Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 10 maart t/m zo 16 maart 2025
Plannen zonder mensen……
Trump is de katalysator van Europese daadkracht. We gaan eindelijk geld uitgeven aan onze verdediging. Er komen miljarden voor de Europese energieonafhankelijkheid en voor een zelfstandige industrie. De Duitsers laten hun zuinigheid varen en komen met enorme bedragen voor defensie en infrastructuur.
Geld is niet meer het probleem, maar menskracht is dat wel!
Vergrijzing maakt de Europese arbeidsmarkt al krapper. We kunnen de huidige economie al nauwelijks draaiende houden. Wie gaat straks de nieuwe industrie draaiend houden? Wie gaat straks de nieuwe industrie bemannen, de infrastructuur aanleggen en de windmolens bouwen? Wie gaat werken in de wapenfabrieken? Waar komen de nieuwe soldaten vandaan?
De volgende EU-top moet niet gaan over geld, maar over mensen!
Europa heeft een uitgewerkt plan nodig voor werk in de oorlogseconomie. Met het eerlijke verhaal over oude arbeidsintensieve sectoren die moeten krimpen, over de noodzaak van arbeidsmigratie en over offshoring van productie naar bevriende landen buiten Europa. Voor dat laatste zijn nieuwe handels- en investeringsverdragen nodig. Want alleen kan het vergrijzende Europa z’n nieuwe ambities nooit verwezenlijken. (FD)
………………………………………………………………..
Honderden dode burgers bij geweld in Syrië.
Ruim duizend mensen zijn dit weekeinde het slachtoffer geworden van een golf van geweld in het kustgebied van Syrië. De meest doden waren alawitische mannen, een religieuze minderheid waartoe ook de verdreven Syrische dictator Assad behoort.
De gevechten braken uit toen Assad-getrouwen in de stad Jableh soldaten van de regering in een nederlaag lokten. Bij de felle gevechten die daarop volgden, zouden 125 manschappen van de regeringstroepen zijn omgekomen en 148 strijders uit het Assad-kamp. De hinderlaag was de grootste en best georganiseerde aanval op de nieuwe islamitische regering tot nu toe.
Jableh ligt niet ver van de havenstad Latakia in een van de kustprovincies waar alawieten in de meerderheid zijn. Alawieten maken slechts 10% uit van de Syrische bevolking maar waren ruim vertegenwoordigd in het oude regime van Assad. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat meer dan 700 burgers zijn omgekomen. Men spreekt van executies, Associated Press heeft het over wraakmoorden. De regering in Damascus spreekt van ‘afzonderlijke schendingen’. ‘The New York Times schrijft dat tenminste een deel van de burgers zou zijn gedood door milities die de islamitische regering steunen maar zich (nog) niet bij het regeringsleger hebben aangesloten. (VK)
……………………………………………………………….
Als Musk Starlink uitschakelt voor Oekraïne is er dan een alternatief?
De Oekraiense communicatie aan het front verloop grotendeels via de mobiele internetdienst van SpaceX, het bedrijf van Musk. Maar die keert zich steeds meer tegen Oekraïne. Is het Europese Eutelsat een goed alternatief?
Het diende de afgelopen jaren als levensader van de Oekraïense krijgsmacht: het Starlink-satellietnetwerk dat Oekraïne van mobiel internet voorziet. Maar de ommezwaai van de VS onder Trump maakt voortzetting van de internetdienst onzeker. Vorige week schortte Trump militaire steun aan Kiev op.
Commandocentra communiceren via Starlink met eenheden op het slagveld, militairen begeleiden aanvalsdrones en ontvangen beelden van observatiedrones. De meeste Oekraiense legereenheden beschikken over een Starlink-antenne.
SpaceX maakte het Starlink-netwerk toegankelijk toen het internet- en telefoonnetwerk grotendeels was platgelegd. Het netwerk met inmiddels 6.382 satellieten die rond de aarde cirkelen op 400 kilometer hoogte is integraal onderdeel van de Oekraiense militaire infrastructuur. Vorig jaar meldde Oekraïne dat het land ongeveer 42.000 Starlink schotels voor satellietverkeer in gebruik heeft, verdeeld over de krijgsmacht, ziekenhuizen, bedrijven en hulporganisaties. Ruwweg de helft is betaald door Polen.
Als Starlink wegvalt is er dan een alternatief?
