39-jarige Kirsten Wild werd tweede in de eindstand bij de duuronderdelen.

In een incidentrijke voorlaatste race van het GP-seizoen heeft Lewis Hamilton de GP van Saudi-Arabië gewonnen. De Engelsman kwam daardoor op gelijke hoogte met Max Verstappen die tweede werd in Djedda. In de rondjes waarin uiteindelijk voluit geracet kon worden deden de twee kanshebbers weinig voor elkaar onder. In ronde 37 leek Hamilton Verstappen te passeren. Die ving hem op maar deed dat opnieuw onreglementair. Hij moest de koppositie afstaan, ging van zijn gas en Hamilton knalde achter op de Red Bull. Verstappen kreeg daarop een tijdstraf van 0,05. Dat Hamilton hem in ronde 45 alsnog passeerde, maakte niet meer uit.

……………………………………………………..






EREDIVISIE:

Feyenoord won woensdag de inhaalwedstrijd met 2-1 van Heracles. Na het gelijke spel tegen FC Twente was Feyenoord in een slordige partij net iets beter dan de Almeloërs. Sinisterra maakte het beslissende doelpunt in de 70e minuut.

Ajax had donderdag geen enkele moeite met Willem II. De tricolores uit Tilburg werden met 5-0 naar huis gestuurd.

PEC Zwolle gaf in de slotfase een 0-1 voorsprong weg via een eigen doelpunt van Van den Belt: 1-1.

Utrecht kwam in Eindhoven via een kopbal van Van den Hoorn op voorsprong tegen PSV dat 15 minuten later via Gakpo op gelijke hoogte kwam. PSV liep daarna eenvoudig uit naar 4-1.

Vitesse haalde stevig uit in Leeuwarden tegen SC Cambuur. De Arnhemmers wonnen maar liefst met 1-6.

Heerenveen boekte een gelukkige krappe zege in Almelo tegen Heracles. Joey Veerman schoot de Friezen in de 79e minuut naar de zege: 0-1.

RKC Waalwijk won thuis in blessuretijd van NEC. Na 15 minuten stond NEC al voor met 0-1. Odgaard en Kuijpers in de 94e minuut brachten RKC de winst.

AZ won thuis eenvoudig van Sparta met 3-1. Sparta kwam met 0-1 voor in de 19e minuut. Karlsson met 2 doelpunten en Pavlidis in de 58e minuut stelden voor AZ orde op zaken.

Go Ahead Eagles verloor thuis van FC Twente. De Deventernaren kwamen in de 39e minuut op voorsprong. Twente trok de winst naar zich toe in het laatste kwartier dankzij Van Wolfswinkel en Zerrouki.

Feyenoord won zonder al te veel moeite de thuiswedstrijd tegen Fortuna SC. In De Kuip werd het 5-0.

DE STAND:
Ajax 15-36
Feyenoord 15-35
PSV 15-34
Utrecht 15-26
Vitesse 15-26
………………………………………………….

EREDIVISIE VROUWEN:

De Feyenoord vrouwen hebben tegen PSV duur puntverlies geleden. De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen door PSV. FC Twente had een moeilijke middag tegen ADO Den Haag. Het werd thuis 4-4. PEC Zwolle verloor in Zwolle met 2-3 van Alkmaar en Excelsior en Heerenveen speelden vrijdagavond gelijk met 2-2

Excelsior – sc Heerenveen 2-2
FC Twente – ADO Den Haag 4-4
PSV – Feyenoord 1-0
PEC Zwolle – VV Alkmaar 2-3

DE STAND:
FC Twente 11-21
Ajax 10-19
Feyenoord 11-19
PSV 10-17