Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 12 augustus t/m zo 18 augustus 2024

21 augustus 2024, 05:25
Scholtz wil Netanyahu bewegen tot een akkoord.
Volgens de woordvoerder zou Scholtz aan Netanyahu hebben laten weten dat Israël in de strijd tegen Hamas veel militaire doelen heeft bereikt ten koste van een enorm aantal burgerslachtoffers in Gaza en groot menselijk leed.
‘Het beëindigen van de oorlog in Gaza zou een beslissende stap zijn in de richting van de-escalatie van de regio’, aldus de woordvoerder. Van een de-escalatie is beslist nog geen sprake. Israël kondigde een aanval aan op wapendepots van Hamas-militanten in het gebied rond Khan Younis in het zuiden van Gaza. In dit voorheen als ‘humanitaire zone’ bestempeld gebied beval Israël halsoverkop de evacuatie van tienduizenden Palestijnse bewoners en ontheemde gezinnen. Volgens de VN zijn nu de meeste van de 2,3 miljoen inwoners van Gaza ontheemd en is er geen veilig deel meer in de smalle Gazastrook. (FD)
………………………………………………………
 
Twee weken zorgeloos escapisme.
Goede sfeer, prachtige locaties, 15(!) keer goud en 34 medailles voor Nederland. De spelen van Parijs waren succesvol.
Het IOC kreeg met de Olympische Spelen in Parijs waar het vooraf vurig op had gehoopt: een zomerse droom van sport, vreugde en verbroedering die ruim 2 weken aanhield.
‘Mensen van over de hele wereld zijn verliefd geworden op de Spelen. Ze zijn geïnspireerd door de sporters die met respect voor elkaar samen hebben gesport en geleefd’, zei IOC-president Tomas Bach tijdens zijn afsluitende persconferentie. Vooraf waren de verwachtingen én de zenuwen hooggespannen, met ambitieuze ideeën van de Franse organisatie, een wereld vol conflicten en de dreiging van terreur. Even leek het spannend toen het treinverkeer rond Parijs werd gesaboteerd.
Maar de verregende spectaculaire openingsceremonie – een pleidooi voor tolerantie, cultuur en de gedacht dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn – werd echter succesvol afgerond. Daarna braken zorgeloze weken aan. Het weer knapte op, de verwachte hyperdrukte in het openbaar vervoer bleef uit en de tienduizenden zwaarbewapende agenten bleken allervriendelijkst. Intussen won Frankrijk de ene na de andere medaille waardoor de sfeer in de volle stadions uitstekend was.  De tijdelijke locaties waren prachtig van het beachvolleybalstadion onder de Eiffeltoren tot de rijbak voor de paarden in de tuinen van Versailles.
Dit waren de spelen die een nieuw tijdperk inluidden, zei Bach, waarmee hij onder meer doelde op de digitale wijze waarop de spelen werden geconsumeerd. Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft op deze manier de spelen gevolgd.
Nederland zesde. Een recordoogst van 15 gouden medailles op een totaal van 34, goed voor een 6e plek in het medailleklassement. De roeiers maakten hun favorietenrol waar net als de zeilers en baanwielrenner Harry Lavreijsen. De hockeyteams werden voor het eerst op hetzelfde toernooi kampioen. De grootste verrassing was het goud van de 3x3 basketballers. Sifan Hassan schreef geschiedenis door als eerste vrouw op één Spelen zowel op de baan als op de weg medailles te winnen.
De judoers en handbalsters vielen tegen evenals de wegwielrenners. Femke Bol liet haar klasse zien in de estafettes maar keek met teleurstelling op haar finale 400 meter horden terug.
De leden van het nieuwe kabinet juichten vrolijk mee in de stadions maar hun plannen zullen leiden tot bezuinigingen van jaarlijks ruim 40(!) miljoen in de sport.
Bach toonde realiteitszin tijdens zijn laatste persconferentie: ‘Wij hopen met onze cultuur van vrede de wereld te hebben geïnspireerd, maar we kunnen geen vrede creëren.’ Hij sloeg de spijker op zijn kop: sport bleek een ideaal vehikel voor escapisme in een onveilige wereld. Maar zoals dat altijd gaat met een droom: op een gegeven moment word je ook weer wakker. (NRC)
……………………………………………..
 
