Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 7 april t/m zo 13 april 2025
Dump de dollar….
De dollar had vorige week in waarde moeten stijgen. Dat was in elk geval de logische reactie geweest op de aankondiging van Trumps buitensporige importheffingen.
De redenering is simpel: als Amerikaanse bedrijven minder goederen invoeren uit bijvoorbeeld de EU, hebben ze ook minder euro’s nodig om die producten te betalen. De vraag naar euro’s daalt en de prijs van de dollar ten opzichte van de euro stijgt.
Ja, dat werkt ook zo als de handel in dollars wordt afgerekend, wat dan zullen de Europese exporteurs minder dollars omwisselen in de eigen munt. Zo’n dollarappreciatie zou een deel van de tariefstijging ongedaan maken en de pijn voor zowel Amerikanen als Europeanen wat verzachten.
Maar het tegendeel gebeurde: de dollar daalde met zo’n 2%. Valutahandelaren negeerden het subtiele effect van heffingen op handelsstromen en trokken een heel andere conclusie: Amerika schiet zichzelf in de voet, de economie zal stagneren en het economisch beleid is in handen van stampvoetende kleuters die niets snappen van internationale productieketens.
Dump de dollar, want aan zo’ n land kun je je geld niet toevertrouwen!
(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………………….
Eerste grote protestgolf tegen Trump!
Honderdduizenden Amerikanen in alle 50 staten demonstreerden afgelopen weekeinde tegen Trump. Nu de president met zijn handelstarieven kiezers in de portemonnee dreigt te raken, worden ook partijgenoten kritisch.
Door heel de VS gingen honderdduizenden Amerikanen de straat op. Het was de eerste grote protestgolf sinds Trump elf weken geleden terugkeerde in het Witte Huis.
Demonstrerende Amerikanen verzetten zich tegen tientallen aspecten van Trumps beleid: de aanvallen op journalisten, wetenschappers en immigranten, zijn abortusbeleid en, sinds deze week, ook zijn handelsbeleid. Demonstranten houden bordjes omhoog met ‘Deport Elon Musk’, ‘Yes tot Democracy’ en ‘Ikea heeft betere kabinetten’.
De protestgolf werd op dertienhonderd plekken georganiseerd, in alle 50 staten, in kleine en grote steden, van de oostkust tot de westkust. De protestactie is georganiseerd door actiegroepen die zich sterk maken voor de Amerikaanse democratie. ‘We willen dat er een einde komt aan de ongebreidelde corruptie van de regering-Trump’, zeggen de organisatoren van het landelijke protest in een verklaring. Ook willen ze dat er een einde komt aan het schrappen van overheidsvoorzieningen voor de sociale zekerheid en ‘de aanvallen op migranten, transgender personen en andere gemeenschappen’. (VK)
……………………………………………………
Timmermans presenteert partijvisie: investeren in ‘nieuwe verzorgingsstaat’
Om Nederland ‘weerbaar’ te houden in tijden van oorlogsdreiging moet een volgend kabinet tientallen miljarden in de samenleving investeren middels een speciaal op te richten Toekomstfonds. Daarvoor pleit GroenLinks-PvdA leider Timmermans in ‘een nieuw Hoofdstuk voor Nederland’, een visiedocument waarin hij zijn verhaal voor ‘een nieuwe linkse volkspartij’ neerlegt en dat hij presenteert op een partijbijeenkomst in Utrecht.
Het kabinet moet de komende weken in de Voorjaarsnota miljarden extra zien te vinden voor het verhogen van de defensie-uitgaven. Timmermans waarschuwt echter dat een ‘harde bezuinigingspolitiek’ alleen maar destabiliserend zal uitwerken. De politiek leider van GroenLinks-PvdA wil juist extra investeren in infrastructuur, duurzaamheid en innovatie.
Het visiestuk komt ruim 2 maanden voordat de leden van de PvdA en GroenLinks op een partijcongres in juni zeer waarschijnlijk voor het samengaan van de 2 partijen zullen stemmen. Timmermans grijpt de onzekere situatie in de wereld en verrechtsing van Nederland aan om zijn pleidooi voor een snelle fusie kracht bij te zetten. ‘Poetin en Trump hebben de aanval geopend op onze vrijheid en onze manier van leven. Als er ooit een moment was om onze krachten te bundel. Dan is het nu, omdat we zien dat onze idealen steeds verder uit zicht raken’. Timmermans vindt het ‘tijd voor een nieuwe doorbraak’.
