Gelezen Sport!

Sportoverzicht van maandag 6 dec t/m zondag 12 dec.

21 december 2024, 07:34
Ajax wint met 4-2 ook van Sporting Clube de Portugal en rijgt de records aaneen. Het sloot groep C in de Champions League ongeslagen af zonder ook maar 1 punt te morsen. Zes gespeeld: zes gewonnen! Ajax is de eerste Nederlandse club en de zevende Europese club die dat gelukt is. Haller maakte alweer zijn 10e treffer in de Champions League. Hij scoorde in alle 6 wedstrijden met de 4 doelpunten tegen Sporting Portugal als hoogtepunt. Dat lukte alleen Christiano Ronaldo 4 jaar geleden.

Het Nederlands vrouwen handbalteam speelde met 31-31 gelijk tegen Zweden. Het bleef daardoor maandag in de race voor prolongatie van de wereldtitel.

Olympisch kampioen Ferry Weertman stopt met zwemmen op het hoogste niveau. De 29-jarige zwemmer gaat zich op zijn maatschappelijke carrià¨re richten. Hij won alles wat er maar te winnen was in het marathonzwemmen. In Rio won hij de Olympisch titel in 2016, een jaar later won hij in Hongarije de WK titel en in 2018 won hij voor de derde keer goud op de EK.

De onbekende Nienke Brinkman is de hardloopsensatie van deze winter nadat ze als hobbyloopster bij haar marathondebuut de derde Nederlandse tijd ooit liep. Ze liep zondag in Valencia een indrukwekkende wedstrijd. De bondscoach had nog nooit van haar gehoord. Ze loopt pas twee jaar hard en is sinds dit weekend de beste Nederlandse marathonloopster van dit moment. ‘Ik heb blijkbaar de wereld verbaasd. Mezelf ook eigenlijk’.

NEC kan in De Goffert blijven spelen. Met het versterken van de tribunes kunnen de problemen worden opgelost. Dit maakt vervolgonderzoek duidelijk.

Cambuur-trainer De Jong uit de roulatie. De Jong heeft een cyste in zijn hoofd. ‘We gaan bekijken hoe we de cyste in mijn hoofd het beste kunnen behandelen en we gaan er van uit dat het goed gaat komen’, zegt De Jong.

PSV heeft de bal maar Real Sociedad scoorde drie keer. In de Europaleague werd PSV zo uitgeschakeld en speelt het na de winterstop in de Conference League, het derde toernooi van Europa. Naast reputatieschade krijg PSV ook financieel een tik te verwerken. Het kan nu maximaal 17 mln. opstrijken terwijl Ajax al 70 mln. opstreek.

Vitesse won zijn laatste groepsduel in de Conference League, Of de 3-1 zege voldoende is voor plaats 2 hangt af van de uitslag van Tottenham-Stade Rennais. Dat duel werd uitgesteld na een corona-uitbraak bij de Spurs.

De Nederlandse rolstoelbasketballers zijn net als de vouwenploeg Europees kampioen geworden. Ook de mannen hoefden de finale niet te spelen. Zowel de mannen als de vrouwen zouden in Madrid in de finale uitkomen tegen Groot Brittannië. Door coronagevallen in de Britse selecties konden de finales echter niet doorgaan. Voor de mannen is het de tweede titel; voor de vrouwen is het de derde titel.

De pas 19- jarige veldrijdster Fem van Empel heeft in Val di Sole haar eerste WB-overwinning geboekt. Op een besneeuwd parcours hield ze in een bloedstollende slotfase Marianne Vos net achter zich.

Hooiwerf neemt de ultieme revanche op de massastart. Na twee keer niet de finale bereikt te hebben won hij nu wereldbekergoud in Calgary. Hij reed vroeg in de wedstrijd weg met de Duitser Felix Rijhnen uit het peloton dat te langzaam op gang kwam om hem nog te achterhalen.

Vrijdag won de Nederlandse handbalploeg tijdens het WK handbal vrijdag op het nippertje van Roemenië met 31-30. Estavana Polman was blij met de punten, maar: ‘Het is zonde dat we de voorsprong zo weggeven. Ik weet niet of we blij of teleurgesteld moeten zijn.’ Eerder versloeg Oranje Puerto Rico met 55-15 en even later Oezbekistan met 58-17. Zaterdag won Nederland me 61-15 van Kazachstan mede door 18 doelpunten van de 22-jarige Van Wetering. Het was de eerste keer dat de grens van 60 doelpunten werd gepasseerd.

