Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 10 t/m zo. 16 januari 2022

21 januari 2024, 07:36
Supermarkten en A-merken in de clinch over ‘ongekende’ inflatie. De supermarkten verdenken de leveranciers van grote A-merken ervan dat zij hun prijzen meer willen verhogen dan de inflatie rechtvaardigt. De producenten zouden de prijsstijgingen misbruiken om hun winstmarges op te krikken. Door de hoge inflatie gaat het onderhandelingsspel tussen de supermarkten en de leveranciers er steviger aan toe dan in eerdere jaren. In Nederland was de inflatie in december 6,4%, het hoogst in bijna 40 jaar! Het is onvermijdelijk dat klanten een deel van die prijsstijging terug gaan zien op hun kassabon. (FD)
……………………………………………………….

Belgische en Duitse winkeliers blij met Nederlandse invasie. De middenstand in Duitsland en België boekt hoge omzetten. De Antwerpse ondernemers behalen 20% tot 30% meer omzet. Nederlandse winkeliers en restaurants zien die exodus met lede ogen aan. Zij zijn nog altijd gedwongen dicht door de lockdown, juist in de weken die hun lastige jaar hadden moeten compenseren. De Nederlandse overheid durft nog steeds niet te kiezen tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden maar de Nederlandse winkeliers zetten de deur op een kier voor de coronapas. (FD)
………………………………………………………

Energieprijs dreigt miljoenen Britse huishoudens in armoede te storten. Er dreigt een koopkrachtcatastrofe nu lagere inkomens er op jaarbasis 1200 pond op achteruitgaan. De laatste maande zijn maar liefst 26 energiebedrijven omgevallen door de hoge gasprijs, ook incasseren de Britse huishoudens een scherpe stijging van de stroomrekening. Omdat er bovendien belastingverhogingen aankomen voor de aanpak van de wachtlijsten in de zorg wordt er gevreesd voor een koopkrachtcrash. (FD)
………………………………………………………

Het was spannend maar het is gelukt: 2 weken na de lancering van de James Webb Space Telescope heeft de ruimtetelescoop zaterdagmiddag zijn belangrijkste onderdeel succesvol opengevouwen. Dat is een metersgrote spiegel die licht afkomstig van het heelal opvangt. Eenmaal in gebruik genomen moet het gevaarte onderzoek doen naar het ontstaan van de vroegste sterren en sterrenstelsels zo meldt NASA. Inmiddels is er zo’n miljoen kilometer afgelegd en is er nog zo’n 400.000 kilometer te gaan tot de uiteindelijke bestemming. (NRC)
…………………………………………………….

Bij eerlijk gasbeleid horen wel eerlijke verwachtingen, ook vanuit de Kamer! Politici die woedend zijn over de Groningse gaswinning moeten er wel bij vertellen hoe zij dan de Nederlandse huizen warm willen houden. De provinciale en landelijke politici die de emoties en verwachtingen in Groningen verder oppookten zouden beter moeten weten. Die 3,9 miljard was altijd een streefdoel, op weg naar het einde van de gaswinning omstreeks 2025. Altijd was de voorwaarde dat dan wel de stikstof-mengfabriek gereed moest zijn om het importgas geschikt te maken voor binnenlands verbruik. De leveringszekerheid moest overeind blijven. En de buitenlandse ook: er zijn contracten met de buurlanden, in dit geval Duitsland, die niet zomaar verbroken kunnen worden. In koude winters zullen de Groningse reserves nog even nodig blijven. Daar kunnen politieke partijen het mee oneens zijn mits ze duidelijk maken hoe zij dan de verwarming in de Nederlandse (en de Duitse) op temperatuur willen houden. Wie dat niet doet, heeft minstens zo veel schuld aan de Groningse frustraties als Stef Blok. (VK)
……………………………………………………………..

