Gelezen!
Weekoverzicht van ma. 28 maart t/m zo. 3 april 2022
In een paar minuten op de hoogte van wat er speelt in de wereld? Wij hebben de hoogtepunten op een rij gezet.
De ING-barometer zegt dat beleggers de toekomst somber in zien. Het vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers is deze maand sterk gedaald. Driekwart denkt dat de oorlog in Oekraïne een grote impact zal hebben op de economie. De helft verwacht dat komend kwartaal de waarde van de portefeuille daalt. De barometer is in maart met 39 punten gedaald naar 68. Hierbij geldt 0 als ‘zeer pessimistisch’, 100 als ‘neutraal’ en 200 als ‘zeer optimistisch’. In de herfst stond die nog ruim boven de 140 punten. Sinds de krediet crisis is het pessimisme niet zo groot geweest. (FD)…………………………………………………
Saoedische kroonprins houdt contact met president Biden af. Die houding zorgt voor grote ergernis in Washington. De golfstaten praten wel met Vladimir Poetin. Het is een ongekende breuk tussen bondgenoten te midden van een wereldwijde crisis. Mohammed Bin Salman van Saoedi-Arabië weigert de telefoontjes van Biden op te nemen. Hij negeert de verzoeken van de president om meer olie op te pompen en daardoor de globale olieprijzen te verlagen sinds de VS en westerse bondgenoten een verbod op de aankoop van olie uit Rusland aankondigden naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Ook de Verenigde Arabische Emiraten geven geen gehoor aldus de Wall Street Journal. Maar veel meer dan de Emiraten hebben de Saoedi’s de sleutel tot de oliemarkt in handen. Beiden zien in de crisis een unieke kans voor een onafhankelijkere rol, en kiezen voorlopig de kant van Rusland. (FD)
…………………………………………………
De omikronvariant van het coronacrisis heeft in februari huisgehouden in de zorgsector, waar bijna een miljoen mensen werken. Het gemiddelde verzuim bedroeg in februari 10,32%, zo melde verzuimbedrijf Vernet. In dezelfde maand een jaar eerder lag het verzuim op 7,59%. (FD)
…………………………………………………
Joe Biden sprak in Oost-Europa tijdens een hete oorlog, geen koude. Een grote redevoering aan de Oostgrens van Europa. Joe Biden is niet de 1 e president die daar het spreekgestoelte beklom. Maar anders dan Kennedy en Reagan voor hem, hield Biden zijn toespraak in Warschau tijdens een hete oorlog. Rusland voert nu daadwerkelijk een oorlog met bommenwerpers en tanks en grondtroepen in Europa. De redevoering bevatte minder symboliek dan die van zijn voorgangers maar had wel meer urgentie. Zijn bondgenoten hoorden dat de VS zich ‘voor de lange duur’ committeren aan deze strijd die Biden afschilderde als een groter gevecht tussen democratie en autocratie, tussen licht en donker. Hij wilde de Russen laten weten dat zij volgens hem ongewild gegijzeld zijn door het regime Poetin, en dat zij niet ‘onze vijanden zijn’. En hij zei, tegen niemand in het bijzonder en daarom des te dreigender, aan het eind van zijn toespraak dat Poetin ‘in godsnaam’ toch niet langer aan de macht
mag blijven. (NRC)
…………………………………………………
Rusland wil Oekraïne opdelen nu het niet gelukt is het hele land te veroveren. De aankondiging dat ‘de bevrijding van de Donbas’ nu prioriteit heeft, oogst bij velen scepsis. Experts waarschuwen voor een militaire slijtageslag en een langdurige politieke confrontatie tussen Oost en west. Dat zei Boedanov, hoofd van de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Het is een poging een Noord- en Zuid-Korea in Oekraïne te creëren. Dit maakt de weg vrij voor een langer durend conflict tussen een vrij Oekraïne en een door Rusland bezet of ingelijfd deel van het land. Een militaire slijtageslag, afgewisseld met staakt-het-vuren en moeizame onderhandelingen tegen een achtergrond van een langdurige politieke Oost-West confrontatie. Tenzij er iets gebeurt dat alle berekeningen weer anders maakt. En dat gebeurt nogal eens, in oorlogen. (NRC)
…………………………………………………