De 28-jarige skeletonster Kimberley Bos heeft vrijdag als eerste Nederlandse Skeletonster ooit een wereldbekerwedstrijd gewonnen. Bos won de twee heats en vestigde een nieuw baanrecord in Winterberg. In de wereldbekerstrijd heeft Bos na 4 races 821 punten verzameld. Daarmee veroverde ze als eerste Nederlandse ooit de leiding in het WB klassement. Ze heeft nu een voorsprong van 59 punten op nummer twee Elena Nikitinas die de eerste 2 WB-wedstrijden won.

Groenewegen ontbindt contract met Jumbo-Visma. De winnaar van 4 etappes in de Tour tekent voor 4 jaar bij de Australische ploeg Bike Exchange. Hij ziet bij deze ploeg meer sportieve kansen.

Curlers beginnen de jacht op het Olympische ticket met een minieme nederlaag tegen Denemarken. Met 5-4 was Denemarken te sterk.

Ook Australië en het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij de diplomatieke boycot van de Olympische Spelen in Peking.

Bij de WK wielrennen in het Australische Wollongong rijden de mannen en vrouwen voor het eerst op hetzelfde parcours in de tijdrit. Bij alle voorgaande edities reden de mannen een langere afstand dan de vrouwen.

Max Verstappen (24) heeft als eerste Nederlander de wereldtitel veroverd in de Formule 1. In Abu Dhabi boekte Verstappen in de 22ste en laatste GP van het seizoen na een sensationeel slot zijn tiende overwinning van het jaar en onttroonde daarmee Lewis Hamilton. Hamilton startte sensationeel en dook voor Verstappen de eerste bocht in. Die pakte hem in dezelfde ronde terug, maar dwong Hamilton naast de baan. Die sneed daarop af en kwam weer aan kop. De raceleiding oordeelde dat hij buiten de lijnen was gedwongen en greep niet in. Red Bull gebruikte een virtuele safetycarfase om nieuwe banden te monteren. Verstappen had daarna 20 ronden om op nieuwere banden een gat van 0,20 te overbruggen. Dat leek onhaalbaar maar een crash van Latifi bracht de spanning terug. Voor de derde keer dook Verstappen in de pit en kreeg zachte banden gemonteerd. Na vertrek van de safetycar werden de tussenliggende coureurs die op een ronde achterstand reden er tussen uit gehaald en was er nog één rondje over. Verstappen startte daardoor pal achter Hamilton in plaats van de 11 seconden achterstand die hij voor de crash van Latifi had op de Brit. Hamilton was in deze laatste ronde op zijn oudere harde banden kansloos.
…………………………………………………

EREDIVISIE:

Willem II leed de zesde nederlaag op rij! In Tilburg verloren de moedeloos ogende tricolores van coach Grim met 1-3 van SC Cambuur in een matig duel.

FC Utrecht heeft voor het eerst in 5 thuisduels punten laten liggen. Go Ahead Eagles is nu 5 duels ongeslagen. Eindstand: 0-0.

SC Heerenveen en Sparta speelden in het Abe Lenstra stadion gelijk: 0-0. In 90 minuten hing er geen moment een doelpunt in de lucht.

PEC Zwolle verloor 3 dure punten in Zwolle tegen Fortuna Sittard. De Zwollenaren vochten voor wat ze waard waren maar Fortuna Sittard won met 0-1.

FC Twente won thuis met 2-1 van RKC Waalwijk. De eindstand stond al na elf minuten op het scorebord in Enschede.

Feyenoord heeft twee dure punten laten liggen in Groningen. Na doelpunten in de 60ste minuut (0-1) en 65ste minuut was het 1-1.

Vitesse heeft thuis gewonnen met 2-1 van Heracles Almelo en klom dankzij deze overwinning naar de vierde plaats.

Ajax kwam in de Arena tegen AZ in de 50ste minuut achter met 0-1 door een doelpunt van Pavlidis. Wie anders dan Haller scoorde de gelijkmaker in de 73ste minuut. Dankzij een doelpunt van Aboukhlal in de 83ste minuut trok AZ toch nog de winst naar zich toe.

NEC speelde thuis tegen PSV en verloor met 1-2.

EREDIVISIE VROUWEN:

De Ajax-vrouwen zijn in de Eredivisie naast koploper Feyenoord gekomen door met 1-4 te winnen van VV Alkmaar maar hebben nog 1 wedstrijd te goed. Volgende week krijgt Ajax Feyenoord op bezoek. PSV boekte een overwinning tegen SC Heerenveen dankzij een doelpunt in de vierde minuut: 0-1.