In zijn visie document pleit hij nadrukkelijk voor het opbouwen van een nieuwe verzorgingsstaat waarmee hij sociale en klassiek PvdA-thema’s weer nadrukkelijk agendeert. Ook schrijft hij dat de partij ‘een politiek thuis met ruimte voor verschillende kamers moet zijn. ‘Ik ben niet bang voor verschillen van inzicht, wij zijn niet bang voor discussie’, zei hij daarover op de presentatie in Utrecht. (NRC)
……………………………………………………….
Nederland in kopgroep met gestegen huizenprijzen.
Nederlandse koopwoningen werden vorig jaar bijna 11% duurder. Slechts 6 landen kenden wereldwijd een grotere toename, blijkt uit een analyse van vastgoedadviseur Knight Frank. Gemiddeld stegen de woningprijzen wereldwijd met 2,6% De hoge inflatie in Europa en Noord-Amerika mondde wel uit in lagere waardestijgingen. De stijging van huizenprijzen in de wereld lag vorig jaar met 2,6% lager dan de 4,8% die Knight Frank meet op de lange termijn. Vooral tijdens de coronapandemie stegen de prijzen flink. Zo lag in 2021 de gemiddelde toename boven de 10%.
Wereldwijd doen de grootste woningprijsstijgingen zich voor in Europa. In 8 Europese landen was de toename vorig jaar zelfs meer dan 10%, ook in Nederland. Alleen inwoners van Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Finland zagen huizen goedkoper worden.
In Turkije stegen de prijzen in 2024 met ruim 29% het meest. Maar gecorrigeerd voor inflatie werden Turkse woningen juist 10% minder waard. Sinds 2022 zijn ook de wereldwijde huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie gedaald. Gemiddeld was de daling 3,6%. (FD)
…………………………………………………..
iPhone dupe van Trumps handelspolitiek: productie voor VS ruim 50% duurder.
De importheffingen van de VS op goederen uit Azië hebben een forse impact op de productiekosten van iconische Amerikaanse producten, zoals de iPhone. Waar de kosten eerst zo’n 550 dollar waren stijgen deze voor Amerikaanse consumenten door de importheffingen naar minimaal 846 dollar.
De productie van een iPhone 16 Pro wordt 54% duurder berekende de Wall Street Journal. Deze verhoging geldt niet voor consumenten in andere landen, omdat de iPhone in bijvoorbeeld Nederland meestal vanuit China naar Europa komt. Volgens Trump is het de bedoeling hoogwaardige tech naar de VS te halen. Dat is echter niet zo eenvoudig. Als het al haalbaar is wordt het naar verwachting een kostbare en tijdrovende operatie aangezien onderdelen uit landen (Japan, Zuid Korea en Taiwan) moeten komen waarvoor heffingen worden ingevoerd.
Of Apple de prijs voor Amerikaanse consumenten gaat verhogen is onbekend. Maar bij niet doorberekening zal dat de winstmarge verkleinen. De New York Times becijferde dat de nieuwe prijs in Amerika van 1000 dollar naar 1300 dollar kan gaan. De iPhone is al jaren een zeer winstgevend product. Wereldwijd was de smartphone in het 1e kwartaal dit jaar goed voor een winst van ruim 69 miljard dollar. (VK)
………………………………………………
VS en Iran gaan praten met de wapens in de aanslag.
De VS eisen dat Iran zijn nucleaire programma opgeeft. Iran wil in ruil opheffing van economische sancties.
Trump had deze week nog een verrassende mededeling: De VS zullen deze week met elkaar onderhandelen ‘op zeer hoog niveau’. Leidt dit onverhoopt niet tot een akkoord over de inperking van Irans nucleaire programma, zei Trump, dan is Iran ‘in groot gevaar’. Eerder dreigde Trump al met zware Amerikaanse bombardementen op Iran. Washington heeft ook al versterkingen naar het Midden-Oosten gestuurd. Iran bevestigde de ontmoeting. Die zal in Oman plaatsvinden, dat al vaker heeft bemiddeld tussen Iran en de VS. Minister van Buitenlandse Zakenminister van Iran Araghchi, die veel ervaring heeft met het nucleaire dossier leidt de Iraanse delegatie. Trump stuurt Witkoff. Niet helder is of de twee zijden elkaar direct of indirect spreken.
Door deze aankondiging lijkt een brandende internationale kwestie die al meer dan een decennium een schaduw over het Midden-Oosten werpt, na jaren van stagnatie in een stroomversnelling te raken. Vooral voor Iran, maar ook voor de VS, Israël en andere landen in de regio zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten staat er daarbij veel op het spel.
