Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 14 april t/m zo 20 april 2025
Honderd dorpen……
Tien nieuwe steden mogen er komen. Ergens in het land, waar nu nog weilanden zijn. Dat stelde D66-leider Rob Jetten op zijn partijcongres.
Hoeveel huizen komen er dan nog bij? Ze hoeven niet allemaal zo groot als Almere te worden, zei Jetten op het partijcongres. In die nieuwe stad staan nu ruim 92.000 woningen. Dus laten we zeggen dat er 10 steden met 80.000 huizen bij komen. Daarmee komen we al een eind richting de 1 miljoen die er tot 2030 nodig zijn.
Maar waarom moeten al die nieuwe huizen hutjemutje bij elkaar? Waarom nieuwe steden met alle grootstedelijke problemen die daarbij horen? Veel Nederlanders willen een huis met een tuintje in een overzichtelijke groene buurt met prettige sociale omgangsvormen. Kortom: een huis in een dorp.
Laten we een of twee van de Jetten-steden bouwen. Maar vooral nieuwe dorpen. Niet tien, maar een stuk of honderd. Tot we het miljoen bereiken. Een confetti van provincieplaatsjes, buurtschappen en gehuchten, feestelijk uitgestrooid over Nederland. Elk met een eigen bouwstijl, een eigen duurzame energievoorziening en laagdrempelig georganiseer zelfbestuur. Waar kan ik mij inschrijven?
(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………….
Klinkende overwinning!
Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer op rij Parijs-Roubaix gewonnen. Tadej Pogacar werd tweede in de slopende wedstrijd. Het was vechten tegen elke kei.
Als hij zijn fiets net na de eindstreep in de lucht steekt, als ultiem zegegebaar, komt Pogacar de legendarische baan op.
Doodop is de Sloveense wereldkampioen die niets anders meer wilde dan zo snel mogelijk naar de finish en de warme douche. Het is het gevoel dat alle renners na de 259 kilometer na de eindstreep hebben. Het hotsen en botsen over ruim 55 kilometer aan kasseien zuigt alle energie uit de lijven. En dat geldt ook voor winnaar Van der Poel, die de afgelopen weken met verkoudheid te kampen had en het nog nooit zo zwaar had in deze klassieker.
Moeizaam stappend, bijna mank, loopt hij even later over het middenterrein van de wielerbaan naar zijn moeder die hem in de armen sluit. Hij is even gelukkig als gesloopt. ‘Vandaag, met de wind op kop in de finale, botste ik tegen elke kei. Normaal, als je echt heel goed gaat, heb je het gevoel er overheen te vliegen. Dat had ik vandaag niet!’
Elke passage leverde strijd op, maar het werkelijke kantelpunt was de vrij anonieme ‘secteur 9’ in het routeboek. Drie steren heeft de strook wat staat voor difficile, lastig dus. Dit was de plek waar Van der Poel de wedstrijd wint en Pogacar verliest. De Sloveen schat een bocht verkeerd in terwijl Van der Poel net de controle weet te behouden en plots alleen op pad is. ‘Ik wist niet dat hij gevallen was’, zei Van der Poel.
Hij krijgt ook nog tegenslagen in die laatste 38 kilometers. Er wordt een bidon in zijn gezicht geworpen. ‘Het was als een steen die mijn gezicht raakte. Dit is niet acceptabel en er moet juridische actie op ondernomen worden’. Op ruim 15 kilometer dwingt een lekke band hem tot een fietswissel. Het maakt niet meer uit, zijn voorsprong is al zo groot dat hij het gemakkelijk hebben kan. De derde zege is al zeker en hij treedt in de voetsporen van Lapize (1909-1911) en Moser (1978-1980), de enige coureurs die hem voorgingen met 3 overwinningen op rij in Roubaix.
Van der Poel weet wel wat dat betekent, juist hier. ‘Drie keer winnen in een koers waar je zoveel geluk nodig hebt, is exceptioneel.’
…………………………………………………….
Generatie Z is geloviger dan de millennials.
Het aantal kerkleden neemt nog altijd af, maar meer genZ’ers dan millennials beschouwen zichzelf als gelovig. Dat blijkt uit het persbericht rondom de publicatie van de 6e editie van ‘God in Nederland’. Dat is de tienjaarlijkse enquête van de Radboud universiteit en KRO-NCRV.
