Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 22 juli t/m zo 28 juli 2024

21 juli 2024, 05:19
Maandag:
+ Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne, meldt Zelensky. Hij benadrukte de laatste weken dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden. ‘Dit vergroot onze capaciteit in de lucht’, aldus Zelensky.
+ Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek, aldus woordvoerder Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.
+ Het Kremlin vindt het ‘onacceptabel’ dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs.
+ De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken wacht een ernstig gesprek met de 26 andere EU-ministers van Buitenlandse Zaken. EU-buitenland-chef Borrell kondigde dit aan bij binnenkomst voor de vergadering van EU-ministers in Brussel. Het is in zijn ogen ‘compleet onacceptabel’ dat Orban tijdens zijn reizen naar Kiev, Moskou en Beijing de indruk heeft gewekt dat de EU ‘op voortzetting van de oorlog in Oekraïne uit is’. Hij heeft verwarring gecreëerd over de positie van de EU als geheel tegenover Rusland.
+ Burgemeester Klitsjko van Kiev zegt dat met een Trump-regering Zelensky mogelijk een referendum gaat houden over vrede met Rusland met verlies van grondgebied.
+ Zelensky respecteert ‘moeilijke’ maar sterke beslissing Biden. Ook bedankte hij zijn Amerikaanse ambtgenoot voor diens steun aan zijn land sinds de inval. Biden is van cruciaal belang geweest voor de strijd tegen Rusland.
 
Dinsdag:
­+ In Oekraïne is vorige maand mogelijk voor de eerste keer een Japanse staatsburger omgekomen terwijl hij aan de zijde van Rusland vocht, aldus de Japanse regering.
+ Moskou is wereldwijd op zoek naar meer troepen, met name onder Zuid-Aziaten. De Nepalese regering zei dat 22 van haar burgers zijn omgekomen. Sri Lanka heeft 17 van zijn burgers zien omkomen.
+ Volgens een onafhankelijk Russisch mediabureau, Mediazona, zijn er 59.725 Russische soldaten gesneuveld sinds het begin van de oorlog .
+ De VS waarschuwen voor een toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. China is een belangrijke financier van de Russische energiewinning in het gebied.
+ Oekraiense buitenlandminister Koeleba bezoekt China om er te spreken over mogelijkheden voor een vredesovereenkomst. Het is zijn eerste bezoek sinds de Russische inval.
 
Woensdag:
+ In Moskou zijn 2 mensen gewond geraakt door de ontploffing van een autobom.
Het gaat om Andrej Torgasjov, officier militaire inlichtingendienst, en zijn vrouw. Torgasjov raakte zijn voeten kwijt.
+ In het Turkse Bodrum is een man aangehouden voor de bomaanslag in Moskou, nadat hij daar met een vliegtuig was aangekomen vanuit Moskou.
+ Frankrijk houdt 40-jarigeRus aan die de Spelen wilde ‘destabiliseren’. Een bron bij justitie heeft dat gemeld aan persbureau AFP. Hij werkte aan een grootschalig project met serieuze gevolgen tijdens de komende weken van de spelen.
+ Het Oekraiense leger claimt dat het een grote veerboot in de buurt van de Krim ernstig heeft beschadigd. De veerboot werd gebruikt om militair materieel te vervoeren naar Russische troepen op het bezette schiereiland.
+ Rusland is wanhopig op zoek naar soldaten voor de oorlog in Oekraïne en belooft 20.000 euro aan geïnteresseerden. Volgens het Britse ministerie van Defensie zouden er in mei en juni van dit jaar alleen al 70.000 soldaten gedood of gewond zijn geraakt.   
Poetin heeft het leger opgedragen om de troepen met 170.000 manschappen uit te breiden, waardoor het totale aantal Russische militairen op meer dan 2,2 miljoen zou moeten uitkomen. Dat komt neer op een uitbreiding met 15%.        
+ Oekraïne denkt dat overleg met Rusland nu niet mogelijk is. Oekraïne staat open voor gesprekken als Moskou te goeder trouw bereid is te onderhandelen. Dat heeft Buitenlandminister Koeleba in China gezegd tijdens zijn overleg met zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi   . Beide ministers hebben zich uitgesproken voor vrede.
 
