Gelezen!

Regionaal nieuwsoverzicht van ma. 22 t/m 26 aug. 2022

21 augustus 2024, 07:32
· De vrees dat de voorgenomen sluiting van de kerncentrale in het Duitse Lingen (op 40 kilometer van Enschede) per 31 december toch niet doorgaat groeit. Ook aan deze zijde van de grens. Ruim 360 organisaties, waaronder diverse uit Nederland, doen een oproep aan de Duitse regering om tegenwicht te bieden aan een lobby om de kerncentrale in Lingen toch langer open te houden. Dit vanwege de gascrisis in Duitsland. De Nederlandse ondertekenaars zijn onder meer Enschede voor Vrede, de fracties van GroenLinks en SP in Overijssel, Gelderland en Drenthe, de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, enkele afdelingen van Milieudefensie en de Nederlandse organisaties LAKA en Wise.
In Twente krijgen jonge inwoners jodiumpillen voor het geval er iets mis gaat in Lingen. (TC Tubantia)

· In hun hart blijven ze hoop houden. Daarvoor is kleindochter Isra hen immers te dierbaar. Maar hun nuchtere Groningse verstand zegt Ger en Clary van der Burg dat de kans klein is dat ze Isra ooit weer in de armen kunnen sluiten. Zeker nu hun kleindochter deze week 21 jaar wordt. ‘Fysiek contact blijft natuurlijk iets waarvan we dromen, maar met een teken van leven van Isra zouden we al heel blij zijn.’ Isra werd in augustus 2004 als driejarige peuter door haar vader Hasà¨n Aksema naar diens vaderland Libië werd ontvoerd, nadat hij haar moeder Marisse van der Burg op gruwelijke wijze van het leven beroofde. Aksema werd bij verstek tot levenslang veroordeeld, maar omdat Libië geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft, ontsprong hij tot op heden de dans. Deze zomer wordt zijn portret, samen met andere tot levenslang veroordeelden, op meerdere Nederlandse vliegvelden getoond met de oproep aan vakantiegangers om naar hem uit te kijken. Twee politiemensen wagen op persoonlijke titel andermaal een poging om aandacht voor Isra te vragen. (RTV Oost)

· De ministers Van der Wal (Stikstof) en Staghouwer (Landbouw) hebben een bezoek gebracht aan melkveehouder Henry Fox uit Lattrop om zich persoonlijk op de hoogte te stellen hoe de voorgenomen stikstofmaatregelen uitpakken vlak bij de Duitse grens. Zes agrarische ondernemers uit de omgeving legden de bewindslieden uit wat het betekent als je boert op enkele honderden meters van de Duitse grens en de Natura2000-gebieden Bergvennen en Brecklenkampse Veld.Behalve de beide ministers kwamen ook enkele Tweede Kamerleden, waaronder Pieter Omtzigt, en gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher, poolshoogte nemen op het erf van Fox. Van der Wal toonde weliswaar begrip voor de zorgen van Fox en zijn collega's, maar toezeggingen kwamen er niet. Volgens de minister zitten de boeren in Lattrop in een bijzondere situatie, maar uniek is die niet. Wel gaf ze aan te snappen dat er vanuit rechtvaardigheidsgevoel ook aan de andere kant van de grens iets moet gebeuren.
‘Ook Duitsland heeft een stikstofprobleem en ook daar moeten zij richting 2030 hun doelen halen, de stikstofkraan dichtdraaien en zorgen voor natuurherstel. Dat moet minder vrijblijvend. Met de Duitse ministers heb ik veel overleg over dit onderwerp, bijvoorbeeld in de milieuraad.’ (TC Tubantia)

· Staatssecretaris Eric van der Burg bleek bij zijn bezoek aan Tubbergen om een extra raadsvergadering bij te wonen, onvermurwbaar: ‘Ik kom niet om te onderhandelen, maar om te luisteren.’ En hij liet er geen misverstand over bestaan: er komt in Albergen een azc voor maximaal driehonderd asielzoekers. Tijdens de raadsvergadering kreeg Van der Burg van verschillende kanten de wind van voren. Het besluit, buiten de gemeente Tubbergen om, in Albergen maximaal 300 asielzoekers op te vangen werd daarbij betiteld als een ondemocratisch paardenmiddel. Dat Tubbergen 'weigergemeente' werd genoemd stak ook burgemeester Wilmien Haverkamp. ’Een azc in Albergen, dat besluit viel ons rauw op het dak. Alsof we niks doen, dat beeld klopt niet. We geven invulling aan de crisisopvang, brengen statushouders onder en ook hebben we een groep Oekraïense vluchtelingen een plek gegeven. We willen ons steentje bijdragen om de druk op Ter Apel te verminderen. Want die situatie vinden wij schrijnend. Maar we willen dan wel opvang die past bij de schaal van Tubbergen.’ De staatssecretaris bleef er bij dat de gedwongen toewijzing weliswaar een zeer zwaar middel is, maar wel juridisch houdbaar én noodzakelijk. ‘We zien op dit moment geen andere optie.’ (TC Tubantia)

· Volgens advocaat Richard Korver roept de arrestatie van een 37-jarige Hengeloër, eind vorige week in Borne, tal van vragen op die om een antwoord schreeuwen. Korver heeft justitie de beelden van beveiligingscamera’s opgevraagd en wil volledige inzage in de medische gegevens van de man, die na zijn aanhouding onwel werd. ‘Wat is hier gebeurd?’, vraagt raadsman Richard Korver zich af. Volgens de politie vertoonde de man verdacht rijgedrag, waarna een speekseltest uitwees dat hij vermoedelijk onder invloed van drugs achter het stuur van zijn auto was gestapt. Op weg naar het politiebureau in Hengelo werd hij op de achterbank van de surveillancewagen onwel. Op videobeelden is te zien dat de man door twee agenten uit de auto gesleept, waarna een van hen tot twee keer toe zijn knie op de borst plaatste van de arrestant, die ogenschijnlijk buiten bewustzijn was. Nadat agenten eerste hulp hebben verleend, is de Hengeloër overgebracht naar het ziekenhuis. Daar werd hij sindsdien in coma gehouden. Omdat zijn gezondheidstoestand onverminderd slecht bleef en er volgens de artsen weinig tot geen perspectief op verbetering was, is donderdag de behandeling stopgezet. (RTV Oost)

· Rond de wedstrijd van FC Twente tegen Fiorentina zijn elf 'supporters' aangehouden voor openlijke geweldpleging, mishandeling, vernielingen en overtreding van de wet wapens en munitie. De mobiele eenheid moest meerdere charges uitvoeren om supporters van beide clubs van elkaar gescheiden te houden. Drie politiemensen raakten daarbij lichtgewond. In en rond de Grolsch Veste was er sprake van een opgefokte sfeer. Na ongeveer 30 minuten in de eerste helft werd er vanuit het vak met Italiaanse supporters een zware vuurwerkbom in het familievak gegooid. Daarbij zouden meerdere mensen gehoorschade, maar ook andere verwondingen hebben opgelopen. Later in de wedstrijd werd er opnieuw vuurwerk gegooid, maar dat was minder zwaar dan de eerste vuurwerkbom. Na afloop van de wedstrijd was er veel kritiek op de politie. Die had volgens de betrokkenen na de eerste vuurwerkbom het uitvak meteen moeten leegvegen. (RTV Oost)