De oorlog in Oekraïne van ma 11 september t/m zo 17 september 2023

21 september 2024, 07:38
Maandag:
+ De Russische luchtverdediging heeft twee Oekraïense drones nabij Belgorod neergehaald zegt het Russische ministerie van Defensie. Er zijn geen gewonden.
+ Legerchef VS: ‘Oekraïne heeft nog 30 dagen voor het weer omslaat. Volgens generaal Mark Miley is het voor Oekraïne veel moeilijker om zich te verplaatsen in kouder weer. ‘Ik zei aan het begin van de oorlog dat het een lange, langzame harde oorlog zou worden met veel slachtoffers en dat is precies wat het is.’
+ De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock brengt een bezoek aan Oekraïne. Het is de vierde keer dat ze Oekraïne bezoekt sinds het begin van de oorlog.
+ Baerbock beloofde Oekraïne te steunen om lid van de EU te worden en zei verder dat Duitsland Oekraïne zal steunen op economisch, militair en humanitair gebied.
+ Lula is teruggekomen van zijn opmerking dat hij er persoonlijk op zal toezien dat Poetin niet gearresteerd zal worden bij de G20 top van volgend jaar in Brazilië. Hij zegt nu: ‘Ik weet niet of justitie hem zal aanhouden. Het is de rechterlijke macht die beslist, niet de overheid.’
+ Oekraïne heeft meer grondgebied aan het oost- en zuid front herwonnen meldt vice-Defensieminister Maliar: twee vierkante kilometer rond Bachmoet. Verovering van een deel van het dorp Avdiivka en enig succes bij de dorpen Novamajosrske, Andriivka en Klisjtsjiivka.
+ Rusland wil 420.000 militairen rekruteren! Dat meldt het Britse ministerie van Defensie. De Britten merken op dat Medvedev dit weekend al meldde dat er al 280.000 mensen waren gerekruteerd.
+ Oekraïne zegt dat het leger een aantal offshore boorplatforms in de Zwarte Zee in de buurt van de Krim heeft heroverd. Deze waren sinds 2015 in Russische handen en werden voor militaire doeleinden gebruikt zoals helikopterlandingen. Er was sprake van een unieke operatie zegt de inlichtingendienst waarbij Speciale troepen op boten een Russisch vliegtuig dwongen zich terug te trekken. Radarapparatuur, helikoptermunitie werden in beslag genomen.
 
Dinsdag: 
+ Kim Jong-un is aangekomen in Rusland voor een gesprek met Poetin in de komende dagen. Er zal worden gesproken over bilaterale betrekkingen, de situatie in de regio en op het wereldtoneel.
+ Rusland heeft de afgelopen weken zichtbaar aanpassingen gedaan aan de luchtafweer in Moskou schrijft het Britse Defensieministerie. Dit doet Rusland om zich effectief te verdedigen maar ook om de bevolking te laten zien dat de autoriteiten de situatie onder controle hebben.
+ Poetin zegt dat het Oekraïense tegenoffensief geen vooruitgang heeft geboekt maar Oekraïne heeft de afgelopen weken meerdere keren terreinwinst geboekt. Ook heeft Oekraïne een aantal boorplatforms in de Zwarte Zee heroverd.
+ Zelensky heeft studenten van de Haagse campus van Universiteit Leiden toegesproken waarna een kort vraag en antwoordsessie met de studenten volgde.
+ Poolse premier Morawiecki zegt dat Polen, niet zoals gepland, de ban op graanimport vanuit Oekraïne zal opheffen. ‘Polen zal niet toestaan dat het Oekraïense graan ons overspoelt.’
+ De Deense regering trekt de komende maanden 5,8 miljard Deense Kronen (780 mln euro) extra uit voor Oekraïne. Het gaat onder meer om tanks, voertuigen, munitie en luchtafweergeschut. De steun geldt voor de komende drie jaren. Het grootste deel van het geld (576 mln euro) is bestemd voor dit jaar.
+ Een straaljager van het Russische leger is neergestort in de regio Volgograd, enkele honderden kilometers ten oosten van Oekraïne. Het ging om een oefeningsvlucht.
 