Israël vreest een nieuwe golf van terreur door IS. Na een schietpartij door aanhangers van IS in de kustplaats Hadera groeit de angst voor straataanslagen. Het was de 2 e aanslag in 5 dagen waarbij een link naar IS werd gelegd. De aanslag van zondagavond vond plaats terwijl elders in Israël, in de Negev-woestijn, ministers van Buitenlandse Zaken van Israël en 3 Arabische landen bijeen waren voor een Israëlisch-Arabische top. (VK)
…………………………………………………
Niet elke redder is even nobel: ‘Mooie, verzorgde vrouw gezocht’. Naast tal van hartverwarmendeinitiatieven, krijgen Oekraïense vluchtelingen in Nederland ook te maken met mensen met minder goede bedoelingen. Vrijgezelle mannen bijvoorbeeld die denken te kunnen profiteren van de kwetsbare positie van vrouwen op de vlucht. Van eerdere vluchtelingenstromen is bekend dat ook mensenhandelaren, loverboys en kwaadwillende ondernemers meekijken waar ze kunnen toeslaan. “We weten dat mensenhandelaren zich soms voordoen als hulpverleners van bekende ngo’s”, zegt Katja Didenko, sociaal werker. (VK)
…………………………………………………
De inflatie en de oorlog in Oekraïne jagen de hypotheekrente ‘heel hard’ omhoog. Bijna alle geldverstrekkers verhogen wekelijks hun tarieven. Wie een vaste rente van 10 jaar wil, betaalt nu 2% rente. In oktober was dat nog 1%. Een verdere rentestijging is nu reëel, meent ook huizenmarkteconoom Philip Bokeloh. Met een aanhoudende inflatie zullen centrale banken namelijk sneller geneigd zijn een krapper monetair beleid te voeren, waaronder mogelijke renteverhogingen. Die lage rente was een belangrijke reden achter de forse stijgingen van de huizenprijzen. De hogere rentestanden zullen gevolgen hebben voor de huizenprijzen. Alleen is de vraag wanneer. Volgens de econoom kan het ‘wel 1 of 2jaar duren voor het effect van een stijgende hypotheekrente zich vertaalt in minder hoge, of zelfs dalende huizenprijzen. (FD)
…………………………………………………
De Russen plegen de grootste vliegtuigroof uit de geschiedenis. 800 buitenlandse vliegtuigen zijn in beslag genomen door Rusland. Het Kremlin beschouwt de toestellen nu als Russisch bezit en de vliegtuigen worden voorlopig ingezet op binnenlandse vluchten. Russische vliegtuigmaatschappijen hadden deze toestellen gehuurd bij westerse leasemaatschappijen. Hun geschatte waarde: $11 miljard à $13 miljard. De leasemaatschappijen gaan nu in de slag met hun verzekeraar over de vraag wie de schade moet dekken. Er is weinig hoop op een oplossing van het conflict. Rusland zou recentelijk hebben aangegeven te willen onderhandelen over terugverkoop maar die willen daar niets van weten. (FD)
…………………………………………………
Israël sluit de rijen met Arabieren tegen Iran. Ministers uit de Emiraten, Egypte, Marokko en Bahrein voerden overleg met Israël. Ze maken zich zorgen over een kernakkoord met Iran. De bezoekers vergaten de oude animositeit jegens Israël liever even om te demonstreren dat ze zo nodig bereid zijn met Israël samen te werken. Die boodschap was vooral bestemd voor Iran, dat voor onrust heeft gezorgd in de regio, vooral met zijn nucleaire programma. Het Arabisch bezoek aan Israël was intussen een klap in het gezicht van de Palestijnen, die zich toch al verraden voelen door Arabische staten die hun relaties met Israël hebben genormaliseerd. De verhouding tussen Israël en de Palestijnen blijft gespannen. Afgelopen zondag werd Israël opgeschrikt door een 2 e terroristische aanslag binnen een week, nu in Hadera. Op 22 maart was er een terroristische aanslag in de zuidelijke stad Beer Sjeva. De dader was een aanhanger van IS. (NRC)
…………………………………………………
Met tegenzin gaat Shanghai in lockdown. China blijft vasthouden aan het zero-covidbeleid ook nu de minder ziekmakende Omikronvariant er rondwaart. Shanghai vond zichzelf economisch te belangrijk voor een lockdown, maar moet er nu aan geloven. Shanghai is verreweg de meest kosmopolitische stad van China. Het coronabeleid was er altijd een stuk minder streng dan in bijvoorbeeld Beijing. Shanghai ging corona te lijf door alleen een gebouw of desnoods en wijk af te sluiten, maar niet meer dan dat. Er werd ook veel minder angstig over de ziekte gedaan. (NRC)
…………………………………………………