Spaarrentes dalen weer wat, maar over de grens is hogere rente nog mogelijk.
Voor de hoogste rentes moeten spaarders niet bij de Nederlandse grootbanken zijn, maar in het buitenland. De gemiddelde spaarrente ligt op 2,4%. De hoogst haalbare rente zit daar met 3,75% een stuk boven, maar daar moet je als spaarder dan wel een kunstgreep voor uithalen. De Ierse beleggingsbank Trade Republic biedt dat tarief over de eerst 50 duizend euro. De spaarder moet daar dan een beleggingsrekening openen en daar vervolgens mee beleggen.
Wie geen zin heeft in dergelijke toeren kan voor meer dan 3% rente terecht bij verschillende buitenlandse banken, zoals het Spaanse Santander en het Franse Distingo. Bij de grote Nederlandse banken ABN Amro, ING en Rabobank blijft de rente ruim onder de 2%. De duurzame banken ASN en Triodos bieden nu met 1,75 en 1,7% een hogere rente dan de grootbanken. Dat geldt wel alleen voor de eerste 25.000 euro. (VK)
…………………………………………………..
 
Op economische medaillespiegel scoort Nederland ook.
Nederland heeft ook verhoudingsgewijs grootse prestaties neergezet op de Olympische Spelen. Met een 6eplek op de medaillespiegel staat het tussen landen die aanzienlijk groter zijn, zowel wat aantal inwoners betreft als qua omvang van de economie. Als hiervoor wordt gecorrigeerd staat Nederland in beide gevallen nog altijd hoog op de ranglijst. Tegenover elke gouden plak staat in Nederland €69 mrd aan bbp, waarmee het een 20eplek scoort. En dat is relatief goed, want de grens van €129 miljard aan bbp per gouden plak verdeelt de lijst in tweeën.
In verhouding tot de populatie scoort Nederland nog beter, met 1,2 miljoen inwoner voor elke gouden plak. Goed voor de 6e plaats. Ook België (3,9 miljoen) en Frankrijk (4,3) behoren tot de betere helft, in tegenstelling tot Duitsland (7,0), de VS (8,4) en China (35,3). Met zilveren en bronzen medailles meegeteld staat Nederland op een lagere positie: 36e. Daarmee behoort het wel nog steeds tot de betere helft, zeker als alleen wordt gekeken naar landen met een economie (bbp) van €100 miljard of groter. (FD)
……………………………………………….
 
Duizenden hindoes in Bangladesh straat op uit angst voor geweld.
Na het aftreden van premier Hasina vrezen hindoes voor hun veiligheid. Berichten over aanvallen van radicale moslims tegen hindoes voeden die angst. Duizenden hindoes demonstreerden in Dhaka tegen het geweld dat ze toeschrijven aan radicale moslims. Meerdere winkels, huizen en tempels van hindoes zijn geplunderd en vernield. Online circuleren volop beelden van de geweldplegingen tegen hindoes, al zit daar ook nepnieuws tussen. Het maakt de angst onder de hindoeminderheid er niet minder om. Honderden hindoes probeerden naar India te vluchten waar het hindoeïsme het meest gepraktiseerde geloof is, maar ze werden tegengehouden bij de grens. Bangladesh is net als Pakistan een overwegend Islamitisch land: 91% van 171 miljoen inwoners is moslim, 8% is hindoe, 1% is christen of boeddhist.
Onder de afgetreden premier Hasina wier partij Awami league een grote hindoe-achterban heeft, kreeg de politieke islam weinig ruimte. In 2010 toen Hasina net een jaar aan de macht was werd het land opnieuw seculier nadat het ruim 20 jaar de islam als staatsreligie had gehad.
In 2013 verbood het hooggerechtshof de grootste islamitische politieke partij. Die partij, met als doel invoering van de sharia, mocht sindsdien niet meer meedoen aan de verkiezingen. De partij heropende het partijkantoor en mag nu meepraten over de te vormen interim-regering.
De nieuwe interim-regering keurt het geweld in ieder geval ten strengste af, zei ze. De regeringsleden beloofden ‘een manier te vinden om een einde te maken aan de gruwelijke aanvallen op Hindoes’. (VK)
……………………………………………………
 