Rusland en China zoeken elkaar op. Alle ogen zijn deze week gevestigd op Rusland in mogelijk de ernstigste crisis sinds het einde van de Koude Oorlog. Opvallend is dat Rusland en China steeds intensiever samen optrekken. Zo’n autoritair monsterverbond tussen Rusland en China is een schrikbeeld voor het Westen. Een gezamenlijk ruimtestation op de maan, steeds grotere militaire oefeningen van Chinese en Russische legers, en Moskou en Beijing bezigen letterlijk dezelfde antiwesterse retoriek. Het lijkt erop dat de twee autoritaire grootmachten slechts 1 stap verwijderd zijn van een heuse militaire alliantie. Dat zou een verandering van historische proporties zijn. Beijing heeft slechts 1 bondgenoot, Noord-Korea, verder doet China niet aan allianties. Beijing werkt tot nu toe liever met partnerschappen, die desnoods worden opgetuigd tot allianties. Vanuit Rusland wordt gezinspeeld op zo’n alliantie (NRC)

De VS en de Russen kwamen niet nader tot elkaar op maandag. De eerste gesprekken tussen Amerikanen en Russen in Genà¨ve over de toekomst van Oekraïne en de militaire rol van de NAVO in het oosten van Europa hebben niet tot resultaten geleid. Poetin wil koste wat kost voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Hij eist bovendien dat het Westerse bondgenootschap zich militair terugtrekt uit landen die na 1997 lid zijn geworden, een groot aantal staten in het oosten van Europa en de Balkan. Voor de Amerikanen zijn die eisen onaanvaardbaar. Het gaat om de grootste crisis in de Amerikaans-Russische betrekkingen sinds het einde van de Koude Oorlog. Hoge functionarissen spraken maandag 8 uur met elkaar in de Zwitserse stad in een poging uit de impasse te geraken, maar zonder resultaat. Als het tot een Russische invasie komt dreigt Het Westen Rusland sancties op te leggen maar het vreest ook dat Rusland dan de gaskraan dichtdraait. Dan moeten delen van de industrie platgelegd worden. (FD)
……………………………………………………..

Boosheid over de ontkoppeling van de AOW-uitkering. Senioren van VVD, CDA en D66 zijn boos over de dreigende ontkoppeling van de AOW-uitkering van het minimumloon. De ouderennetweken hebben een brandbrief gestuurd naar de eigen Kamerfracties. De verkiezingsprogramma’s pleitten vorig jaar voor een extra stijging van de AOW-uitkering. Het hogere minimumloon komt, maar vanwege het miljardenprijskaartje (ca. 3 miljard) stijgt de AOW-uitkering niet even hard mee! (FD)
………………………………………………………

Bij de loketten waar Groningers subsidie kunnen aanvragen voor achterstallig onderhoud aan hun huis ontstond chaos. Maandagochtend om twintig voor negen was de rij voor haar al 100 meter lang. Even later stonden er achter haar nog eens honderd mensen. Mayke Zandstra wilde die ochtend net als tienduizenden andere Groningers een subsidieaanvraag doen voor de verbouw van haar woning. ‘De eerste mensen stonden al voor half zeven voor het gemeentehuis in Winsum’, vertelt ze. ‘Ik was na 23,5 uur aan de beurt. En totaal verkleumd. Het is beschamend zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de Christen Unie van de gemeente Midden-Groningen. ‘Als je zegt wie het eerst komt, wie het eerst maalt dan krijg je dit soort taferelen.’ Dat is niet oké. ‘Er is een soort staatsloterij georganiseerd; dit heeft niets te maken met de rechtsgelijkheid die bij de overheid hoort.’
Als het kabinet een goede start wil maken dan wordt het subsidieplafond verhoogd zodat alle aanvragen die aan de criteria voldoen worden gehonoreerd. Binnen een dag was de subsidiepot van 300 miljoen leeg... (NRC)
……………………………………………………

