Gelezen!

Schoolbesturen wijzen ‘dure’ kracht en zzp’er de deur

26 september 2024, 12:33
+ Honderden scholen spreken af voortaan geen uitzendkrachten meer in te huren.
+ De inhuur van die krachten kost te veel en schaadt het pedagogisch klimaat, zeggen ze.
+ De scholen willen een debat afdwingen over de toekomst en personeel in het onderwijs.


Zo’n 350 basisscholen huren vanaf dit schooljaar geen dure uitzendkrachten of zzp’ers meer in. In een manifest stellen ze dat ‘geld voor kinderen niet moet gaan naar commerciële bureaus’. Ook scholen uit de Randstad doen mee, terwijl zij door lerarentekorten vaak al niet meer zonder uitzendkrachten kunnen. De basisscholen, met samen 65.000 leerlingen, nemen stelling tegen het in hun ogen oprukkende uitzendwerk. Zij hekelen ‘de woekerprijzen’ die zij moeten betalen voor de tijdelijke leerkrachten.

Scholen hebben duizenden vacatures openstaan en kampen met roostergaten. Een snelle oplossing is een invalkracht inhuren. Maar die moeten ergens vandaan komen en door schaarste gaat dat vaker ten koste van leraren in vaste dienst. Eerder wilden ook scholen uit Amsterdam en Brabant geen uitzendkrachten meer inzetten. Veel meer scholen delen de frustratie maar konden niet tekenen omdat ze al in de wurggreep zitten van de uitzendbranche. Een leraar kost gemiddeld 68% extra als deze niet meer in dienstverband maar via een bemiddelaar werkt. Bij onderwijsassistenten loopt dat op tot 105%. Geld dat wij als werkgevers beter willen besteden zegt bestuurder Hans Ploeg van scholenstichting Florente uit Diemen.

‘Nu gaat dat indirect op aan leaseauto’s die de commerciële bureaus bieden aan krachten die naar hen overstappen. Tijdelijke subsidies, zoals de NPO-gelden tegen corona-achterstanden stuwden de uitzendmarkt. Bureaus belden mijn personeel op met een mooi aanbod en toen zat ik met opzeggingen. Een paar dagen later kreeg ik het aanbod om diezelfde kracht weer in te huren tegen een hoger tarief.’ Geld voor kinderen moet niet gaan naar commerciële bureaus, stellen de 350 scholen. Een leraar kost een scholenstichting 68% extra als deze is overgestapt naar een bemiddelaar.