Songfestival: diskwalificatie Joost Klein was terecht.
Joost Klein wordt niet vervolgd voor wangedrag maar het Songfestival blijft achter het besluit staan hem daarvoor te diskwalificeren.
Ook al heeft het Zweedse OM de zanger vrijgesteld van vervolging wegens gebrek aan bewijs. Klein werd in mei uitgesloten van de finale nadat hij achter de schermen een cameravrouw belaagd zou hebben. AvroTros, die het Songfestival uitzendt, noemde de diskwalificatie disproportioneel. Volgens de omroepen had Klein de toezegging gekregen dat hij niet zou worden gefilmd vlak na een optreden. Toen dit toch gebeurde zou hij geërgerd gereageerd hebben. Van grensoverschrijdend gedrag zou geen sprake zijn.
Klein is ontzettend blij en opgelucht dat het onderzoek naar hem is gestopt. ‘De laatste paar maanden waren verschrikkelijk zwaar. Hoewel we graag overal ter wereld optreden voelde het niet helemaal goed’, zegt hij in een verklaring. ‘Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest.’ De verklaring eindigt met ‘Liefde wint altijd’ en een emoji van een duimpje.
Volgens de European Broadcasting Union (EBU) verandert het Zweedse sepot niets aan de diskwalificatie. Dat besluit was geheel in lijn met het reglement van het Eurovisie Songfestival en is genomen na intern onderzoek. Hij heeft de EBU-regels overtreden, wij staan nog steeds achter onze eigen beslissing. Het OM heeft alleen onderzocht of er een misdrijf is gepleegd. (NRC)
……………………………………………..
 
Nederlander hecht minste belang aan hoger salaris.
Nederlanders hechten relatief weinig belang aan een hoger salaris voor meer betrokkenheid op het werk. Zij zijn meer geïnteresseerd in de doorgroeimogelijkheden, vergeleken met andere westerse landen. Dat toont onderzoek van het Zweedse werkroosterplatform Quinyx, onder 12.500 werkenden in de horeca, detailhandel en logistiek.
Gemiddeld ervaart in een achttal westerse landen 66% van de werknemers in de horeca, detailhandel en logistiek stress, gerelateerd aan het werk. Nederland is het minst stressvolle land met 47%. In Duitsland ervaart 85% stress en in de VS 82%. Zweden en Noorwegen volgen met 76% en 69%.
De stress kan onder meer worden veroorzaakt door lage beloning en te veel werkuren. Finnen en Amerikanen maken zich het meest zorgen of hun inkomen voldoende is voor hun huishoudelijke uitgaven. Zij piekeren het minst over hun uren. De Nederlander heeft weinig geldzorgen: 22% ten opzichte van Finland 40%. Amerikanen zijn het meest gevoelig voor een salarisverhoging om hun betrokkenheid op het werk te vergroten. Aan doorgroeimogelijkheden hechten zij van alle onderzochte landen het minste belang. (FD)
…………………………………………..
 
Weinig kritisch interview met Trump illustreert politieke transformatie Musk.
De rijkste man op aarde herinnert zich hoe hij ooit ‘6 uur lang in de rij stond’ om de hand van Obama te schudden. Nu druipt uit elke zin zijn bewondering voor diens Republikeinse opvolger Trump.
‘Ik denk dat we op een kruispunt voor het lot van de beschaving staan, zegt Musk tegen Trump die ook voor hem warme woorden in petto heeft, en ik denk dat u het juiste pad bent.’ Het is geen kritisch interview. Meer nog blijkt dit een campagnestunt van de tech-tycoon, op zijn ontzaglijke online platform voor de Republikeinse kandidaat die zakt in de peilingen.
Zonder tegengas spuwt Trump ‘live on X’ dezelfde onwaarheden uit die hij wekelijks herhaalt bij optredens voor zijn achterban. Volgens hem bevrijden andere landen hun criminelen ‘uit gevangenissen en gekkenhuizen’ om die als migranten naar de VS sturen. Trump, stelt, ten onrechte, dat de misdaadcijfers toenemen. Hij zou de verkiezingen hebben gewonnen. Eh hij herhaalt zijn ongefundeerde beschuldiging dat Biden hem uit politieke overwegingen laat vervolgen.
En Musk laat hem rustig zijn gang gaan. Hij brengt weinig meer in dan ‘ja’, ‘zeker’, of ‘goed punt’ – ook wanneer Trump van de hak op de tak springt of niet meer te volgen is. Over en weer kaatsen ze complimenten. ‘Je bent een interessant figuur’, zegt Trump. ‘U bent een inspiratie’, zegt Musk.
Trump is plotseling voor elektrische auto’s terwijl hij met kerst nog wenste dat elektrische chauffeurs ‘rotten in de hel’. Ik moet wel, zei hij omdat Elon me steunt. Als Trump klimaatverandering wegwuift, momenten nadat Musk er nog zijn zorg over heeft uitgesproken, laten beiden dat schisma onbenoemd.
Liever richt Trump zich op het bereik van deze conversatie. ’25 miljoen? Nee, 60 miljoen’, zegt hij met opwinding in zijn stem. Elke deelnemer ziet het werkelijke getal in één oogopslag: 1,1 miljoen. Maar Musk corrigeert hem niet! (VK)
……………………………………………..
 