Zij doen onderzoek naar de religieuze en kerkelijke ontwikkelingen in Nederland, gericht op het christelijk geloof. Het onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van 2.000 Nederlanders. Zij vulden in 2024 een enquête in. Daaruit blijkt dat de ontkerkelijking doorzet: in 2015 was 32% van de Nederlanders lid van een kerk, tien jaar later is dat 27%.
Opvallend is dat 27% van de genZ’ers (generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012) zichzelf als gelovig beschouwt. Dat is meer dan de generatie daarvoor: 22% van de millennials (1981-1996) is gelovig. Ook in een rondgang van NRC in maart dit jaar bleek dat verschillende kerkgenootschappen een toenemende religieuze belangstelling van jongeren signaleren. Ook de bijbelverkoop neemt toe, bleek uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. (NRC)
…………………………………………………….
TikTok guerrilla……
De VS: ‘Wij hebben de beste kaarten in handen.’
China: ‘Wij máken de kaarten.’
Dit grapje ging rond op sociale media nadat Trump dit weekeinde als eerste knipperde in zijn stare-down met de fabriek van de wereld. Tegelijk werd TikTok overspoeld met filmpjes waarin Chinezen ‘onthulden’ dat westerse merken hun luxeproducten voor een paar dollar in China laten maken en voor honderden verkopen. Geen nieuws natuurlijk, zo werkt handel! Toch wekten de filmpjes verontwaardiging op, vooral bij Amerikanen.
De Chinese TikTok guerrilla lijkt meerdere doelen te dienen: schade aan westerse merken, promotie van de eigen (namaak-) producten en uitschakeling van de tussenhandel. Zo bindt China de consument direct aan zich en raakt het de Amerikaanse economie, vooral de kleinere bedrijven.
Het paradoxale is: Trump heeft gelijk dat een enorm handelstekort een land kwetsbaar maakt. Maar zijn lompe aanpak heeft de Chinese draak gewekt, die nu toont hóe afhankelijk Amerika is!
Xi is ondertussen aan zijn charmeoffensief door Zuidoost-Azië begonnen, dat door Trump verder in China’s armen is geduwd. Zo maakt China niet alleen de kaarten, het deelt ze ook uit… (Anna Dijkman in het FD)
……………………………………………..
Veel statushouders vinden al baan in eerste jaar na verkrijging verblijfsvergunning.
Ze vinden steeds sneller na aankomst in Nederland een baan. Na 7 jaar heeft nagenoeg de helft betaald werk. Vooral in het 1e jaar komen ze sneller aan de bak dan hun voorgangers.
Waar 10 jaar geleden rond de 2,5% van de verblijfsvergunninghouders na een jaar werk had is dat in 2022 ruim 12%, aldus het CBS. Na 3 jaar zijn nieuwe vergunninghouders ook economisch zelfstandiger dan hun voorgangers. Zo had bijna een derde van de asielzoekers die in 2020 een vergunning kregen na 3 jaar werk. In het cohort van 2014 en 2016 was dat na 3 jaar respectievelijk 10 en 27%.
De kans op werk werd in het verleden verkleind doordat het tijdens de asielaanvraag maar beperkt mogelijk was werkervaring op te doen.
Sinds 2023 is de knellende regel van maximaal 24 weken per jaar werken voor asielzoekers van tafel. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers ook aantrekkelijker om statushouders te werven. Waar in het 1e jaar vrijwel elke groep nieuwkomers afhankelijk is van een uitkering was werk in 2023 de voornaamste bron van inkomen voor bijna de helft van statushouders uit 2014.
Statushouders zijn het 1e jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning steeds minder afhankelijk van een uitkering: zo’n 20% minder dan in 2015. (VK)
……………………………………………………….
Aanval op Soemy toont dat Poetin zich gesterkt voelt door Trump.
Amerikaanse pogingen om de oorlog te beëindigen lijken vooral een averechtse invloed te hebben op Poetin.
Anders dan Trump sprak het Kremlin niet van een fout na de Russische raketaanval waarbij zeker 34 burgers werden gedood en 119 gewonden vielen. De aanval met 2 ballistische raketten, volgens Kiev voorzien van clustermunitie werd uitgevoerd toen veel bewoners van Soemy buiten waren voor de viering van Palmzondag.