Onwennig, maar optimistisch stapt Rutte IV op het bordes. Voorzichtige woorden kiezend beantwoordde de ploeg vragen. Eerst vooral luisteren willen deze bewindslieden. Ze leken zich maandag te hebben voorgenomen om niet al te grote beloftes te doen, geen kwaad woord te spreken over hun voorgangers en de komende weken héél veel te luisteren. Alleen Mark Rutte kan niet echt aanwijzen naar wie hij de komende tijd zal luisteren. ‘Niet per se naar allerlei sectoren, dat moeten de vakministers doen.’ Nu het kabinet is beëdigd en de vraag is wà¡t het nieuwe elan precies is wil hij daarover niet zoveel meer kwijt. ‘Dat moet maar blijken uit de praktijk.’ Rutte zegt wel wat er anders is nu: ‘Er ligt een coalitieakkoord en geen regeerakkoord dat helemaal is uitgewerkt.’ En: ‘We hebben afgesproken om niet meer de dichtgetimmerde coalitie overleggen te hebben iedere maandagochtend.’ Dat betekent zegt Rutte, dat er géén overleggen zullen zijn tussen de fractievoorzitters van de coalities en de premier en vicepremiers. Resoluut: ‘Dat gaan we niet meer doen.’ (NRC)
………………………………………………..

Kapje op, kapje af! Met medisch mondkapje de straat op. Het gebruik van het mondkapje moet uitgebreid worden, zelfs naar de (corona) demonstratie, vindt het OMT. Het is een opmerkelijk advies, omdat het OMT begin vorig jaar nog sceptisch was. ‘We zitten nu in een totaal andere fase.’ Nederlanders moeten voortaan ook een mondkapje op als ze naar de markt gaan of zich ineen drukke winkelstraat begeven. Ook in de collegezaal én, pikant genoeg, bij (corona)demonstraties – en dan nog alleen nog maar de officiële mondkap. Wat het OMT betreft is het gedaan met de fleurige stoffen mondkapjes van kledingzaak en warenhuis: chirurgische mondkapjes moeten de norm worden, schrijft de expertgroep in zijn nieuwe advies aan het kabinet. (VK)
…………………………………………………

Olympiërs moeten eigen laptops en telefoons thuislaten. Dat dringende advies van NOC/NSF maakt onderdeel uit van een maatregelenpakket waarmee de sportkoepel anticipeert op Chinese surveillance tijdens de Spelen. De staf krijgt schone apparatuur mee. Niet eerder nam de koepel zo verregaande voorzorgsmaatregelen, blijkt uit de gesprekken met betrokkenen. Technisch directeur Hendriks van NOC/NSF: we zoomen heel sterk in op de veiligheidssituatie in een land, op de politieke context maar ook op cybersecurity. China is in staat al het internetverkeer in te zien en te manipuleren. ‘Dus in feite tors je het verleden met je mee’. Oude berichten, trainingsschema’s, medische gegevens, contacten en foto’s zijn mogelijk en ‘heimelijk’ in te zien. Daarnaast zet China de internetcensuur – de grote Chinese firewall – uit voor sporters om sociale media als WhatsApp toe te staan. ‘Maar dat zal zeker worden gemonitord. Het feit dat ze de blokkade uitzetten maakt het alleen maar verdachter’, zegt Erik Ploegmakers, directeur van beveiligingsbedrijf Zerocopter. Hij noemt de stap ‘extreem verstandig’. ‘Het gebruik van een virtueel privénetwerk wordt in China veelal onmogelijk gemaakt en dat betekent dat je rechtstreeks communiceert over de infrastructuur van de Chinese overheid.’ (VK)
………………………………………………..

Gedupeerde ondernemers eten hun spaargeld op. Na bijna 2 jaar coronacrisis zijn veel MKB-bedrijven in getroffen sectoren door hun reserves heen. Ze moeten regelmatig uit de eigen spaarpot tonnen bijleggen om hun bedrijf overeind te houden. VNO-NCW en MKB-Nederland luidden dinsdag de noodklok. Volgens hen zijn de reserves in sectoren als de horeca, de detailhandel en de evenementen inmiddels volledig uitgeput. De bedrijven zijn wel blij dat ze loonsteun (NOW) en een vergoeding voor vaste lasten (TVL) ontvingen. ‘Als we dat niet anderhalf jaar gehad hadden was het voor ons een jaar geleden al opgehouden, zegt reisondernemer Bergschneider. “De overheidssteun is een belangrijke reden dat onze zonnestudio’s, het personeel, op wat contracten voor bepaalde tijd na, hebben kunnen aanhouden”, zegt uitbater Tol van de La Costa keten. “Ik eet er weliswaar geen bolletje rijst om maar het betekent wel dat ik pas 5 tot 10 jaar later met pensioen kan”, zegt Bergschneider. (FD)
…………………………………………………

