Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 18 september t/m zo 24 september 2023

21 september 2024, 07:48
Maandag:
+ Oekraïne heeft het dorpje Klisjtsjiivka ten zuiden van Bachmoet heroverd op de Russen. Zelensky zegt dat de plaats in het oosten van het land is ‘vrijgemaakt van de Russen en bevrijd is’.
+ Oekraïne heeft beelden vrijgegeven van de herovering van Andriivka. Hierop is te zien dat hun vlag wordt opgehangen. Rusland heeft tot nu toe de herovering tegengesproken. Het dorp op de beelden is totaal verwoest.
+ De 3.000 NAVO-militairen uit 14 landen die voor de kust van de Baltische Staten oefenen op zee en in de lucht krijgen hoog bezoek van de plaatsvervangend inspecteur van de Duitse marine en andere hoge officieren.
+ In Cherson zijn twee doden gevallen bij Russische luchtaanvallen en beschietingen. Drie anderen raakten    gewond.
+ Oekraïne gaat Polen, Hongarije en Slowakije voor de rechter slepen vanwege de importrestricties die die landen hebben opgelegd voor Oekraïense landbouwproducten.
+ Oekraïne heeft alle 6 onderministers van Defensie ontslagen onder wie Hanna Maliar die regelmatig de actuele stand van zaken gaf over de Russische invasie. Het waarom is niet bekendgemaakt.
+ Aan de kust van de Zwart Zee bij de Bulgaarse stad Tyulenovo is een onbemande drone gevonden waar mogelijk een explosief aan vastzit. Het is niet bekend van welke strijdende partij de drone afkomstig is.
+ In het noordoosten van Rusland is de Russische marine begonnen met oefeningen om de  zeeroute in het noordpoolgebied te beschermen. Bij de oefeningen zijn ongeveer 10.000 militairen betrokken.
+ Duitsland komt met een nieuw steunpakket met een waarde van 400 miljoen euro. Het gaat om munitie, kleding en ontmijningssystemen.
+ Nederland wil dat de Europese Commissie optreedt tegen de verlenging van de blokkade van Oekraïens graan door Polen, Hongarije en Slowakije, aldus minister Adema van Landbouw.
+ Ongemak bij Oekraïners over mannen die dienstplicht ontwijken. Het roept bij landgenoten de vraag op wat deze mannen in Nederland doen terwijl anderen aan het front vechten.
 
Dinsdag:
+ Lviv is opgeschrikt door explosies. Luchtverdedigingssystemen zijn bezig om een Russische luchtaanval af te slaan. Er viel 1 dode en een opslag van hulpgoederen werd verwoest.
+ Zelensky is in New York aangekomen waar hij de Algemene Vergadering van de VN zal toespreken en een bijeenkomst bijwoont van de VN-Veiligheidsraad. Hij wil stilstaan bij het VN-Handvest. Kernpunt daarvan is de territoriale integriteit van elke lidstaat. Hij noemt het noodzakelijk dat de VN er beter in slaagt daden van agressie, zoals de Russische aanvalsoorlog af te stoppen of te voorkomen.
+ Een vrachtschip met 3000 ton graan aan boord heeft de Oekraïense haven van Chornomorsk verlaten en vaart naar de Bosporus. Het is een van de twee schepen die zaterdag de haven van Chornomorsk bereikten ondanks de blokkade van Rusland na het stoppen van de graandeal.
+ Denemarken en Noorwegen leveren opnieuw militair materieel aan Oekraïne. Denemarken geeft nog eens 45 tanks, Noorwegen levert 50 rupsvoertuigen die goederen en materieel naar gebieden kunnen brengen waar geen wegen zijn.
+ Op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Rammstein is het overleg begonnen over verdere militaire steun aan Oekraïne. Zo’n 50 landen doen mee aan het periodieke Oekraïne-beraad dat voor de 15e keer wordt gehouden.
+ De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27-EU landen plannen begin oktober een gezamenlijk overleg in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
+ Tsjechië gaat opnieuw wapens leveren aan Oekraïne. Het gaat om levering van T-72EA tanks, munitie en houwitsers. Nederland en Denemarken springen financieel bij.
+ Letland sluit grensovergang met Belarus vanwege de toegenomen migrantenstroom vanuit het buurland. Een van de zes overgangen blijft open voor noodzakelijk vrachtverkeer en noodzakelijke reizen.
 
