Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 22 t/m zo. 28 aug. 2022

21 augustus 2024, 07:53
Nieuw verkochte auto’s: één op drie elektrisch.
· In Nederland zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 54.400 elektrische auto’s verkocht die aan de laadpaal kunnen worden opgeladen. Dat komt overeen met 31.745 van alle nieuw verkochte personenauto’s en dat percentage was niet eerder zo hoog. Het aantal openbare laadpalen groeit mee. Nederland heeft zelfs bijna een derde van alle laadpalen in de Europese Unie! De overheid wil dat in 2030 alleen volledig elektrisch aangedreven auto’s worden verkocht. Op dit moment is dat 19,7% van alle nieuw verkochte auto’s. Vijf jaar eerder was dat nog maar 1,9%. (FD)

__________

Allegaartje van vrijwilligers wordt klaargestoomd voor het front.
· Nu de oorlog al een halfjaar duurt, krijgen de vrijwilligers die het Oekraïense leger versterken extra militaire trainingen voor de strijd aan het front. ‘Ze weten waarvoor ze vechten. Niemand wil onder Rusland leven.’ Zonder gevechtservaring ging Tomasjov (26) als vrijwilliger de oorlog in op de dag van de Russische invasie in Oekraïne. Bijna 6 maanden later ligt hij op de grond in de schaduw van een boom en pauzeert hij tijdens een tactische training op een militair oefenterrein in Zuid-Oekraïne. Nu zijn land het afgelopen halfjaar stand heeft gehouden, is het tijd om te leren, zegt Tomasjov, die is uitgerust met een vissershoed in camouflagekleuren en een kogelwerend vest van 8 kilo met voorop een embleem met de tekst ‘Oorlog is een hel’ in het Engels. In twee weken tijd krijgt zijn groep een basistraining in tactiek, schieten en medische zorg. ‘Wij – koks, ict’ers, obers, ondernemers – worden zo echte professionals. We moeten de Russen kunnen bevechten. Niet de hoeveelheid soldaten geeft de doorslag, maar de kwaliteit’, klinkt het stellig uit zijn mond. Hoe meer goedgetrainde vechters we hebben hoe dichterbij onze overwinning komt zei de Oekraïense minister Reznikov van Defensie. Het front is 1.300 kilometer lang – een afstand van Utrecht tot Boedapest! Danilov, secretaris van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad schreef begin juli dat ongeveer 1 miljoen Oekraïners gevechts- en militaire ervaring krijgen. De Oekraïense kwaliteit zal zeker opwegen tegen de Russische kwantiteit. De gedrevenheid van de vrijwilligers staat in schril contrast met de berichten uit Rusland waar de innerlijke motivatie om te vechten in Oekraïne lang niet altijd aanwezig is. Een miljoen soldaten met westerse wapens zijn nodig om Rusland uit het zuiden te verdrijven, aldus Reznikov in de Britse krant The Times. (NRC)

__________

IJssel en Twentekanaal mogelijk half of geheel dicht door droogte.
· Bedrijven in Gelderland en Twente dreigen geïsoleerd te raken nu twee drastische droogtemaatregelen voor de binnenvaart steeds realistischer worden. Als de waterstand nog verder zakt wordt de IJssel mogelijk eenrichtingsverkeer, wat een unicum zou zijn. Ook de sluiting van het Twentekanaal hangt in de lucht. Sluiting van het kanaal dat begint in Almelo en Enschede en eindigt in de IJssel bij Zutphen, maakt de aan- en afvoer van grondstoffen voor de producenten van onder meer veevoer, asfalt, zout, zand en grind praktisch onmogelijk. Het goederenvervoer over spoor zit al aan zijn max en de ladingen dan maar over de weg vervoeren zou leiden tot een enorme verkeerschaos. Sluiting zou dramatisch zijn zegt Anne-Ruth Scheijgrond als voorzitter van Port of Twent namens de bedrijven in de regio. ‘Vooral als je in je achterhoofd houdt dat het lang kan gaan duren. In het vorige extreem droge jaar, 2018, kwamen dit soort waterstanden pas in oktober voor.’ (VK)

