Gelezen!

Het sportoverzicht van za 24 juli - za 31 juli

21 augustus 2024, 07:49

Het sportoverzicht van za 24 juli - za 31 juli

· Olympisch goud! O nee, het is zilver!!! Annemiek van Vleuten dacht over de finishlijn te rijden als winnaar. In de omhelzing met verzorger Ruud Zijlmans hoort ze dat haar voor de 2e achtereenvolgende keer olympisch goud ontglipt! ‘O, Ruud, ik had het mis. We kregen niks door! Ze zegt dat ze vanaf de klim niets meer heeft gehoord van de coach! 1.15 minuut daarvoor was de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer over de finish gegaan.

· Bauke Mollema hoopte op een medaille maar greep net naast een medaille: vierde werd hij in de door Richard Carapaz gewonnen wegwedstrijd.

· Epke Zonderland (35) geliefd en bewonderd, zwaait na 4 olympische spelen af. De rekstokkampioen van 2012 leerde Nederland naar mannenturnen te kijken. Zijn populariteit was onbegrensd, ook onder sporters. Hij beëindigde zaterdag zijn turnloopbaan die internationaal als imposant te boek staat en voor Nederlandse begrippen uniek is!

· En ook Kiki Bertens (29) zwaait af. Ze verloor van de Tsjechisch Vondrousova en sloot hiermee haar zeer succesvolle loopbaan af. ‘Als het echt voorbij is komt dat toch wel even binnen hoor’! Ik had mezelf graag beloond voor al dat harde werken en nooit meer alleen de baan op: heerlijk, wat een opluchting zegt ze!

· Gouden droom valt in duigen voor Mathieu van der Poel: hij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het weghalen van de plank bij de Sakura Drop! Hij viel zwaar op zijn heup na 10 minuten koers. Daarmee viel zijn Olympische droom van goud op het onderdeel Mountainbike in duigen. Hij werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Bondscoach Gerven de Knégt en Vader zeggen dat het wel 100 keer is gezegd. Het is dus een raadsel hoe deze denkfout bij Van der Poel is ontstaan.

· Sanne Wevers haalt finale balk niet en wordt onttroond als Olympisch kampioene! ‘Jammer dat Vincent hier niet is. Ja, ik heb mijn vader gemist. Heel erg zelfs! Jammer dat de hele sport kapot gemaakt is’, zo reageert Sanne.

· Zilver voor Schoessler en Wijler bij het handboogschieten!

· Estafettevrouwen Heemskerk, Toussaint, Kromowidjojo en Busch grijpen naast medaille op de 4 x 100 meter vrij.

· Arno Kamminga wint in Tokio zilver op de 100 meter schoolslag: de eerste zwemmedaille voor een Nederlander op die afstand in 17 jaar.

· Twentse Triatlete Klamer overwon tegenslag en werd 4e! Denkend aan haar overleden moeder stijgt Klamer tijdens de Olympische triatlon boven zichzelf uit. Het is haar beste klassering ooit op de spelen na een 36e plaats in Londen (2012) en een tiende in Rio (2016).

· Marina Wegman in haar element in het wildwatervaren van Tokio. Ze eindigde als 7e tijdens de Olympische finale kanoslalom!

· Dressuurequipe vijfde in landenwedstrijd waarin Duitsland weer goud won.

· Nederlandse handbalsters wonnen dinsdag met 43-36 van Zuid-Korea met een Olympisch doelpuntenrecord: 79 goals maar liefst. Hoger dan mannen ooit hebben bereikt.

· Anne Terpstra vijfde bij mountainbike wedstrijd.

· Nieuwe richtlijnen Engelse voetbalbond voor koppen: opvallendste aanbeveling:in trainingsweek nog maar maximaal 10 kopballen!

· Mannen dubbelvier zorgen in Tokio voor de eerste gouden medaille voor Nederland.

· Judoka Sanne van Dijke wint brons in klasse tot 70 kg.

· Annemiek van Vleuten wint goud op tijdrit en Tom Dumoulin’s zilver op de tijdrit is de grootste Nederlandse verrassing tot nu toe.

· Mentale blessures zijn soms het zwaarst. Zonder schroom erkenden turnster Simone Biles en tennisster Naomi Osaka dat ze een stap terug moesten doen door de mentale druk van de topsport. Dat je daarna toch weer terug kunt komen bewees Tom Dumoulin met zijn zilveren medaille!

· Nederlands voetbalteam won woensdag met 8-2 van China. Vivianne Miedema scoort tweemaal.

· Nederland won woensdag maar liefst 8 medailles op 1 dag!! (2 goud,3 zilver, 3 brons) een record in de Nederlandse Olympische geschiedenis. Deze medaille-regen verdreef het misà¨re-gevoel bij TeamNL.

· Dressuurruiters Edward Gal en Minderhout werden respectievelijk zesde en twaalfde op het individuele springtoernooi.

· PSV wint ook tweede wedstrijd tegen Galatasaray (met 1-2) en moet nu tegen het Deense Midtjyland.

· Keijser en Paulis winnen brons maar eigenlijk verloren ze goud in de lichte dubbeltwee. Ze waren ontgoocheld na de misser enkele meters voor de finish.

· Scheidsrechter Kuipers stopt: mooier wordt het niet. Ik kwam tot het besef dat ik overal ben geweest en alles heb meegemaakt!

· Ook op de 200 meter schoolslag wint Kamminga zilver en kan zijn geluk niet op!

· BMX’er Kimman rijdt met kapotte knie naar goud! Ondanks valpartijen en blessures doet hij wat hij vrijwel altijd doet: winnen!

· BMX wereldkampioen Laura Smulders valt uit met pijnlijke enkel. Zus Merel rijdt naar het brons. Met een hartstochtelijke omhelzing van zus Laura vieren de zussen dit succes.

· Arme Henk Grol: na 25 seconden ligt de 36- jarige in de klasse boven 100 kg op zijn rug voor hij het beseft. Hij zou het liefst meteen naar huis vliegen zegt Grol tegen de NOS. Hij noemde zichzelf ‘een stomme lul’: ik ben niet eens strijdend ten onder gegaan!

· Nederlands vrouwenvoetbalelftal verliest na strafschoppen van Team USA! De wedstrijd was geëindigd in 2 -2. Miedema en Nouwens misten, Amerika bleef foutloos. Een bitter einde voor Nederland dat vooraf dacht nu eens een keer van deze tegenstander te winnen!

· Hockeymannen hopeloos uit vorm en verliezen van Duitsland met 3-1. En dat na 2 maanden geleden tot Europees kampioen te zijn gekroond!