Topsportsucces voedt debat over besparingen.
Sporters en bestuurders vrezen een kaalslag door bezuinigingen. De regering probeert de zorgen te temperen.
Lovende woorden van Schoof bij de huldiging van de Olympische medaillewinnaars in Den Haag. Hij roemde de vele ‘historische momenten’ in Parijs – de eindsprint van hardloopster Femke Bol, de hattrick van Harrie Lavreysen, ‘het goud van Sifan’. Hulde, hulde, hulde.’ Schoof benoemde eveneens de bredere betekenis die de topsporters van Team NL voor de samenleving hebben: ‘Jullie rol als voorbeeld en inspiratiebron voor alle kinderen en jongeren in Nederland is superbelangrijk. Dan blijft Nederland fysiek en mentaal fit.’ En, zei hij, de Olympische helden zijn erin geslaagd om Nederland te ‘verbroederen, een clubgevoel te geven’. Kort erna spelde staatssecretaris Vincent Karremans van Sport koninklijke onderscheidingen op de jasjes van de winnaars van een gouden medaille. Beide bewindslieden van het nieuwe kabinet waren afgelopen week in Parijs om voor de camera’s hard mee te juichen met de Nederlandse winnaars. Boven deze euforie hangt een minder vrolijke kwestie. Volgens NOC-NSF is het nieuwe kabinet lang niet zo sportminnend als Schoof en Karremans nu doen voorkomen. Sterker: er dreigt een bezuiniging op de sportsector van ruim 40 miljoen euro per jaar!
Eind juni deed een groep van 67 (oud-)topsporters, waaronder Olympische kampioenen als Epke Zonderland en Ellen van Langen, per brief al een dringende oproep aan het toekomstige kabinet om de geplande bezuinigingen op sport terug te draaien. Karremans probeerde de zorgwekkende berichten over de bezuinigingen te temperen. Hij noemde de bedragen ’voorbarig’ en ‘veelal gebaseerd op (onjuiste en onvolledige) aannames. De komende weken zal het kabinet zowel de begroting vastleggen als het hooflijnenakkoord van de 4 coalitiepartijen uitwerken tot een regeerprogramma.
Bij deze exacte uitwerkingen moeten ‘de keuzes over de financiële gevolgen voor de sport nog worden gemaakt’. Een week eerder in een interview met Radio Olympia, zei Karremans al wel dat hij niet kon garanderen dat de sportsector zal worden ontzien omdat er ‘in Nederland een financieel tekort is, dat moet worden opgelost’. (NRC)
………………………………………………….
 