Hoger uitkoopbedrag moet boer verleiden om te stoppen. Hoe sneller een boer zich vrijwillig laat uitkopen, des te hoger zijn vergoeding. Met deze financiële prikkel hoopt stikstofminister Christianne van der Wal de animo onder boeren voor deze opkoopregeling te vergroten. De belangstelling daarvoor valt tot nu toe tegen. Het wachten op onteigening is financieel voordeliger. In een onteigening ontvangt een agrariër een vijfde tot een kwart meer dan bij uitkoop. (FD)
…………………………………………………
Moskou stuurt beruchte huurlingen naar Oekraïne. De particuliere paramilitaire organisatie Wagner knapte al diverse vuile klusjes op voor het Kremlin. Ze zijn nu ook weer in Oekraïne actief. Wagner staat onder leiding van oligarch Prigozjin, een goede vriend van Poetin. Officieel bestaat de organisatie helemaal niet. Ze heeft geen kantoor, een oprichtingsakte ontbreekt en belastingaangiften zijn er evenmin. En toch vecht het Russische huurlingenlegioen sinds zijn oprichting in 2014 op diverse plekken in de wereld oorlogen uit voor het Kremlin. Volgens de Amerikanen zijn al zeker 300 Wagner-huurlingen in Oekraïne aanwezig en sinds deze week zouden dat er zelfs meer dan duizend zijn. Ervaren leiders van de paramilitaire beweging vertrekken richting regio Donbas om de militaire operatie van Rusland in en rondom Donetsk en Loehansk te coördineren. Daarnaast zou er ook artillerie, radar- en luchtafweersystemen van de huurlingengroepering richting Oekraïne worden verscheept vanuit Libië en Syrië. In die landen is Wagner al meerdere jaren actief evenals in Zuid-Soedan, Venezuela, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek met als doel de lokale belangen van Rusland te verdedigen. Moskou ontkent altijd alle banden met Wagner. In 2019 verscheen er een video waarin 4 Russisch sprekende mannen een Syrische man op gruwelijke wijze martelen, onthoofden en in brand steken. Tenminste 1 van de
folteraars werd geïdentificeerd als een lid van Wagner. (Trouw)
…………………………………………………
Kabinet onderzoekt vleestaks. Landbouwminister Henk Stafhouwer gaat de invoering van een heffing op vlees onderzoeken. “Ook via prijssignalen heeft de overheid de mogelijkheid om prikkels te geven richting meer duurzame en gezondere keuzes, zonder mensen in hun vrijheid te beperken”, zegt de bewindsman. De opbrengst van zo’n heffingskorting moet dan terechtkomen bij veehouders die van dat geld kunnen verduurzamen, is het idee. (Trouw)
…………………………………………………
Australië schrikt van de snelle Chinese opmars in de regio. De Salomonseilanden halen de banden met China aan. Australië en de VS vrezen nu voor de aanleg van een Chinese marinebasis in de stille Oceaan. Nee, hij levert zijn land niet uit aan de Chinezen. Die beschuldiging is zelfs ‘zeer beledigend’ zegt premier Manasseh Sogavare van de Salomonseilanden. Toch zorgt de uitgelekte deal die hij heeft gesloten met Peking voor onrust in eigen land en ook 2.000 kilometer verderop, in Australië. Want het akkoord maakt vergaande Chinese inmenging in de Salomonseilanden mogelijk en op termijn ook de vestiging van een marinebasis. Sommige commentatoren in Australië spreken al van een directe bedreiging voor de nationale veiligheid. Er wordt zelfs gepleit voor militair ingrijpen voordat de Chinezen er voet aan wal zetten. (Trouw)
…………………………………………………
Cao-lonen maken deze maand de grootste sprong in jaren. Gemiddeld was er sprake van gemiddeld 3,3%. Dat is een sprong ten opzichte van de loonafspraken in februari, die resulteerden in een plus van 2,6%. Dit is het hoogste maandgemiddelde in de afgelopen jaren. In december 2019, vlak voor de uitbraak van de pandemie werd 3,1% aangetikt. Afgezet tegen de door het Centrale Planbureau geraamde inflatie van 5,2% is dat nog steeds een reële loondaling. (FD)
…………………………………………………