Het Franse satellietbedrijf Eutelsat zegt klaar te staan om het internetverkeer over te nemen in Oekraïne. ‘OneWeb biedt vandaag hetzelfde als Starlink, hetzelfde serviceniveau maar niet dezelfde capaciteit’. OneWeb is de Britse concurrent van Starlink die Eutelsat in 2023 overnam. Het heeft 634 operationele satellieten in een lage baan om de aarde. Kunnen die 634 OneWeb satellieten de functie van 10 keer zoveel Starlink-satellieten overnemen?
Niet helemaal maar ze vliegen op een grotere hoogte (1200 kilometer) en Starlink op 400 kilometer. Daarom heeft OneWeb veel minder satellieten nodig om hetzelfde oppervlak te bedienen.
Daar staat tegenover een lagere latency: de tijd die het kost voor signalen om heen en weer te reizen. Dit is vooral belangrijk voor het aansturen van drones. Net als voor gamers geldt: hoe lager de latency hoe beter dat gaat. Voor Starlink is de latency 25 milliseconden versus 70 milliseconden voor OneWeb.
De meest acute vraag is het aantal antennes: tegenover de 42.000 Starlink antennes in Oekraïne staan een paar duizend OneWeb antennes. Gesprekken over het aanvullen zijn in volle gang, zei Berneke, directeur van Eutelsat. Volgens hem zou het aanvullen tot tienduizenden antennes maanden gaan duren, maar een verdriedubbeling kan al in weken. (NRC)
…………………………………………….
Meer dan de helft van de elektriciteit is groen.
De Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbaar bronnen uit vooral zon, wind en biomassa steeg in 2024 met 10%, naar 61 miljard kWh. Dat komt overeen met 51% van de elektriciteitsproductie blijkt uit cijfers van CBS. Tijdens de zomer liep het aandeel van hernieuwbare bronnen in de elektriciteitsproductie op tot rond de 60%.
Dankzij de groei van hernieuwbare energie is het mogelijk om elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen af te bouwen. Vooral kolencentrales produceren minder. Gascentrales verzorgden ruim driekwart van de elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen.
De elektriciteitsproductie uit zonne-energie varieert gedurende het jaar en piekt in de zomerperiode, van mei tot en met augustus. In 2024 was de zon in die periode verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.
De groei van de elektriciteitsproductie uit zon steeg in 2024 vooral dankzij een toename van het opgesteld vermogen. Dat nam met 14% toe, tot ruim 24 GW. Doordat het in 2024 minder zonnig was steeg de elektriciteitsproductie uit zonne-energie met slechts 11%. (FD)
…………………………………………………….
Onrust onder veteranen in Amerika door massaontslagen.
De onrust neemt toe onder veteranen in Amerika. Onder de duizenden ambtenaren die door Musks Doge-campagne zijn ontslagen, bevinden zich vele militairen die het land elders hebben gediend. Nu wil Trump het ministerie van veteranenzaken ook nog fors inkrimpen.
Veel van Amerika’s veteranen stemmen republikeins, maar nu velen van hen het slachtoffer zijn geworden Trump’s afslanking van het ambtenarenapparaat houden Republikeinen in het Congres zich opvallend stil. Op bijeenkomsten in hun staat krijgen ze echter de volle laag van woedende kiezers. Zij vinden het een schande dat militairen die soms meerdere keren naar Irak en Afghanistan zijn uitgezonden plotseling worden ontslagen. Veteraan Tammy Duckworth, die beide benen verloor in Irak diende een wetsvoorstel in dat Trump moet dwingen alle oud-militairen weer aan te nemen die in het kader van Musks gehak hun baan hebben verloren. Omdat een kwart van het federale ambtenarenapparaat bestaat uit veteranen vormen ze een kwetsbare groep nu Musk snijdt in de overheidsdiensten. Ze schat dat duizenden veteranen zijn ontslagen op diverse ministeries naast 2400 tijdelijke krachten op het ministerie van veteranen.
Ze wees erop dat Trump nooit in het leger heeft gediend. ‘Hoe durft een vijfvoudige dienstweigeraar en lafaard mannen en vrouwen de rug toe te keren die, in tegenstelling tot hem, wel dapper genoeg waren om ons land in uniform te dienen.’
Vorige week lekte uit dat minister Collins van Veteranenzaken fors wil snijden in zijn ministerie. In de komende maanden moet 15% van het ambtenarenapparaat, zo’n 72.000 banen worden geschrapt. (VK)
…………………………………………………………….
Oud-centrale bankier Carney volgt Trudeau op als premier van Canada.