De woede in Oekraïne is groot over de dodelijkste aanval sinds september, zeker nu er gesprekken worden gehouden over een staakt-het-vuren. ‘Alleen compleet gestoord tuig kan zoiets doen’, zei Zelensky. Minister van Buitenlandse Zaken Sybiha wees erop dat Rusland in tegenstelling tot Oekraïne nog altijd weigert een Amerikaans voorstel tot een volledig-staat-het -vuren te accepteren.
‘In plaats daarvan voert Rusland zijn terreurcampagne op.’ Maandag werd Soemy, zo’n 30 kilometer van de grens opnieuw bestookt. Terwijl tal van westerse regeringsleiders hun afschuw uitspraken over het bloedbad, koos Trump er voor geen schuldige aan te wijzen.
Maar ondanks zijn grote vertrouwen in Poetin kan het hem niet zijn ontgaan dat de aanvallen op Oekraiense burgerlocaties een cruciaal onderdeel zijn van de Russische oorlog. Een aantal dagen geleden werd een raket met cluster munitie boven een speeltuin tot ontploffing gebracht: 19 doden onder wie 9 kinderen.
De Russen bombardeerden duizenden scholen, ziekenhuizen, stations, kerken, marktpleinen en winkelstraten waarbij 13.00 burgers en meer dan 30.000 Oekraïners gewond raakten.
De Russen drijven de spot met de Amerikaanse goodwill zei de Poolse Buitenlandse Zakenminister Silorski: ‘Oekraïne heeft onvoorwaardelijk ingestemd met het staakt-het-vuren. De gruwelijke aanvallen zijn het spottende antwoord van Rusland dat zich gesterkt voelt omdat Washington dezelfde retoriek gebruikt als Moskou.’
Witkoff vindt dat de 4 Oekraiense regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk in Russisch bezit moeten komen waarmee Rusland beloond wordt voor de invasie klinkt het in Kiev en andere Europese hoofdsteden. Sterker: Moskou krijgt via diplomatieke weg wat het na 11 jaar oorlog niet wist te veroveren. De Krim is al niet eens meer een gespreksonderwerp voor Washington. (NRC)
…………………………………………
Niet naar de VS……
Ook onder Biden was reizen naar de VS een spannende affaire. De drugshonden op het vliegveld, de humorloze douanebeambten met hun strenge vragen. Maar vooral, ruim voor vertrek, het invullen van de Esta, het digitale formulier voor reizigers uit landen zonder visumplicht.
Daar moet je sinds 2019 ook je gebruikersnamen voor sociale media invullen. Zo kunnen ze checken of je een bedreiging vormt voor de binnenlandse veiligheid.
Wat onder Biden spannend was, is onder Trump ronduit griezelig. Ik schrijf hier al weken over de stompzinnige dingen die de president doet. En ik plaats op de socials, links naar die columns. In de VS worden buitenlanders nu voor minder opgepakt.
Mij zie je er tot 2029 niet meer!
De Europese Commissie stuurt z’n ambtenaren inmiddels met blanco laptops en burner phones naar de VS. Hoe doen Nederlanders op werkbezoek dat? Durft u nog zomaar af te reizen naar het land van Trump? (Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………….
De Partijpolitiek bepaalt, de ministers tekenen.
De 4 coalitieleiders kunnen opgelucht ademhalen. Het is ze op de valreep gelukt een Voorjaarsnota in elkaar te timmeren. Toch zijn de ministers niet blij met de gang van zaken.
Na meer dan 24 uur onderhandelen over de Voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de rijksbegroting dreigt het alsnog mis te gaan als Van Vroonhoven extra geld wil van Financiënminister Heinen. Dat schiet in het verkeerde keelgat van de VVD-minister. NSC, PVV en BBB hebben dan al dagenlang geprobeerd de begrotingsregels op te rekken. Ze wil nóg een keer vragen of de financiële meevallers ingezet kunnen worden voor de wensenlijst van de coalitie. En dus niet voor het aflossen van de staatsschuld.
Voor Heinen is dan de maat vol: ‘Iedere partij die iets wil voor de achterban zal tegelijkertijd moeten aangeven waar hij elders wil bezuinigen.’
