Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 28 november t/m zo 3 december 2023

21 december 2024, 07:48
Maandag:
+ De Russische autoriteiten hebben Meta-woordvoerder Andy Stone op de lijst van meest gezochte personen gezet, schrijft TASS. Het is niet duidelijk waar hij van wordt verdacht.
+ Rusland is mogelijk aanwezig bij de aanstaande top in Skopje van de OVSE, een orgaan dat bestaat uit 57 landen. Leden bespreken binnen de organisatie onder meer veiligheidskwesties en mensenrechten. Oekraïne was eerder dit jaar niet aanwezig omdat Rusland erbij was.
+ Hoogste aantal Russische doden sinds aanval op Bachmoet. Het Britse ministerie van Defensie maakt een schatting van gemiddeld 931 Russische doden per dag in november. Eerder was dat maart dit jaar, toen er dagelijks 776 Russische slachtoffers vielen bij gevechten in de zwaarbevochten plaats Bachmoet.
+ Finland verwacht meer asielzoekers via Rusland. Tot voor kort waren dat er minder dan één per dag. Deze maand waren dat er ineens 900 (!) onder meer afkomstig uit Afghanistan, Kenia, Marokko, Syrië en Jemen.
+ Het eeuwenoude Krim-goud dat jarenlang inzet was van een juridisch gevecht tussen Rusland en Oekraïne is terug in Oekraïne. De 565 archeologische objecten uit musea op de Krim waren in 2024 In Amsterdam te zien. De Hoge Raad vond dat de museumstukken tot het erfgoed van Oekraïne horen.
 
Dinsdag:
Kiev is opnieuw volop bestookt door Russische drones. Ook andersom stuurt Oekraïne steeds meer drones richting Moskou. Met het oog op de komende winter vreest Kiev voor de gevolgen van de aanvallen op de Oekraiense energievoorziening. ‘Dit is waarschijnlijk nog maar het begin van vele droneaanvallen deze winter’, zegt drone expert Samuel Becket.
+ De rechtbank in Moskou heeft de hechtenis van Eva Gershkovich verlengd tot zeker eind januari volgend jaar. Hij werd in maart opgepakt in Jekaterinenburg waar hij werkte aan een reportage voor de Wall Street Journal.
+ Veel Oekraiense militairen zijn in de oorlog ledematen verloren of moeten na gewond te zijn geraakt opnieuw leren bewegen. Toch willen ze zo snel mogelijk terug naar het front. Een nieuw revalidatiecentrum in Lviv maakt dat mogelijk.
+ De vrouw van het Hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne is vergiftigd. In het lichaam van Marianna Boedanova is metaal aangetroffen. Ze is opgenomen in het ziekenhuis.
+ Oekraïne en de Baltische landen waren niet aanwezig bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (0VSE). Ze noemen als reden de aanwezigheid van Lavrov.
 
Woensdag
+ Finland sluit nu de hele grens met Rusland vanwege migranten. Alleen Lapland was nog open. Goederenvervoer blijft vooralsnog wel mogelijk. De maatregel geldt in elk geval voor de komende twee weken. Finland vermoedt dat Rusland opzettelijk mensen uit onder meer Afghanistan, Kenia, Marokko, Pakistan en Somalië de grens laat oversteken.
+ Turkije gaat ervan uit de ratificatie van het Zweedse NAVO-lidmaatschap voor het einde van het jaar te hebben afgerond. Het Turkse parlement moet de toetreding van Zweden nog goedkeuren.
De oorlog in Oekraïne verloopt voor Rusland niet vlekkeloos, maar de NAVO moet Rusland niet onderschatten, zegt Stoltenberg. De topman zegt dat de Russische economie nu gericht is op de oorlog, dat Rusland het aankan om veel strijdkrachten te verliezen en dat de doelen van Rusland nog onveranderd zijn. Bovendien heeft Rusland nog een arsenaal aan raketten klaarliggen voor komende winter waarbij de infrastructuur voor de energievoorziening het doelwit is van de Russen.
+ Een Rus die in de sneeuw de woorden ‘nee tegen de oorlog’ optekende moet 10 dagen de cel in. Hij kreeg de celstraf omdat hij zich tegen zijn aanhouding zou hebben verzet. Voor het schrijven van de tekst kreeg hij een boete.
 
