TukkerTrek

The Alamo en het Beleg van Oldenzaal

Robert Beernink 21 augustus 2024, 07:53
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’


Route 13
Winona - THE ALAMO - Itta Bena

In Amarillo, Texas, verlaat ik de Route 66 om op zoek te gaan naar legendarische Amerikaanse helden. Van noord naar zuid door de immense Lone Star State, arriveer ik na 507 mijlen in San Antonio, waar in 1836 de slag om de Alamo plaatsvond.

Texas was toentertijd onderdeel van de Mexicaanse staat Coahuila y Texas, maar rebellen streefden naar autonomie. Dit resulteerde uiteindelijk in de onafhankelijkheid van Texas in 1836 en aansluiting bij de Verenigde Staten in 1845. Maar dat ging allemaal niet zonder slag of stoot.

De Alamo was een katholiek missiegebouw en het centrum van de Texaanse Onafhankelijkheidsbeweging. In februari 1836 kwam de Mexicaanse generaal Antonio Là³pez de Santa Anna met 5.000 manschappen ernaartoe om orde op zaken te stellen. Het handjevol Texaanse strijders trok zich terug in de missiepost, waar ze tot 6 maart standhielden. Toen was de munitie op en kon Santa Anna de Alamo veilig bestormen en innemen.

De circa 200 bezetters van de Alamo kwamen allemaal om en nationale legendes waren geboren. William Travis, Jim Bowie en vooral Davy Crockett leven tot aan de dag van vandaag voort als historische monumenten, en hun manmoedige daden worden nog altijd bezongen door de minstrelen van de sterk nationalistische folk- en countrymuziek.

Veldslagen creëren helden, vergelijkbaar met filmsterren: het gaat om de perceptie van beeld en emotie.

Heeft Travis inderdaad een lijn in het zand getrokken en zijn manschappen uitgedaagd eroverheen te stappen om aan te geven de Alamo tot het eind (de dood) te verdedigen? Heeft Crockett tot aan zijn laatste snik nog Mexicanen gekeeld? Het maakt niet uit.

Onze eigen Kabeljauwse ruiteraanvoerder Jan van Schaffelaar, belegerd door de Hoeken, sprong in 1482 van de toren van de Oude Kerk in Barneveld om zijn metgezellen te redden. De poging mislukte en de Hoeken sloegen hem op de grond alsnog dood. Dat laatste detail doet afbreuk aan de legende.

Voor de connectie met Twente moeten we naar 1626, midden in de Nederlandse Onafhankelijkheidsoorlog. De Spanjaarden onder Ambrogio Spinola hadden in 1605 Oldenzaal ingenomen en de plaats werd een uitvalsbasis voor stroop- en plundertochten. Na een achtdaags beleg eind juli 1626, onder leiding van Frederik Hendrik en Ernst Casimir, gaven de Spaanse bezetters zich over.

De grote onbekende held van dit beleg is Oom Kees, een ingenieur die ervoor zorgde dat de Oldenzaalse stadsgracht leegliep, de Staatsen met droge voeten naar binnen konden sjokken en de Spanjaarden eervol laten vertrekken.

Oom Kees verdient een eeuwigdurende status als held, maar hij is het echt en dus krijgt hij die niet! Het eerste slachtoffer van een oorlog was, is en zal altijd hetzelfde blijven: de waarheid.

Wordt vervolgd:
Route 14
The Alamo - ITTA BENA – Chicago: Itta Bena en de Textielbeat

Contact: www.robertbeernink.nl

Foto: The Alamo