Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 19 t/m zo 25 juni 2023

26 juni 2024, 12:23
‘Verhelderend gesprek tussen ministers China en VS’.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, heeft in China ‘verhelderende, inhoudelijke en constructieve gesprekken’ gevoerd, zo heeft het Amerikaanse ministerie gemeld. Hij werd in China ontvangen door zijn ambtgenoot Qin Gang.
Blinken onderstreepte het belang van goede, open communicatielijnen om het risico op misverstanden en inschattingsfouten te verkleinen. De twee ministers hebben afgesproken dat ze elkaar opnieuw zullen ontmoeten in Washington. Een datum is nog niet vastgesteld.
Het is voor het eerst sinds 2018 dat een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan China brengt. Op een doorbraak was niet gerekend.
De Chinese viceminister van buitenlandse zaken Hua Chunying hoopt dat de ontmoeting ‘de Chinees-Amerikaanse relaties weer terug kan brengen naar het punt waarover de 2 presidenten in Bali overeenstemming bereikten’. Hij refereerde daarmee aan de ontmoetingen van Biden en Jinping afgelopen november op Bali waar ze een stevig gesprek voerden over Taiwan en Noord-Korea. Ze spraken toen af intensiever te overleggen. Blinken ontmoet in China mogelijk ook president Xi Jinping. (FD)
…………………………………………………..
 
Migratieroute Middellandse Zee eiste al duizenden levens.
Tot nu toe zijn dit jaar volgens VN-vluchtelingen organisatie UNHCR 567 omgekomen op weg naar Europa, van wie zeker 74 kinderen. Nog eens 500 personen zijn vermist. Als zoals gevreesd de meeste opvarenden van de boot die vorige week in Griekenland omsloeg zijn overleden betekent dit dat 2023 nu al het dodelijkste jaar sinds 2016 is. Deze boot herbergde naar schatting 750 migranten, er zijn nu 78 overledenen geborgen en 104 mensen gered.
Volgens een van de overlevenden zaten er 100 kinderen in het ruim. In 2016 stierven 1.485 migranten, en van ruim 3.000 vermisten is het lot niet bekend.
Sinds 2014 zijn bijna 30.000 migranten omgekomen of vermist in het Middellandse Zeegebied. De meesten van hen waren onderweg naar Italië, maar ook in Spanje en Griekenland komen migranten aan. In totaal maken dagelijks zo’n 500 personen de oversteek. (VK)
…………………………………………………………..
 
Ophef rond speech in politie-uniform van schaatskampioen Pechstein bij CDU.
De 5-voudige olympisch kampioen heeft veel opzien gebaard door tijdens een CDU-partijcongres een toepspraak te houden die duidelijk maakte dat ze zich had gevoegd bij de rechts-populistische vleugel van de CDU.
Ze zei dat ouderen en vrouwen ‘met angstige blikken’ in het openbaar vervoer zitten, omdat uitgeprocedeerde asielzoekers niet worden uitgezet. De CDU moet zich voor families inzetten, en kinderen, aldus Pechstein, willen een ‘mama en papa’. De partij moet zich met zulke zaken bezighouden en niet met de vraag of een concert nog een ‘Duitse liederenavond’ mag heten en of je nog een wel een ‘zigeunerschnitzel’ mag bestellen. Hierna volgde een applaus van de CDU-top.
Minstens zo veel ophef veroorzaakte Pechstein door de speech in politie-uniform te houden (Pechstein werkt voor de federale politie). De CDU debatteerde over de koers omdat de partij niet profiteert van de slechte peilingen voor de regering van SPD, Groenen en FDP.
Een deel van de CDU onder wie voorzitter Mertz, wil een rechts-conservatieve koers terwijl een ander deel gematigder is. (NRC)
…………………………………………………………………
 