Donderdag: 
+ In de Oost-Oekraiense regio Donetsk zijn bij Russische raketaanvallen een dode en zeker 10 gewonden gevallen. Er zitten nog 5 mensen vast onder het puin zegt de Oekraiense minister van Binnenlandse Zaken.
+ Bij de opening van de OVSE-top in Noord-Macedonië heeft de Minister van Buitenlandse Zaken van dat land de Russische inval in Oekraïne veroordeeld: ‘De Russische agressie-oorlog tegen Oekraïne gaat in tegen alles wat deze organisatie dierbaar is’, zei Osmani. ‘De oorlog ondermijnt vertrouwen, dialoog en ons vermogen om resultaten te boeken’.
+ Volgens Lavrov staat de OVSE op het randje van de afgrond, en zijn Westerse landen verantwoordelijk voor de uiteindelijke ondergang van de organisatie. Meerdere aanwezigen liepen de zaal uit toen Lavrov aan het woord was. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Lipavski zei dat zijn collega die desinformatie in zijn portefeuille heeft meer aan de toespraak heeft dan hijzelf. Zijn Deense ambtgenoot noemt de opmerkingen van Lavrov heel erg misleidend. ‘We gaan de poging van Rusland om Europa te verdelen niet accepteren. De komst van Lavrov is controversieel, meerdere landen waaronder Oekraïne zijn uit protest niet aanwezig bij de top’.
+ Russische generaal omgekomen door landmijn. Vladimir Zavadsky was commandant van het 14e regiment van het Russische leger. Naast Zavadsky zouden er minimaal zes andere Russische generaals zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog.
 
Vrijdag:
Oekraïne heeft afgelopen nacht 18 Russische drones neergehaald, melden de Oekraiense autoriteiten. Rusland zou 25 drones hebben afgevuurd vanuit de Russische provincie Krasnodar en de bezette Krim.
+ De Russische autoriteiten hebben een man met Russisch en Italiaans staatsburgerschap opgepakt die een aanslag zou hebben gepleegd op een trein. Hij zou zelfgemaakte explosieven hebben geplaatst op een spoor in Rjazan ten zuidoosten van Moskou waardoor een goederentrein is ontspoord. Hij wordt aangeklaagd voor terrorisme.
+ De Oekraiense geheime dienst SBU is erin geslaagd om een aanslag te plegen op een spoortraject dat van Rusland naar China loopt. Het is de 2e keer deze week dat een route wordt getroffen in het gebied waar militaire leveringen worden vervoerd. 
+ De in het Westen bekritiseerde Russische dirigent Valery Gergiev, een persoonlijke vriend van Poetin, is door de regering benoemd tot directeur van het Bolsjojtheater in Moskou. Hij nam nooit afstand van de Russische inval in Oekraïne. Om die reden schortte het Rotterdams Filharmonisch Orkest vorig jaar de samenwerking met hem op. Daardoor kwam een einde aan het jaarlijkse Gergiev-Festival in Rotterdam.
+ Poetin wil het leger uitbreiden met 170.000 man, een toename met 15%. Het is de tweede uitbreiding in iets meer dan een jaar tijd. In de zomer van 2022 had Poetin al opdracht gegeven om de Russische strijdkrachten uit te breiden tot 1,15 miljoen man.
+ Oekraiense scholieren zaten bijna twee jaren zonder school maar in Izjoem wordt nu eindelijk weer lesgegeven. In een kelder, want alleen daar is het veilig.
 
Zaterdag/Zondag:
De voormalige Oekraiense president Petro Porosjenko is gisteren tegengehouden bij een grenspost op last van de Oekraiense geheime dienst (SBU). Volgens de dienst zou de oud-president een bezoek gaan brengen aan de Hongaarse premier Viktor Orbà¡n. De SBU stelt dat het Kremlin deze ontmoeting zou gebruiken ‘in de psychologische oorlogsvoering tegen Oekraïne’.
+ Zowel Rusland als Oekraïne gaan bezoeken toelaten aan krijgsgevangenen. Dat meldt het Russische persbureau RIA. ‘Russische militairen zullen bezoeken ontvangen aan de Oekraiense kant en Oekraiense militairen zullen bezoeken ontvangen aan de Russische kant’.
+ Het Oekraiense leger heeft vannacht tien Russische drones uit de lucht gehaald. De drones van Iraanse makelij, waren opgestegen vanuit het Russische Primorsko-Akhtarsk in het zuiden van het land.
+ Duitsland heeft een nieuw hulppakket toegezegd aan Oekraïne bestaande uit onder andere munitie, drone-detectiesystemen, truck tractoren.
+ De kerncentrale van Zaporizja is nipt aan een kernramp ontsnapt. Dat meldt de Oekraiense uitbater en overheidsbedrijf Energoatom. ‘Afgelopen nacht was er een volledige stroompanne in de centrale van Zaporizja’. Enkele uren later was de stroom opnieuw hersteld. De Russische bezetter bekommert zich niet om de veiligheid in de kerncentrale, hekelt voorzitter Petro Kotin van Energeatom.