Ex-gouverneur van Canadese en Britse Centrale Bank moet het land, in elk geval tot de verkiezingen verdedigen tegen Trump.
Met een overweldigende meerderheid is Carney gekozen tot leider van de regerende liberale Partij van Canada. Hij wordt daarmee premier tot de parlementsverkiezingen die op korte termijn worden verwacht. Hij krijgt de taak het land te leiden tijdens een handelsoorlog die is ontketend door Trump.
Carney is een relatieve buitenstaander zonder politieke ervaring. Hij wordt binnengehaald als redder van de Canadese economie die wordt bedreigd door een hevige recessie als gevolg van de importheffingen van Trump tegen Canada en Mexico, de 2 grootste handelspartners van de VS. Die heffingen gingen vorige week in, al werden ze 2 dagen later gedeeltelijk voor 30 dagen opgeschort.
Daarnaast zinspeelt Trump tot woede van veel Canadezen, telkens openlijk over aansluiting van Canada bij de VS als ‘51e staat’. Zijn dreigende taal heeft in Canada een nationaal gevoel gewekt dat het land voor een existentiële bedreiging staat. ‘We worden geconfronteerd met de grootste crisis van ons leven’, zei Carney. ‘We hebben niet om dit gevecht gevraagd maar Canadezen zijn er altijd klaar voor als iemand anders begint. De Amerikanen moeten zich niet vergissen: in handel, net als in ijshockey, zal Canada winnen.’ (NRC)
…………………………………………………..
Trumpisme in de Kamer…
Hoe durft Trump een handelsoorlog met Canada te beginnen? Het land is een trouwe bondgenoot, economisch en militair. Canadezen doen geen vlieg kwaad en runnen een keurig democratisch land dat meer dan z’n eerlijke bijdrage levert aan de internationale gemeenschap. Met zo’n land moet je de banden juist aantrekken en de handel intensiveren. Wederzijdse investeringen moet je aanmoedigen. Toch?
Waar Trump een bestaand handelsverdrag opblaast wilde een flink deel van de Nederlandse politiek nog maar een paar jaar geleden een nieuw handelsverdrag saboteren.
Ceta, het mede door Liliane Ploumen (PvdA) als minister uitonderhandelde verdrag tussen de EU en Canada overleefde een stemming in de 2e Kamer ternauwernood. GroenLinks en PvdA – inclusief Ploumen - waren tegen, net als SP, PVV, SGP, Denk en de Partij voor de Dieren. Alleen door een opstand van de PvdA-senatoren kreeg Ceta een meerderheid in de Eerste Kamer. Omdat het de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt, legde senator Ruud Koole zijn voorstem uit. En zo is het.
Wat Trump doet is oliedom! Maar de Nederlandse tegenstemmers waren niet veel slimmer! (FD)
…………………………………………………….
VS hervatten steun aan Oekraïne.
Per direct worden weer inlichtingen met Oekraïne gedeeld en wordt ook weer militaire steun verleend. Ook ligt er een voorstel voor een bestand van 30 dagen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een topoverleg tussen delegaties van de VS en Oekraïne in Saoedi-Arabië.
Na een positief en productief overleg lijkt de Amerikaanse opstelling 180 graden gedraaid. Oekraïne kan in de oorlog met Rusland plotseling weer rekenen op Amerikaanse steun. Volgens de VS is het duidelijk dat Oekraïne Trumps visie voor vrede deelt en ligt de bal nu bij Rusland.
De Oekraiense delegatie is akkoord gegaan met een Amerikaans voorstel voor een bestand van 30 dagen. Het voorstel betreft een compleet staakt-het-vuren – in de woorden van Rubio ‘stoppen met schieten’ – langs de volledige frontlinie en op de Zwarte Zee. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de delegaties dat het bestand verlengd kan worden en er onmiddellijk onderhandelingen moeten beginnen ‘over een duurzame vrede die voorziet in de veiligheid van Oekraïne op de lange termijn’.
De Amerikaanse delegatie heeft toegezegd met dit voorstel naar Moskou te gaan, terwijl Oekraïne heeft bevestigd dat Europese partners een rol moeten spelen in het vredesproces. Ook willen beide partijen zo snel mogelijk alsnog een grondstoffenakkoord sluiten.
Trump zei dat hij verwacht nog deze week met Poetin te praten om hopelijk snel tot een staakt-het-vuren te komen. Volgens Zelensky is het nog maar afwachten of Rusland bereid is om de oorlog te beëindigen. De VS moeten Rusland ervan overtuigen om hiermee in te stemmen.
