Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 23 december t/m zo 29 december 2024

15 december 2025, 02:34
Aanslag kerstmarkt Maagdenburg kan AfD goed uitkomen.
Het thema migratie kan in de Bondsdagverkiezingen een grote rol gaan spelen.
Naast ontzetting is er verwarring over achtergrond en motief van van de verdachte. De Duitse terrorisme expert Peter Neumann van het King’s College London: ‘Na 25 jaar in deze ‘business’ denk je dat niets je meer kan verbazen. Maar een 50-jarige Saoedische ex-moslim die in Oost Duitsland woont, van de AfD houdt en Duitsland wil straffen voor zijn tolerantie jegens islamisten – dat zag ik echt niet aankomen.’
Verwarrend of niet, de brute aanslag op de bezoekers van de kerstmarkt – 5 doden, meer dan 200 gewonden, van wie 41 zwaargewond – heeft politieke gevolgen. Vragen over de beveiliging, klopt het dat Saoedi-Arabië heeft gewaarschuwd voor Taleb A.?
Maar 2 maanden voor de vervroegde verkiezingen in Duitsland gaat het echter vooral om een andere vraag: betekent dit nog meer verlies voor de SPD en nog meer winst voor de extreemrechtse AfD?
Maagdenburg plaatst migratie weer hoog op de agenda. Recent opinieonderzoek laat zien dat Duitse kiezers de stagnerende economie – met bijbehorende massaontslagen - nu als grootste probleem aanwijzen. De kans is groot dat het thema immigratie die  koppositie overneemt.
Het land staat op scherp. Een aanslag op een kerstmarkt is een aanslag op een Duitse traditie, op de Duitse manier van leven. En, hoe verknipt hij ook is, de verdachte is bovenal een buitenlander . Demonstranten pleitten in de stad al voor ‘remigratie’. En hoe meer maatschappelijk debat over migratie, hoe meer electoraal voordeel voor AfD.
Verkiezingswinst voor extreem rechts na een terreurdaad door een buitenlander zou geen primeur zijn voor Duitsland. Eind augustus kwamen 3 mensen om bij een steekpartij door een Syriër in Solingen. De aanslag werd opgeëist door IS. Een paar dagen later werd de AfD de grootste partij in Thüringen en nummer 2 in Saksen, beide keren met meer dan 30% van de stemmen. Thüringen was de eerste deelstaatoverwinning voor een extreemrechtse partij in naoorlogs Duitsland. (NRC)
……………………………………………
 
Veertigers nu zijn rijker dan ouders als veertiger.
Door de toegenomen welvaart hebben kinderen rond hun 40ste meestal meer kapitaal dan hun ouders op dezelfde leeftijd hadden, aldus het CPB. Tevens blijkt dat kinderen van rijke ouders mede door schenkingen gemiddeld ook vermogender zijn dan leeftijdsgenoten.
Driekwart  van de kinderen had in 2022 meer vermogen dan hun ouders in 1992 op dezelfde leeftijd hadden. Dat geldt vooral voor kinderen van ouders uit de laagste vermogensklassen. Alleen de rijkste ouders zijn in meerderheid nog rijker dan hun kinderen. Kinderen hadden in 2022 gemiddeld €359.000 vermogen. Dat is inclusief het eigenwoningbezit, dat de afgelopen jaren sterk in waarde steeg. Hun ouders hadden in 1992 op dezelfde leeftijd en voor inflatie gecorrigeerd vermogen van €192.000 (prijspeil 2022). 
Kinderen van vermogende ouders zijn gemiddeld vermogender dan hun leeftijdsgenoten. Vooral kinderen van ouders uit de allerrijkste toplaag behoren zelf ook tot de zeer vermogenden. Volgens het CPB is deze samenhang tussen 2006 en 2022 toegenomen. (FD)
………………………………………………………..
 
