Gelezen!

Toch geen hulp voor deel van de boeren zonder vergunning

21 augustus 2024, 07:54
Meermaals beloofde het Rijk boeren te helpen die zonder vergunning stikstof uitstoten. Zo’n
40% van de tot nu toe bekeken bedrijven krijgt geen hulp. Ten minste 259 boerenbedrijven zonder vergunning hoeven in tegenstelling tot eerder gewekte verwachtingen niet te rekenen op hulp van het Rijk. Zij moeten daardoor nu zelf stikstofruimte gaan kopen of minder dieren houden, anders riskeren zij boetes. Dit wordt bevestigd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In Nederland zijn er bijna 2.500 boerenbedrijven die op dit moment deels zonder vergunning hun
boerenbedrijf runnen. Die bedrijven kregen tussen 2015 en 2019 een vrijstelling om uit te breiden, als de stikstofneerslag op kwetsbare gebieden onder een bepaalde waarde bleef. Zij hoefden die uitbreiding alleen bij de provincie te melden en niet bij het Rijk. Maar toen de Raad van State in 2019 in de beruchte stikstofuitpraak het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig verklaarde, verloren deze bedrijven hun vrijstelling. Sindsdien stoten ze ‘onvergund’ stikstof uit. Het ministerie heeft tot nu toe voor bijna 600 van deze boeren bekeken of zij voldoen aan de criteria van het Rijk om alsnog te legaliseren. Voor zo’n 40% is dit niet het geval(!).

De criteria die men nu stelt om de bedrijven te legaliseren zijn dezelfde voorwaarden waar de bedrijven aan moesten voldoen toen ze hun uitbreiding voor het eerst meldden. Hoe het dan kan dat deze boeren nu toch niet aan deze criteria voldoen is niet duidelijk. Het ministerie zegt dat boeren wellicht per ongeluk verkeerde gegevens hebben ingevuld en daardoor meer stikstof uitstoten dan ze dachten. Het kan ook zijn dat sommige boeren destijds bewust verkeerde informatie hebben verstrekt, zo blijkt uit stukken die vrijgegeven zijn na een beroep op de WOO. Een ambtenaar schrijft in een memo dat ‘het heel lastig’ te bepalen is ‘wie te goeder trouw handelde’.

Eind 2025 moeten alle bedrijven zonder vergunning gelegaliseerd zijn, dat is wettelijk vastgelegd. We doen er alles aan om dat te halen zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw. Volgens het ministerie geeft de tot nu toe gecontroleerde groep bedrijven ‘geen goed beeld’ van het werkelijke aantal bedrijven dat uiteindelijk niet in aanmerking komt voor hulp van het Rijk. (NRC)