De Jonge breekt taboe: bouwgrond moet goedkoper.
Woonminister wil dat de prijs van bouwgrond omlaag gaat, zodat woningbouw goedkoper en sneller kan. Om dat te bereiken wil hij dat gemeenten actiever beleid voeren en eerder aan onteigeningsprocedures beginnen. Daarnaast gaat hij onderzoeken of de waardestijging van grond bij een bestemmingswijziging afgeroomd kan worden.
De minister waagt zich daarmee op een terrein dat politiek gevoelig ligt: grondeigendom(!)
Het kabinet Den Uyl is er in de jaren zeventig over gevallen en sindsdien is er niet veel meer veranderd.
De afwezigheid van grondbeleid is  ‘een belangrijke showstopper’ voor de  woningbouwambities van het kabinet, zegt de minister nu. ‘Hou je mond over grond, lijkt het devies te zijn geweest. Maar dat kan niet de weg voorwaarts zijn.’ Het kabinet wil 900.000 nieuwe huizen bouwen tot 2030 om het woningtekort terug te dringen. Het huidige grondbezit en de grondprijzen bemoeilijken dat. Fracties in de Tweede Kamer, onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie maken zich daar ook grote zorgen over.
Sinds de kredietcrisis is het grondbezit van gemeenten en corporaties geslonken. Corporaties hebben naar schatting grond genoeg voor de bouw van circa 22.000 woningen, terwijl is afgesproken dat zij er dit decennium 300.000 gaan bouwen. De 10 grootste marktpartijen hebben grond voor circa 115.000 woningen, buiten de bebouwde kom. Er is dus meer bouwgrond nodig. Maar bouwgrond is de afgelopen jaren zo in prijs gestegen dat de businesscase voor betaalbare woningen niet altijd rond te krijgen is. (FD)
……………………………………………………….
 
Megabatterijen als borg voor stroom.
Wil het Nederlandse stroomnet ook in 2030 stabiel blijven dan zijn veel zogenoemde megabatterijen nodig. Hoogspanningsbeheerder Tennet doet een voorstel. Maar de tijd dringt. ‘Als we gezamenlijk alles op alles zetten, is het haalbaar’.
Nederland haalt steeds meer elektriciteit uit zon en wind, maar de levering daarvan is wispelturiger dan de constante stroom uit kolen- en gascentrales. Om de groene pieken en dalen beter te kunnen opvangen, zijn enorme batterijen nodig. Die kunnen het teveel aan elektriciteit absorberen als een spons en juist leveren als het even minder waait, of de zon niet schijnt.
Als er straks geen kolencentrales meer zijn om bij te springen, dreigen na 2030 op sommige momenten elektriciteitstekorten, waarschuwde Tennet onlangs. Deze tekorten kunnen eigenlijk maar op één manier worden opgelost, zegt Mike ten Wolde van Tennet: ‘Met lithium-batterijen. Die kunnen snel véél elektriciteit leveren.’ En, niet onbelangrijk, de technologie is nu beschikbaar. Dat geldt niet voor veel alternatieven die nog in ontwikkeling zijn.
Om zeker te zijn dat ook na 2030 altijd elektriciteit uit het stopcontact komt, is ongeveer negen gigawatt aan accucapaciteit nodig, vergelijkbaar met negen flinke gascentrales. Deze megabatterijen moeten door het land worden verspreid, liefst op plaatsen waar veel duurzame elektriciteit wordt opgewekt en relatief weinig verbruik is. (VK)
…………………………………………………………….
 