Woensdag:
+ Oekraïne heeft een raketaanval uitgevoerd op de stad Sevastopol op de Krim. Er zijn zeker 24 gewonden gevallen. Ook zijn 2 schepen beschadigd en woedt brand op de scheepswerf waar schepen van de Russische Zwarte Zeevloot worden gebouwd, aldus de door Rusland geïnstalleerde gouverneur Razvozajajev. Kiev heeft nog niet op de bewering gereageerd. Sevastopol is de belangrijkste haven van de Russische oorlogsvloot.
+ Poetin en Kim hebben elkaar ontmoet in het Russische ruimtevaartcentrum Vostotsjny. Het centrum ligt in het zuiden van Rusland bij de grens van China. Het handen schudden duurde 40 seconden. Poetin wil munitie in ruil voor technologie en voedselhulp. 
+ Poetin en Kim bespreken ook economische samenwerking en humanitaire hulp. Kim sprak zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ voor de Russische regering uit.
+ Volgens Von der Leyen heeft Oekraïne grote vooruitgang geboekt om tot volledige EU-toetreding te komen maar er is nog wel werk aan de winkel. ‘Het is geen gemakkelijke weg, toetreding is gebaseerd op verdiensten. Het vergt hard werken en leiderschap, maar er is vooruitgang. Dat hebben we gezien.’
+ Kim nodigt Poetin uit om naar Noord-Korea te komen. Poetin heeft de uitnodiging geaccepteerd, aldus Kim. Hij zei voor de komende 100 jaar aan een stabiele relatie te willen werken.
 
Donderdag:
+ Rusland zegt dat het meerdere drone-aanvallen heeft verijdelt op verschillende plekken. Vijf zeedrones probeerden een patrouilleschip van de Zwarte Zeevloot aan te vallen, 11 drones werden boven de Krim neergehaald, in Brjansk en Belgorod nog eens 6 drones.
+ Na Russische claims van het neerhalen van drones zegt ook Oekraïne meerdere drone- aanvallen vanuit Rusland te hebben verijdeld. De luchtmacht stelt 17 van de in totaal 22 Russische drones te hebben neergehaald.
+ Oekraïne heeft winst geboekt aan frontlinies in zuiden en oosten melden analisten van het ISW. Ten westen van Zaporizja en nabij Bachmoet rukken de troepen op.
+ Europees parlement bestempelt Loekasjenko als medeplichtig aan Russische misdaden. Het orgaan zegt dat zijn regime de ‘onrechtvaardige agressieoorlog’ van Rusland mogelijk heeft gemaakt.
+ De Britse premier Rishi Sunak is ‘ook een doelwit’ zo stelt het Russische parlementslid Gurulyov. Hij beschuldigt het VK ervan dat ze Oekraïne helpen bij het aanvallen op nucleaire doelen. ‘Onze president  heeft altijd gezegd dat als een gevecht onvermijdelijk is, je als eerste moet handelen. Ik denk niet dat er een doelwit in het VK is dat wij niet kunnen raken. En Sunak, hij is ook een doelwit omdat hij hier een nucleaire ramp wil veroorzaken.’
+ Russisch luchtafweer in de plaats Jevpatorija op de geannexeerde Krim vernietigd door Oekraïne.
+ Bulgarije stopt met verbod graan uit Oekraïne. Zelensky bedankt Bulgarije: ‘Bulgarije is een voorbeeld van echte solidariteit.’
+ Het internationaal strafhof heeft een kantoor geopend in Kiev. Het zorgt ervoor dat er efficiënter kan worden opgetreden tegen Russische oorlogsmisdaden. 
+ Nederland wil DNA-testen geven aan Oekraïne om Oekraïense kinderen die zijn ontvoerd door Rusland sneller te identificeren bij hun terugkeer.
+ Nederland stuurt kleding, schoeisel en andere benodigdheden voor de uitrusting van vrouwelijke militairen naar Oekraïne.
+ Zelensky is volgende week aanwezig bij de Algemene Vergadering van de VN in New York. Ook staat een ontmoeting gepland met Biden.
+ In september 2022 heeft een Russische gevechtspiloot geprobeerd een Brits verkenningsvliegtuig neer te halen boven de Zwarte Zee. De BBC concludeert dat op basis van bij de Russische luchtmacht onderschepte communicatie. Het Kremlin weet het incident aan een ‘technische storing’. Het was nooit de bedoeling om het vliegtuig onder vuur te nemen aldus de officiële verklaring.
 