De vooruitzichten voor de Duitse economie zijn sterk verslechterd door de Oekraïense oorlog en de gestegen energieprijzen. De Sachverstandigenrat, het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse regering, bracht gisteren een opvallend pessimistische groeiverwachting uit voor de Duitse economie. De prognose voor dit jaar is rigoureus teruggebracht naar 1,8%. In hun laatste groeiverwachting in november hadden de economen nog een groei van 4,6% voorspeld. Woensdag maakte het Duitse statistiekbureau bekend dat de consumentenprijzen in maart met 7,3% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder, waarmee de inflatie het hoogste niveau in ongeveer 40 jaar aantikte. Dinsdag duikelde het consumentenvertrouwen naar het laagste niveau sinds de kredietcrisis van 2009. Ook is het ondernemersvertrouwen weggezakt. (FD)
…………………………………………………
Eneco wil op grote schaal duurzame groene waterstof produceren ter vervanging van aardgas. Het concern dat in 2035 klimaatneutraal wil zijn, stapt hiertoe in NorthH2, een consortium met onder meer Shell, RWE en Gasunie. Waterstof wordt nu al volop gebruikt door industrie, zo’n 1,5 miljoen ton per jaar. Dit is vooral zogenoemde grijze waterstof die gemaakt wordt uit aardgas. Bij de productie hiervan komt veel CO2 vrij. Met de overstap naar groene waterstof snijdt het mes aan twee kanten: de vraag naar aardgas daalt en het klimaat wordt ontzien. Eneco wil uiteindelijk ook groene waterstof gaan leveren aan consumenten, bijvoorbeeld door gebruik in een zogenoemde hybride warmtepomp. Dit verwarmingsapparaat werkt de meeste tijd op elektriciteit, maar schakelt bij kou over op aardgas, waardoor tijdelijk meer warmte geleverd kan worden. Dit aardgas moet op termijn vervangen worden door waterstof is het idee. (VK)
…………………………………………………
Kremlin zet nieuwe stap in economische oorlogvoering. Het Westen moet straks ook andere grondstoffen dan gas in roebels afrekenen (zoals graan, metalen, kunstmest, kolen en hout), zo waarschuwde Het Kremlin woensdag. De roebel is nu terug op het niveau van voor de oorlog: er gaan 94 roebels in een euro. Daarmee gaat de economische strijd tussen westerse landen en Rusland een nieuwe fase in. Als het Westen niet over de brug komt, worden de leveranties gestaakt, luidt het dreigement. Poetin is nu 1 stap verwijderd van het direct dreigen met het dichtdraaien van de gaskraan. Nu gaat het erom wie het eerst met de ogen knippert. Aanvankelijk leek het erop dat het Kremlin al vanaf vandaag roebels wilde ontvangen voor zijn gas, maar Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov stelde gisteren dat de overstap p roebels geleidelijk wordt ingevoerd. ‘De levering van gas en de betaling zijn gescheiden trajecten’, zei hij. Daarmee lijkt Rusland even pas op de plaats te maken. (FD)
…………………………………………………
Het Witte Huis zegt dat Poetin door eigen adviseurs is misleid over de oorlog. Als gevolg daarvan staan de verhoudingen tussen Poetin en de top van het ministerie van Defensie onder grote spanning. Hij zou niet op de hoogte zijn geweest van het feit dat er Russische dienstplichtigen werden ingezet in Oekraïne. Ook zou hij niet goed zijn gebriefd over de schade die de westerse sancties de Russische economie berokkenen. Volgens de VS zijn Poetin’s adviseurs bang hem de waarheid te vertellen. (VK)
…………………………………………………
Hiddema en Frentrop weg bij Forum voor Democratie. De 2 eerste Kamerleden zijn het oneens met het besluit van FVD om de toespraak van Zelenski niet bij te wonen. Zij zeggen het lidmaatschap op en houden hun zetel in de Eerst Kamer en gaan zelfstandig verder. Daardoor valt de senaatsfractievoorzitter van de rechts-populistische partij terug van 3 zetels naar 1 zetel: Alleen Johan Dessing blijft nog voor FVD zitten. (Trouw)
…………………………………………………