Donderdag:
+ De 14 Leopard 2A4-tanks die Nederland en Denemarken voor Oekraïne hebben gekocht gaan deze zomer naar Oekraïne. De tanks zijn de afgelopen maanden opgeknapt en getest meldt minister Brekelmans.
+ Rusland en China hebben gezamenlijk met strategische bommenwerpers patrouilles uitgevoerd nabij Alaska, meldt het Russische Defensieministerie. De VS en Canada hebben de vliegtuigen met eigen gevechtsvliegtuigen onderschept.
+ De Oekraiense politie heef in Dnipro een verdacht opgepakt voor de moord op de voormalige rechtse parlementariër Iryna Farion meldt Zelensky. Ze werd 19 juli in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd daarna in het ziekenhuis.
+ Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen vanaf volgende week een Nederlands rijbewijs halen. Daarvoor moeten ze wel slagen voor hun theorie-examen en hun praktijkexamen.
 
Vrijdag:
+ Russische man bekent in video autobomaanslag in Moskou op de militair. Hij zegt dat hij dat deed in opdracht van Oekraïne, aldus het Russische staatspersbureau RIA.
+ Rusland arresteert oud-onderminister van Defensie op verdenking van corruptie. Er is een onderzoek ingesteld naar zijn ‘illegale’ activiteiten. Hij werd in september 2022 al aan de kant geschoven als onderminister. Hij bekleedde binnen het leger verschillende posities en kreeg diverse onderscheidingen.
+ Rusland heeft de meer dan 100 jaar oude kerk in Novoekonomiche in de regio Donetsk vernietigd. De kerk overleefde de 2e wereldoorlog maar helaas niet deze oorlog.
+ De Russische verliezen veroorzaken serieuze problemen. Sprekend voor de staatstelevisie zei Yusov dat de situatie snel invloed zal hebben op de situatie aan het front.
+ Terwijl Rusland dagelijks tanks verliest zet Oekraïne nu vol in op ‘onze’ Leopard 2 tanks: ‘Het zijn de beste tanks ter wereld’.
+ De EU heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het geld wordt ingezet om de militaire inzet en de wederopbouw van Oekraïne te ondersteunen.
 
Zaterdag/Zondag:
Video’s waarop te zien is dat Roemeense luchtverdedigingseenheden Russische drones boven Oekraïne neerschieten verspreiden een vals verhaal aldus het Roemeense ministerie van Defensie. De beweringen missen elke feitelijke basis aangezien Rusland de haveninfrastructuur van Oekraïne aan de Donau als doelwit had en niet doelen in Roemenië.
+ Oekraiense raketten hebben een Russisch militair vliegveld op de Krim getroffen, meldt Kiev. Het vliegveld werd volgens Oekraïne al meermaals ingezet voor langeafstandsaanvallen tegen het land. Er is geen commentaar gegeven door Rusland.
+ Lavrov zegt dat hij niet luistert naar de Oekrainse vredesverklaringen. Hij doelt op de uitlatingen van Koeleba in China.
+ In Rusland is voor de tweede keer deze week een gevechtsvliegtuig neergestort. De piloten schoten zichzelf uit het toestel en overleefden het ongeval. Een technische oorzaak zou volgens Rusland aan de basis van de crash liggen.
+ Zelensky heeft de oorlogsinvaliden in zijn land een betere verzorging in het vooruitzicht gesteld. Hij vertelde ook opdracht te hebben gegeven voor de bouw van een modern revalidatieziekenhuis.
+ De luchtmacht van Oekraïne heeft gemeld dat Rusland het aantal ‘ballistische’ aanvallen de afgelopen maanden heeft opgevoerd. Daarom moeten de Oekraïners nu meer nadenken over ‘passieve verdedigingstactiek’ zoals camouflage en het gebruik van ‘valse posities’.
+ Russische marineschepen zijn voor de tweede keer in minder dan 2 maanden aangemeerd in de Cubaanse hoofdstad Havana. Ze zijn daar enkele dagen op ‘vriendschapsbezoek’.
+ Drie voorraadtanks van een oliedepot in de Koersk-regio zijn in brand gevlogen als gevolg van een Oekraiense droneaanval.
+ China ontkent steun aan Rusland in de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Buitenlandminister Wang Yi heeft dat tegen zijn collega Blinken gezegd tijdens hun ontmoeting in Laos.
+ Poetin heeft gedreigd de productie van bepaalde kernraketten weer op gang te brengen als de VS raketten in Duitsland of elders in Europa stationeren. Washington kondigde plaatsing aan over 2 jaar als extra afschrikking na de Russische inval in Oekraïne.