Maar voor de NSC is dit zo wezenlijk dat men het kabinet wil laten vallen als de partij geen extra geld krijgt voor ‘bestaanszekerheid’. Men wil meer geld voor een hoger minimumjeugdloon en een hogere uitkering voor arbeidsongeschikten. Zo niet, dan houdt het op zegt Van Vroonhoven.
Woensdag om 11.00 uur lukt het de fractieleiders alsnog om de neuzen dezelfde kant te krijgen. De wil om eruit te komen blijkt groter dan de behoefte de stekker uit dit kabinet te halen.
Het alternatief -verkiezingen met zetelverlies en dan mogelijk in zee moeten met links – is voor de rechtse partijen een nóg onaantrekkelijker perspectief. Maar de manier hoe de partijleiders met elkaar omgaan is duidelijk: ‘Het is keihard vechten voor de eigen achterban. Iedereen gaat voor zijn eigen stokpaardje’.
Op de ministeries begint het dan ook te broeien. Steeds meer tekent zich de praktijk af dat de 4 fractievoorzitters in achterkamertjes het beleid uitstippelen waarvoor de bewindspersonen vervolgens ‘gewoon moeten tekenen bij het kruisje’, wordt woensdag op de departementen opgemerkt. De ministers horen via de media wat er met hun budget gebeurt maar moeten daarvoor dan wel de verantwoordelijkheid dragen!
‘Dit heeft niets meer te maken met dualisme laat staan met een extraparlementair kabinet’, zegt een bron dicht bij het vuur.
‘Het is duidelijk dat de coalitie regeert, de ministers voeren alleen maar uit.’ (NRC)
………………………………………………………
Corporaties en ontwikkelaars woest om huurplannen kabinet.
Huurbevriezing sociale sector zou bouw tienduizenden huizen in gevaar brengen.
Het besluit om de sociale huren dit en volgend jaar te bevriezen leidt tot woede en onbegrip bij de corporaties en ontwikkelaars. Het doel van 100.000 nieuwe huizen per jaar verdwijnt zo verder uit het zicht.
Volgens Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, verdwijnt hierdoor ‘met 1 pennenstreek €53 mrd aan investeringen. ‘Hoe dom kun je zijn?’, zegt voorzitter Liesbeth Spies. ‘Wij gaan zeker bekijken of we daar juridisch nog een stokje voor kunnen steken.’ Ze benadrukt dat de corporaties de achterstand niet zomaar kunnen compenseren in de jaren erna. ‘Dat maakt dat ogenschijnlijk honderden miljoen miljoenen euro’s aan gederfde huurinkomsten tot zo’n groot miljardenbedrag leiden dat je niet meer kunt investeren.’
Voor de PVV was het voorkomen van een huurverhoging een belangrijke eis bij dat overleg. Zonder deze stap zou er geen akkoord hebben gelegen. Wilders zelf zei op de vraag of hij wel eens een idee had gehad dat de coalitie er niet uit zou komen: ‘Jazeker, vandaag nog.’
Maar volgens Spies zetten de coalitiepartijen met de huurbevriezing ‘een dikke rode streep door alle investeringsruimte die corporaties hebben’. Daarmee zijn ook de bouwafspraken voor de komende 10 jaar, die het kabinet en corporaties vier maanden geleden op de woontop sloten in de zogeheten Nationale Prestatieafspraken opgezegd door de coalitie!
Ook projectontwikkelaars reageren verontrust. Er is afgesproken dat 30% van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen bestaan, gebouwd door woningcorporaties. Als zij niet meer bouwen loopt daardoor ook de bouw van duurdere huurwoningen en koopwoningen gevaar waarschuwt Neprom-directeur Fahid Minas. Als de huren daar niet omhoog mogen is het gevolg dat die honderdduizend nieuwe huizen per jaar er niet komen. Bouwprojecten bestaan namelijk uit verschillende soorten huizen: goedkoop, middenhuur en vrije sector. Als die sociale huurwoningen wegvallen moeten de bouwplannen opnieuw worden bekeken – en dat kost tijd en zorgt voor vertraging. (FD)
Tien nieuwe steden mogen er komen. Ergens in het land, waar nu nog weilanden zijn. Dat stelde D66-leider Rob Jetten op zijn partijcongres.