Meer zieken maar relatief minder ziekenhuisopnamen in buurlanden. De Nederlandse lockdown is nu veel strenger dan die van de buurlanden. Ten opzichte van vorig jaar worden in veel EU-landen nu waarden bereikt die 300 tot 500% hoger liggen. Ook het VK en de VS zagen de cijfers ruimschoots verdubbelen ten opzichte van eerdere pieken. Nederland hield, mogelijk door de strenge maatregelen en de vervroegde kerstvakantie, omikron iets langer in bedwang, maar ook hier neemt nu het aantal meldingen explosief toe. De afgelopen week meldde het RIVM meer dan 200.000 besmettingen, bijna 2,5 keer zoveel als in de vorige winterpiek. Binnen 2 maanden zal 50% van de Europeanen besmet raken, verwacht Hans Kluge, Europees directeur van de WHO. Zo wordt ook het plafond van de groei snel bereikt. In Denemarken stabiliseren de cijfers zich. In het VK is net als eerder in Zuid-Afrika zelfs een daling te zien. Als die afname doorzet verdwijnt de omikrongolf net zo snel als ze is gekomen. Ziekenhuizen in meerdere landen hebben het weliswaar drukker dan een maand geleden, uit de cijfers blijkt dat omikron leidt tot minder opnamen dan eerdere varianten. Bijna in geen enkel land komt de bezetting op de verpleegafdeling boven de vorige piek uit, oftewel de bezetting is minder dan 100% van de hoogste bezetting van vorig jaar. Op de ic-afdelingen is het beeld wereldwijd redelijk gunstig te noemen. Zowel het aantal nieuwe patiënten als de daadwerkelijke bezetting op de ic, vaak speerpunt van het Nederlandse coronabeleid, blijven vrijwel overal flink onder de vorige winterpiek. In Frankrijk en de VS liggen de cijfers nu op 80% van het vorige jaar. (VK)
…………………………………………………….

De nieuwe fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte gaat het kabinet kritisch volgen, ook de eigen D66-ministers. Jan Paternotte gaat de D66-fractie met ‘open vizier’ leiden. In zijn nieuwe rol wordt hij geacht kabinetsvoorstellen, ook die van zijn eigen ministers kritisch tegen het licht te houden. ’Als het nodig is, ben ik niet bang om kritiek te geven op het kabinet. Volgens mij kan dat’, zegt hij. Paternotte treedt aan als fractievoorzitter in een tijd dat hij niet meer wordt geacht het in een achterkamertje op akkoordjes te gooien met het kabinet. Hij dient zijn controlerende rol als Kamerlid veel serieuzer te nemen. D66 is op papier groot voorstander van het idee dat de Tweede Kamer de regering kritisch moet bevragen en niet zomaar blind moet instemmen met de plannen van de ministers van hun partij. Paternotte zal zich tegelijkertijd blijven uitspreken tegen Kamerleden die complottheorieën bezigen en collega’s bedreigen. ‘Het lijkt wel of het steeds erger wordt’, zegt Paternotte. ‘Woorden doen ertoe. Ze kunnen mensen buiten de Kamer op een hele nare manier inspireren. Daar zal ik altijd tegenin gaan.’ (VK)
………………………………………………………

Russische staatspers kneedt de publieke opinie. Met veel mediageweld probeert het Kremlin de Russische bevolking op te jutten tegen de NAVO, VS en Oekraïne. Als het aan de Russische propagandist Kiseljov ligt staat de wereld op het randje van een kernoorlog. Tenminste, dat was de boodschap die de bekende televisiepresentator verkondigde in zijn gelikte, avondvullende show ‘Nieuws van de Week’, uitgezonden op de Russische staatstelevisie. Terwijl het Westen zich opmaakte voor de Kerstdagen trok de 67-jarige presentator met zijn hard-ironische glimlach keihard van leer. ‘Het is doodsimpel. De VS en de NAVO moeten zich terugtrekken van onze grenzen. Anders zullen wij hun grenzen oprollen en net zulke onaanvaardbare risico’s creëren. Als je een pistool tegen ons hoofd zet dan reageren wij net zo’, sprak Kiseljov. Al wekenlang draait de Russische staatspers overuren om de publieke opinie te bespelen in de opgelaaide ruzie over Oekraïne en de NAVO. (NRC)
……………………………………………………
Amerikaanse inflatie naar het hoogste niveau in 40 jaar. De geldontwaarding in de VS heeft het hoogste niveau bereikt sinds 1982, in december kwam de inflatie uit op 7%. Zo maakte het Amerikaanse ministerie woensdag bekend. De hogere inflatie wordt onder meer veroorzaakt door de opgelopen energieprijzen. Zo waren de Amerikaanse automobilisten in december bijna 50% meer kwijt aan een liter benzine dan een jaar eerder. (FD)
…………………………………………………