Hoewel Iran tot op de dag van vandaag volhoudt dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient, vrezen de Amerikanen en hun bondgenoten dat Teheran in werkelijkheid aast op de productie van kernwapens. Juist omdat Irans positie in het Midden-Oosten het afgelopen jaar aanzienlijk is verzwakt, dringen sommige aanhangers van de harde lijn in Teheran de laatste maanden aan op ontwikkeling van eigen kernwapens.
Mochten de onderhandelingen mislukken dan neemt de kans op een nieuw gewapend conflict toe. Iran dat nauwe betrekkingen met zowel Rusland als China heeft zou ondanks de Amerikaanse superioriteit vrijwel zeker hard proberen terug te slaan. (NRC)
……………………………………………………
CO2 uitstoot EU daalt, maar niet in Nederland.
De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door bedrijven in de EU is vorig jaar met 5% gedaald ten opzichte van 2023. De afgelopen decennia is de uitstoot van het broeikasgas zelfs gehalveerd. Nederland liep vorig jaar uit de pas, wat hier steeg de CO2 uitstoot met bijna 3%. Naast de industrie stootte vooral de luchtvaartsector meer uit.
Europese bedrijven stootten in 2024 met elkaar ruim 1 miljard ton CO2 uit, 5% minder dan een jaar ervoor. Het betreft de bedrijven die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Vooral in de elektriciteitssector daalden de emissies flink, met 12%.
In Nederland steeg de CO2 uitstoot met 2,9% tot ruim 62 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse emissieautoriteit (Nea). De luchtvaart steeg met 17% naar 3,1 miljoen ton. De afvalverbrandingssector goed voor 2,3 miljoen ton, is voor het eerst opgenomen. De uitstoot van de Nederlandse industrie steeg in 2024 met 1,2 miljoen ton CO2. Dat had vooral te maken met Tata Steel. Tata Steel is al jarenlang de grootste uitstoter van CO2 in Nederland. (FD)
……………………………………………….
Rusland begint voorjaarsoffensief, vredesakkoord nog verder uit zicht.
Offensieve operaties bijna verdubbeld. De vredesbesprekingen liggen ondertussen stil.
Russische troepen zijn vanuit het noorden begonnen aan een voorjaarsoffensief in de noordelijke Oekraiense regio’s Soemy en Charkov. Volgens de Oekraiense commandant Syrsky, hebben de Russen de afgelopen week hun offensieve operaties langs vrijwel de gehele frontlinie ‘bijna verdubbeld’, zo zegt hij.
Het offensief komt op een moment dat besprekingen over een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland geïnitieerd door Trump steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Ondanks de onderhandelingen zien we alleen maar een toename in de intensiteit van de offensieve acties, aldus Syrsky.
Met het nieuwe offensief lijkt Poetin zich weinig aan te trekken van waarschuwingen van Trump dat het Kremlin de oprechte bereidheid moet tonen om te streven naar vrede in Oekraïne. Zo reageerde Moskou vorige maand met een lange reeks bezwaren en vragen op een Amerikaans voorstel tot een staakt-het-vuren, terwijl Kiev al akkoord was met een Amerikaans voorstel dat veel ongunstiger was voor Oekraïne.
Moskou is nog steeds niet akkoord en wil dat aan vergaande eisen wordt voldaan. Analisten zien daarin vooral een poging om echte vredesbesprekingen verder uit te stellen. Hoewel Trump zei ‘boos’ te zijn op Poetin blijkt uit niets dat hij ook daadwerkelijk druk uitoefent op Moskou. Integendeel: toen Trump zijn wereldwijde importheffingen introduceerde ontbrak Rusland opvallend genoeg op de lijst net als Moskous bondgenoten Wit-Rusland en Noord-Korea. Oekraïne wordt wél belast met heffingen van 10%! Analisten zien daarin opnieuw een aanwijzing dat Trump niet van plan is zich daadwerkelijk tegen Poetin te keren. Hij zegt juist de banden aan te willen halen. Voor Poetin lijkt er dan ook geen enkele reden om toe te geven aan Trumps ideeën over vrede. (NRC)
……………………………………………….
EU na Trump…
Er zat blijkbaar een scheurtje in het tijd-ruimte-continuüm want uit het niets viel een boekje op mijn bureau. Titel: 2029: De Europese Unie na 4 jaar Trump.