__________

Honderden deelnemers aan protestmars in Albergen.
· Honderden mensen hebben in Albergen geprotesteerd tegen het plan om asielzoekers onder te brengen in een hotel in de plaats. Het was een stille mars waarbij deelnemers met zogenoemde noodvlaggen liepen, de omgekeerde Nederlandse vlag. De boodschap aan het kabinet stond op een spandoek: zonder overleg neemt het kabinet onze stem weg. Langs de route stonden mensen in hun handen te klappen. Op het hotelpand werden bordjes geplakt met teksten als: ‘Wat doe je ons mooie dorpje aan’ en ‘Straks 105 allochtonen, kunnen wij hier straks veilig wonen?’ (VK)

__________

Prijzen voor gas en stroom blijven sinistere records aaneenrijgen.
· De prijzen voor elektriciteit en gas zijn maandag wéér gestegen. De prijs voor 1 megawattuur stroom stond in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, boven de €700. Dat is het hoogste punt ooit en bovenal een prijs die een jaar geleden ondenkbaar werd geacht. Gas en stroom zijn met elkaar verbonden omdat veel stroom wordt gemaakt met gascentrales. Bovendien wordt Gazprom Nordstream 1 een belangrijke gaspijpleiding, binnenkort 3 dagen stilgelegd voor onderhoud. Daarnaast is ook steenkool nu zeer prijzig. ‘Steenkool wordt veelal via binnenvaartschepen van Antwerpen en Rotterdam naar Duitsland vervoerd, maar door het lage waterpeil stokt deze aanlevering. Dat heeft de prijs van een ton steenkool opgedreven tot $300. Dat is ruim $75 duurder dan 2 weken geleden! De markt wordt gedreven door sentiment en de stemming is ronduit pessimistisch. ‘Angst voor gastekorten in de winter kan de prijzen ook verder opdrijven’, concludeert energiehandelaar Agro-Energy. ‘Zeker is dat de huidige prijzen een reflectie zijn van brede paniek.’ De prijs van een megawattuur kwam in Nederland uit boven de €600. Twee jaar geleden bedroeg de gemiddelde prijs in augustus voor een megawattuur net iets meer dan €34. De stroomprijs is vertwintigvoudigd!! Bij gas is het beeld vergelijkbaar. Twee jaar geleden kostte het Nederlandse TFF-contract, een belangrijke maatstaf voor de Europese gasprijs, nog €20. Toen de prijs opliep naar €100 spraken de partijen van paniek. Door onderhoud aan Nordstream 1 steeg die prijs in september met 185 naar €288,10. In deze markt is er niemand die durft te beweren dat €300 onhaalbaar is aldus Agro Energy. (FD)

__________

Kwart automobilisten kan dure brandstof niet meer betalen.
· Dat meldt de ANWB op basis van een peiling onder ruim 1300 leden. De organisatie wil dat de eerder doorgevoerde accijnsverlaging van kracht blijft om te voorkomen dat grote groepen mensen in hun mobiliteit worden beperkt. Ruim 30% van de ondervraagden zegt geen alternatief te hebben voor de auto om naar het werk te gaan. ‘Deze groep wordt door de hoge benzineprijzen extra zwaar geraakt’, aldus de ANWB. Uit de peiling komt ook naar voren dat bijna 60% van de leden de auto vaker laat staan door de hoge brandstofprijzen. Eerder dit jaar besloot het kabinet om de accijns op benzine per 1 april tot en met eind december met 17 cent te verlagen. Ook de accijnzen op diesel en LPG werden verlaagd. Voor de verlaging bedroeg het vaste bedrag aan accijns op een liter benzine 83,2 cent. Nederland is koploper in Europa. De verlaging van de accijns brengt daar geen verandering in! (VK)