Vrijdag:
+ Oekraïne zegt dat het een dorpje in de buurt van Bachmoet heeft heroverd op de Russen. Het gaat om Andriivka. Volgens de Oekraïense legertop hebben de Russen ‘aanzienlijke verliezen’ geleden en veel materieel verloren. In de buurt van Bachmoet heeft het Oekraïense leger de afgelopen tijd al meerdere plaatsen heroverd.
+ De Amerikaanse autoriteiten mogen een bezoek brengen aan journalist Evan Gerskovich die in Rusland wordt vastgehouden.
+ VN-organisatie Unesco plaatst twee Oekraïense plaatsen op de lijst van bedreigde historische plekken. Volgens de werelderfgoedorganisatie lopen het Holenklooster en de Sint-Sofiakathedraal in Kiev en het middeleeuwse centrum van Lviv gevaar.
+ De opsporingsdienst van de belasting, de FIOD, heeft twee Nederlanders opgepakt op verdenking van het omzeilen van sancties tegen Rusland. Onder hen is een medewerker van defensie.
+ De Amerikaanse astronaut Loral O’Hara is met de Russische Sojoez-capsule op weg bij het internationale Ruimtestation ISS. De reis met 2 Russische collega’s vanaf de basis Bajkonoer duurt ruim 3 uur. Ruimtevaart is een van de weinige terreinen waar de Amerikanen en Russen nog samenwerken sinds de Russische invasie.
+ De voormalige Russische bevelhebber Sergej Soerovkin is op bezoek in Algerije als lid van een militaire delegatie. Hij is te zien op foto’s in een kaki pak zonder insignes.
+ Er zijn berichten dat de oorlogsmisdadiger Kadyrov er slecht aan toe is en de aandoeningen waar hij aan lijdt zijn verergerd, zegt een Oekraïense woordvoerder op basis van ‘meerdere bronnen in medische en politieke kringen’. Het gaat niet om een verwonding maar om chronische gezondheidsproblemen.
+ Verschillende buurlanden van Oekraïne komen met importrestricties op voedingsmiddelen, nu Europese afspraken daarover aflopen. Polen, Slowakije en Hongarije vinden die beperkingen nodig om de eigen markt te beschermen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Krimautoriteiten willen vastgoedbezittingen verkopen. Het gaat om honderd Oekraïense woningen en andere vastgoedbezittingen. Een van de bezittingen is in handen van president Zelensky. De verkoop moet 8 miljoen euro opleveren.
+ Oekraïne zegt dat het meer aanvallen zal uitvoeren op Russische schepen. ‘Er zullen meer drones zijn, meer aanvallen en minder Russische schepen. Dat staat vast’, zegt minister Fedorov van Digitale Transformatie.
+ Rusland spreekt tegen dat Oekraïne het dorpje Andriivka heeft heroverd. Oekraïne heeft niet gereageerd op dit bericht. Het plaatsje ligt 15 kilometer van Bachmoet.
+ Oekraïense drones zijn neergehaald rond de Krim en Moskou’. Op de Krim werden in totaal 4 drones vernietigd, In Moskou werd een drone neergehaald boven Istra, zo’n 70 kilometer van de hoofdstad.
+ In Oekraïne zijn voor het eerst 2 graanschepen gearriveerd via een alternatieve route over de Zwarte Zee. De corridor langs de kust van Oost-Oekraïne moet de scheepvaart over de volle zee naar Turkije vervangen nu Rusland de graandeal heeft opgezegd.
+ Eerder verlieten al 5 schepen Oekraïense havens in omgekeerde richting maar dit is de eerste keer dat schepen het aandurven richting het land te varen. De schepen kwamen aan in de buurt van Odesa. Het is de bedoeling dat ze 20.000 ton tarwe bestemd voor Afrika en Azië zullen vervoeren.
+ Het is nog niet bekend of Rusland het eenzijdig door Oekraïne uitgeroepen alternatief zal respecteren. Het Kremlin liet eerder weten dat alle scheepvaart naar Oekraïne een doelwit is omdat er mogelijk oorlogsmaterieel mee vervoerd wordt.