Grens aan zorgstelsel is bereikt’.
Het Nederlandse zorgstelsel dreigt vast te lopen, waarschuwt een belangrijk adviesorgaan van het kabinet. Dat levert risico’s op zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in het advies ‘Met de stroom mee’. De zorg is zo complex dat veel mensen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Dat is een groot risico voor hun gezondheid op langere termijn.
De toegankelijkheid van de zorg gaat steeds verder achteruit. Zo stijgt het aantal huisartsenpraktijken dat geen patiënten meer aanneemt en zijn spoedeisende hulpen vaker  tijdelijk sluit. In de GGD zijn de wachttijden sterk toegenomen, vooral voor de gespecialiseerde ggz. Zowel burgers als de zorgsector stellen dat ‘de grens bereikt is en het zo niet langer kan’, schrijft de RVS. Raadsvoorzitter Jet Bussemaker zegt in een mondelinge toelichting: ‘Op papier hebben we goede en toegankelijke zorg, in de praktijk niet meer. We moeten voorkomen dat we straks echt helemaal vastlopen.’
Sommige oorzaken zijn bekend: personeelstekort, laag salaris en de dubbele vergrijzing, Er komen steeds meer ouderen en ook het aandeel tachtigplussers neemt toe.
Maar er is veel meer aan de hand zegt de raad. De zorgsector is zo gefragmenteerd en complex georganiseerd dat veel mensen de weg kwijtraken en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Ze hebben te maken met veel verschillende zorgprofessionals, zorgorganisaties, wetten, financieringsstromen en regels. Dat geldt vooral voor thuiswonende ouderen die last hebben van meer chronische aandoeningen en voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Zo’ 10% van de Nederlanders heeft te maken met ‘complexe zorgvragen’.
Ook hoge kosten spelen een rol. Acht procent van de mensen zag in 2021 af van zorg omdat ze bijvoorbeeld niet  de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Dat lijkt goedkoper, maar later hebben die mensen veel duurdere zorg nodig, aldus Bussemaker.
De waslijst aan aanbevelingen van de RVS zijn gericht aan een nieuw kabinet. ‘Beteugel concurrentie, regel betere samenwerking, verminder het aantal wetten, gemeenten en verzekeraars moeten samenwerken, verlaag de zorgpremie sterk en zorg voor verhoging van de inkomensafhankelijke  bijdrage.
Ze zijn veelomvattend en Bussemaker spreekt over majeure én kleine stappen. Het vergt politieke wil en politieke moed, zegt ze en er moet nog heel veel worden uitgewerkt. (NRC)
…………………………………………………….
 
Wie snapt Knot nog?
Eerst moest de overheid bezuinigen omdat overheidsuitgaven de inflatie zouden opdrijven. Daarna sprak Klaas Knot de vakbonden aan: hoge looneisen veroorzaakten inflatie. Maandag waren de bedrijven aan de beurt: DNB pleit voor ‘beheerste winstgroei” om de inflatie te bestrijden. Iedereen heeft blijkbaar schuld aan de hardnekkige inflatie in Nederland. Wie snapt dit nog?
Ik kan niet in het hoofd van de bankpresident kijken, maar hier mijn poging tot
‘Knot-splaining’. Allereerst: inflatiebestrijding is een zaak van allen. Als we gezamenlijk besluiten om kosten niet volledig door te berekenen, daalt de inflatie direct. Maar zo’n collectief besluit komt in een markteconomie niet vanzelf tot stand. Knot is de dirigent die het chaotische orkest probeert te leiden.
Maar waarom verhoogt hij dan niet gewoon de rente? Omdat Nederland het buitenbeentje van Europa is. Bij ons stijgt de inflatie die elders al daalt. De hogere rente die Nederland nodig heeft is in andere landen ongewenst. Voor land-specifiek beleid is in het eurogebied geen ruimte. Dan blijft niets anders over dan wanhopig oproepen tot loon- en prijsmatiging.
(Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………….
 
Kabinet gaat door zonder de sector.
Met het mislukken van het Landbouwakkoord is de moeizame toenaderingspoging tussen overheid en boeren abrupt gestrand. Het kabinet gaat zich beraden op een eigen plan voor de verduurzaming van de sector tot 2040.
De grootste landbouworganisatie van Nederland, LTO, heeft zichzelf als brekende partij voorlopig buitenspel gezet in politiek Den Haag.
Dat zijn enkele conclusies nu de maandenlange onderhandelingen over het Landbouwakkoord op dinsdag officieel zijn beëindigd.
‘Een bijzonder trieste dag voor de agrarische sector, voor de natuur, voor de jonge boeren’, zei landbouwminister  Piet Adema tegen de verzamelde media. Voor het kabinet kwam de breuk met ‘gematigde’ overlegpartner LTO (35.000 leden) alsnog als een volslagen verrassing. Na een crisisoverleg met Rutte en vijf ministers sprak LTO-voorzitter Sjaak van der Tak vorige week nog van ‘cruciale stappen’. Rutte zelf bevestigde dat er een doorbraak was. Maar dinsdagavond liep het allemaal anders. Het kabinet was bereid concessies te doen rond acht heikele punten voor LTO. Over bijvoorbeeld ruimte voor boeren zélf te verduurzamen, geld voor innovatie, een maximumaantal vee per hectare, bescherming van landbouwgrond.
De landsadvocaat boog zich over legalisatie van ‘PAS-melders’, boeren die tot 2019 wel zonder natuurvergunning mochten werken.
Voor het LTO-bestuur, dat eigenlijk een week eerder al wilde stoppen, was het onvoldoende.
Tak was direct: wij stoppen ermee. Zà³nder inhoudelijk overleg? reageerde minister Adema verbolgen. Wacht in ieder geval tot donderdag, vroeg hij, tot Rutte terug is uit Zuid-Afrika, maar de pijnlijke boodschap bleef hetzelfde. Het LTO sprak over gebrek aan perspectief en gebrek aan vertrouwen. De komende dagen moet meer bekend worden over het debacle. (NRC)
…………………………………………………………..
 