Top 2000 niet meer gedomineerd door nummers uit de jaren zestig en zeventig.
Muziek uit de jaren zestig en zeventig verdwijnt beetje bij beetje uit de Top 2000, de eindejaarshitlijst van NPO Radio 2. In de eerste edities kwam bijna tweederde van de 2000 nummers uit deze decennia, inmiddels nog maar 28%. Deze trend die veel liefhebbers van muziek uit de sixties en seventies zullen betreuren laat zich grotendeels, maar niet volledig verklaren door het verstrijken van de tijd. De eerste editie werd in 1999 ter ere van de millenniumwisseling georganiseerd. Ruim 650 muzieknummers in de editie van dit jaar waren op dat moment nog niet verschenen. Onder de overige nummers hebben de jaren zestig en zeventig echter ook terrein verloren.
Ondanks de nieuwe aanwas  worden de nummers in de lijst gemiddeld steeds ouder. Bij de eerste editie lag het gemiddelde verschijningsjaar 24 jaar eerder, bij de aankomende editie 32 jaar.
De 2 oudste nummers uit de lijst van dit jaar zijn Love me tender en Blue Suede Shoes van Elvis Presley, beide uit 1956! Van de 10 nummers in de lijst die dit jaar zijn verschenen staat Europapa  van Joost Klein het hoogst (139). Ook in de hoogste regionen is het verval van de jaren zestig en zeventig duidelijk. In 1999 kwam de volledige top 10 uit deze decennia. Een jaar later deed met Guns N’Roses’ November Rain, het 1e nummer uit latere jaren, zijn intrede. Dit jaar zijn nog maar 5 nummers uit de jaren zeventig afkomstig, de jaren zestig zijn verdwenen.
De best scorende muzieknummers in alle edities van de Top 2000 zijn: Bohemian Rhapsody van Queen, Hotel California van de Eagles (1977) Stairway to Heaven van Led Zeppelin (1971), Child in Time van Deep Purple (1972) en Wish You Were Here van Pink Floyd (1975) (VK)
………………………………………………………….
 
Elon Musk en zijn Harry Potter-departement.
Vlak nadat hij in 1993 aantrad als Amerikaans president, stelde Bill Clinton een speciale commissie samen om het zorgstelsel te hervormen. Hij benoemde Hillary Clinton tot voorzitter. Een 2e Clinton op zo’n belangrijke positie? Het project liep catastrofaal af. Twee jaar later raakte Clinton als electorale straf bij de tussentijdse verkiezingen in beide huizen zijn Democratische meerderheid kwijt.
De vereniging van artsen en specialisten appelleerde al meteen bij de installering van de commissie wegens overtreding van de Federale Adviescommissie Wet die het verlenen van officiële functies verbiedt aan mensen die niet gekozen of geen federaal ambtenaar zijn.
Het wachten is op het moment waarop een dergelijke aanklacht tegen Elon Musk komt, die door Trump op het schild is gehesen op een wijze die die zijn weerga niet kent in de politieke geschiedenis. Trump bedacht voor Musk zelfs een Harrie Potter-achtig instituut. Het ‘Department of Government Efficiency’, onder leiding van hij-die-niet-genoemd-mag-worden, alias Musk.
Zijn naam wordt opmerkelijk véél genoemd. Musk is zo prominent betrokken bij elke stap die Trump zet dat het Democratische Congreslid Jim McGovern zei: ‘Hij is de president en Trump is nu vice-president.’ Heel spannend werd het deze week toen de partijen in het congres het eens waren over een stop-gap-wet, een tijdelijke verhoging van de staatsschuld - nu $36.000mrd - om de regering solvabel te houden.
Het was in 1e instantie niet Trump maar Musk die tekeer ging over ‘excessieve uitgaven’. En hij gaf Trump de tip om het schuldenplafond op te heffen. Vervolgens wilde Trump een tijdelijke opheffing tot 2027 en daarna tot 2029. Op de dag van de deadline bestookte hij de Republikeinen met orders vanaf de zijlijn: ‘Stem ja voor deze wet’, VANAVOND!’
Maar 38 Republikeinen weigerden dat, en stemden met de Democraten tegen de Trump-Musk-wet. Dat was een significante dreun in Trumps gezicht. Intussen betreedt Musk ook het geopolitieke pad. Hij heeft zich verdiept in de ‘Duitse chaos’, en heeft ook de oplossing: AfD, de extreemrechtse partij met neonazibanden, door de Duitse veiligheidsdienst voorzien van het label ‘bevestigd extremisme’. Die politieke bom is nog maar net ontploft, en de schade wordt nog opgemaakt. 
Hier komt de voorspelling: het kan nog even duren, maar Trump gaat Musk dumpen!
(Bernard Hammelburg in het FD)
……………………………………………………….
 