Er stond een kaartje in van de EU, inclusief Noorwegen en IJsland. Die werden in 2026 lid, las ik. Noorwegen had ook al de euro ingevoerd. Net als Zweden en Denemarken. Onder het kopje ‘Wereldmunt’ las ik dat internationaal kapitaal massaal naar de euro en de nieuwe eurobonds was gestroomd toen Trump openlijk ging twijfelen over aflossing van de Amerikaanse staatsschuld.
In 2027 werden Canada en het VK lid van het Europese handelsakkoord Efta. Het knipperlichtbeleid van Trump – dan weer dreigen met tarieven dan weer smeken om een deal – had dat mogelijk gemaakt.
Met China, dat gehavend uit de handelsoorlog met de VS was gekomen, sloot Brussel een handels- en investeringsakkoord. Chinese bedrijven konden voortaan tariefloos exporteren, mits ze investeerden in batterij-, auto en waterstoffabrieken in de EU. Die kennisdeling had de industrie gemoderniseerd.
Het boekje eindigde met een dankwoord: ‘Bedankt president Trump. Bedankt namens alle Europeanen. (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………
Lak aan alles en iedereen, behalve aan de markt….
Dagenlang hield Trump koppig vast aan zijn heffingen, maar woensdag kwam hij plots tot inkeer. ‘Instinctief’, of omdat de staatschuld onbetaalbaar werd?
Handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer zit woensdag in een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden al 3 uur vol vuur de importheffingen te verdedigen als blijkt dat zijn baas er zojuist een streep door heeft gezet!
‘WTF! Wie heeft het hier in godsnaam voor het zeggen?’, roept de democraat Steven Horsford tegen Greer zodra het bericht van Trump het Capitool heeft bereikt.
‘De president heeft het voor het zeggen’, antwoordt Greer timide.
‘Wanneer hoorde U dit?’, schreeuwt Horsford.
Greer: ‘Een aantal minuten geleden.’
Dat Trump na dagenlang koppig vasthouden aan een absurd plan ineens besluit dat plan voor 90 dagen uit te stellen verrast directe medewerkers en de rest van de wereld. Dat hij wel een universele heffing van 10% in stand houdt voor alle landen doet weinig af aan de opluchting die overal wordt gevoeld. Trump spreekt van een impulsbesluit… Het was nodig omdat mensen een beetje zenuwachtig werden…
Zowel binnen als buiten zijn achterban hebben de laatste week heel wat mensen zich tegen het handelsbeleid van Trump gekeerd. Na zijn aankondigeng van ‘Liberation Day’ ontstond chaos. De kinderlijke rekensom waarmee de tarieven tot stand kwamen werd ontvangen met scepsis, maar ook met paniek zoals bleek op de aandelenbeurzen. Trump deed er luchtig over: ‘Ik weet wat ik doe’, zei hij geruststellend maar in zijn eigen entourage kalfde dat vertrouwen razendsnel af!
Het meest zichtbaar was dat bij Musk die het eerst niet lukte de heffingen terug te draaien. Hij richtte zich daarop tegen Trumps handelsadviseur Navarro: ‘Dat hij is gepromoveerd aan Harvard is iets slechts, niet iets goeds’, aldus Musk. Navarro suggereerde daarop dat de Tesla baas niet meer is dan een veredelde automonteur waarop Musk hem voor zwakzinnige en een zak bakstenen uitmaakte. Openlijk kwam er kritiek van invloedrijke podcasters die miljoenen verloren, ook grote Trump donor en miljardair Ackman pleitte voor een pauze. Ook J.D. Vance en Scott Bessent van Financiën drongen hierop aan.
Maar de meeste zorgen waren er over de rente op staatsleningen die sterk opliep. Dat is het signaal dat de markten het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de VS verliezen! Voor de VS zou dat desastreus zijn vanwege de torenhoge staatschuld die men nu al niet meer onder controle heeft. Als de rente zou verdubbelen dreigt die staatschuld volledig te ontsporen. Op Wall Street repten bazen van grote zakenbanken over een aanstaande recessie. Consumenten gooiden snel hun winkelwagentjes vol voor de prijsstijgingen en voor hun pensioenen zouden zijn verdampt
Nee, zo zei Trump, zijn besluit was instinctief. Op de vraag wie het in de VS in hemelsnaam voor het zeggen heeft had het antwoord van handelsvertegenwoordiger Greer beter kunnen luiden: de financiële markten. (VK)
De dollar had vorige week in waarde moeten stijgen. Dat was in elk geval de logische reactie geweest op de aankondiging van Trumps buitensporige importheffingen.