Nederlandse economie maakt groeispurt.
De economie is flink gegroeid in het afgelopen kwartaal, aldus het CBS. Het bbp is met 1% toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal en 0,8% ten opzichte van een jaar geleden.
Daarmee is het groeicijfer hoger dan in lange tijd. De Nederlandse economie herstelde zich zeer snel na de coronadip van 2020, veel sneller dan de buurlanden, maar sinds halverwege 2022 zat de klad erin en wisselden kleine plusjes en minnetjes elkaar af. Het nieuwste groeicijfer is hoger dan het EU-gemiddelde van 0,3% (ten opzichte van het 1e kwartaal), dat woensdag werd gepubliceerd.
Het groeicijfer is te danken aan de export (plus1,3%) van voornamelijk chemische producten en machines. In het eerste kwartaal was er juist een daling te zien. Aangezien de import van goederen en diensten veel minder hard steeg (0,4%) groeide per saldo het handelsoverschot.
Een positieve bijdrage aan het groeicijfer kwam verder van de overheid. Die gaf 1% meer uit, onder meer aan zorg, opvang asielzoekers en openbaar bestuur. Consumenten lieten het juist afweten in het 1e kwartaal. Ze gaven minder uit aan energie, voedings- en genotmiddelen en in cafés, hotels en restaurants. Per saldo ging de consumptie 1% omlaag terwijl de koopkracht stijgt. (FD)
……………………………………………………….
 
Zware straffen als afschrikking voor Britse relschoppers.
Al honderden deelnemers aan de anti-migratierellen die uitbraken na de dodelijke steekpartij in Southport, eind juli, zijn veroordeeld, vaak tot de maximale straf van 3 jaar cel. Justitie zint op manieren om nog zwaardere straffen te kunnen opleggen.
Zich anoniem wanend in groepen met hun gezichten verscholen achter mondkapjes of bivakmutsen voelden sommigen zich onaantastbaar. Maar de politie gebruikte bij de opsporing onder meer videobeelden op TikTok en sociale media die relschoppers zelf hadden gemaakt.
Al 575 Britten zijn voor de rechter gebracht voor hun aandeel in de rellen en dat aantal stijgt met de dag. Rechters sturen relschoppers met de steun van de publieke opinie bij bosjes naar His Majesty’s Prison met de bedoeling anderen af te schrikken. Zo kreeg een jonge vader 3 jaar cel omdat hij planken naar een asielhotel had gegooid. Om nog hogere straffen te kunnen geven overweegt justitie over te gaan tot zwaardere aanklachten zoals ‘relschopperij’.
Opvallend is de jonge leeftijd van sommige verdachten. Een van de actiefste geweldplegers in Manchester bleek een jongen van 12 te zijn. In Southport was een jongen van dezelfde leeftijd betrokken bij de eerste rellen na de steekpartij die aan 3 kinderen het leven kostte. Ook een 13-jarig meisje werd opgepakt bij een gewelddadig protest bij een asielhotel.
Met de zware straffen willen de autoriteiten laten zien dat massaal geweld niet wordt getolereerd. Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper schreef dat haar landgenoten weer respect moeten krijgen voor de politie. (VK)
……………………………………………..
 
Rusland verplaatst troepen.
De troepen worden weggehaald van het front in Oost-Oekraïne om deze in te zetten in de regio Koersk. Maar het verplaatsen van de troepen heeft (nog) niet de druk op de frontlinie verlicht. ’Integendeel, op sommige plaatsen verhoogde Rusland het aantal aanvallen’, zei Dmytro Lychova, woordvoerder van de militaire regio Tavria. Lychova constateert zelfs ‘een zekere revitalisering’ van het front in Zaporizja dat redelijk statisch was. Rusland zou nog steeds geen nieuw grootschalig offensief ophanden hebben. Wel rukt Rusland in Oost-Oekraïne nog steeds op richting de steden Pokrovsk en Toretsk.
Het belangrijkste operationele effect (voor Oekraïne) is dat de Russen vanaf nu voortdurend rekening moeten houden met dit soort offensieven, zegt Mart de Kruiff, generaal buiten dienst. Dit betekent dat Rusland meer eenheden moet inzetten en reserveren voor de verdediging. ‘Dit gaat, op termijn en indirect, de druk op de Donbas verminderen.’
In Koersk maakt Rusland zich op voor de strijd. Moskou brengt versterking met minder gevechtsklare eenheden uit het noorden van Rusland, vanuit het huurlingenleger Wagner en speciale eenheden van de Tsjetsjeense strijdkrachten. Ook zijn de strijdkrachten begonnen met het opwerpen van verdedigingswerken en loopgraven tussen Koersk en het gebied waar de Oekraïners opereren.
De politieke doelen van de operatie, aldus presidentieel adviseur Podoljak:
+ Russische artillerie terugdringen van de Oekraiense grens
+ Het afsnijden van de Russische logistiek
+ Aantonen van het falen van het Russische civiele en militaire leiderschap
+ De oorlog naar Russisch grondgebied brengen. (NRC)
………………………………………………………….
 
