Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 16 september t/m zo 22 september 2024

22 september 2024, 09:40
Maandag:
+ Oekraïne meldt dode door Russische beschietingen van Pokrovsk. De autoriteiten melden dat het westelijk deel van de stad onder vuur is genomen.
+ Zeker 7 doden in Oekraïne bij Russische aanvallen op regio’s in het zuiden, zuidoosten en oosten van Oekraïne. Hoeljajpole, Odesa, Cherson en Charkov werden door raketten geraakt.
+ Dode en tientallen gewonden in Charkov door Russische luchtaanval. Een hoog flatgebouw werd geraakt. De stad is regelmatig doelwit van Russische aanvallen en ligt maar 30 kilometer van de grens.
+ Zelensky zegt opgelucht te zijn dat Trump veilig en ongedeerd is nadat een mogelijke poging tot een moordaanslag was verijdeld.
+ Oekraïne nodigt de VN en het Internationaal Comité van het Rode Kruis uit in de regio Koersk waar het een militaire operatie uitvoert. Buitenlandminister Sybiha zegt dat zijn land bereid is om hun werk te faciliteren om aan te tonen dat het zich houdt aan internationale humanitaire wetgeving.
+ Poetin wil het leger uitbreiden met 180.000 militairen. Daardoor zou het leger in totaal 1,5 miljoen actieve militairen tellen.
+ Poetin heeft al twee keer eerder militairen geworven voor de krijgsmacht, met 137.000 en 170.000 mensen. Dat staat los van de mobilisatie van september 2022. Toen werden 300.000 reservisten opgeroepen.
+ Volgens het persbureau TASS zijn er 8 gewonden gevallen bij een drone-aanval op het Russische Belgorod.
+ Oekraïne zet Anastasia Trofimova op een zwarte lijst vanwege haar omstreden film ‘Russians at war’ die Russische propaganda zou verspreiden.
 
Dinsdag:
+ Meta verbiedt Russische staatmedia op alle platformen. Het totaalverbod is een forse stap voor het grootste sociale mediabedrijf ter wereld (Facebook, Instagram en WhatsApp) dat in de afgelopen jaren bijvoorbeeld al wel advertenties van Russische staatsmedia verbood.
+ In de noordoostelijke regio Soemi in Oekraïne heeft Rusland een aanval uitgevoerd op de energie infrastructuur. De luchtafweer heeft 16 drones neergeschoten maar in sommige districten viel de stroom uit.
 
Woensdag:
+ Meerdere militaire bloggers in Rusland en Oekraïne maken melding van een enorme explosie bij een Russische wapenopslag in Toropets, zo’n 400 kilometer ten westen van Moskou. De explosies zijn het gevolg van een drone-aanval door Oekraïne. Er kwam zoveel rook vrij dat die op satellietbeelden te zien was.
+ Trump zegt dat hij ‘waarschijnlijk’ Zelensky zal ontmoeten tijdens diens aanstaande bezoek aan de VS. Zelensky zal volgende week een toespraak houden op een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over de Russische oorlog in Oekraïne.
+ VN: Russische aanvallen op het Oekraiense energienetwerk zijn waarschijnlijk in strijd met het internationale humanitaire recht. Oekraiense steden kwamen wekenlang urenlang zonder stroom te zitten. Het rapport richt zich op 9 aanvalsgolven tussen maart en augustus 2024.
 