De redenering is simpel: als Amerikaanse bedrijven minder goederen invoeren uit bijvoorbeeld de EU, hebben ze ook minder euro’s nodig om die producten te betalen. De vraag naar euro’s daalt en de prijs van de dollar ten opzichte van de euro stijgt.
Ja, dat werkt ook zo als de handel in dollars wordt afgerekend, wat dan zullen de Europese exporteurs minder dollars omwisselen in de eigen munt. Zo’n dollarappreciatie zou een deel van de tariefstijging ongedaan maken en de pijn voor zowel Amerikanen als Europeanen wat verzachten.
Maar het tegendeel gebeurde: de dollar daalde met zo’n 2%. Valutahandelaren negeerden het subtiele effect van heffingen op handelsstromen en trokken een heel andere conclusie: Amerika schiet zichzelf in de voet, de economie zal stagneren en het economisch beleid is in handen van stampvoetende kleuters die niets snappen van internationale productieketens.
Dump de dollar, want aan zo’ n land kun je je geld niet toevertrouwen!
(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………………….
Eerste grote protestgolf tegen Trump!
Honderdduizenden Amerikanen in alle 50 staten demonstreerden afgelopen weekeinde tegen Trump. Nu de president met zijn handelstarieven kiezers in de portemonnee dreigt te raken, worden ook partijgenoten kritisch.
Door heel de VS gingen honderdduizenden Amerikanen de straat op. Het was de eerste grote protestgolf sinds Trump elf weken geleden terugkeerde in het Witte Huis.
Demonstrerende Amerikanen verzetten zich tegen tientallen aspecten van Trumps beleid: de aanvallen op journalisten, wetenschappers en immigranten, zijn abortusbeleid en, sinds deze week, ook zijn handelsbeleid. Demonstranten houden bordjes omhoog met ‘Deport Elon Musk’, ‘Yes tot Democracy’ en ‘Ikea heeft betere kabinetten’.
De protestgolf werd op dertienhonderd plekken georganiseerd, in alle 50 staten, in kleine en grote steden, van de oostkust tot de westkust. De protestactie is georganiseerd door actiegroepen die zich sterk maken voor de Amerikaanse democratie. ‘We willen dat er een einde komt aan de ongebreidelde corruptie van de regering-Trump’, zeggen de organisatoren van het landelijke protest in een verklaring. Ook willen ze dat er een einde komt aan het schrappen van overheidsvoorzieningen voor de sociale zekerheid en ‘de aanvallen op migranten, transgender personen en andere gemeenschappen’. (VK)
……………………………………………………
Timmermans presenteert partijvisie: investeren in ‘nieuwe verzorgingsstaat’
Om Nederland ‘weerbaar’ te houden in tijden van oorlogsdreiging moet een volgend kabinet tientallen miljarden in de samenleving investeren middels een speciaal op te richten Toekomstfonds. Daarvoor pleit GroenLinks-PvdA leider Timmermans in ‘een nieuw Hoofdstuk voor Nederland’, een visiedocument waarin hij zijn verhaal voor ‘een nieuwe linkse volkspartij’ neerlegt en dat hij presenteert op een partijbijeenkomst in Utrecht.
Het kabinet moet de komende weken in de Voorjaarsnota miljarden extra zien te vinden voor het verhogen van de defensie-uitgaven. Timmermans waarschuwt echter dat een ‘harde bezuinigingspolitiek’ alleen maar destabiliserend zal uitwerken. De politiek leider van GroenLinks-PvdA wil juist extra investeren in infrastructuur, duurzaamheid en innovatie.
Het visiestuk komt ruim 2 maanden voordat de leden van de PvdA en GroenLinks op een partijcongres in juni zeer waarschijnlijk voor het samengaan van de 2 partijen zullen stemmen. Timmermans grijpt de onzekere situatie in de wereld en verrechtsing van Nederland aan om zijn pleidooi voor een snelle fusie kracht bij te zetten. ‘Poetin en Trump hebben de aanval geopend op onze vrijheid en onze manier van leven. Als er ooit een moment was om onze krachten te bundel. Dan is het nu, omdat we zien dat onze idealen steeds verder uit zicht raken’. Timmermans vindt het ‘tijd voor een nieuwe doorbraak’.