Uitkoopregelingen veehouders populairder dan verwacht.
De animo is het grootst onder varkensboeren. Bijna 1.700 veehouders hebben zich de afgelopen anderhalf jaar aangemeld voor de uitkoopregeling van de overheid. Ruim 900 hebben zelfs hun contract al getekend. Waaronder zeker 481 piekbelasters. Het ministerie van Landbouw gaat ervan uit dat 65% van de boeren die zich aanmeldt uiteindelijk ook echt stopt.
Gelderland telt verreweg de meeste stoppers. Dat is niet verwonderlijk want in deze provincie zijn veel veehouderijen. Het zijn vaak piekbelasters vanwege de nabijheid van de Veluwe en andere natuurgebieden. Verhoudingsgewijs komen de meeste aanmeldingen uit Limburg. Daar overweegt 15% van de veehouders een locatie te sluiten. Van de Limburgse varkenshouders heeft maar liefst de helft zich aangemeld voor uitverkoop. Ook landelijk is de animo voor uitverkoop het grootst onder varkenshouders. Van hen hebben zich 567 aangemeld voor opkoop. Van de bedrijven in deze sector wil 18% minstens een locatie sluiten. Ook in de pluimveehouderij (232 bedrijven,13%) en de vleeskalverhouderij (246 bedrijven, 16%) is animo voor uitverkoop. In de melkveehouderij, de grootste sector, hebben zich 418 bedrijven aangemeld, 3% van het totaal.
De potentiële stikstofreductie valt hoger uit dan voorzien, mede omdat het budget halverwege het traject verhoogd is. De uitkoopregelingen samen zouden kunnen leiden tot een daling van de stikstofneerslag van 34 mol per hectare per jaar in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Dat is zo’n 9% van de totale reductieopgave van 385 mol. Omdat niet alle veehouders uiteindelijk kiezen voor uitverkoop ligt de werkelijke stikstofwinst vermoedelijk iets lager. (VK)
………………………………………………………
 
Alle aandacht ging uit naar het wegloopfragment van Omtzigt,
NIET naar de uitspraak over de Koran die hij later deed…
Hij was dus even weggelopen. Heel illustratief meenden de studiogasten in WNL op Zondag. Pieter die wegloopt als het moeilijk wordt. Pieter die niet met lastige vragen kan omgaan. Pieter Omtzigt die…nou ja…
Weet je, zei Nieman: ‘Het ingewikkelde van deze kwestie is dat alle journalisten én politici én mensen die wel eens met Omtzigt te maken hebben gehad, weten dat hij opmerkelijk gedrag vertoont, af en toe.’ Heel veel tijd voor een andere analyse was er niet maar Nieman leek er vertrouwen in te hebben dat andere media het stokje zouden overnemen. Hij kreeg gelijk. Zelfs de NOS kopte ermee: ‘Geëmotioneerde Omtzigt loopt even weg bij interview’.
Het gehakkel, de ongemakkelijke stiltes, het moment dat hij uiteindelijk opstond en tijdelijk uit beeld verdween – WNL besloot het allemaal uit te zenden. Omtzigt was niet blij met dat besluit vertelde Nieman aan zijn studiogasten waaronder Goedemorgen Nederland presentatoren Frank van Leeuwen en Lisette Wellens. Die verwonderden zich genoeglijk over Omtzigts gedrag. Ja, zo illustratief…
Alle aandacht voor het wegloopmoment en niet naar een uitspraak die hij deed nadat hij weer netjes plaats had genomen. Hij blikte terug op de onderhandelingsperiode. Een best pittige periode, zei Omtzigt: ‘We hadden te maken met een partij die wetsvoorstellen had ingediend die het bijvoorbeeld strafbaar maakten om een Koran te bezitten en daar 5 jaar gevangenisstraf op zetten.’
Daar had de nieuwe kop uit moeten voortvloeien! Zoiets als: ‘Regeringspartij probeerde tijdens de formatie te tornen aan artikel 6 van de Grondwet: vrijheid van godsdienst en levensovertuiging.’ Maar ja, dat is blijkbaar geen nieuws meer! 
Dat 3 andere partijen - die van Omtzigt incluis -  ondanks dat voorstel bleven doorformeren is inmiddels kennelijk ook best normaal. Omtzigts burn-out klachten – neen, díé zijn opmerkelijk. Oog op de bal!
Na het koranverbodvoorstel hadden de onderhandelende  partijen ook ‘ammehoela” kunnen zeggen. Dat was het moment geweest om weg te lopen. Maar ze bleven zitten. Ja, heel illustratief… (NRC)
……………………………………………………..
 