Kritiek op Griekse kustwacht na scheepsramp migranten zwelt aan.
De kritiek op de Griekse kustwacht vanwege haar rol in de scheepsramp  met migranten voor de kust van het schiereiland Peloponnesos klinkt steeds luider. Hulpverleners, overlevenden en journalisten spreken het verhaal van de autoriteiten op verschillende punten tegen.
Dinsdag werden negen Egyptische mannen voor de rechtbank in het Zuid-Griekse Kalamata voorgeleid. Justitie beschuldigt hen van lidmaatschap van een internationale mensensmokkelbende die verantwoordelijk is voor de catastrofe waarbij naar schatting 500 migranten de dood vonden.
Maar terwijl justitie haast maakt met de berechting van de Egyptenaren, zwelt de kritiek aan van hulporganisaties en (Europese) politici aan de linkerkant van het politieke spectrum: de Grieken zouden juist hun eigen rol in de ramp moeten onderzoeken. Een week nadat de vissersboot met ruim 700 migranten aan boord is gekapseisd, blijven veel vragen onbeantwoord en is het wantrouwen jegens de kustwacht alleen maar gegroeid door een lange rij aan tegenstrijdigheden in officiële verklaringen: Opvarenden vroegen om gered te worden en de kustwacht zegt dat de opvarenden hulp hebben geweigerd. De bemanning van de kustwacht zou ‘vergeten’ zijn de camera’s aan te zetten tijdens de reddingsoperatie. Overlevenden getuigen dat de kustwacht net voor het ongeluk touwen aan de vissersboot zou hebben vastgebonden en dat het schip hierdoor is gekapseisd. Vervolgens voer de Griekse boot weg en bleef op afstand terwijl de mensen in het water lagen.
Vanwege alle onduidelijkheid wil vluchtelingenorganisatie UNHCR een onafhankelijk onderzoek. Verschillende hulporganisaties en Europarlementariërs sloten zich hierbij aan. De Europese Commissie liet weten hier geen heil in te zien. ‘We weten dat de Griekse openbare aanklager een onderzoek naar dit incident is gestart’, aldus een woordvoerder. Om te zorgen dat dit onderzoek transparant en grondig verloopt is het belangrijk ‘Griekenland toe te staan zijn eigen onderzoek voort te zetten’. (VK)
……………………………………………………………….
 
Europese import van Russische olie 90% lager.
Lidstaten van de Europese Unie hebben in een jaar tijd 90% minder olie en olieproducten geïmporteerd uit Rusland. Vooral vanwege de handelssancties tegen dat land na de inval in Oekraïne. Begin 2022 was Rusland nog de grootste exporteur van ruwe olie naar de Europese Unie. Andere landen zijn Europa meer olie gaan leveren om het gat te vullen.
In aanloop naar een boycot van ruwe olie per december 2022 zijn de EU-landen steeds minder olie gaan importeren. Sinds februari geldt ook een ban op olieproducten zoals diesel en benzine. Import via pijpleidingen valt buiten het embargo.
Om het wegvallen van de Russische olie te compenseren zijn andere olieproducerende landen meer gaan leveren aan de EU. Zo leverde afgelopen maart Noorwegen 50% meer olie dan een jaar eerder. De import uit Angola verdubbelde bijna.
Volgens richtlijnen van de EU moeten lidstaten een strategische voorraad aanhouden van minimaal negentig dagen. In maart hadden zeven lidstaten dit minimumniveau nog niet bereikt. Vorig jaar zomer waren dat er nog tien. Nederland houdt een grote voorraad aan. In dagen: 113, Duitsland: 104 dagen en Frankrijk: 95 dagen. Finland houdt met 202 dagen de hoogste voorraad aan. (FD)
…………………………………………………………….
 