In zijn visie document pleit hij nadrukkelijk voor het opbouwen van een nieuwe verzorgingsstaat waarmee hij sociale en klassiek PvdA-thema’s weer nadrukkelijk agendeert. Ook schrijft hij dat de partij ‘een politiek thuis met ruimte voor verschillende kamers moet zijn. ‘Ik ben niet bang voor verschillen van inzicht, wij zijn niet bang voor discussie’, zei hij daarover op de presentatie in Utrecht. (NRC)
……………………………………………………….
Nederland in kopgroep met gestegen huizenprijzen.
Nederlandse koopwoningen werden vorig jaar bijna 11% duurder. Slechts 6 landen kenden wereldwijd een grotere toename, blijkt uit een analyse van vastgoedadviseur Knight Frank. Gemiddeld stegen de woningprijzen wereldwijd met 2,6% De hoge inflatie in Europa en Noord-Amerika mondde wel uit in lagere waardestijgingen. De stijging van huizenprijzen in de wereld lag vorig jaar met 2,6% lager dan de 4,8% die Knight Frank meet op de lange termijn. Vooral tijdens de coronapandemie stegen de prijzen flink. Zo lag in 2021 de gemiddelde toename boven de 10%.
Wereldwijd doen de grootste woningprijsstijgingen zich voor in Europa. In 8 Europese landen was de toename vorig jaar zelfs meer dan 10%, ook in Nederland. Alleen inwoners van Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk en Finland zagen huizen goedkoper worden.
In Turkije stegen de prijzen in 2024 met ruim 29% het meest. Maar gecorrigeerd voor inflatie werden Turkse woningen juist 10% minder waard. Sinds 2022 zijn ook de wereldwijde huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie gedaald. Gemiddeld was de daling 3,6%. (FD)
…………………………………………………..
iPhone dupe van Trumps handelspolitiek: productie voor VS ruim 50% duurder.
De importheffingen van de VS op goederen uit Azië hebben een forse impact op de productiekosten van iconische Amerikaanse producten, zoals de iPhone. Waar de kosten eerst zo’n 550 dollar waren stijgen deze voor Amerikaanse consumenten door de importheffingen naar minimaal 846 dollar.
De productie van een iPhone 16 Pro wordt 54% duurder berekende de Wall Street Journal. Deze verhoging geldt niet voor consumenten in andere landen, omdat de iPhone in bijvoorbeeld Nederland meestal vanuit China naar Europa komt. Volgens Trump is het de bedoeling hoogwaardige tech naar de VS te halen. Dat is echter niet zo eenvoudig. Als het al haalbaar is wordt het naar verwachting een kostbare en tijdrovende operatie aangezien onderdelen uit landen (Japan, Zuid Korea en Taiwan) moeten komen waarvoor heffingen worden ingevoerd.
Of Apple de prijs voor Amerikaanse consumenten gaat verhogen is onbekend. Maar bij niet doorberekening zal dat de winstmarge verkleinen. De New York Times becijferde dat de nieuwe prijs in Amerika van 1000 dollar naar 1300 dollar kan gaan. De iPhone is al jaren een zeer winstgevend product. Wereldwijd was de smartphone in het 1e kwartaal dit jaar goed voor een winst van ruim 69 miljard dollar. (VK)
………………………………………………
VS en Iran gaan praten met de wapens in de aanslag.
De VS eisen dat Iran zijn nucleaire programma opgeeft. Iran wil in ruil opheffing van economische sancties.
Trump had deze week nog een verrassende mededeling: De VS zullen deze week met elkaar onderhandelen ‘op zeer hoog niveau’. Leidt dit onverhoopt niet tot een akkoord over de inperking van Irans nucleaire programma, zei Trump, dan is Iran ‘in groot gevaar’. Eerder dreigde Trump al met zware Amerikaanse bombardementen op Iran. Washington heeft ook al versterkingen naar het Midden-Oosten gestuurd. Iran bevestigde de ontmoeting. Die zal in Oman plaatsvinden, dat al vaker heeft bemiddeld tussen Iran en de VS. Minister van Buitenlandse Zakenminister van Iran Araghchi, die veel ervaring heeft met het nucleaire dossier leidt de Iraanse delegatie. Trump stuurt Witkoff. Niet helder is of de twee zijden elkaar direct of indirect spreken.
Door deze aankondiging lijkt een brandende internationale kwestie die al meer dan een decennium een schaduw over het Midden-Oosten werpt, na jaren van stagnatie in een stroomversnelling te raken. Vooral voor Iran, maar ook voor de VS, Israël en andere landen in de regio zoals Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten staat er daarbij veel op het spel.