Nederland bereikt rap populatie van 18 miljoen.
Nederland passeerde gisteren de grens van 18 miljoen inwoners, zo berekende het CBS. De bevolking groeit vooral door buitenlandse migratie, onder meer uit Oekraïne en Syrië.
Zonder die migratie krimpt de Nederlandse bevolking al 2 jaar op rij! Dat betekent dat er meer overledenen zijn dan geboortes.
Het duurde 8 jaar voordat het aantal inwoners met 1 miljoen steeg. In de tijdspanne sinds 1900 is dat een relatief korte periode. Alleen in de jaren ‘50 en ‘60 ging de groei van de bevolking met 1 miljoen mensen nog sneller, vanwege een geboortegolf. In honderd jaar tijd is de samenstelling van de bevolking sterk veranderd. In 2023 stonden tegenover elke 65-plussser bijna 4 inwoners jonger dan 65 jaar. Een eeuw geleden was dat nog 1 op 16. In 1950 was de gemiddelde leeftijd 31 jaar, in 2023 42 jaar.
Migratie is steeds belangrijker geworden. In 2022 en 2023 was het zelfs de enige oorzaak van de bevolkingsgroei. In die 2 jaren overleden er meer inwoners dan dat er geboren werden. Volgens het CBS gaat dat in de eerste helft van 2024 door. (FD)
………………………………………………………
 
Paetongtarn (37) nieuwe premier Thailand.
Ze is de jongste dochter van oud-premier Thaksin Shinawatra. Met haar benoeming is de steenrijke dynastie terug in het centrum van de macht. Het parlement verkoos haar, leider van de populistische Pheu Tai (Partij voor de Thai) die in 2007 werd opgericht door haar vader. Met 319 van de 493 stemmen behaalde zij een absolute meerderheid in het Thaise parlement. Ze is daarmee de jongste premier van Thailand ooit.
Haar politieke beloften: een hoger minimumloon, een uitgebreider zorgverzekeringpakket en hogere prijzen in de landbouwsector. Het premierschap van Paetongtarn begint in een politiek roerige tijd. Het constitutionele hof zette haar voorganger, Srettha Thavisin (62) deze week uit zijn ambt, omdat hij de grondwet had overtreden door een veroordeelde oud-advocaat als minister aan te stellen. Hij was de 4e premier in 16 jaar tijd die het hof wegstuurde. Het volledige kabinet moest het veld ruimen. Een week daarvoor ontbond het constitutionele hof de Move Forward Partij (MFP), de progressieve en hervormingsgezinde oppositiepartij die vooral populair is onder jonge kiezers. De partij won de verkiezingen in 2023 maar de conservatieve senaat verhinderde dat de partij een regering vormde. (VK)
………………………………………………
 
4,4 miljard mensen hebben geen veilig drinkwater.
Veel meer mensen dan gedacht moeten drinkwater gebruiken dat vervuild is. Meestal komt dat door bacteriën uit ontlasting. 4,4 miljard mensen in lage- en middeninkomenslanden hebben geen toegang tot veilig drinkwater, aldus Science. Ze komen daarmee twee keer zo hoog uit als eerdere schattingen van de VN. Besmettingen met ontlasting blijkt de belangrijkste oorzaak van onveilig drinkwater.
Besmet water kan ziektes veroorzaken als cholera, hepatitis A en diarree. Volgens de WHO is diarree een belangrijke oorzaak van kindersterfte. Jaarlijks overlijden ruim 440.000 kinderen onder de 5 jaar hieraan.
Dat alle mensen in 2030 toegang hebben tot veilig drinkwater, is één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN zich hebben gesteld. Volgens de VN hebben nu 2,2 miljard mensen geen toegang tot safely managed drinking water. Volgens hun definitie betekent ‘veilig gemanaged’ dat een huishouden een drinkwaterbron gebruikt die goed ontworpen is: ‘toegankelijk op het terrein’, beschikbaar indien nodig’ en ‘vrij van besmetting met ontlasting en stoffen als arseen en fluoride.’ (NRC)