Gelezen!

Pensioenfondsen zijn nu aan zet

26 juni 2024, 11:56
Na vijftien jaar discussie gaat het pensioenstelsel op de schop. Na meer dan 125 uur aan politieke debatten ging de Eerste Kamer akkoord waarmee de grootste pensioenverandering sinds 1954 in gang gezet wordt. De wet regelt dat werknemers tussen 2024 en 2028 ‘persoonlijke pensioenpotjes’ krijgen waarin het vermogen dat zij nu hebben opgebouwd centraal staat. Beloftes over de hoogte van de toekomstige uitkering verdwijnen! Daarnaast hoeven pensioenfondsen geen grote financiële reserves meer aan te houden. Mensen zullen winsten en verliezen op beleggingen daardoor sneller terugzien in hun pensioenpotje hun uitkering.

Nu de 1 e Kamer heeft ingestemd met de nieuwe pensioenwet, is het de beurt aan de pensioenfondsen. Zij moeten er de komende jaren voor zorgen dat het Nederlandse pensioenvermogen van circa 1.400 miljard euro zo eerlijk mogelijk verdeeld wordt over ruim 10 miljoen persoonlijke pensioenpotjes. Een monsteroperatie, waar de fondsen al flink wat tijd in hebben zitten. Bij PNO-media zijn ze 2 jaren geleden begonnen met de voorbereidingen, zegt José Claus, voorzitter uitvoerend bestuur van dit fonds (65.000 deelnemers). Dat de politiek nu eindelijk heeft ingestemd, betekent dan ook niet dat er plotseling allerlei nieuwe processen worden gestart. Er is vooral opluchting dat al het voorwerk niet de prullenbak in hoeft.

Werkgeversorganisaties en vakbonden (de sociale partners) zijn nu als eerste aan zet. Zij
moeten met een transitieplan komen. Daarin staan alle grote keuzes die gemaakt zijn over
het nieuwe pensioenstelsel zoals de vorm van de regeling en of alle deelnemers meegaan
naar het nieuwe pensioenstelsel. Alleen als het heel ongunstig uitpakt gaan sommige
pensioenen niet mee naar het nieuwe stelsel. Zo maken de sociale partners en keuze voor een flexibele of voor een solidaire premieregeling. Bij de laatste wordt een deel van het pensioenvermogen apart gehouden voor een solidariteitsreserve. Hieruit kan een fonds putten om pensioenen in mindere tijden op niveau te houden. In het plan staan ook afspraken over hoe deze solidariteitsreserve moet worden opgebouwd en wanneer deze moet worden aangewend. (NRC)