Hoewel Iran tot op de dag van vandaag volhoudt dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient, vrezen de Amerikanen en hun bondgenoten dat Teheran in werkelijkheid aast op de productie van kernwapens. Juist omdat Irans positie in het Midden-Oosten het afgelopen jaar aanzienlijk is verzwakt, dringen sommige aanhangers van de harde lijn in Teheran de laatste maanden aan op ontwikkeling van eigen kernwapens.
Mochten de onderhandelingen mislukken dan neemt de kans op een nieuw gewapend conflict toe. Iran dat nauwe betrekkingen met zowel Rusland als China heeft zou ondanks de Amerikaanse superioriteit vrijwel zeker hard proberen terug te slaan. (NRC)
……………………………………………………
CO2 uitstoot EU daalt, maar niet in Nederland.
De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) door bedrijven in de EU is vorig jaar met 5% gedaald ten opzichte van 2023. De afgelopen decennia is de uitstoot van het broeikasgas zelfs gehalveerd. Nederland liep vorig jaar uit de pas, wat hier steeg de CO2 uitstoot met bijna 3%. Naast de industrie stootte vooral de luchtvaartsector meer uit.
Europese bedrijven stootten in 2024 met elkaar ruim 1 miljard ton CO2 uit, 5% minder dan een jaar ervoor. Het betreft de bedrijven die vallen onder het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Vooral in de elektriciteitssector daalden de emissies flink, met 12%.
In Nederland steeg de CO2 uitstoot met 2,9% tot ruim 62 miljoen ton, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse emissieautoriteit (Nea). De luchtvaart steeg met 17% naar 3,1 miljoen ton. De afvalverbrandingssector goed voor 2,3 miljoen ton, is voor het eerst opgenomen. De uitstoot van de Nederlandse industrie steeg in 2024 met 1,2 miljoen ton CO2. Dat had vooral te maken met Tata Steel. Tata Steel is al jarenlang de grootste uitstoter van CO2 in Nederland. (FD)
……………………………………………….
Rusland begint voorjaarsoffensief, vredesakkoord nog verder uit zicht.
Offensieve operaties bijna verdubbeld. De vredesbesprekingen liggen ondertussen stil.
Russische troepen zijn vanuit het noorden begonnen aan een voorjaarsoffensief in de noordelijke Oekraiense regio’s Soemy en Charkov. Volgens de Oekraiense commandant Syrsky, hebben de Russen de afgelopen week hun offensieve operaties langs vrijwel de gehele frontlinie ‘bijna verdubbeld’, zo zegt hij.
Het offensief komt op een moment dat besprekingen over een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland geïnitieerd door Trump steeds verder naar de achtergrond verdwijnen. Ondanks de onderhandelingen zien we alleen maar een toename in de intensiteit van de offensieve acties, aldus Syrsky.
Met het nieuwe offensief lijkt Poetin zich weinig aan te trekken van waarschuwingen van Trump dat het Kremlin de oprechte bereidheid moet tonen om te streven naar vrede in Oekraïne. Zo reageerde Moskou vorige maand met een lange reeks bezwaren en vragen op een Amerikaans voorstel tot een staakt-het-vuren, terwijl Kiev al akkoord was met een Amerikaans voorstel dat veel ongunstiger was voor Oekraïne.
Moskou is nog steeds niet akkoord en wil dat aan vergaande eisen wordt voldaan. Analisten zien daarin vooral een poging om echte vredesbesprekingen verder uit te stellen. Hoewel Trump zei ‘boos’ te zijn op Poetin blijkt uit niets dat hij ook daadwerkelijk druk uitoefent op Moskou. Integendeel: toen Trump zijn wereldwijde importheffingen introduceerde ontbrak Rusland opvallend genoeg op de lijst net als Moskous bondgenoten Wit-Rusland en Noord-Korea. Oekraïne wordt wél belast met heffingen van 10%! Analisten zien daarin opnieuw een aanwijzing dat Trump niet van plan is zich daadwerkelijk tegen Poetin te keren. Hij zegt juist de banden aan te willen halen. Voor Poetin lijkt er dan ook geen enkele reden om toe te geven aan Trumps ideeën over vrede. (NRC)
……………………………………………….
EU na Trump…
Er zat blijkbaar een scheurtje in het tijd-ruimte-continuüm want uit het niets viel een boekje op mijn bureau. Titel: 2029: De Europese Unie na 4 jaar Trump.