Woensdag:
Presidentsvrouw Olena Zelenska heeft wereldleiders opgeroepen duizenden Oekraïense kinderen terug te halen uit Rusland. Op de Algemene Vergadering van de VN zei ze dat er 19.000 kinderen zijn ontvoerd en  tegen hun wil zijn meegenomen naar Rusland. Er zijn slechts 386 kinderen teruggebracht.
+ Roemeens schip beschadigd in de Zwarte Zee door vermoedelijk een zeemijn aldus bemanningsleden. Roemeense autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.
+ The Guardian: Uit nieuw onderzoek van het ‘Centre of Information Resilence’ blijkt dat Rusland ‘opzettelijk en herhaaldelijk’ ziekenhuizen aanviel in de Oekraïense regio Cherson.
+ Polen is ontstemd over uitspraken van Zelensky bij de VN. Hij noemde het importverbod van graan dat Polen, Hongarije en Slowakije hebben ingesteld “politiek theater” Hij zei tevens dat het verbod Rusland alleen maar in de kaart speelt.
+ Polen zegt nu dat het geen wapens meer stuurt naar Oekraïne en zich nu op de eigen verdediging gaat richten, aldus premier Morawiecki.
+ Oekraïne meldt dat het een commandopost van de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim heeft aangevallen. Het leger heeft gezegd dat de aanval succesvol was en gaf geen verdere details. Ook Rusland heeft niets bekendgemaakt.
 
Donderdag:
+ België onderzoekt of het land alsnog in staat is om F-16’s naar Oekraïne te sturen, aldus premier De Croo. Het Belgische leger zei eerder dat de Belgische toestellen te oud zijn en dat het land ze zelf nodig heeft. De publieke omroep VRT kreeg inzage in de Belgische vlootgegevens en concludeerde samen met deskundigen dat dat niet helemaal klopt. Een deel van de toestellen kan nog wel degelijk enige tijd mee en is bovendien niet nodig voor eigen gebruik.
+ Twee doden en 21 gewonden bij Russische luchtaanvallen op Oekraïense steden. In Cherson vielen de twee doden en in Kiev vielen  zeven gewonden. Verder waren er aanvallen op Charkov, Tsjerkasy. Lviv en Rivne. Het leger schoot 36 van de 43 raketten uit de lucht.
+ Oekraïne praat met Polen om samen een  oplossing te zoeken voor het graanconflict in het belang van beide landen. Het Oekraïense ministerie van Landbouw zegt dat ze hun hechte en constructieve band hebben benadrukt.
+ De minister heeft ook gesproken met zijn Slowaakse collega en afgesproken een vergunningensysteem voor de graanhandel op te zetten. Als dit in werking treedt kan het Slowaakse importverbod van tafel.
+ Schip met Oekraïens graan aangekomen in Turkije. De ‘Resilient Africa’ is een van de 2 schepen die de haven van de Oekraïense stad Chornomorsk naast Odessa bereikten.
+ De Russische raketaanvallen zijn gericht op de Oekraïense energievoorziening. Het is de eerste aanval op het stroomnetwerk in een half jaar tijd. De winter komt eraan zegt een parlementslid. Hij verwijst naar de vorige winter.
+ Oekraïne heeft  een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen in de plaats Saki op het bezette schiereiland de Krim. De aanval werd uitgevoerd met drones en kruisraketten. Materieel op de basis werd daarbij zwaar beschadigd.
+ Het Russische leger zegt dat het 19 Oekraïense drones heeft neergeschoten boven de Krim en de Zwarte Zee.
+ Zelensky heeft in Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. ‘De Russische terroristen hebben weer een massale aanval uitgevoerd op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald maar niet allemaal’, zegt de president.
+ Een overleg tussen Zelensky en hooggeplaatste Democraten en Republikeinen is afgrond. Ondanks een ‘goed en productief’ gesprek geeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy geen garanties dat er groen licht komt voor het nieuwe steunpakket voor Oekraïne.
+ Biden stuurt extra wapens en luchtafweersystemen, waar Oekraïne dringend om vraagt. Er worden geen ATACMS raketten gestuurd. Deze projectielen hebben een bereik van honderden kilometers. Overigens zijn ze nog niet van tafel zegt nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan. 
 