Hoeveel huizen komen er dan nog bij? Ze hoeven niet allemaal zo groot als Almere te worden, zei Jetten op het partijcongres. In die nieuwe stad staan nu ruim 92.000 woningen. Dus laten we zeggen dat er 10 steden met 80.000 huizen bij komen. Daarmee komen we al een eind richting de 1 miljoen die er tot 2030 nodig zijn.
Maar waarom moeten al die nieuwe huizen hutjemutje bij elkaar? Waarom nieuwe steden met alle grootstedelijke problemen die daarbij horen? Veel Nederlanders willen een huis met een tuintje in een overzichtelijke groene buurt met prettige sociale omgangsvormen. Kortom: een huis in een dorp.
Laten we een of twee van de Jetten-steden bouwen. Maar vooral nieuwe dorpen. Niet tien, maar een stuk of honderd. Tot we het miljoen bereiken. Een confetti van provincieplaatsjes, buurtschappen en gehuchten, feestelijk uitgestrooid over Nederland. Elk met een eigen bouwstijl, een eigen duurzame energievoorziening en laagdrempelig georganiseer zelfbestuur. Waar kan ik mij inschrijven?
(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………….
Klinkende overwinning!
Mathieu van der Poel heeft voor de derde keer op rij Parijs-Roubaix gewonnen. Tadej Pogacar werd tweede in de slopende wedstrijd. Het was vechten tegen elke kei.
Als hij zijn fiets net na de eindstreep in de lucht steekt, als ultiem zegegebaar, komt Pogacar de legendarische baan op.
Doodop is de Sloveense wereldkampioen die niets anders meer wilde dan zo snel mogelijk naar de finish en de warme douche. Het is het gevoel dat alle renners na de 259 kilometer na de eindstreep hebben. Het hotsen en botsen over ruim 55 kilometer aan kasseien zuigt alle energie uit de lijven. En dat geldt ook voor winnaar Van der Poel, die de afgelopen weken met verkoudheid te kampen had en het nog nooit zo zwaar had in deze klassieker.
Moeizaam stappend, bijna mank, loopt hij even later over het middenterrein van de wielerbaan naar zijn moeder die hem in de armen sluit. Hij is even gelukkig als gesloopt. ‘Vandaag, met de wind op kop in de finale, botste ik tegen elke kei. Normaal, als je echt heel goed gaat, heb je het gevoel er overheen te vliegen. Dat had ik vandaag niet!’
Elke passage leverde strijd op, maar het werkelijke kantelpunt was de vrij anonieme ‘secteur 9’ in het routeboek. Drie steren heeft de strook wat staat voor difficile, lastig dus. Dit was de plek waar Van der Poel de wedstrijd wint en Pogacar verliest. De Sloveen schat een bocht verkeerd in terwijl Van der Poel net de controle weet te behouden en plots alleen op pad is. ‘Ik wist niet dat hij gevallen was’, zei Van der Poel.
Hij krijgt ook nog tegenslagen in die laatste 38 kilometers. Er wordt een bidon in zijn gezicht geworpen. ‘Het was als een steen die mijn gezicht raakte. Dit is niet acceptabel en er moet juridische actie op ondernomen worden’. Op ruim 15 kilometer dwingt een lekke band hem tot een fietswissel. Het maakt niet meer uit, zijn voorsprong is al zo groot dat hij het gemakkelijk hebben kan. De derde zege is al zeker en hij treedt in de voetsporen van Lapize (1909-1911) en Moser (1978-1980), de enige coureurs die hem voorgingen met 3 overwinningen op rij in Roubaix.
Van der Poel weet wel wat dat betekent, juist hier. ‘Drie keer winnen in een koers waar je zoveel geluk nodig hebt, is exceptioneel.’
…………………………………………………….
Generatie Z is geloviger dan de millennials.
Het aantal kerkleden neemt nog altijd af, maar meer genZ’ers dan millennials beschouwen zichzelf als gelovig. Dat blijkt uit het persbericht rondom de publicatie van de 6e editie van ‘God in Nederland’. Dat is de tienjaarlijkse enquête van de Radboud universiteit en KRO-NCRV.