In Europa is positief gereageerd op het nieuws. De voorzitters van de Europese Commissie en de Raad van Europa vinden het een positieve ontwikkeling die een stap kan zijn naar een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede. (VK)
…………………………………………………
Nederland blijft rond de Europese herbewapening grootste dwarsligger.
Andere landen zien verbaasd hoe Nederland zich blijft verzetten tegen de defensieplannen van de Europese Commissie.
In de 2e Kamer is een forse tegenwind opgestoken tegen de herbewapeningsagenda van de Europese Commissie. Met name rechtse partijen voelen weinig voor de voorstellen, die Brusselse soepelheid beloven: landen mogen hun begrotingstekorten de komende jaren verder laten oplopen als het geld naar defensie gaat. Het plan van de Commissie om zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt tot 150 miljard euro stuit al op evenveel verzet van conservatieve fracties. Zij vinden dat landen met een minder nette begroting hun leven nooit beteren zolang ze kunnen profiteren van een mede dankzij Nederland gunstige Europese kredietstatus. En ze vrezen in het ergste geval de rekening te moeten betalen.
Een meerderheid van de 2e Kamer inclusief 3 van de 4 coalitiepartijen stemde voor een motie van Joost Eerdmans (JA21). Die motie roept op: doe niet mee met dit herbewapeningsplan.
Maar in Brussel stemde Schoof al in met de eerste contouren van het herbewapeningsplan. De Europese Commissie werkt de plannen nu verder uit.
Het verzet van Nederland tegen het leenfonds als geheel ligt lastig. Om niet te zeggen onmogelijk. Dat Nederland zelfs zou overwegen om een opt-out te bedingen bij het plan, wekt elders meer verbazing dan ergernis: dat kán helemaal niet. En los daarvan, klinkt het: het staat Nederland vrij zelf geen geld te lenen uit het fonds en niet gebruik te maken van de soepele begrotingsregels. (NRC)
……………………………………………………
Uitstoot broeikasgassen daalt minder snel.
De uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide en methaan daalde vorig jaar in Nederland met een kleine 2%. In voorgaande jaren bedroeg de afname ruim 7%. Om het wettelijk vastgelegde doel in 2030 te halen, moet de uitstoot nog met bijna 30% omlaag ten opzichte van 2024. Vooral industrie en elektriciteitsbedrijven moeten aan de bak.
Volgens de Klimaatwet moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 55% lager zijn dan in 1990. Dat is een daling van 228 megaton CO2-equivalent broeistofgassen per jaar, naar 102 megaton. Vorig jaar bedroeg de uitstoot in heel Nederland 144 megaton.
Voor de sectoren die in Nederland broeistofgassen uitstoten zijn geen formele doelen. Een te kleine reductie in de ene sector kan worden gecompenseerd doorextra afnamen in een andere sector. Voorlopig liggen alle sectoren nog flink achter op de indicatieve doelstellingen.
Zo moet voor 2030 de uitstoot in de elektriciteitssector nog met 43% dalen, ook al is de stroomopwekking uit kolen en gas fors gedaald. Vorig jaar kwam voor het eerst minder dan de helft van alle opgewekte energie voor rekening van fossiele brandstoffen. Ook de industriesector moet met een reductie van 37% nog flink aan het werk. (FD)
…………………………………………………………
Kamer en mister willen beloning voor boeren die tijdelijk minder koeien houden.
Een nieuwe subsidie voor melkveehouders die hun veestapel 3 jaar lang vrijwillig inkrimpen moet een nooduitgang uit de mestcrisis bieden. Het is de vraag of die op tijd komt.
De mestcrisis verdiept zich. Dit jaar mogen Nederlandse melkveehouders nog minder mest produceren en over hun land uitrijden dan vorig jaar. De nood in koeienland is hoger dan ooit, maar landbouwminister Wiersma werkt nog steeds aan oplossingen. De 2e Kamerleden konden woensdag hun ongeduld niet bedwingen tijdens het zoveelste debat over de mestcrisis.