Druk in Israël neemt toe om leger te laten ingrijpen:
Nieuw donker geweld dreigt in Israël na een opeenvolging van aanvallen en wraakoefeningen, waarbij deze week al zeker veertien mensen om het leven zijn gekomen. De druk om het Israëlische leger nog harder te laten ingrijpen groeit. Maar militaire escalatie levert waarschijnlijk nog meer Palestijns geweld op.
Deze nieuwe keten van dood en haat in een toch al eindeloze kluwen van ellende begon maandag, toen het leger twee verdachte militanten wilde arresteren in Jenin, op de bezette westelijke Jordaanoever. Zeker acht soldaten kwamen klem te zitten toen ze de stad wilden verlaten: een gepantserd voertuig werd geraakt door een berm bom en de militairen werden van alle kanten onder vuur genomen.
Het vuurgevecht duurde zeker acht uur en de soldaten wisten pas te ontkomen nadat een helikopter al schietend het gebied had vrijgemaakt en hen kon meenemen – een operatie die in dit gebied niet meer is voortgekomen sinds de Tweede Intifada aan het begin van deze eeuw.
Bij al dat geweld kwamen zeker zeven Palestijnen om het leven. De meesten van hen waren lid van militante groeperingen, maar er werd ook een 15-jarige jongen gedood die gewoon buiten stond met zijn vrienden en een 15-jarig meisje dat in de tuin van haar huis liep. 91 Palestijnen raakten gewond.
Een dag later werd Israël hard geraakt: twee strijders sloegen toe bij een benzinestation door te schieten op de mensen (4 burgers werden gedood) die in een restaurant zaten, op de wegen van de Westelijke Jordaanoever wordt op Israëlische auto’s geschoten.
De Israëlische kolonisten trokken daarop naar Palestijnse dorpen en steden, gooiden stenen, sloegen ruiten stuk, staken auto’s in brand en werd een 27-jarige Palestijnse man doodgeschoten.
Het vredesproces is al jaren dood en de huidige Israëlische regering graaft zich alleen maar dieper in op bezet gebied. Palestijnse jongeren zien gewapend verzet dan ook als hun enige optie en ouderen juichen hen toe.
Netanyahu gaf woensdag toestemming voor nog meer kolonisten in bezet gebied waarvoor nog meer Palestijns land moet wijken wat nog meer woede oplevert. ‘Ons antwoord op terreur is hard terugslaan en ons land opbouwen’, liet Netanyahu weten. (VK)
…………………………………………………..
 
Kinderopvangplan kabinet zorgt voor meer ongelijkheid.
Twee planbureaus adviseren minister Katrien van Gennip van Sociale Zaken het plan voor bijna gratis kinderopvang te ‘heroverwegen’. De opbrengsten zijn zeer twijfelachtig.
Het kabinetsplan voor bijna gratis kinderopvang dreigt negatief uit te pakken voor de meest kwetsbare kinderen. Het vergroot de kansenongelijkheid en dat nadeel weegt niet op tegen de beperkte voordelen van het plan.
De veranderingen kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de kinderen, schrijven de onderzoekers. Terwijl het er ‘slechts beperkt’ toe leidt dat ouders meer gaan werken.
Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag afschaffen, waarmee werkende ouders met een hoog inkomen nu tot 33% van de opvangkosten vergoed krijgen en de laagste inkomens tot 96%. Vanaf 2027 wil het kabinet alle werkende ouders met 96% tegemoetkomen. De overheid betaalt dat bedrag rechtstreeks aan de opvangorganisatie. Ouders betalen een ‘eigen bijdrage’ van 4%.
De vraag naar kinderopvang zal flink toenemen met 30% omdat werkende ouders de bijna gratis opvang zullen aangrijpen om de kinderen een dagje minder naar oma en opa te brengen. De midden en hoge inkomens zullen meer gebruik maken van kinderopvang omdat zij er het meest op vooruit gaan.
De grote vraag leidt tot prijsverhoging waardoor de kinderopvang voor de laagste inkomens onbetaalbaar wordt. De overheid betaalt namelijk niet à¡lles. De 96% vergoeding geldt tot een maximum uurtarief. Als opvangorganisaties meer rekenen zijn die extra kosten volledig voor de ouders.
Het kabinet dient niet het ‘stimuleren van meer te gaan werken’ maar ‘kansengelijkheid’ centraal te stellen. ‘Wij bepleiten een kanteling van perspectief’, zeggen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB) (NRC)
……………………………………………………………….
 