Het excuus van Johnson voor lockdownfeest wordt weggelachen. Een ‘bring your own boose’-feest tijdens de lockdown heeft de Britse premier aan het wankelen gebracht.

‘Toen ik de tuin inliep, nam ik aan dat het een werkbijeenkomst was”, aldus Boris Johnson over zijn aanwezigheid op een lockdownfeestje in de tuin van zijn ambtswoning in Downing Street. De premier bood zijn excuses aan. De positie van Johnson is onzeker, al is het de vraag of zijn partij echt het vertrouwen in hem is kwijtgeraakt. (FD)
……………………………………………………

3 miljoen Britten niet naar werk in de eerste week van dit jaar door de snelle verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus. In die eerste werkweek piekte het aantal besmettingen en daardoor moesten ook veel mensen in quarantaine. Het VK overweegt de regels voor zelfisolatie na contact met iemand met een coronabesmetting te versoepelen. Mede doordat de zorg en het onderwijs in de problemen komen qua personeelsbezetting. (NRC)
……………………………………………………...

Lozen afvalwater: na Twente Drenthe. De NAM wil binnen 3 jaar stoppen met het lozen van afvalwater in Twente. Dat bevestigde het bedrijf woensdag. Het afvalwater wordt na het vertrek uit Twente voortaan in Drenthe in de grond gebracht. Het afvalwater is een restproduct van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Via een ondergrondse pijpleiding wordt het nu nog naar Twente getransporteerd en daar in een ongebruikt grasveld geïnjecteerd. Volgens de NAM neemt het draagvlak daarvoor af. Omdat de vergunning voor de verplaatsing nog niet rond is, wil de NAM pas over 3 jaar uit Twente vertrekken. (NRC)
…………………………………………………………

De Canadese provincie Quebec wil volwassen inwoners die niet gevaccineerd zijn tegen Covid 19 een belasting opleggen. Volgens premier Legault moeten ongevaccineerden boeten voor de disproportionele kosten die hun weigering met zich meebrengt voor het gezondheidsstelsel. Het is een kwestie van eerlijkheid voor de 90% van de bevolking die bepaalde offers heeft gebracht. Ongevaccineerden maken zo’n 10% uit van de volwassen bevolking van de provincie maar de helft van het aantal IC-opnames. Enkele Europese landen hebben eerder boetes voor ongevaccineerden aangekondigd. In Griekenland moeten mensen van 60 jaar en ouder die na komende zondag niet gevaccineerd zijn, maandelijks 100 euro betalen. In Italië wordt vanaf volgende maand met boetes toegezien op een verbod om ongevaccineerd naar het werk te komen. Oostenrijk is van plan vanaf februari boetes op te leggen voor mensen die niet voldoen aan de vaccinatieplicht. (NRC)
…………………………………………………………
De huizenprijzen zijn het afgelopen kwartaal opnieuw hard gestegen. Gemiddeld kostte een bestaande koopwoning eind vorig jaar €438.000, een toename van ruim 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Voor een nieuwbouwhuis moeten kopers gemiddeld €466.000 neertellen (+14%) blijkt uit cijfers van de NVM over het laatste kwartaal. (FD)
………………………………………………………..