NSC-Kamerlid Holman haalde de analyse van het PBL aan. Men voorspelt dat Nederland dit jaar zijn door Brussel opgelegde fosfaatplafond met 7 à 9% zal overschrijden. Dat is een forse overtreding die de Europese Commissie niet over haar kant zal laten gaan – vooral omdat Nederland milieuafspraken al zo vaak geschonden heeft. In het uiterste geval kan dat betekenen dat het kabinet de Nederlandse veestapel per 2027 gedwongen moet krimpen om onder het door Brussel opgelegde mestproductie plafond te komen. Volgens het PBL kan Wiersma de overschrijding in 2025 met bestaande maatregelen (waaronder de opkoopregelingen) niet voorkomen. Nederland telt simpelweg te veel koeien. Daarbij is de melkprijs torenhoog dus boeren houden zoveel mogelijk koeien. Daarom de partiële opkoopregeling. Melkveehouders die hun veestapel 3 jaar vrijwillig met 10 tot 20% inkrimpen worden gecompenseerd voor hun inkomensverlies. Holman heeft berekend dat Wiersma dit jaar voor ongeveer 600 miljoen dierrechten zal moeten opkopen om te waarborgen dat Nederland onder het fosfaatplafond blijft.
Het politieke probleem is wie opdraait voor de tijdelijke inkomenssteun voor de boeren. VVD en NSC eisen een substantiële financiële bijdrage van de zuivelsector en de banken omdat die zelf belang hebben bij het wegwerken van het mestoverschot. Als de sector niet bijdraagt dan is het ‘jammer, maar helaas’ en gaat de regeling wat ons betreft niet door zegt VVD’er Thom van Campen. (VK)
…………………………………………………….
Geen aarzeling na importheffingen Trump: Europa slaat direct terug.
De Europese Commissie vergeldt de importtarieven van de VS met eigen heffingen. Geen moment aarzeling laten zien. De Europese Commissie deed woensdag precies wat ze maandenlang had beloofd: directe vergelding van Amerikaanse importheffingen met eigen Europese heffingen
Daarbij is nog afgewacht of Trump zich weer eens op het laatste moment zou bedenken over de heffingen van 25% die hij op alle staal- en aluminiumimporten had aangekondigd voor woensdag. Maar dit keer kwam Trump niet terug op zijn besluit. Enkele uren nadat de Amerikaanse heffingen van 25% ingingen op staal, aluminium en producten waarin aluminium is gebruikt lag er in alle vroegte het bericht met het antwoord van de Europese Commissie. De EU laat de heffingen tegen jeans, whisky, motoren en ook onder meer boten ingaan op 1 april 2025.
De Europese Commissie stelt verder voor producten met een symbolische waarde te treffen, die vooral geproduceerd of verbouwd worden in republikeinse staten om de Trump-stemmers te raken. Dat betreft bijvoorbeeld sojabonen die uit Louisiana komen, de thuisstaat van Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die uitgesproken loyaal is aan Trump. Dat is geen toeval zei een hoge EU-ambtenaar.
De EU is vooralsnog de enige handelspartner van de VS die terugslaat met heffingen. Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Australië gaan nog niet over tot vergelding. Het VK liet weten te verwachten ‘snel te onderhandelen over een bredere economische overeenkomst.’ (NRC)
Trump is de katalysator van Europese daadkracht. We gaan eindelijk geld uitgeven aan onze verdediging. Er komen miljarden voor de Europese energieonafhankelijkheid en voor een zelfstandige industrie. De Duitsers laten hun zuinigheid varen en komen met enorme bedragen voor defensie en infrastructuur.
Geld is niet meer het probleem, maar menskracht is dat wel!
Vergrijzing maakt de Europese arbeidsmarkt al krapper. We kunnen de huidige economie al nauwelijks draaiende houden. Wie gaat straks de nieuwe industrie draaiend houden? Wie gaat straks de nieuwe industrie bemannen, de infrastructuur aanleggen en de windmolens bouwen? Wie gaat werken in de wapenfabrieken? Waar komen de nieuwe soldaten vandaan?
De volgende EU-top moet niet gaan over geld, maar over mensen!
Europa heeft een uitgewerkt plan nodig voor werk in de oorlogseconomie. Met het eerlijke verhaal over oude arbeidsintensieve sectoren die moeten krimpen, over de noodzaak van arbeidsmigratie en over offshoring van productie naar bevriende landen buiten Europa. Voor dat laatste zijn nieuwe handels- en investeringsverdragen nodig. Want alleen kan het vergrijzende Europa z’n nieuwe ambities nooit verwezenlijken. (FD)
………………………………………………………………..
Honderden dode burgers bij geweld in Syrië.
Ruim duizend mensen zijn dit weekeinde het slachtoffer geworden van een golf van geweld in het kustgebied van Syrië. De meest doden waren alawitische mannen, een religieuze minderheid waartoe ook de verdreven Syrische dictator Assad behoort.