Er stond een kaartje in van de EU, inclusief Noorwegen en IJsland. Die werden in 2026 lid, las ik. Noorwegen had ook al de euro ingevoerd. Net als Zweden en Denemarken. Onder het kopje ‘Wereldmunt’ las ik dat internationaal kapitaal massaal naar de euro en de nieuwe eurobonds was gestroomd toen Trump openlijk ging twijfelen over aflossing van de Amerikaanse staatsschuld.
In 2027 werden Canada en het VK lid van het Europese handelsakkoord Efta. Het knipperlichtbeleid van Trump – dan weer dreigen met tarieven dan weer smeken om een deal – had dat mogelijk gemaakt.
Met China, dat gehavend uit de handelsoorlog met de VS was gekomen, sloot Brussel een handels- en investeringsakkoord. Chinese bedrijven konden voortaan tariefloos exporteren, mits ze investeerden in batterij-, auto en waterstoffabrieken in de EU. Die kennisdeling had de industrie gemoderniseerd.
Het boekje eindigde met een dankwoord: ‘Bedankt president Trump. Bedankt namens alle Europeanen. (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………
Lak aan alles en iedereen, behalve aan de markt….
Dagenlang hield Trump koppig vast aan zijn heffingen, maar woensdag kwam hij plots tot inkeer. ‘Instinctief’, of omdat de staatschuld onbetaalbaar werd?
Handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer zit woensdag in een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden al 3 uur vol vuur de importheffingen te verdedigen als blijkt dat zijn baas er zojuist een streep door heeft gezet!
‘WTF! Wie heeft het hier in godsnaam voor het zeggen?’, roept de democraat Steven Horsford tegen Greer zodra het bericht van Trump het Capitool heeft bereikt.
‘De president heeft het voor het zeggen’, antwoordt Greer timide.
‘Wanneer hoorde U dit?’, schreeuwt Horsford.
Greer: ‘Een aantal minuten geleden.’
Dat Trump na dagenlang koppig vasthouden aan een absurd plan ineens besluit dat plan voor 90 dagen uit te stellen verrast directe medewerkers en de rest van de wereld. Dat hij wel een universele heffing van 10% in stand houdt voor alle landen doet weinig af aan de opluchting die overal wordt gevoeld. Trump spreekt van een impulsbesluit… Het was nodig omdat mensen een beetje zenuwachtig werden…
Zowel binnen als buiten zijn achterban hebben de laatste week heel wat mensen zich tegen het handelsbeleid van Trump gekeerd. Na zijn aankondigeng van ‘Liberation Day’ ontstond chaos. De kinderlijke rekensom waarmee de tarieven tot stand kwamen werd ontvangen met scepsis, maar ook met paniek zoals bleek op de aandelenbeurzen. Trump deed er luchtig over: ‘Ik weet wat ik doe’, zei hij geruststellend maar in zijn eigen entourage kalfde dat vertrouwen razendsnel af!
Het meest zichtbaar was dat bij Musk die het eerst niet lukte de heffingen terug te draaien. Hij richtte zich daarop tegen Trumps handelsadviseur Navarro: ‘Dat hij is gepromoveerd aan Harvard is iets slechts, niet iets goeds’, aldus Musk. Navarro suggereerde daarop dat de Tesla baas niet meer is dan een veredelde automonteur waarop Musk hem voor zwakzinnige en een zak bakstenen uitmaakte. Openlijk kwam er kritiek van invloedrijke podcasters die miljoenen verloren, ook grote Trump donor en miljardair Ackman pleitte voor een pauze. Ook J.D. Vance en Scott Bessent van Financiën drongen hierop aan.
Maar de meeste zorgen waren er over de rente op staatsleningen die sterk opliep. Dat is het signaal dat de markten het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de VS verliezen! Voor de VS zou dat desastreus zijn vanwege de torenhoge staatschuld die men nu al niet meer onder controle heeft. Als de rente zou verdubbelen dreigt die staatschuld volledig te ontsporen. Op Wall Street repten bazen van grote zakenbanken over een aanstaande recessie. Consumenten gooiden snel hun winkelwagentjes vol voor de prijsstijgingen en voor hun pensioenen zouden zijn verdampt
Nee, zo zei Trump, zijn besluit was instinctief. Op de vraag wie het in de VS in hemelsnaam voor het zeggen heeft had het antwoord van handelsvertegenwoordiger Greer beter kunnen luiden: de financiële markten. (VK)