Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 5 augustus t/m zo 11 augustus 2024

16 augustus 2024, 21:46
Maandag:
Mali heeft de diplomatieke banden met Oekraïne verbroken. Het land deed dat om de steun van Oekraïne aan rebellen in Mali bij een actie die eind juli het leven kostte aan 84 leden van het Wagner huurlingenleger en 47 Malinese soldaten.
+ Oekraïne heeft dat nooit bevestigd. Kiev vindt het een gehaaste en kortzichtige stap. Het is betreurenswaardig dat Mali dit heeft besloten zonder alle feiten en omstandigheden te bestuderen en zonder bewijs te leveren.
+ Kiev gaat met de NAVO in gesprek om een coalitie te vormen van landen die helpen bij het neerschieten van Russische raketten boven Oekraïne.
+ Britse soldaten zijn gewaarschuwd dat Rusland mogelijk spionnen en drones inzet om informatie te verkrijgen over Oekraiense militairen die in het VK zijn opgeleid.
+ De Russische concertpianist en anti-oorlogsactivist Pavel Koesjnir is op 39-jarige leeftijd overleden in zijn cel na een hongerstaking vertelde zijn moeder. De EU spreekt van een schokkende reminder aan de politieke repressie in Rusland.
+ Voormalige Russische defensieminister Sjojgoe in Teheran voor topoverleg met Iraanse leiders. Hij bespreekt regionale en internationale veiligheidskwesties. Internationaal wordt gevreesd voor een Iraanse vergeldingsaanval op Israël na de liquidatie van Haniyeh in Teheran.
 
Dinsdag:
+ Explosies na Russische raketaanval op Kiev. Er zijn minstens 4 explosies in de stad gehoord. Dit is de eerste serie explosies sinds de aanval op 31 en 31 juli.
+ Moskou sprak VS over vrees aanslag op parade met Poetin. De zorg over een mogelijke aanslag op de Marine Dag-parade in Sint-Petersburg was zo groot dat het Kremlin hier Washington op aansprak.
+ Iran vraagt Rusland om moderne luchtafweersystemen ter voorbereiding op een mogelijke oorlog met Israël. Volgens Iraanse functionarissen is Rusland al begonnen met de levering van moderne radars en luchtafweerappararuur.
+ Oekraïne heeft opnieuw geprobeerd door te dringen tot over de grens in de regio Koersk. De aanval zou zijn afgeslagen door de grenswacht en de strijdkrachten.
+ Na Mali verbreekt nu ook Niger per direct alle diplomatieke banden met Oekraïne omdat Oekraïne de Toeareg-rebellen zou hebben geholpen in hun strijd tegen het Malinese regeringsleger.
 
Woensdag:
+ Poetin heeft een vermeende Oekraiense inval in Russisch grondgebied een ‘grote provocatie’ genoemd.  Hij zei dat burgerdoelen als woningen en ambulances onder vuur worden genomen.
+ Legerleider Gerasimov meldt dat een Oekraiense inval in de westelijke regio Koersk is gestopt. Hij verklaarde dat Russische troepen doorgaan met het vernietigen van de vijand in gebieden bij de grens.
+ De gouverneur van de Russische regio Koersk heeft de noodtoestand uitgeroepen. ‘Om de gevolgen van de komst van vijandelijke tropen in de regio te elimineren heb ik besloten om vanaf 7 augustus de noodtoestand in Koersk in te voeren’, schrijft gouverneur Smirnov. Oekraïne zou met duizend militairen de aanval hebben uitgevoerd op het gebied.
+ De VS willen Oekraiense doelen weten van de aanval op Koersk. Een woordvoerder benadrukt wel dat de VS Oekraiense acties steunen die uit ‘gezond verstand’ zijn ondernomen om Russisch aanvallen te stoppen.
+ Rusland beschuldigt Oekraïne ervan een tweede front te openen in Afrika na verliezen Wagner door ‘terroristische groepen’ te steunen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus het persagentschap Ria Novosti.
 
Donderdag:
+ Oekraïne vraagt Mexico Poetin te arresteren bij mogelijk bezoek bij de inhuldiging van president Claudia Sheinbaum, als hij komt.
+ Justitie in Rusland heeft 15 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ksenia Karelina. De vrouw die zowel de Russische als de Amerikaanse nationaliteit heeft zou landverraad hebben gepleegd door geld te geven aan een organisatie voor hulp aan Oekraïne. Ze zou 51,80 dollar(!) aan Razom hebben gegeven, een organisatie die humanitaire steun en hulp aan kinderen en andere kwetsbaren verleent. De FSB beweert dat Razom feitelijk de Oekraiense krijgsmacht steunt.
+ Adviseur van Zelensky Podoljak: ‘Oekraiense operaties in Russische grensregio’s zullen een impact hebben op de Russische samenleving. Dit zou de positie van Kiev in toekomstige vredesbesprekingen ten goede komen.
+ EU noemt de Oekraiense aanval in Koersk een vorm van zelfverdediging. Oekraïne vecht een ‘legitieme zelfverdedigingsoorlog’, zegt een woordvoerder. Het land mag zich verdedigen ook door ‘de vijand te treffen op zijn grondgebied’. 
+ Het Oekraiense staatsproject Khochu nayti (ik wil vinden) meldt dat ‘veel Russische soldaten, zowel dienstplichtigen als contractsoldaten, zijn gevangen genomen in de regio Koersk. Oekraïne veroverde op 6 augustus delen van de regio Koersk, hetgeen leidde tot gevechten op Russisch grondgebied. 
 