De gevechten braken uit toen Assad-getrouwen in de stad Jableh soldaten van de regering in een nederlaag lokten. Bij de felle gevechten die daarop volgden, zouden 125 manschappen van de regeringstroepen zijn omgekomen en 148 strijders uit het Assad-kamp. De hinderlaag was de grootste en best georganiseerde aanval op de nieuwe islamitische regering tot nu toe.
Jableh ligt niet ver van de havenstad Latakia in een van de kustprovincies waar alawieten in de meerderheid zijn. Alawieten maken slechts 10% uit van de Syrische bevolking maar waren ruim vertegenwoordigd in het oude regime van Assad. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat meer dan 700 burgers zijn omgekomen. Men spreekt van executies, Associated Press heeft het over wraakmoorden. De regering in Damascus spreekt van ‘afzonderlijke schendingen’. ‘The New York Times schrijft dat tenminste een deel van de burgers zou zijn gedood door milities die de islamitische regering steunen maar zich (nog) niet bij het regeringsleger hebben aangesloten. (VK)
……………………………………………………………….
Als Musk Starlink uitschakelt voor Oekraïne is er dan een alternatief?
De Oekraiense communicatie aan het front verloop grotendeels via de mobiele internetdienst van SpaceX, het bedrijf van Musk. Maar die keert zich steeds meer tegen Oekraïne. Is het Europese Eutelsat een goed alternatief?
Het diende de afgelopen jaren als levensader van de Oekraïense krijgsmacht: het Starlink-satellietnetwerk dat Oekraïne van mobiel internet voorziet. Maar de ommezwaai van de VS onder Trump maakt voortzetting van de internetdienst onzeker. Vorige week schortte Trump militaire steun aan Kiev op.
Commandocentra communiceren via Starlink met eenheden op het slagveld, militairen begeleiden aanvalsdrones en ontvangen beelden van observatiedrones. De meeste Oekraiense legereenheden beschikken over een Starlink-antenne.
SpaceX maakte het Starlink-netwerk toegankelijk toen het internet- en telefoonnetwerk grotendeels was platgelegd. Het netwerk met inmiddels 6.382 satellieten die rond de aarde cirkelen op 400 kilometer hoogte is integraal onderdeel van de Oekraiense militaire infrastructuur. Vorig jaar meldde Oekraïne dat het land ongeveer 42.000 Starlink schotels voor satellietverkeer in gebruik heeft, verdeeld over de krijgsmacht, ziekenhuizen, bedrijven en hulporganisaties. Ruwweg de helft is betaald door Polen.
Als Starlink wegvalt is er dan een alternatief?
Het Franse satellietbedrijf Eutelsat zegt klaar te staan om het internetverkeer over te nemen in Oekraïne. ‘OneWeb biedt vandaag hetzelfde als Starlink, hetzelfde serviceniveau maar niet dezelfde capaciteit’. OneWeb is de Britse concurrent van Starlink die Eutelsat in 2023 overnam. Het heeft 634 operationele satellieten in een lage baan om de aarde. Kunnen die 634 OneWeb satellieten de functie van 10 keer zoveel Starlink-satellieten overnemen?
Niet helemaal maar ze vliegen op een grotere hoogte (1200 kilometer) en Starlink op 400 kilometer. Daarom heeft OneWeb veel minder satellieten nodig om hetzelfde oppervlak te bedienen.
Daar staat tegenover een lagere latency: de tijd die het kost voor signalen om heen en weer te reizen. Dit is vooral belangrijk voor het aansturen van drones. Net als voor gamers geldt: hoe lager de latency hoe beter dat gaat. Voor Starlink is de latency 25 milliseconden versus 70 milliseconden voor OneWeb.
De meest acute vraag is het aantal antennes: tegenover de 42.000 Starlink antennes in Oekraïne staan een paar duizend OneWeb antennes. Gesprekken over het aanvullen zijn in volle gang, zei Berneke, directeur van Eutelsat. Volgens hem zou het aanvullen tot tienduizenden antennes maanden gaan duren, maar een verdriedubbeling kan al in weken. (NRC)
…………………………………………….
Meer dan de helft van de elektriciteit is groen.
De Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbaar bronnen uit vooral zon, wind en biomassa steeg in 2024 met 10%, naar 61 miljard kWh. Dat komt overeen met 51% van de elektriciteitsproductie blijkt uit cijfers van CBS. Tijdens de zomer liep het aandeel van hernieuwbare bronnen in de elektriciteitsproductie op tot rond de 60%.