Zij doen onderzoek naar de religieuze en kerkelijke ontwikkelingen in Nederland, gericht op het christelijk geloof. Het onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van 2.000 Nederlanders. Zij vulden in 2024 een enquête in. Daaruit blijkt dat de ontkerkelijking doorzet: in 2015 was 32% van de Nederlanders lid van een kerk, tien jaar later is dat 27%.
Opvallend is dat 27% van de genZ’ers (generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012) zichzelf als gelovig beschouwt. Dat is meer dan de generatie daarvoor: 22% van de millennials (1981-1996) is gelovig. Ook in een rondgang van NRC in maart dit jaar bleek dat verschillende kerkgenootschappen een toenemende religieuze belangstelling van jongeren signaleren. Ook de bijbelverkoop neemt toe, bleek uit onderzoek van het Nederlands Dagblad. (NRC)
…………………………………………………….
TikTok guerrilla……
De VS: ‘Wij hebben de beste kaarten in handen.’
China: ‘Wij máken de kaarten.’
Dit grapje ging rond op sociale media nadat Trump dit weekeinde als eerste knipperde in zijn stare-down met de fabriek van de wereld. Tegelijk werd TikTok overspoeld met filmpjes waarin Chinezen ‘onthulden’ dat westerse merken hun luxeproducten voor een paar dollar in China laten maken en voor honderden verkopen. Geen nieuws natuurlijk, zo werkt handel! Toch wekten de filmpjes verontwaardiging op, vooral bij Amerikanen.
De Chinese TikTok guerrilla lijkt meerdere doelen te dienen: schade aan westerse merken, promotie van de eigen (namaak-) producten en uitschakeling van de tussenhandel. Zo bindt China de consument direct aan zich en raakt het de Amerikaanse economie, vooral de kleinere bedrijven.
Het paradoxale is: Trump heeft gelijk dat een enorm handelstekort een land kwetsbaar maakt. Maar zijn lompe aanpak heeft de Chinese draak gewekt, die nu toont hóe afhankelijk Amerika is!
Xi is ondertussen aan zijn charmeoffensief door Zuidoost-Azië begonnen, dat door Trump verder in China’s armen is geduwd. Zo maakt China niet alleen de kaarten, het deelt ze ook uit… (Anna Dijkman in het FD)
……………………………………………..
Veel statushouders vinden al baan in eerste jaar na verkrijging verblijfsvergunning.
Ze vinden steeds sneller na aankomst in Nederland een baan. Na 7 jaar heeft nagenoeg de helft betaald werk. Vooral in het 1e jaar komen ze sneller aan de bak dan hun voorgangers.
Waar 10 jaar geleden rond de 2,5% van de verblijfsvergunninghouders na een jaar werk had is dat in 2022 ruim 12%, aldus het CBS. Na 3 jaar zijn nieuwe vergunninghouders ook economisch zelfstandiger dan hun voorgangers. Zo had bijna een derde van de asielzoekers die in 2020 een vergunning kregen na 3 jaar werk. In het cohort van 2014 en 2016 was dat na 3 jaar respectievelijk 10 en 27%.
De kans op werk werd in het verleden verkleind doordat het tijdens de asielaanvraag maar beperkt mogelijk was werkervaring op te doen.
Sinds 2023 is de knellende regel van maximaal 24 weken per jaar werken voor asielzoekers van tafel. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers ook aantrekkelijker om statushouders te werven. Waar in het 1e jaar vrijwel elke groep nieuwkomers afhankelijk is van een uitkering was werk in 2023 de voornaamste bron van inkomen voor bijna de helft van statushouders uit 2014.
Statushouders zijn het 1e jaar na het krijgen van een verblijfsvergunning steeds minder afhankelijk van een uitkering: zo’n 20% minder dan in 2015. (VK)
……………………………………………………….
Aanval op Soemy toont dat Poetin zich gesterkt voelt door Trump.
Amerikaanse pogingen om de oorlog te beëindigen lijken vooral een averechtse invloed te hebben op Poetin.
Anders dan Trump sprak het Kremlin niet van een fout na de Russische raketaanval waarbij zeker 34 burgers werden gedood en 119 gewonden vielen. De aanval met 2 ballistische raketten, volgens Kiev voorzien van clustermunitie werd uitgevoerd toen veel bewoners van Soemy buiten waren voor de viering van Palmzondag.
