Panorama Twente 2050

Praat mee over toekomst van Twente

27 maart 2024, 01:47
Debatcentrum Pakhuis Oost organiseert, in nauwe samenwerking met de Werkgroep Regiometropool Twente, de Twentse Noabers en het nieuwe Twentse mediaplatform TKKR. een serie themabijeenkomsten over de toekomst van de regio. Met zes bijeenkomsten onder de noemer Panorama Twente 2050 wordt een begin gemaakt met de dialoog met de inwoners van Twente over nut en noodzaak van het maken van een gezamenlijke, actiegerichte Agenda voor de toekomst. Een Agenda met een breed draagvlak voor de aanpak van de grote opgaven waar Twente de komende decennia voor staat.

Grote, urgente opgaven
Zaken als de energietransitie, stikstofproblematiek, verlies aan biodiversiteit, ‘verdozing’ van bedrijventerreinen en plannen voor de Noordtak van de Betuwelijn maken het volgens de initiatiefnemers uiterst urgent dat de inwoners van Twente samen met de overheid, ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties het heft in eigen hand nemen en op zeer korte termijn (meer) acties in gang zetten.

Samenhangende aanpak
Een gezamenlijke, breed gedragen, integrale Agenda moet Tukkers dichter bij elkaar brengen en samenhang aanbrengen tussen de diverse deelbelangen. Maar op deze manier wordt ook een lange termijn perspectief geschetst dat fungeert als ankerpunt (stip aan de horizon) voor voorspelbaar en effectief beleid. Een Agenda overkoepelt verder de huidige bonte lappendeken aan plannen en visies van de verschillende instituties en helpt alle betrokkenen en belanghebbenden om prioriteiten te stellen in de noodzakelijke acties. Noodzakelijk, omdat middelen, menskracht en ruimte schaars zijn/worden. Door de Agenda en het bijbehorende actieprogramma gezamenlijk jaarlijks of tweejaarlijks te updaten, kunnen nieuwe ontwikkelingen eenvoudig worden ingepast, maar ook ongewenste ontwikkelingen worden tegengegaan.

Snelle actie vereist
De initiatiefnemers van Panorama Twente 2050 zien op dit moment een groot aantal ontwikkelingen, problemen en uitdagingen in de regio, die om snelle actie vragen.
Zo verdwijnen steeds meer houtwallen en bosjes die ons zo kenmerkende Twentse coulisselandschap vormen en grote natuurgebieden verbinden. Te veel stikstof maakt dat de oorspronkelijke soortenrijke, natuurlijke plantengroei plaats maakt voor grassen, bramen en brandnetels. De Twentse zandgronden en daarin gelegen natte venen, beken en poelen ondervinden steeds meer de concrete gevolgen van langdurige periodes van droogte door het opwarmende klimaat.
Door die ontwikkelingen neemt het aantal en de variatie aan dieren en planten aantoonbaar gestaag af. Ook is volgens Vitens de drinkwatervoorziening in Twente op korte termijn in gevaar, door de afnemende kwaliteit van het gewonnen water. Alleen al deze concrete feiten brengen het leefklimaat, welbevinden en de gezondheid van de huidige en komende generaties sluipend in groot gevaar!


Ruimte vinden
Daarbij komt, dat er de komende jaren veel ruimte moet worden gevonden voor de bouw van nieuwe woningen, voor windmolens, zonnevelden, infrastructuur (weg en spoor) en bedrijven.
Tegelijk moet er voldoende ruimte worden gereserveerd voor onze boeren, die onder toenemende druk en met behoud van een eerlijk verdienmodel ons (!) voedsel anders, duurzamer moeten gaan produceren. Dat alles in een samenleving die snel (blijvend) moet leren omgaan met een pandemie zoals corona en waarin de kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt niet gelijk genoeg zijn verdeeld.
Ondernemers worstelen met de onvermijdelijke duurzame opgave voor hun bedrijfsmodel: minder uitstoot van CO2 en stikstof, zowel in het productieproces als in de keten.
Ook in Twente zijn er groepen burgers die wel, en andere groepen die niet meekomen in het leven. Daardoor zijn er scheidslijnen tussen mensen aan het ontstaan. Dat roept gevoelens van polarisatie op en zet het Twentse noaberschap onder druk. En juist dat noaberschap is nodig om de uitdagingen van deze tijd voor alle lagen van de bevolking succesvol aan te pakken.