Het overvolle stroomnet dwingt bedrijven tot noodgrepen. Bedrijfspanden draaien noodgedwongen op stroom uit batterijen en generatoren. Een snelgroeiend aantal ondernemers moet een noodoplossing vinden om stroom te krijgen voor hun gebouwen vanwege een vol elektriciteitsnet. Omdat de wachtlijst voor een aansluiting bij netbeheerder Liander oploopt en uitbreiding van het net nog jaren duurt, moeten bedrijven dieselgeneratoren en batterijen plaatsen om stroom te krijgen. Omdat alle bestaande huizen en bedrijven van het gas moeten is er een grote vraag naar elektriciteit maar daar is het verouderde elektriciteitsnet niet op gebouwd. In Friesland, Noord-Holland, de Noordoostpolder, in Flevoland en grote delen van Gelderland keurt de netbeheerder alle aanvragen voor nieuwe stroomaansluitingen af! Rondom Utrecht, Den Haag en Rotterdam is de situatie ook nijpend. (FD)
……………………………………………………….

De Gouden Koets keert voorlopig niet terug op Prinsjesdag. Dat heeft koning Willem-Alexander besloten na overleg met premier Mark Rutte. ‘De gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. Dat is nu niet het geval.’ Na Zwarte Piet en de Gouden Eeuw is nu ook de Gouden Koets in de ban gedaan. Lang leek het nog alle kanten uit te kunnen met het historische rijtuig, piekfijn gerestaureerd en onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Maar Koning Willem Alexander maakte donderdag in een videoboodschap een eind aan de discussie, waarover hij eerder zei, die wel te volgen maar er niet aan deel te nemen. De Gouden Koets gaat voorlopig niet meer de weg op. (VK)
………………………………………………………

Prins Andrew is al zijn militaire en koninklijke titels kwijtgeraakt. Vooruitlopend op de zedenzaak tegen de prins hoopt koningin Elizabeth de schade aan het Britse koningshuis met deze drastische stap te beperken. De lievelingszoon van weleer is nu haar probleemkind. De Hertog van York, die bekend staat als een arrogante hork, houdt zich schuil op de Koninklijke landgoederen vanwege Virginia Giuffre, de Amerikaanse die zegt dat ze 21 jaar geleden als 17 jarige drie keer door hem seksueel is misbruikt onder meer in de woning van Ghislaine Maxwell die onlangs schuldig is bevonden aan onder meer hulp bij seksueel misbruik door de multimiljonair Jeffrey Epstein. Onder druk van de oorlogsveteranen en de publieke opinie heeft de Koningin besloten zijn banden met de gewapende strijdkrachten door te snijden. Hij is niet langer kolonel van de prestigieuze Grenadier Guards. De titel Koninklijke Hoogheid mag hij niet meer dragen. Evenmin is hij nog langer beschermheer van 104 scholen, golfclubs en andere instellingen. Wel mag hij Hertog van York blijven. Het zijn pijnlijke stappen voor de jubilerende vorstin maar ‘the Crown’ gaat voor alles. (VK)
……………………………………………………

Taghi had 3 ontsnappingsplannen. Hij had 3 scenario’s om te ontsnappen uit de EBI blijkt uit dossierstukken van het onderzoek naar zijn neef en advocaat Youssef. Vanaf maart is Taghi bezig geweest met het organiseren van een uitbraak uit de EBI. Youssef werkte tot aan zijn aanhouding op 8 oktober als advocaat van Taghi. Twee van de 3 scenario’s hadden moeten worden uitgevoerd door getrainde professionals, zo blijkt uit een bericht van Taghi. ‘Het moet op ‘navy sealsmanier’. De politie vermoedt dat de gewelddadige bevrijdingsactie – codenaam Bios – had moeten plaatsvinden bij de EBI in Vught of bij de extra beveiligde bunker in Osdorp, waar de Marengozaak wordt behandeld. Voor het derde scenario – codenaam Mega Mindy – moest informatie worden ingewonnen over 4 medewerkers van de EBI in Vught bij de belastingdienst. Het vermoeden is dat zij zouden worden gegijzeld met de intentie om Taghi vrij te krijgen. Tijdens een besloten zitting van de Amsterdamse Rechtbank heeft Youssef zijn rol in de zaak bekend. (NRC)
……………………………………………………..