Staatsschuld op laagste niveau in bijna 50 jaar.
De schuld kwam aan het einde van het 3e kwartaal uit op 470 miljard. Dat komt overeen met 42,2% van het bruto binnenlands product en is het laagste niveau in bijna 50 jaar. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS in vergelijking met historische data van het ministerie van Financiën. In 1979 kwam het uit op 41,8%.
De daling van de schuldenlast van de Nederlandse overheid komt mede door de relatief hoge inflatie. Daardoor groeit de Nederlandse economie – gemeten in het bbp – harder dan de staatsschuld. Dat gebeurde ook begin jaren 70. Toen oversteeg de inflatie de 8% en dat leidde destijds eveneens tot een lagere schuldenlast.
Internationaal gezien heeft de Nederlandse overheid weinig schuld. Aan het einde van  het 2e kwartaal lag de gemiddelde schuldenlast in de EU met 81,5% bijna dubbel zo hoog. Bovendien betaalt Nederland weinig rente. In 2023 lag dat rond de 1,5%, terwijl dat in de EU gemiddeld rond 2,1% ligt. (FD)
……………………………………………………….
 
Record digitale betalingen ‘splittende’ Nederlander: dit jaar 5,3 tikkies per seconde.
Nederlanders blijven maar meer tikkies versturen. In 2024 werd een nieuw record van 157 miljoen tikkies behaald, wat neerkomt op 5,3 betaalverzoeken per seconde, aldus het dochterbedrijf Tikkie van ABN Amro.
Ten opzichte van 2023 is het aantal tikkies gegroeid met 10%. Ook het gemiddelde betaalbedrag ging omhoog met ruim 3 euro tot 47,28 euro. Opgeteld werd er via Tikkie afgelopen jaar 7,4 miljard euro overgemaakt. De meest voorkomende omschrijvingen bij betaalverzoeken zijn al jaren ‘eten, boodschappen en lunch’. Opvallende stijgers zijn volgens Tikkie de betaalverzoeken na een potje padel of het delen van kosten voor streamingdiensten.
Met een laagdrempelige betaaldienst heeft Tikkie acht jaar geleden duidelijk een gat in de markt gevonden bij de immer tot ‘splitten’ geneigde Nederlanders. De dienst heeft inmiddels zo’n 10 miljoen gebruikers.
Geld verdient het bedrijf intussen via de 30 duizend bedrijven met een zakelijk Tikkie-account. Tenslotte ontvangt Tikkie ook commissie op de uitbetalingen van statiegeld bij automaten waarvoor het bedrijf inmiddels de betalingsdienst is. ‘Maar dat is geen verdienmodel maar dat doen we echt om de recycling te bevorderen’. (VK)
………………………………………………………..
 
Koning komt met dwingende oproep tot verbinding.
‘Zorg dat we de verbittering en de haat niet importeren in onze straten.’
Dat hij zou spreken over verbinding was geen verrassing na een jaar waarin de spanningen in de samenleving verder leken te groeien. De koning noemde die ‘voelbaar, internationaal en in eigen land’. Hij wees erop dat veel mensen zich onbegrepen, ongewenst en onbeschermd voelen. En had een duidelijke boodschap aan een soms oververhitte samenleving om ‘de verbittering en de haat niet te importeren in onze straten’.
Het meest dwingend in deze kersttoespraak klonk de boodschap dat in Nederland plaats is voor iedereen. Het leidde tot een oproep aan joodse Nederlanders, de koning hield hen voor dat er hier echt een toekomst voor hen is: ‘Blijf! Wij horen samen’. En tegen Nederlandse moslims zei hij: ‘Dit is ook uw land: dit is ook jouw land’. Die woorden vielen op. De koning verwees naar enkele van de bezoeken die hij en koningin Maxima aflegden dit jaar bijvoorbeeld aan een Joodse school in Amsterdam en Palestijnse Nederlanders in Vlaardingen.
De oproep was echter niet alleen aan joodse en islamitische Nederlanders gericht. De passage begon met een aansporing aan allen die ‘zich geraakt’ voelen: ‘Wees weerbaar en laat u niet uit het veld slaan. Wees trots op de bijdrage die u aan de samenleving levert! Besef dat u van grote waarde bent.’
Al eerder sprak de koning zo rechtstreeks een stille meerderheid aan, in coronajaar 2020. Hij zei toen tegen degenen die ‘snakten naar onderling begrip’ en zich ‘een buitenbeentje voelden’: ‘Dat bent u niet. U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden.’
Willem Alexander eindigde met een simpel advies van de apostel Paulus: ‘Wees blij met wie zich verblijdt. Heb verdriet met wie verdriet heeft’. Het kan volgens de koning een mooiere wereld ‘een klein beetje dichterbij’ brengen. (NRC)