Beter, samen, sneller
Natuurlijk is het zo, dat nu al de veertien Twentse gemeenten, de Regio, de Provincie Overijssel, het Rijk, Waterschap Vechtstromen en Twente Board, met steun van kennisinstellingen als UT, ROC Twente en Saxion, vanuit hun eigen taak en verantwoordelijkheid werken aan een betere toekomst voor Twente. Met talloze (omgevings)visies, agenda’s, plannen, (subsidie)regelingen en (actie-)programma’s. En zeker niet zonder resultaat. Maar het kan en moet nog beter, nog meer samen, en nog sneller! De grote uitdaging is dan ook om na te gaan hoe Twente meer resultaten kan bereiken bij de aanpak van de urgente en complexe opgaven. De initiatiefnemers van Panorama Twente 2050 zijn er van overtuigd dat dit kan wanneer er veel meer wordt gedacht en gehandeld vanuit de leefwereld van de diverse groepen inwoners. De instituties zouden niet ieder voor zich, maar veel meer samen (met elkaar én met de inwoners van Twente) aan de slag moeten gaan. Immers, beleid dat inwoners wil bewegen om financieel bij te dragen en/of gedrag te veranderen is veel effectiever wanneer die inwoners dat beleid mede hebben vormgegeven. Een nieuw vorm te geven, permanent systeem van jaarlijkse (adviserende) Burgerberaden of vergelijkbare raadplegingen van de inwoners, is daarbij onontbeerlijk. Het zal bijdragen aan het herstel van het vertrouwen van de inwoners in hun overheid.

Dialoog
In eerste instantie zijn ter onderbouwing van nut en noodzaak van Panorama Twente zes urgente thema’s geselecteerd waarover Pakhuis Oost vanaf het komend voorjaar vanuit diverse invalshoeken de dialoog wil aangaan met de Twentse samenleving. Daarvoor worden niet enkel de usual suspects als bestuurders, politici, ondernemers en vertegenwoordigers van de verschillende instituties uitgenodigd, maar ook betrokken burgers, die mee willen denken, praten én doen. Met name jongeren worden opgeroepen zich te mengen in de dialoog, omdat het over hun toekomst gaat. Doel van Panorama Twente 2050 is niet om het debat over de toekomst van Twente te voeren vanuit ‘schuttersputjes’, waarbij de tegenstellingen worden uitvergroot. Veeleer willen de initiatiefnemers in dialoog met de hele Twentse samenleving nagaan hoe de urgente uitdagingen waar de regio voor staat gezamenlijk en snel kunnen worden aangepakt.

Panorama Twente 2050 wordt afgetrapt met de volgende zes bijeenkomsten:

- Donderdag 31 maart, 20.00 uur in het Balengebouw in Enschede: Verduurzaming van de economie.

- Donderdag 14 april, 20.00 uur in ’t Oale Roadhoes in Tubbergen: Transitie landbouw.


- Donderdag 28 april, 20.00 uur in de Gieterij in Hengelo: Onderwijs en arbeidsmarkt.

- Donderdag 12 mei, 20.00 uur in het Almelo Lab in Almelo: Ruimtelijke inrichting

- Donderdag 2 juni, 20.00 uur in Denekamp: Energietransitie.

- Donderdag 16 juni, 20.00 uur in de Grolsch Veste: Democratische vernieuwing.


Van alle zes bijeenkomsten wordt door het mediaplatform TKKR verslag gedaan. Na de zomer worden de conclusies en aanbevelingen uit de bijeenkomsten aangeboden aan de nieuw gekozen raadsleden en nieuw te vormen colleges van Burgemeester en Wethouders. Met daaraan gekoppeld het dringende verzoek om met die aanbevelingen aan de slag te gaan.

Volg de actuele ontwikkelingen rond Panorama Twente 2050 op www.pakhuis-oost.nl en/of www.tkkr.nl