Elbers vertrekt volgend jaar als topman van KLM. Na elf jaar in de directie van de luchtvaartmaatschappij, die hij door moeilijke periodes loodste, zal Elbers per mei 2023 vertrekken. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Hij werkte 30 jaar voor de KLM. Hij zat elf jaar in de directie, waarvan hij 8 jaar CEO was. Cees ’t Hart, voorzitter van de Raad van Commissarissen, stelt dat Elbers een ‘enorme staat van dienst en betekenis’ binnen het bedrijf heeft. In 2019 belandde het bedrijf in een ruzie met de holding in Parijs over de herbenoeming van Elbers. Hij trotseerde de pogingen van topman Ben Smith om KLM meer in te lijven. Steun kreeg Elbers van Minister Hoekstra die in februari 2019 in het geheim een groter aandelenbelang opbouwde in Air France-KLM. Dat belang verwaterde in 2021 doordat de Franse staat wel opnieuw investeerde in de maatschappij maar Nederland daar vanaf zag. (NRC)
……………………………………………………

Relatief weinig besmette ouderen: onder thuiswonende 70-plussers is nog geen toename zichtbaar van het aantal positieve tests. Dagelijks testten zo’n 600 van hen positief, zo blijkt uit de recentste cijfers, terwijl dat er eind november nog 1600 waren. Het landelijk besmettingsniveau is momenteel anderhalf keer zo hoog. Dat ouderen minder vaak positief testen kan komen doordat zij vaker een boosterprik hebben gehad of doordat zij voorzichtig zijn. Ook in Denemarken en het VK raakten relatief weinig ouderen besmet. (VK)
……………………………………………………

Het kabinet vindt versoepeling van de maatregelen onontkoombaar ook al dreigt er een ‘ontwrichting’ van de samenleving door het oplopen van de infecties. Aan de coronapersconferentie lijkt op het eerste gezicht veel veranderd: niet langer Hugo de Jonge gebroederlijk naast premier Rutte. Ook geen gebarentolk. Wél de nieuwe coronaminister Ernst Kuipers. Met naast hem spreadsheets met grafieken. Maar veel is ook hetzelfde gebleven, deze vrijdag. De meeste maatregelen zijn van tevoren al uitgelekt. En naar het OMT-advies waarop de besluiten zijn gebaseerd kunnen de journalisten alleen maar gissen. En zoals het zo vaak het geval was bij het vorige kabinet is onduidelijk welke effecten deze maatregelen precies zullen hebben op het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnamen. Volgens Kuipers wordt een ‘weloverwogen risico’ genomen. Het aantal zieken zal toenemen, maar lockdowns leveren de maatschappij nog meer schade op. ‘We moeten bewegen om gezond te blijven. Jongeren hebben het nodig om elkaar te zien en samen les te krijgen. Alles nog langer dicht houden beschadigt de gezondheid ook.’ Om in de toekomst voorspelbaarder te zijn en om te voorkomen dat de samenleving nog eens op slot moet beloven Rutte en Kuipers opnieuw een lange termijnvisie. Kuipers wil in gesprek met het bedrijfsleven, de horeca, cultuur en de sport. ‘We moeten samen zoeken naar de beste manier om de maatschappij te openen en open te houden.’ (Trouw)
……………………………………………………..

De horeca en de cultuursector blijven nog zeker 10 dagen dicht, maar vanaf zaterdag zijn er ook versoepelingen in de lockdown. Op 25 januari wordt de situatie opnieuw beoordeeld.
Hieronder de veranderingen op een rij.
De winkels mogen weer open tot 17.00 uur en de anderhalve meter maatregel blijft van kracht. Het hoger onderwijs mag weer fysiek onderwijs geven. De schaar mag weer in de coronacoupes en ook andere contactberoepen mogen weer. De sportscholen gaan weer open en ook sporten in teamverband kan weer binnen en buiten, net als toneel- en muzieklessen. Nog wel met een QR-code. Voortaan worden medische mondkapjes geadviseerd, ook op drukke plaatsen buiten en op de werkvloer. De late avondsluiting voor essentiële winkels blijft. De cafés, restaurants, theaters, bioscopen, pretparken, dierentuinen en musea blijven dus nog minstens 10 dagen dicht. (Trouw)