Vrijdag:
+ De regio Lipetsk in het zuidwesten van Rusland is getroffen door een grootschalige Oekraiense drone-aanval, aldus gouverneur Artamonov. Er werd een elektrisch systeem beschadigd met stroomstoringen tot gevolg.
+  Noodtoestand in de Russische stad Lipetsk na een grote aanval met drones op het militaire vliegveld vlak buiten de stad. Dorpen rond het vliegveld zijn geëvacueerd. Er zijn veel explosies gemeld en er is ook schade aangericht aan een energiecentrale. Oekraïne heeft de aanval bevestigd. Op het vliegveld zijn geleide bommen opgeslagen.
+ Rusland meldt dat het nog steeds vecht tegen Oekraïne in de westelijke grensregio Koersk, 4 dagen nadat Oekraiense troepen de grens naar Rusland waren overgestoken. De Oekraiense krijgsmacht heeft vooralsnog nog niet gereageerd.
+ Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de troepen Oekraiense militaire uitrustingen hebben vernietigd en Oekraiense militairen gedood. Duizenden mensen zijn uit het gebied geëvacueerd.
+ Meerdere doden en gewonden bij Russische aanval op een supermarkt in het oosten van Oekraïne. ‘Oorlog voeren tegen burgers is alles wat ze kunnen’, zegt de Oekraiense stafchef Andriy Yermak. ‘Het is de zoveelste daad van Russische terreur.’
+ Zelensky zegt dat het leger hem op de hoogte houdt over ‘defensieve acties’ in gebieden die Rusland gebruikt om Oekraïne te beschieten. Hij specificeerde daarbij niet of hij daarmee doelde op Koersk.
+ Oekraiense speciale eenheden hebben een aanval uitgevoerd op het door Rusland bezette schiereiland Kinboern in het zuiden van Oekraïne. Zes Russische pantservoertuigen werden vernietigd en het personeel raakte gewond, aldus Oekraïne.
 
Zaterdag/Zondag:
De Wit-Russische dictator Loekasjenko zegt dat Oekraiense dorpen 30 tot 35 kilometer zijn doorgedrongen op Russisch grondgebied.
+ Rusland heeft anti-terreurmaatregelen genomen in 3 regio’s die grenzen aan Oekraïne, melden Russische persbureaus. Het gaat om de regio’s Koersk, Belgorod en Brjansk.
+ Rusland heeft ook meer troepen naar Koersk gestuurd om een aanval van Oekraïne af te slaan. Volgens het Defensieministerie zijn er raketwerpers, artillerie, tanks en ander zwaar materieel gestuurd om de verdediging in deze regio te versterken.
+ Oekraïne heeft een amfibische aanval uitgevoerd op het door Rusland bezette Kinboern, een schiereiland in het zuiden van Oekraïne. Zes Russische pantservoertuigen werden vernietigd.
+ Loekasjenko meldt dat de Belarussische luchtverdediging verschillende doelen in het luchtruim heeft neergehaald. Het gaat volgens hem om Oekraiense drones. Het gaat volgens hem om een dozijn doelen in de aan Rusland grenzende regio Mogilev.
+ Oekraiense troepen dringen ook door tot Russische regio Belgorod. Het is onduidelijk of het gaat om een inval of een uitbreiding van de aanhoudende grensoverschrijdende operatie in de Russische grensregio’s.
+ De Russische autoriteiten hebben meer dan 76.000 mensen geëvacueerd uit de regio Koersk. Ook Oekraïne heeft ongeveer 20.000 burgers uit het grensgebied weggehaald.
+ Zelensky erkent Oekraiens offensief op Russische bodem. Hij zegt dat opperbevelhebber Syrsky verslag heeft uitgebracht over ‘de verplaatsing van de oorlog naar het gebied van de agressor’. ‘Ik dank elke eenheid van onze strijdkrachten die dit mogelijk maakt’, aldus Zelensky.
+ Luchtaanval op Kiev, ook elders in Oekraïne klinkt luchtalarm. Er zijn 2 doden en 3 gewonden gevallen. Ook in de omliggende regio en in heel Oost-Oekraïne loeiden de sirenes.
+ Bij nieuwe aanvallen op Russisch grondgebied is een wooncomplex in de stad Koersk beschadigd. Er zijn 13 mensen gewond geraakt.
+ Moskou erkent dat Oekraiense troepen in de regio Koersk tot 30 kilometer diep landinwaarts zijn getrokken. Het ministerie van Defensie meldt zondag dat vijandelijke eenheden zijn getroffen bij 2 dorpen op ongeveer 25 en 30 kilometer van de grens.
+ Belarus is begonnen met het verplaatsen van tanks naar de grens met Oekraïne, zegt het ministerie van Defensie. Dit gebeurde nadat Loekasjenko opdracht gaf tot versterking van de troepen in zuidoostelijke gebieden Homel en Mazyr, niet ver van de grens met Oekraïne.
+ Duizenden Oekraiense militairen zijn betrokken bij de inval in de Russische regio Koersk, zegt een hoge Oekraiense veiligheidsfunctionaris. De operatie die zondag de zesde dag is ingegaan is volgens de bron bedoeld om Rusland te destabiliseren.
‘We zijn in de aanval. Het doel is de posities van de vijand uit te rekken, om hen maximale verliezen toe te brengen en de situatie in Rusland te destabiliseren zodat zij niet in staat zijn hun eigen grens te beschermen’, zei de functionaris op voorwaarde van anonimiteit.