__________

Somalië wacht hongersnood door ergste droogte in veertig jaar.
· De aanhoudende droogte dit jaar in Somalië kan volgens de VN aan 350.000 kinderen het leven kosten. Klimaatverandering, ontbossing en overbegrazing zijn enkele oorzaken. In de zuidelijke regio Neder-Shabelle is de situatie onhoudbaar geworden. De afgelopen 4 jaren heeft het daar slechts sporadisch geregend. Mais, tomaten, fruit: op een gegeven moment kon er geen enkel gewas meer verbouwd worden. Geiten en koeien zijn allemaal doodgegaan. De Somalische regering riep eind vorig jaar de noodtoestand uit vanwege de aanhoudende droogt. Op dat moment waren er al drie slechte regenseizoenen geweest. Nu de regenperiode ook dit jaar tegenviel ligt er een hongersnood van historische proporties op de loer: zo’n 7 miljoen mensen krijgen te maken met acute voedselonzekerheid. Volgens een rapport van de Wereldbank zullen rond 2050 mogelijk ruim 200 miljoen mensen noodgedwongen moeten verhuizen als gevolg van klimaatverandering. De crisis in Somalië valt niet los te zien van de opwarming van de aarde. En dat kan Somalië niet in haar eentje oplossen, zegt milieudeskundige Ahmed Awale, docent aan de universiteit van Hargeisa. (NRC)

__________

CDA blijft ook op ramkoers met coalitiepartijen.
· Als minister van Buitenlandse Zaken blijft Wopke Hoekstra achter de stikstofafspraak uit het regeerakkoord staan, maar als CDA-leider blijft hij bij zijn uitspraak dat diezelfde afspraak ‘niet heilig’ is. Daarmee lijkt het CDA op ramkoers met de VVD, D66 en ook de Christen Unie. De fractievoorzitters Hermans, Paternotte en Segers herhaalden dat de afspraken uit het regeerakkoord overeind staan, bovendien hebben zij formeel geen verzoek gehad van het CDA om het regeerakkoord open te breken. De irritatie is er bij de VVD niet minder om. ‘Ik heb met verbazing het interview gelezen’, aldus Hermans, die doorgaans bekend staat om haar verbindende toon. Paternotte maakte nog eens duidelijk dat herstel van de natuur een van de redenen was om voor een doorstart van de coalitie te kiezen. Ook Segers maakte duidelijk dat ook voor zijn partij de afspraken onverminderd van kracht zijn: ‘Alle doelen staan overeind, tot we anders afspreken.’ Juist nu het land vraagt om leiderschap om de vele crises het hoofd te bieden laat het CDA ‘het zwaard van Damocles’ hangen boven het kabinet aldus Jesse Klaver. Hoekstra verzekerde de Kamer dat hij als minister de stikstofdoelen blijft onderschrijven maar ook achter zijn uitspraken in het AD-interview blijft staan. Dat schuurt, zien zowel Hoekstra als Rutte die met zichtbaar ongemak een poging deed de Kamer te overtuigen dat het regeerakkoord nog steeds overeind staat en van een crisissfeer geen sprake is. Voor nu nemen de coalitiepartijen hier genoegen mee in afwachting van de afronding van de gesprekken die Remkes voert. Waar de coalitie precies op wacht is ook niet duidelijk. Rutte zei niet te weten of Remkes met een verslag of à¼berhaupt een conclusie komt. Dat het kabinet tot die tijd niet met één mond spreekt is volgens Kuiken van de PvdA juist een teken dat de coalitie nà­et overeind staat. (VK)