De woede in Oekraïne is groot over de dodelijkste aanval sinds september, zeker nu er gesprekken worden gehouden over een staakt-het-vuren. ‘Alleen compleet gestoord tuig kan zoiets doen’, zei Zelensky. Minister van Buitenlandse Zaken Sybiha wees erop dat Rusland in tegenstelling tot Oekraïne nog altijd weigert een Amerikaans voorstel tot een volledig-staat-het -vuren te accepteren.
‘In plaats daarvan voert Rusland zijn terreurcampagne op.’ Maandag werd Soemy, zo’n 30 kilometer van de grens opnieuw bestookt. Terwijl tal van westerse regeringsleiders hun afschuw uitspraken over het bloedbad, koos Trump er voor geen schuldige aan te wijzen.
Maar ondanks zijn grote vertrouwen in Poetin kan het hem niet zijn ontgaan dat de aanvallen op Oekraiense burgerlocaties een cruciaal onderdeel zijn van de Russische oorlog. Een aantal dagen geleden werd een raket met cluster munitie boven een speeltuin tot ontploffing gebracht: 19 doden onder wie 9 kinderen.
De Russen bombardeerden duizenden scholen, ziekenhuizen, stations, kerken, marktpleinen en winkelstraten waarbij 13.00 burgers en meer dan 30.000 Oekraïners gewond raakten.
De Russen drijven de spot met de Amerikaanse goodwill zei de Poolse Buitenlandse Zakenminister Silorski: ‘Oekraïne heeft onvoorwaardelijk ingestemd met het staakt-het-vuren. De gruwelijke aanvallen zijn het spottende antwoord van Rusland dat zich gesterkt voelt omdat Washington dezelfde retoriek gebruikt als Moskou.’
Witkoff vindt dat de 4 Oekraiense regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk in Russisch bezit moeten komen waarmee Rusland beloond wordt voor de invasie klinkt het in Kiev en andere Europese hoofdsteden. Sterker: Moskou krijgt via diplomatieke weg wat het na 11 jaar oorlog niet wist te veroveren. De Krim is al niet eens meer een gespreksonderwerp voor Washington. (NRC)
…………………………………………
Niet naar de VS……
Ook onder Biden was reizen naar de VS een spannende affaire. De drugshonden op het vliegveld, de humorloze douanebeambten met hun strenge vragen. Maar vooral, ruim voor vertrek, het invullen van de Esta, het digitale formulier voor reizigers uit landen zonder visumplicht.
Daar moet je sinds 2019 ook je gebruikersnamen voor sociale media invullen. Zo kunnen ze checken of je een bedreiging vormt voor de binnenlandse veiligheid.
Wat onder Biden spannend was, is onder Trump ronduit griezelig. Ik schrijf hier al weken over de stompzinnige dingen die de president doet. En ik plaats op de socials, links naar die columns. In de VS worden buitenlanders nu voor minder opgepakt.
Mij zie je er tot 2029 niet meer!
De Europese Commissie stuurt z’n ambtenaren inmiddels met blanco laptops en burner phones naar de VS. Hoe doen Nederlanders op werkbezoek dat? Durft u nog zomaar af te reizen naar het land van Trump? (Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………….
De Partijpolitiek bepaalt, de ministers tekenen.
De 4 coalitieleiders kunnen opgelucht ademhalen. Het is ze op de valreep gelukt een Voorjaarsnota in elkaar te timmeren. Toch zijn de ministers niet blij met de gang van zaken.
Na meer dan 24 uur onderhandelen over de Voorjaarsnota, de tussentijdse bijstelling van de rijksbegroting dreigt het alsnog mis te gaan als Van Vroonhoven extra geld wil van Financiënminister Heinen. Dat schiet in het verkeerde keelgat van de VVD-minister. NSC, PVV en BBB hebben dan al dagenlang geprobeerd de begrotingsregels op te rekken. Ze wil nóg een keer vragen of de financiële meevallers ingezet kunnen worden voor de wensenlijst van de coalitie. En dus niet voor het aflossen van de staatsschuld.