Na draai PVV is er een meerderheid tegen eisen bij huisverkoop.
+ Mensen met lagere inkomens zouden meer kans krijgen op huis.
+ Kabinet wilde met een wet dat gaan regelen, PVV was voor.
+ Nu blijkt de partij toch tegen, zodat de wet wordt afgezwakt.
De PVV steunt alsnog het verzet van VVD en D66 tegen het herinvoeren van een huisvestingsvergunning met een inkomenstoets voor mensen die een woning van particulieren kopen. Daarmee keert een meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen dit plan voor woonminister De Jonge, dat was bedoeld om lage en middeninkomens beter kansen op de woningmarkt te geven.
De PVV is er tegen dat gemeenten bepalen aan wie je je huis mag verkopen’, twittert Kamerlid Kops. De partij wil nu net als VVD, D66 en JA21 dat de huisvestingseisen niet gaan gelden voor de particuliere koopmarkt. Anders stemt de PVV tegen het hele wetsvoorstel van De Jonge, waar ook een verruiming van de voorrangsregels voor mensen met ‘cruciale beroepen’, of met ‘lokale binding’ in zit.
Hij lanceerde vorig jaar een wetsvoorstel dat  gemeenten de mogelijkheid geeft maximaal de helft van de huur- en koopwoningen te reserveren voor eigen inwoners, of voor mensen met een cruciaal beroep zoals leerkrachten, agenten of verpleegkundigen. Dat mag nu nog niet, of voor een kleiner deel.
Daarnaast kwam hij met een voorstel voor herinvoering van een huisvestingsvergunning, op basis van inkomenseisen. Met name dit plan leidde woensdag tot hoogoplopende emoties in het Kamerdebat. Gemeenten zouden een vergunning kunnen eisen voor woningen met een verkoopprijs onder de €355.000. De kopers zouden alleen in het huis mogen gaan wonen wanneer hun inkomen te laag is om een duurdere woning te kunnen kopen.
VVD, D66, JA21 en nu de PVV vinden dit een inbreuk op het eigendom van particuliere huizenbezitters.
Andere delen van het voorstel kunnen wel op een meerderheid rekenen. Zoals een inkomenseis bij de verkoop van een nieuwbouwwoning of dat er vaker gevaagd mag worden dat een koper of huurder “lokale binding’ met de gemeente heeft of een cruciaal beroep. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij dat soort voorwaarden willen stellen. FD).
…………………………………………………………….
 
Eén intimiderende uitbarsting te veel.
Wiersma zei zijn ‘les te hebben geleerd’. Het tegendeel bleek. Zo ging een bevlogen minister politiek ten onder aan geldingsdrang.
Dennis Wiersma stond op, liep naar voren en in de zaal met VVD’ers werd het stil, drie weken geleden, op het partijcongres in Apeldoorn. ‘Sorry”, zei de minister van onderwijs tegen de VVD-leden. Het nieuws over zijn woede-uitbarstingen had, wist hij, ook op hén en de partij een negatieve uitstraling gehad. ‘Maar ik heb mijn les geleerd, het zal niet meer gebeuren.’
Het gebeurde wél – en vorige week al:  op een symposium in Bussum, over 25 jaar Praktijkonderwijs, zou Dennis Wiersma opnieuw zijn zelfbeheersing hebben verloren. De leiding van de organisatie diende een klacht in bij het ministerie van onderwijs, na de medewerker gehoord te hebben die met Wiersma te maken had gehad. Het zou gaan om ‘mondelinge en fysieke intimidatie’.
Het nieuws over dat incident kwam deze week op woensdag naar buiten, op donderdagavond liet hij in een verklaring weten dat hij opstapt: ‘met pijn in mijn hart’. Volgens Wiersma is hij in een situatie terechtgekomen ‘waarin het niet meer uitmaakt wat mijn toon en mijn intentie waren’. De kramp die daarvan het gevolg was, schreef hij ook, ‘is uiteindelijk voor niemand goed’.
VVD-leider Rutte noemde het vertrek van Wiersma enorm spijtig. Volgens hem verliest het kabinet met Wiersma ‘iemand die zich met hart en ziel voor het onderwijs inzette’. (NRC)
……………………………………………………………….
 
