Gelezen!

De zes problemen van Charles 

26 mei 2024, 12:32
Zaterdag werd Charles gekroond tot Koning maar de Britse monarchie staat onder druk. Kan hij het Schots nationalisme, de Australische republikeinen, inheemse leiders en jongeren aan zich binden, welke obstakels moet de 74-jarige Koning overwinnen nadat hij zaterdag in Londen is gekroond, om zijn regeerperiode tot een succes te maken?

Nationalisme.
In Schotland en Noord-Ierland willen grote delen van de bevolking onafhankelijk van Engeland worden, en dus uit het Verenigd Koninkrijk stappen. In Schotland stemde 45% voor onafhankelijkheid in 2014 maar daarna kwam Brexit en wil men een nieuw referendum. In Noord-Ierland ligt de steun voor de monarchie nog op 52% maar de katholieken zijn in het algemeen voor aansluiting bij de Ierse Republiek.

Slavernijverleden.
Hij moet een antwoord vinden op de steeds luidere verontwaardiging over het Britse slavernijverleden. Inheemse leiders roepen hem op excuus te maken, tot herstelbetalingen en teruggave van geroofde kunstschatten.

Familieruzies.
Als hij zijn eigen familie niet eens bij elkaar kan houden, hoe kan hij dan als koning een bindende factor zijn? Dat hoor je veel van de Britten na de afscheiding van prins Harry en zijn vrouw Meghan. Charles heeft ook een probleem met zijn broer prins Andrew, die wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Rijkdom.
De Koning is een rijk man. En dat leidt tot weerstand, zeker in deze moeilijke economische tijden ongeveer een derde van de Britten vindt de monarchie te duur. The Guardian concludeert dat Charles voor iets meer dan 2 miljard aan bezittingen heeft.

Jongeren.
Voor de monarchie op de lange termijn is de geringe steun onder jongeren het belangrijkste obstakel Van alle Britten zegt 53% dat de monarchie goed is voor het VK. Onder jongeren is dat 26%! Bekend gegeven is echter dat met het verstrijken van de jaren jongeren positiever worden over het koningshuis. Maar het gat tussen jongeren en ouderen was nog nooit zo groot.

Gemenebest.
Charles is ook koning van 14 voormalige koloniën: Australië, Nieuw-Zeeland en Canada plus kleinere Caraïbische landen als Jamaica, Antigua en Barbuda. Dit is een groep binnen het grotere Gemenebest, dat 56 landen telt. In veel van deze landen haalt men de schouders op over de kroning. Hij heeft zijn onderdanen daar gevraagd om trouw aan hem  te zweren maar daar is vooral op sociale media met hoon op gereageerd. Het is tekenend voor de afnemende invloed van het Britse Rijk. In 2021 werd Barbados al een republiek. Jamaica liet toen weten dat het ook onafhankelijkheid nastreeft. In Canada, Australië en Nieuw- Zeeland roert de republikeinse beweging zich. Drie op de vijf Canadezen wil Charles aan de kant zetten. 

Bron: NRC

Meer lezen? Ga naar What's News