Harriët Tomassen, directeur Crematoria Twente

Broeden op duurzaamheid tijdens onkruid plukken 

21 november 2024, 07:40

Spuit toch gewoon gif! Mijn moeder staat tegen mij te praten terwijl ze toekijkt hoe ik op mijn knieën op onze oprit kruip. Het is een soort continue therapeutische bezigheid: 60 meter grindpad onkruidvrij maken én houden. Mijn moeder is van de Roundup-generatie en haar methode is snel en effectief, maar niet goed voor het milieu, dus niet duurzaam.

Extreem weer, extreme droogte, de ijskappen die smelten. Ik kan nog wel even doorgaan. Het valt niet meer te ontkennen dat het klimaat als gevolg van CO2-uitstoot verandert, met alle negatieve gevolgen van dien. De wereldleiders op de klimaattop in Glasgow moeten spijkers met koppen slaan voor het behoud van een leefbare wereld. In ieder geval voor alle generaties die na ons gaan komen.

Ook in de uitvaartbranche wordt gekeken op welke manier het afscheid duurzamer kan; dat een afscheid een zo klein mogelijke impact heeft op het milieu. Ook wij zijn hier mee bezig. We hebben o.a. duurzame gebouwen, zonnepanelen, laadpalen voor elektrische auto’s en we hergebruiken warmte dat vrijkomt bij het crematieproces. Onze hoveniers gebruiken geen gif meer en werken zoveel mogelijk met elektrisch tuingereedschap. Ons gebruik van gas voor de crematies wordt scherp in de gaten gehouden omdat we streven naar een zo laag mogelijk verbruik van fossiele brandstof.

Crematoria Twente is sinds kort lid van de waterstofhub Twente. Dit is een samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers waarbij we gaan kijken of het mogelijk is om zelf waterstof te produceren, op te slaan en te gebruiken. Ik kan niet wachten tot we verder zijn in dit onderzoek. Op deze manier kan cremeren -met alles wat we nu al doen- nog duurzamer worden.

Niet alleen wij kunnen iets betekenen, maar ook families die een uitvaart regelen kunnen keuzes maken op het gebied van duurzaamheid. Te denken valt hierbij aan digitaal kaarten versturen, bloemen uit eigen tuin in plaats van bloemen van ver weg. Het voorkomen van rijden van onnodige kilometers door de crematie en de catering op één locatie te houden. Dit laatste kan veel CO2-uitstoot voorkomen.

Er zijn keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid waarbij voorlichting een belangrijk aspect is. Een duurzame uitvaartkist is soms niet zo duurzaam bij een crematie omdat wij dan extra gas moeten gebruiken. Een massief houten kist is namelijk ook brandstof tijdens het crematieproces in tegenstelling tot een kist van karton of bananenblad. Goede keuze aan de ene kant, minder goede keuze aan de andere kant.

Ik kan me heel goed voorstellen dat een familie bij een overlijden hun hoofd niet naar duurzaamheid en milieu heeft staan. En helemaal niet geconfronteerd willen worden met dit soort informatie. De wereld staat bij een overlijden van een dierbare gevoelsmatig stil. En dan lijkt de verandering van klimaat ook stil te staan.

Helaas is dat niet het geval en daarom vind ik het ook onze taak om als uitvaartbranche goede voorlichting te verstrekken over wat er allemaal mogelijk is. Zodat duurzame dilemma’s niet in de gemiddeld vijf dagen tussen overlijden en cremeren pas aan bod komen. Een mooi onderwerp om verder op te broeden. En zo kan ik het nuttige met het noodzakelijke combineren: het broeden gaat altijd erg goed als ik onkruid aan het plukken ben op onze oprit. Met dat in gedachten kruip ik rustig verder!


Harriët Tomassen, directeur Crematoria Twente