Voor Heinen is dan de maat vol: ‘Iedere partij die iets wil voor de achterban zal tegelijkertijd moeten aangeven waar hij elders wil bezuinigen.’
Maar voor de NSC is dit zo wezenlijk dat men het kabinet wil laten vallen als de partij geen extra geld krijgt voor ‘bestaanszekerheid’. Men wil meer geld voor een hoger minimumjeugdloon en een hogere uitkering voor arbeidsongeschikten. Zo niet, dan houdt het op zegt Van Vroonhoven.
Woensdag om 11.00 uur lukt het de fractieleiders alsnog om de neuzen dezelfde kant te krijgen. De wil om eruit te komen blijkt groter dan de behoefte de stekker uit dit kabinet te halen.
Het alternatief -verkiezingen met zetelverlies en dan mogelijk in zee moeten met links – is voor de rechtse partijen een nóg onaantrekkelijker perspectief. Maar de manier hoe de partijleiders met elkaar omgaan is duidelijk: ‘Het is keihard vechten voor de eigen achterban. Iedereen gaat voor zijn eigen stokpaardje’.
Op de ministeries begint het dan ook te broeien. Steeds meer tekent zich de praktijk af dat de 4 fractievoorzitters in achterkamertjes het beleid uitstippelen waarvoor de bewindspersonen vervolgens ‘gewoon moeten tekenen bij het kruisje’, wordt woensdag op de departementen opgemerkt. De ministers horen via de media wat er met hun budget gebeurt maar moeten daarvoor dan wel de verantwoordelijkheid dragen!
‘Dit heeft niets meer te maken met dualisme laat staan met een extraparlementair kabinet’, zegt een bron dicht bij het vuur.
‘Het is duidelijk dat de coalitie regeert, de ministers voeren alleen maar uit.’ (NRC)
………………………………………………………
Corporaties en ontwikkelaars woest om huurplannen kabinet.
Huurbevriezing sociale sector zou bouw tienduizenden huizen in gevaar brengen.
Het besluit om de sociale huren dit en volgend jaar te bevriezen leidt tot woede en onbegrip bij de corporaties en ontwikkelaars. Het doel van 100.000 nieuwe huizen per jaar verdwijnt zo verder uit het zicht.
Volgens Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, verdwijnt hierdoor ‘met 1 pennenstreek €53 mrd aan investeringen. ‘Hoe dom kun je zijn?’, zegt voorzitter Liesbeth Spies. ‘Wij gaan zeker bekijken of we daar juridisch nog een stokje voor kunnen steken.’ Ze benadrukt dat de corporaties de achterstand niet zomaar kunnen compenseren in de jaren erna. ‘Dat maakt dat ogenschijnlijk honderden miljoen miljoenen euro’s aan gederfde huurinkomsten tot zo’n groot miljardenbedrag leiden dat je niet meer kunt investeren.’
Voor de PVV was het voorkomen van een huurverhoging een belangrijke eis bij dat overleg. Zonder deze stap zou er geen akkoord hebben gelegen. Wilders zelf zei op de vraag of hij wel eens een idee had gehad dat de coalitie er niet uit zou komen: ‘Jazeker, vandaag nog.’
Maar volgens Spies zetten de coalitiepartijen met de huurbevriezing ‘een dikke rode streep door alle investeringsruimte die corporaties hebben’. Daarmee zijn ook de bouwafspraken voor de komende 10 jaar, die het kabinet en corporaties vier maanden geleden op de woontop sloten in de zogeheten Nationale Prestatieafspraken opgezegd door de coalitie!
Ook projectontwikkelaars reageren verontrust. Er is afgesproken dat 30% van de nieuwbouw uit sociale huurwoningen bestaan, gebouwd door woningcorporaties. Als zij niet meer bouwen loopt daardoor ook de bouw van duurdere huurwoningen en koopwoningen gevaar waarschuwt Neprom-directeur Fahid Minas. Als de huren daar niet omhoog mogen is het gevolg dat die honderdduizend nieuwe huizen per jaar er niet komen. Bouwprojecten bestaan namelijk uit verschillende soorten huizen: goedkoop, middenhuur en vrije sector. Als die sociale huurwoningen wegvallen moeten de bouwplannen opnieuw worden bekeken – en dat kost tijd en zorgt voor vertraging. (FD)