Dankzij de groei van hernieuwbare energie is het mogelijk om elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen af te bouwen. Vooral kolencentrales produceren minder. Gascentrales verzorgden ruim driekwart van de elektriciteitsproductie uit fossiele brandstoffen.
De elektriciteitsproductie uit zonne-energie varieert gedurende het jaar en piekt in de zomerperiode, van mei tot en met augustus. In 2024 was de zon in die periode verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de totale elektriciteitsproductie in Nederland.
De groei van de elektriciteitsproductie uit zon steeg in 2024 vooral dankzij een toename van het opgesteld vermogen. Dat nam met 14% toe, tot ruim 24 GW. Doordat het in 2024 minder zonnig was steeg de elektriciteitsproductie uit zonne-energie met slechts 11%. (FD)
…………………………………………………….
Onrust onder veteranen in Amerika door massaontslagen.
De onrust neemt toe onder veteranen in Amerika. Onder de duizenden ambtenaren die door Musks Doge-campagne zijn ontslagen, bevinden zich vele militairen die het land elders hebben gediend. Nu wil Trump het ministerie van veteranenzaken ook nog fors inkrimpen.
Veel van Amerika’s veteranen stemmen republikeins, maar nu velen van hen het slachtoffer zijn geworden Trump’s afslanking van het ambtenarenapparaat houden Republikeinen in het Congres zich opvallend stil. Op bijeenkomsten in hun staat krijgen ze echter de volle laag van woedende kiezers. Zij vinden het een schande dat militairen die soms meerdere keren naar Irak en Afghanistan zijn uitgezonden plotseling worden ontslagen. Veteraan Tammy Duckworth, die beide benen verloor in Irak diende een wetsvoorstel in dat Trump moet dwingen alle oud-militairen weer aan te nemen die in het kader van Musks gehak hun baan hebben verloren. Omdat een kwart van het federale ambtenarenapparaat bestaat uit veteranen vormen ze een kwetsbare groep nu Musk snijdt in de overheidsdiensten. Ze schat dat duizenden veteranen zijn ontslagen op diverse ministeries naast 2400 tijdelijke krachten op het ministerie van veteranen.
Ze wees erop dat Trump nooit in het leger heeft gediend. ‘Hoe durft een vijfvoudige dienstweigeraar en lafaard mannen en vrouwen de rug toe te keren die, in tegenstelling tot hem, wel dapper genoeg waren om ons land in uniform te dienen.’
Vorige week lekte uit dat minister Collins van Veteranenzaken fors wil snijden in zijn ministerie. In de komende maanden moet 15% van het ambtenarenapparaat, zo’n 72.000 banen worden geschrapt. (VK)
…………………………………………………………….
Oud-centrale bankier Carney volgt Trudeau op als premier van Canada.
Ex-gouverneur van Canadese en Britse Centrale Bank moet het land, in elk geval tot de verkiezingen verdedigen tegen Trump.
Met een overweldigende meerderheid is Carney gekozen tot leider van de regerende liberale Partij van Canada. Hij wordt daarmee premier tot de parlementsverkiezingen die op korte termijn worden verwacht. Hij krijgt de taak het land te leiden tijdens een handelsoorlog die is ontketend door Trump.
Carney is een relatieve buitenstaander zonder politieke ervaring. Hij wordt binnengehaald als redder van de Canadese economie die wordt bedreigd door een hevige recessie als gevolg van de importheffingen van Trump tegen Canada en Mexico, de 2 grootste handelspartners van de VS. Die heffingen gingen vorige week in, al werden ze 2 dagen later gedeeltelijk voor 30 dagen opgeschort.
Daarnaast zinspeelt Trump tot woede van veel Canadezen, telkens openlijk over aansluiting van Canada bij de VS als ‘51e staat’. Zijn dreigende taal heeft in Canada een nationaal gevoel gewekt dat het land voor een existentiële bedreiging staat. ‘We worden geconfronteerd met de grootste crisis van ons leven’, zei Carney. ‘We hebben niet om dit gevecht gevraagd maar Canadezen zijn er altijd klaar voor als iemand anders begint. De Amerikanen moeten zich niet vergissen: in handel, net als in ijshockey, zal Canada winnen.’ (NRC)
…………………………………………………..