Duitsland voert baanbrekende wet in om arbeidsmigratie aanzienlijk te vereenvoudigen.
Duitsland stemt over een wet die immigratie aanzienlijk vergemakkelijkt voor broodnodige vakmensen van buiten de EU en hun families. De wet maakt gebruik van een puntensysteem naar Canadees voorbeeld en is uniek in Europa. ‘Met deze wet leggen we het fundament voor een modern immigratieland’.
Electrotechnici, werktuigbouwkundigen, ict’ers, verplegers, koks: als het aan Berlijn ligt, krijgen goed opgeleiden vakmensen van buiten de EU binnenkort makkelijker een enkele reis naar Duitsland. Hun families mogen ook overkomen inclusief afhankelijke ouders. Ook wordt het makkelijker om de Duitse nationaliteit te verkrijgen. Ook al aanwezige asielzoekers kunnen een beroep doen op de wet.
De nieuwe ‘vakmensenimmigratiewet’ is volgens de regering een essentieel wapen in de strijd tegen het enorme gebrek aan geschoold personeel. Andere West-Europese landen, waaronder Nederland kijken met belangstelling naar het Duitse experiment. Ook zij worstelen met groeiende arbeidstekorten door vergrijzing en afnemende populariteit van praktische beroepen. Maar er is ook zorg: wie eenmaal in Duitsland is kan doorreizen naar andere EU-landen. (VK)
…………………………………………………………………….
 
Waarom liet Prigozjin zijn huurlingen alsnog omkeren?
Hoewel Wagnerstrijders zaterdag oprukten tot onder de rook van Moskou, draaide huurlingenbaas Prigozjin zijn eigen putsch de nek om.
Hij stond al bijna aan de poorten van Moskou, maar op het laatste moment beet Jevgeni Prigozjin toch niet door.
Na een even historisch als absurdistisch etmaal, waarin de huurlingenbaas een massale opstand ontketende, de zuidelijke stad Rostov aan de Don bezette en daarna met honderden militaire voertuigen dwars door Rusland oprukte naar de hoofdstad, draaide Prigozjin zijn eigen putsch plotsklaps de nek om.
Duizenden zwaarbewapende Wagner-strijders, aldus Prigozjin, zouden onmiddellijk terugkeren op hun schreden. ‘In 24 uur zijn we tot bijna 200 kilometer van Moskou opgetrokken zonder dat we ook maar een druppel bloed van onze strijders hebben vergoten. Nu is echter het moment dat er bloed zal gaan vloeien’, zo zei Prigozjin. ‘Wij maken met onze colonnes rechtsomkeert en vertrekken in de andere richting.’
De aftocht kwam tot stand na urenlange bemiddeling van Loekasjenko. Volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta accepteerde Prigozjin uiteindelijk de voorstellen van Loekasjenko om de opmars van Wagner te stoppen en ging hij akkoord met ‘vervolgstappen ter de-escalatie van de spanningen’. Op dat moment hadden eenheden van de Nationale Garde al posities ingenomen rond de uitvalswegen van Moskou en leek een slag om de Russische hoofdstad aanstaande.
De grootste opstand sinds de mislukte staatsgreep van 1991 moet grondig zijn voorbereid. Beelden toonden goed geordende colonnes met tanks op opleggers, luchtafweersystemen met draaiende radars en een stoet aan tankwagens met brandstof. De Wagnerianen haalden een helikopter en een transporttoestel uit de lucht; wegversperringen van overdwars geparkeerde vrachtwagens werden achteloos opzij geschoven.
Wat heeft Prigozjin bewogen om zijn staatsgreep een halt toe te roepen. Volgens Loekasjenko zou er een absoluut voordelig en acceptabel voorstel voor het beëindigen van de situatie op tafel liggen met veiligheidsgaranties voor de Wagner-strijders. Of er ook is ingegaan op Prigozjins eis dat de leiding van het Russische ministerie van Defensie ter verantwoording moet worden geroepen, is nog niet duidelijk. (NRC)