Vrijdag: 
+ Zelensky is na zijn bezoek aan Washington doorgereisd naar Canada. In de loop van de nacht kwam hij aan in Ottawa. Canada heeft al meer dan 6 miljard euro bijgedragen aan de oorlogsinspanningen van Oekraïne.
+ Bij een Russische aanval op het stadje Koerachove, ten westen van Donetsk zijn tenminste 13 gewonden gevallen. Ook kwam een vrouw om het leven in de regio Cherson toen haar huis werd geraakt door een Russische raket of bom.
+ Schip met 17 miljoen kilo graan vertrokken uit de haven van Tsjornomorsk vlak bij Odesa.
De precieze bestemming van het schip Aroyat, dat onder de vlag van Palau vaart is onbekend.
Het schip vaart via de ‘humanitaire corridor’ die Oekraïne instelde.
+ Oekraïne gaat in eigen land wapens produceren samen met Amerikaanse bedrijven aldus Zelensky. Dat zou met name meer en betere luchtafweer moeten opleveren voor Oekraïense steden, die vrijwel dagelijks bestookt worden door Russische raketten en drones. Hij spreekt van een historische stap in de relatie met de VS.
+ Het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot in Sebastopol op de Krim is geraakt door een of meerdere Oekraïense raketten. Dat melden zowel de gouverneur van het schiereiland als de Oekraïense legerleiding in Kiev.
+ Zelensky: De strijd om Bachmoet gaat ook in de koude herfst en wintermaanden door! ‘We zullen er alles aan doen om niet te stoppen, zelfs niet in de moeilijke dagen in de winter.’
+ De VS gaan toch langeafstandsraketten aan Oekraïne doneren. Het gaat om een ‘klein aantal’ ATACMS-raketten aldus NBC.
+ Rutte roept tijdens zijn laatste speech voor de VN landen op om Oekraïne te blijven steunen. ‘Juist wanneer het moeilijk wordt en er tegenslagen zijn.’
+ Bij een raketaanval op de stad Krementsjoek in centraal Oekraïne is een dode gevallen en 15 gewonden. Eén van de twee Russische raketten werd neergehaald.
+ Trudeau heeft beloofd dat Canada de komende 3 jaar voor 650 miljoen Canadese dollars steun verleent aan Oekraïne. Canada gaat ook helpen met het trainen van piloten en onderhoudsmonteurs voor de F-16’s.
+ In de VS klinkt van Republikeinse kant steeds meer gemor over de miljardensteun aan Oekraïne. Het lukt Biden vooralsnog niet om nog eens 24 miljard dollar los te krijgen van het Congres voor Oekraïne.
 
 
Zaterdag/Zondag:
+ Bij de Oekraïense aanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot zijn zeker 9 doden gevallen en 16 mensen gewond, aldus het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst Boedanov. Onder de gewonden zijn ook enkele generaals. Er zijn ook berichten dat admiraal Viktor Sokolov, de commandant van de Zwarte Zeevloot is omgekomen.
+ Oekraïne zegt dat er op het moment van de inslag een bijeenkomst van de leiding van de marine bezig was in het hoofdkwartier in Sebastopol.
+ De Hongaarse minister Szijjarto van Buitenlandse Zaken heeft in New York gesproken met zijn Russische ambtgenoot Lavrov in het gebouw van de VN. Hongarije houdt nog altijd goede betrekkingen met Moskou en ligt vaak dwars bij het afkondigen van Europese sancties tegen Rusland.
+ Rusland meldt dat Szijjarto in oktober naar Moskou komt om te praten over de levering van olie en gas uit Rusland. Olie valt onder het importverbod maar voor Hongarije geldt een uitzondering.
+ Nieuwe Oekraïense doorbraak aan zuidelijke frontlijn. Men zou bij het dorp Verbove zijn doorgebroken ‘en nog verder oprukken’. Verbove ligt bij Robotyne.
+ De Noorse politie heeft een voormalige commandant van Wagner gearresteerd op verdenking van een poging tot het illegaal oversteken van de grens met Rusland. De man, Andrei Medvedev vroeg eerder dit jaar asiel in Noorwegen.
+ Poolse premier waarschuwt Zelensky: ‘Beledig Polen nooit meer.’ Zelensky zei bij de VN dat hij de landroutes voor graanexport wil behouden maar dat het politieke theater rond die graanexport Moskou alleen maar in de kaart speelt.
+ Lavrov: Het Oekraïense vredesplan en de laatste VN voorstellen om de graandeal in de Zwarte Zee nieuw leven in te blazen zijn allebei niet realistisch. ‘Het is absoluut niet haalbaar’, zei Lavrov over het 10-puntenplan dat door Kiev werd voorgesteld op de VN vergadering. In dat plan staat dat Rusland alle gebieden terug moet geven aan Oekraïne.
+ Zelensky heeft aan 2 Poolse vrijwilligers Oekraïense staatsprijzen uitgereikt. Hij deed dat in het Poolse Lubin.
+ Voor de tweede keer sinds het aflopen van de graandeal is er een schip met graan uit Oekraïne in Istanbul aangekomen. De bedoeling is dat de Aroyat van daar uit verder vaart naar Egypte. Aan boord is ruim 17.000 ton graan.
+ In de afgelopen 24 uur heeft Rusland maar liefst 83 aanvallen uitgevoerd op Oekraïne. Daarbij is 1 dode gevallen en raakten 3 anderen gewond. Er werden 332 granaten afgevuurd waarvan er alleen al 28 op Cherson gericht waren. Mat name woonwijken van bevolkte gebieden waren het doelwit van de aanvallen. Ook een bankgebouw werd aangevallen.