__________

Overlevingskansen na diagnose kanker gestegen.
· Vooral bij bloed- en lymfeklierkanker nam de overlevingskans de laatste tien jaren sterk toe dankzij verbeterde diagnostiek. Het aantal mensen dat 5 jaar na een kankerdiagnose nog leeft, is in de periode van 2011 tot 2020 gestegen. De overlevingskans is nu 66%. Tien jaar geleden was dat nog 58%. Dat blijkt uit cijfers van de databank de Nederlandse Kankerregistratie, die het Integraal Kankercentrum maandag heeft verspreid. De 10-jaarsoverleving, die rond de eeuwwisseling nog 43% was is gestegen naar 59%. Niet voor elke vorm van kanker is de 5-jaarsoverleving even sterk toegenomen. Vooral bij verschillende vormen van bloed- en lymfeklierkanker, zoals acute lymfatische leukemie en non-hodgkinlymfoom, is de overleving de laatste decennia sterk gestegen. Ook bij prostaatkanker, darmkanker en bij kanker in de nier, schildklier, keelholte, lever en long is de kans om 5 jaar na de diagnose te leven gestegen met minstens 10 procent. Dit komt deels doordat de diagnostiek sterk is verbeterd zegt Otto Visser, hoofd van de Nederlandse Kankerregistratie. Daarnaast zijn er een groot aantal nieuwe middelen op de markt gekomen tegen deze vormen van kanker die goed blijken te werken. (NRC)

__________

Kabinet kijkt toch naar koopkrachtherstel in 2022.
  • CPB heeft Kamer bijgepraat over de koopkrachtramingen.
  • Druk groeit om de meevallers aan te wenden voor koopkrachtherstel.
  • Koopkracht ook onderwerp in spoeddebat van de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat de komende weken kijken naar maatregelen om de koopkracht te herstellen en kijkt daarbij ook naar opties om dit kalenderjaar nog iets extra’s te doen. Dat zei Rutte dinsdag in de Tweede kamer tijdens een debat dat ging over de stikstofuitspraken van CDA-leider en minister Hoekstra, maar ook over de koopkracht. Vorige week kwam het CPB met een raming van 6,8% koopkrachtdaling dit jaar, de grootste afname sinds 1945. Tegelijkertijd gaat het met de schatkist goed! De meevallers voor de schatkist bedragen dit jaar en volgend jaar ruim €10 mrd. Dat komt niet alleen door aardgas, maar ook doordat de overheid allerlei geplande projecten niet uitgevoerd krijgt, vooral door personeelsgebrek. Volgens onderzoeker Diederik Dicou kan de volledige collectieve verarming er niet door worden opgelost. Wel is er ruimte voor gericht beleid. ‘Je kunt zorgen hebben over de onderkant en je voorstellen dat je daar iets aan wilt doen’, vertelde Dicou in een technische toelichting aan de Kamer op de CPB-ramingen. (FD)

__________

Inspecties onderzoeken dood van baby in Ter Apel.
· De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid doen onderzoek naar de dood van een baby in de sporthal bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het kindje van 3 maanden overleed woensdagochtend. Over de omstandigheden rond het sterfgeval is nog veel onduidelijk. De inspectiediensten zeggen dat ze kijken naar alle mogelijke aspecten die bij het overlijden een rol kunnen hebben gespeeld, zoals de medische oorzaak, beschikbare zorg en de levensomstandigheden rond het centrum en in de sporthal.Het personeel en de betrokkenen zijn diep geschokt door de dood van de baby, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. (FD)