Poetin zet het Westen voor blok. De Russische president dreigt: ‘Westerse landen die niet in roebels betalen krijgen geen gas.’ Vanaf vrijdag moeten Westerse klanten speciale bankrekeningen openen in Rusland om betalingen te doen. Betalingen in euro’s of dollars worden door Gazprombank dan omgewisseld in roebels. Wie niet aan de eis voldoet, krijgt geen gas meer geleverd, zo verklaarde de Russische president Poetin. Hij lijkt het Westen met het dreigement voor het blok te willen zetten: wie gas wil blijven ontvangen uit Rusland, moet medewerking verlenen aan een plan dat erop is gericht om westerse sancties tegen Rusland te ondergraven. Het openen van rekeningen bij Russische banken, waarvan enkele door sancties zijn getroffen, doorbreekt het financiële isolement van Rusland. Daarnaast moet de directe omwisseling van harde, westerse valuta in roebels de koers van de Russische munt, die door de westerse sancties een forse klap heeft gekregen, ondersteunen. De voorbije dagen verklaarden EU en G7-landen eensgezind dat ze zouden weigeren om aan de Russische eis te voldoen om gas met roebels te betalen. Europese politici, onder wie Olaf Scholtz herhaalden dit standpunt donderdag. Of ze ook zullen weigeren om mee te werken aan de nu door de Russen bedachte omweg valt nog te bezien. (VK)
…………………………………………………
De Oekraïense president oogstte donderdag na zijn speech een staande ovatie in het parlement. Donderdagochtend keken de massaal aanwezige 2 e Kamerleden ademloos naar het videoscherm met de Zelenski-toespraak. Hij drong aan op aanscherping van de sancties, onder meer met een boycott van Russisch gas en olie. Ook vroeg hij om meer wapens om zich tegen de Russische invasie te verdedigen, specifiek Stinger-luchtdoelraketten en ander luchtafweer. Zelenski beschreef opnieuw de oorlogsgruwelen in Marioepol, waarschuwde voor de gewenning aan de oorlog. Zoals ook in eerdere toespraken tot nationale parlementen refereerde hij aan specifieke nationale referenties zoals het bombardement in Rotterdam, het neerhalen van de MH17 in juli 2014 en de Brielle bevrijding door de Geuzen. Hij noemde ook de status van Den Haag als hoofdstad van het internationale recht. Verder bedankte de president Nederland voor de steun en keek hij hoopvol naar de toekomst. “Ik droom van de dag dat de vluchtelingen jullie bedanken en terugkeren om Oekraïne weer op te bouwen. Helemaal aan het einde richtte hij zich rechtstreeks tot Rutte, “Ons EU lidmaatschap is van jullie afhankelijk.” De regering in Kiev hoopt dat de EU Oekraïne snel de status geeft van kandidaat-lid. Nederland is daar tot nu toe terughoudend in geweest. (Trouw)
…………………………………………………
Nederland is te laks met sancties. Na de rede van Zelenski werd het kabinet verrast door de onvrede in de kamer over de uitvoering van de sancties. Een meerderheid van de Kamer vindt dat Nederland onvoldoende haast maakt met de naleving van de afgesproken internationale sancties. Hierdoor krijgen Russische oligarchen de mogelijkheid om hun kapitaal en bezittingen weg te sluizen, zo vreest de Kamer. Andere landen zijn voortvarender in het bevriezen van de tegoeden en het aan de ketting leggen van jachten. Hoekstra kon als coördinerend minister veel vragen niet beantwoorden. (Trouw)
…………………………………………………
China laat Rusland nog niet vallen. Bij de virtuele top hoopt de EU China te bewegen meer afstand te nemen van Rusland. De kans daarop lijkt klein. De meeste Chinezen krijgen door de censuur vrijwel niets mee over de oorlog in Oekraïne, maar onder intellectuelen heerst verdeeldheid over het onderwerp. “Sommigen vinden dat Rusland het recht heeft Oekraïne binnen te vallen. Anderen vinden het een illegale daad van extreme agressie”, zegt een wetenschapper die gespecialiseerd is in internationale betrekkingen. Hij wil alleen anoniem spreken omdat hij het ‘volledig oneens’ is met het officiële Chinese standpunt. China roept op tot onderhandelingen over vrede, maar keurt de invasie niet af. “Vroeg of laat zinkt Poetins schip. Wij moeten zorgen dat we niet mee zinken” zegt de wetenschapper. De EU is in Chinese ogen een zwakke, intern verdeelde geopolitieke speler. Maar wel een die van groot economisch belang is voor China. Hij denkt dat China vroeg of laat het zinkende schip een keer zal verlaten. Maar dat daar op de top al tekenen van te zien zijn, lijkt hem onwaarschijnlijk. (NRC)
…………………………………………………