Donderdag:
+ EC-voorzitter Von de Leyen zal Zelensky ontmoeten in Kiev. Dit bezoek komt op een belangrijk moment, nu de EU probeert Oekraïne te helpen bij het weerstaan van de Russische aanvallen op haar energiestructuur.
+ Duitsland wil nog eens 400 miljoen euro extra vrijmaken om de Oekraiense krijgsmacht te steunen. Volgens het Duitse ministerie van Financiën is dat nodig omdat Oekraïne anders de oorlog zou verliezen.
+ In 2025 is aanzienlijk minder begroot voor Oekraïne. Men kan dan rekenen op 4 miljard, de helft van het budget van dit jaar. Minister Lindner zei dat Oekraïne niet bang hoefde te zijn dat de hulp zou opdrogen. Het geld zou komen uit andere bronnen, zoals bevroren Russische tegoeden.
+ Oekraïne geeft ruim 300 plaatsen in Oekraïne een nieuwe naam. Het gaat om plaatsnamen die tijdens de Russische heerschappij zijn bedacht. Kiev wil met de herbenoemingen afstand nemen van het Russische verleden.
+ Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om per direct de beperkingen op te heffen die de landen aan Oekraïne opleggen voor het gebruik van geleverde wapens. Volgens het Europarlement moet Oekraïne de wapens kunnen inzetten tegen ‘legitieme militaire doelen’ op Russisch grondgebied.
+ Poetin heeft verklaard dat Rusland de productie van drones flink gaat opvoeren. Om precies te zijn, bijna tien keer zoveel, ten opzichte van vorig jaar.
+ Stoltenberg: ‘De band tussen Europa en Noord-Amerika mogen we nooit als vanzelfsprekend beschouwen’, zei de scheidende NAVO-baas in een afscheidsrede. ‘Voorkomen moet worden dat Amerika en Europa uit elkaar gaan. Isolationisme zal niemand veilig houden. We leven in een onderling verbonden wereld.’
+ De aanhoudende Oekraiense aanvallen op de Russische faciliteiten ver van het front zetten de operaties van het Russische leger steeds verder onder druk meldt de Amerikaanse denktank ISW. Volgens Oekraiense media dwingen de aanvallen het Russische militaire commando ertoe om de voorraden en wapensystemen te verspreiden over meerdere plekken. Dat zou de schade van dergelijke aanvallen moeten verzachten. Daardoor neemt de slagkracht van de Russen verder af.
 
Vrijdag:
+ In de oorlog zijn aan Russiche zijde meer dan 70.000 doden gevallen tellen de BBC en het Russische Kremlin kritische Mediazona. Ze hebben de namen van 70.112 gesneuvelde mensen verzameld maar waarschuwen dat het dodental waarschijnlijk nog veel hoger ligt. BBC zegt dat 13.871 van de doden vrijwilligers waren. Dat zou de grootste groep gesneuvelden zijn.
+ Europese Commissie zegt Oekraïne 35 miljard euro aan leningen toe. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen bekendgemaakt tijdens haar bezoek aan Kiev. Oekraïne mag zelf beslissen waar het land het geld voor gaat inzetten. Rusland verwacht ‘tijdig’ de controle over Koersk te kunnen herstellen. Het Kremlin wil niet zeggen hoe snel dat doel bereikt moet worden maar twijfelt er niet aan dat de Oekraïners weer verdreven zullen worden.
+ Oekraïne beperkt het gebruik van Telegram door onder meer overheidspersoneel, militaire veiligheidsfunctionarissen. Als reden werden ‘bedreigingen’ voor de nationale veiligheid genoemd.
+ Russische commandanten wisten al maanden van de Oekraiense plannen voor inval Koersk, blijkt uit documenten die werden buitgemaakt. De documenten bevatten gedrukte bevelen en handgeschreven aantekeningen van Russiche commandanten.
Ze maakten zich ook zorgen over het dalende moreel van Russische soldaten in het gebied, waaronder incidenten als zelfmoord.
 
Zaterdag/Zondag:
+  Bij een Russische raketaanval op Kryvy Rih in de regio Dnjepropetrovsk zijn 3 mensen omgekomen en 3 anderen gewond geraakt. De stad is met een bevolking van 660.000 mensen de op één na dichtstbevolkte stad in de regio.
+ Poetin maakte maar een grap toen hij zei dat hij hoopt dat Harris de nieuwe president van de VS wordt, zegt Lavrov. Poetin zei eerder deze maand dat hij hoopte dat Harris de verkiezingen zou winnen vanwege haar ‘aanstekelijke lach’.
+ Rusland heeft opnieuw dreigende taal gesproken tegen het westen en Oekraïne. Als er actie ondernomen wordt tegen Wit-Rusland, zal dat ‘desastreuze consequenties’ hebben, zei de woordvoerster van het ministerie van Defensie. Loekasjenko had na de verrassende inval in de regio Koersk geopperd dat Kiev mogelijk ook plannen zou hebben om Wit-Rusland binnen te vallen, al zijn er nooit aanwijzingen geweest dat Oekraïne dat ook echt plant.
+ Rusland neemt niet deel aan een vredestop over de oorlog die in november plaatsvindt. Zelensky had aangegeven dat hij ditmaal wel Russische vertegenwoordigers bij de gesprekken wilde.
+ In Charkov zijn meer dan 20 gewonden gevallen onder wie een achtjarig kind en twee tieners nadat Russische troepen er een flatgebouw beschoten. Charkov is de op een na grootste stad in Oekraïne.