__________

Tegenslag stikstofdossier: Brussel niet bij voorbaat akkoord met uitkoopregeling kabinet.
· Een nieuwe uitkoopregeling voor veehouders voldoet mogelijk niet aan de Europese staatsteunregels. De invoering van de ‘woest aantrekkelijke’ stoppersregeling is daarom uitgesteld in afwachting van een fiat uit Brussel. Minister Van der Wal heeft dat woensdag bevestigd. Het gesteggel in Brussel zadelt het kabinet op met de zoveelste tegenvaller in het stikstofdossier. De uitkoopregeling moet het aantrekkelijker maken voor veehouders om hun bedrijf te beëindigen. Het uitkopen van veehouders is de belangrijkste pijler onder het landelijk stikstofbeleid. Minder vee betekent: minder ammoniak in de natuur. De regeling ‘Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden tranche 2’ (MGA2) is bedoeld voor piekbelasters. Dat zijn veehouderijen dicht bij natuurgebieden, die daardoor relatief veel ammoniak deponeren op die beschermde natuur. De provincies zouden boeren moeten benaderen met een voorstel tot uitkoop. De overheid koopt de boerderij dan op en streept de productierechten door. Nu nog worden de productierechten van een stoppende veehouder veelal verkocht aan een andere veehouder. Die gebruikt die extra rechten om zijn veestapel uit te breiden. Per saldo krimpt de veestapel daardoor niet en blijft de stikstofbelasting gelijk. Dat verklaart waarom de veestapel amper daalt, terwijl elk jaar bijna duizend boeren stoppen! De MGA2 had in september moeten ingaan. De Europese Commissie heeft bezwaren omdat royaal uitgekochte Nederlandse boeren wel boerderijen elders in de EU kunnen kopen. Hongaren of Polen zouden dan in hun land in het nadeel zijn tegenover rijke Nederlandse boeren met een flinke zak uitkoopgeld. De Europese staatssteunregels moeten voorkomen dat bedrijven uit de ene lidstaat een oneerlijk concurrentievoordeel krijgen ten opzichte van bedrijven uit andere lidstaten. Van der Wal heeft goede hoop dat de Europese Commissie binnenkort toestemming voor haar regeling geeft. (VK)

__________

Biden: studieschulden miljoenen Amerikanen gedeeltelijk kwijtgescholden.
· Joe Biden heeft woensdag aangekondigd een deel van de federale studieschulden kwijt te schelden, zoals hij had beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne. Van miljoenen Amerikanen die minder dan 125.000 dollar per jaar verdienen zal 10.000 dollar studieschuld worden kwijtgescholden. Bij diegene die het financieel moeilijk hebben is dat 20.000 dollar. Het Witte Huis schat dat door de kwijtschelding zo’n 20 miljoen mensen volledig van hun studieschuld zullen zijn verlost. Veel democraten prijzen de stap onder wie senator Elisabeth Warren, die spreekt van een ‘gigantische stap voorwaarts bij het aanpakken van de studenteschuldencrisis’. Republikeinen zijn minder enthousiast. Zij menen dat Amerikanen die hebben gespaard voor de universiteit of die een ander carrià¨repad hebben gekozen ‘onterecht’ worden benadeeld. (NRC)

__________

Ziekteverzuim in de zorg onverwacht hoog.
· Het ziekteverzuim in de gezondheidszorg is in juli gestegen van 6,77% in juli 2021 naar bijna 8% in 2022. De onverwachte toename wordt toegeschreven aan de omikron-variant van het coronavirus waarmee het zorgpersoneel sinds mei in aanraking kwam. De stijging komt onverwachts omdat zorgmedewerkers zich in de zomermaanden minder vaak ziek melden. Er is dan ook sprake van een ‘trendbreuk.’ In maart was er sprake van een verzuimpiek van ruim 10%, maar in april daalde het verzuim scherp om vervolgens vanaf mei weer gestaag op te lopen. Met het oog op de herfst en eventuele nieuwe besmettingsgolven kan het spannend worden zegt woordvoerder Koning van databureau Vernet. ‘We zien een toename in het aantal mensen dat langdurig thuiszit, vooral bij de wat oudere werknemers. Het is fysiek zwaar werk en hoe meer ziekteverzuim, hoe harder er moet worden gewerkt.’ (FD)