In hun strijd tegen ‘Poetinvriend’ Victor Orban hebben de Hongaarse oppositiepartijen zich verenigd. Zij presenteren de verkiezingen deze zondag als niets minder dan een keus tussen Europa en het autoritaire oosten. Toch wordt er geen winst van de oppositie verwacht. Wie had een paar weken geleden verwacht dat de verkiezingsoverwinning van Orban in gevaar zou komen door een onverwachte politieke wereldgebeurtenis? Toch is het gebeurd: de Russische agressie heeft verwarring gezaaid onder het tot nu toe verenigde electoraat van Fidesz. Als premier van NAVO-lid Hongarije heeft Orban zich schoorvoetend aangesloten bij de resoluties waarin Moskou veroordeeld werd. Na 12 jaar pro-Russische propaganda weten zelfs de aanhangers van Orban niet meer hoe ze moeten reageren op deze zoveelste verandering van standpunt van hun verafgode leider. Ook het verschijnen van massa’s Oekraïense vluchtelingen in Hongarije vergroot nog eens hun verwarring aldus columnist Tamas Beck in de Hongaarse oppositiekrant Nepszava. (VK)
…………………………………………………
De coronaanpak gaat op de waakvlam. Het kabinet verzet de bakens met de nieuwe coronastrategie. Burger en middenstand moeten vooral zelf in actie komen als het virus weer opleeft. Dat blijkt uit de ‘langtermijnstrategie voor aanpak van COVID-19’ die het kabinet vrijdag ontvouwde. Na een positieve zelftest hoef je niet meer langs de GGD voor bevestiging. Als het herfst wordt en het coronaseizoen weer begint, ligt de bal vooral bij de burger en de middenstand. Die moet zo verantwoordelijk zijn zichzelf dan te testen, die wordt geacht de doorzichtige spatschermen weer bij de kassa op te hangen of het publiek weer volgens vaste looproute door de winkel te leiden. Nederland is open en dat willen wij zo houden wordt wat minister Kuipers betreft het beleid. De overheid houdt zich straks opvallend afzijdig. Zeker, Den Haag belooft ervoor te zorgen dat de juiste vaccins en eventuele medicijnen op tijd beschikbaar zijn, vooral om ouderen en kwetsbaren te beschermen. Maar verder is ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ het uitgangspunt, zo staat te lezen in de strategie. (VK)
…………………………………………………
De hypotheekrente is het 1 e kwartaal met 1% toegenomen. Aan het einde van vorig jaar was de gemiddelde hypotheekrente nog net geen 1,5%, inmiddels is het 2,48%. De Hypotheekshop spreekt van een ‘ongekende toename’ gezien de voornamelijk dalende rente in de afgelopen10 jaar. In september vorig jaar werd met een rentestand van 1,42% het dieptepunt bereikt. (VK)
…………………………………………………
Lachgasverslaving rukt op onder jongeren. Verslavingsdeskundigen waarschuwen voor een explosive van verslaafden aan lachgas. Gangbare behandelingen slaan niet goed aan: ‘Het terugval-percentage is enorm’. Hulpverleners dringen aan op een snel verbod van lachgastanks. Veelvuldig gebruik veroorzaakt ernstige neurologische schade waardoor gebruikers bijvoorbeeld niet meer kunnen lopen. De verslaving bouwt zich razendsnel op, veel sneller dan bijvoorbeeld Cannabis. Veel jongeren komen in totale paniek naar de kliniek Brijder Jeugd, zegt Marianne Post, psychiater: ze worden gebracht door hulpdiensten, zijn psychotisch, verward, heel somber en smeken vaak letterlijk om opname en behandeling. Twintiger Sophie was anderhalf jaar lang in de ban van de ballon: “Telkens opnieuw wilde ik dat lekkere gevoel herbeleven. Doe je een ballonnetje, dan vergeet je alles even. Het lijkt haast of je dronken bent, je wordt licht in je hoofd en je lijf begint te tintelen. Vaak duurt de kick niet langer dan 1 minuut. Samen met een vriendin ging ik steeds vaker gebruiken, en meer. Hele nachten trokken we door in onze auto’s. Op het hoogtepunt gingen er wel 2 tankjes per persoon doorheen.” De tanks, zo’n 50 euro per stuk kocht Sophie meestal online. Sinds februari woont ze in de afkickkliniek. “Met behandelaars werk ik hier aan mijn onverwerkte emoties. Ik heb injecties gekregen voor de tintelingen in mijn lijf en slik antidepressiva. Ik heb vertrouwen in mezelf, maar makkelijk is het niet. Tegen jongeren wil ik zeggen: begin nooit aan die ballonnetjes.” (Trouw)
Handig, zo'n overzicht? Iedere zondagavond op www.tkkr.nl banen wij voor jou een weg door het doolhof dat nieuws heet.