__________

D66-achterban opent tegenaanval na lobby lokale CDA’ers en VVD’ers:
‘Kaag, houd je rug recht!’
· Lokale partijbonzen van D66 verhogen de druk op hun landelijke partijtop, zoals eerder ook de regiobestuurders van VVD en CDA bij hun partijen hebben gedaan. Een groep van 264 lokale politici en bestuurders roept partijleider Sigrid Kaag op ‘in geen geval het regeerakkoord open te breken’. De wethouders, gemeenteraadsleden, statenleden en gewone D66-leden vragen Kaag in een open brief haar rug recht te houden. De ‘bezorgde’ D66’ers vinden dat Kaag en de Tweede Kamerfractie niet moeten toegeven aan de druk die coalitiegenoten uitoefenen om het stikstof- en asielbeleid te wijzigen.‘Wij maken ons zorgen om de verharding van het asieldebat en de uitlevering van ons vrije Nederland aan extreemrechts’ schrijven de D66’ers. Daarna volgt een rechtstreekse aanval op de landbouwlobby en het vermeende opportunisme van de VVD- en CDA-achterban. Compromis, consensus en samenwerking worden ingeruild voor het recht van de sterkste en de luidste. Deelbelangen krijgen de overhand op het algemeen belang, korte termijn electorale reflexen op lange termijn doorzettingsvermogen (…) Een deel van de coalitie neigt toe te geven aan de druk (…) Wij vragen u dan ook in geen geval het regeerakkoord open te breken. (…). Wij rekenen op uw leiderschap en staan achter u.’ Joey Koops, een van de initiatiefnemers van de openbrief: de brief is niet alleen bedoeld als steuntje in de rug voor de D66-partijtop maar ook voor de VVD-minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) en VVD-staatsecretaris Van der Burg (asielzaken). Zij houden hun rug recht en proberen onder grote druk het goede te doen, zegt de fractievoorzitter van D66 in Emmen. Het ter discussie stellen van de asiel- en stikstofafspraken lijkt ingegeven door partijpolitiek. CDA en VVD stellen hun partijbelang boven het landsbelang, aldus Koops. Meerdere Tweede Kamerleden van D66 hebben volgens hem al instemmend gereageerd op het appel vanuit de achterban. ‘Ik heb meerdere appjes gekregen met de boodschap: Wij houden onze rug recht!’ (VK)

__________

Rusland kiest voor openlijk verbranden van miljoenen aan gas bij Finse grens.
· Het Russische Gazprom fakkelt sinds juni bij de grens met Finland gas af, inmiddels voor zo’n 10 miljoen euro per dag. Vanuit Finland en op satellietbeelden is een enorme vlam te zien. Ondertussen breken de Europese gasprijzen record na record. Onderzoeksbureau Rystad Energy berekende dat Rusland dagelijks zo’n 4,3 miljoen kubieke meter aan gas verbrandt bij de gascentrale in Portovaya. Dat heeft een waarde van zo’n 10 miljoen euro. Rusland is volgens cijfers van de Wereldbank de grootste verbrander van gas ter wereld, maar een verbranding van deze omvang met bijbehorende vlam is ongezien! De centrale ligt op 38 kilometer van de Finse grens en daarmee vlak bij de grenzen van de EU. Het gaat om een LNG-centrale, waar Russisch gas vloeibaar wordt gemaakt om te vervoeren in de pijplijn Nord Stream 1 naar Duitsland. Het gaat dus om gas dat anders naar Duitsland zou worden vervoerd. Rusland kiest ervoor dat niet te doen. Dit wordt gezien als een reactie op de omvangrijke Europese sancties tegen Rusland. De Russische gasopslag zit voor 91,4% vol. Het verbranden van gas is goedkoper dan het stopzetten van een LNG-centrale, aldus Gazprom. De verbrandingen leiden tot een uitstoot van 9.000 ton CO2 per dag. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlands huishouden stoot zo’n 20 ton uit - per jaar. Klimaatexperts maken zich zorgen dat de enorme hoeveelheid CO2-uitstoot het smelten van sneeuw en ijskappen op de Noordpool versnelt en daarmee de nadelige gevolgen van klimaatverandering vergroot.