Trumpisme in de Kamer…
Hoe durft Trump een handelsoorlog met Canada te beginnen? Het land is een trouwe bondgenoot, economisch en militair. Canadezen doen geen vlieg kwaad en runnen een keurig democratisch land dat meer dan z’n eerlijke bijdrage levert aan de internationale gemeenschap. Met zo’n land moet je de banden juist aantrekken en de handel intensiveren. Wederzijdse investeringen moet je aanmoedigen. Toch?
Waar Trump een bestaand handelsverdrag opblaast wilde een flink deel van de Nederlandse politiek nog maar een paar jaar geleden een nieuw handelsverdrag saboteren.
Ceta, het mede door Liliane Ploumen (PvdA) als minister uitonderhandelde verdrag tussen de EU en Canada overleefde een stemming in de 2e Kamer ternauwernood. GroenLinks en PvdA – inclusief Ploumen - waren tegen, net als SP, PVV, SGP, Denk en de Partij voor de Dieren. Alleen door een opstand van de PvdA-senatoren kreeg Ceta een meerderheid in de Eerste Kamer. Omdat het de positie van Europa in een instabiele wereld verstevigt, legde senator Ruud Koole zijn voorstem uit. En zo is het.
Wat Trump doet is oliedom! Maar de Nederlandse tegenstemmers waren niet veel slimmer! (FD)
…………………………………………………….
VS hervatten steun aan Oekraïne.
Per direct worden weer inlichtingen met Oekraïne gedeeld en wordt ook weer militaire steun verleend. Ook ligt er een voorstel voor een bestand van 30 dagen. Dat is de belangrijkste uitkomst van een topoverleg tussen delegaties van de VS en Oekraïne in Saoedi-Arabië.
Na een positief en productief overleg lijkt de Amerikaanse opstelling 180 graden gedraaid. Oekraïne kan in de oorlog met Rusland plotseling weer rekenen op Amerikaanse steun. Volgens de VS is het duidelijk dat Oekraïne Trumps visie voor vrede deelt en ligt de bal nu bij Rusland.
De Oekraiense delegatie is akkoord gegaan met een Amerikaans voorstel voor een bestand van 30 dagen. Het voorstel betreft een compleet staakt-het-vuren – in de woorden van Rubio ‘stoppen met schieten’ – langs de volledige frontlinie en op de Zwarte Zee. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de delegaties dat het bestand verlengd kan worden en er onmiddellijk onderhandelingen moeten beginnen ‘over een duurzame vrede die voorziet in de veiligheid van Oekraïne op de lange termijn’.
De Amerikaanse delegatie heeft toegezegd met dit voorstel naar Moskou te gaan, terwijl Oekraïne heeft bevestigd dat Europese partners een rol moeten spelen in het vredesproces. Ook willen beide partijen zo snel mogelijk alsnog een grondstoffenakkoord sluiten.
Trump zei dat hij verwacht nog deze week met Poetin te praten om hopelijk snel tot een staakt-het-vuren te komen. Volgens Zelensky is het nog maar afwachten of Rusland bereid is om de oorlog te beëindigen. De VS moeten Rusland ervan overtuigen om hiermee in te stemmen.
In Europa is positief gereageerd op het nieuws. De voorzitters van de Europese Commissie en de Raad van Europa vinden het een positieve ontwikkeling die een stap kan zijn naar een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede. (VK)
…………………………………………………
Nederland blijft rond de Europese herbewapening grootste dwarsligger.
Andere landen zien verbaasd hoe Nederland zich blijft verzetten tegen de defensieplannen van de Europese Commissie.
In de 2e Kamer is een forse tegenwind opgestoken tegen de herbewapeningsagenda van de Europese Commissie. Met name rechtse partijen voelen weinig voor de voorstellen, die Brusselse soepelheid beloven: landen mogen hun begrotingstekorten de komende jaren verder laten oplopen als het geld naar defensie gaat. Het plan van de Commissie om zelf geld te lenen op de kapitaalmarkt tot 150 miljard euro stuit al op evenveel verzet van conservatieve fracties. Zij vinden dat landen met een minder nette begroting hun leven nooit beteren zolang ze kunnen profiteren van een mede dankzij Nederland gunstige Europese kredietstatus. En ze vrezen in het ergste geval de rekening te moeten betalen.
Een meerderheid van de 2e Kamer inclusief 3 van de 4 coalitiepartijen stemde voor een motie van Joost Eerdmans (JA21). Die motie roept op: doe niet mee met dit herbewapeningsplan.
Maar in Brussel stemde Schoof al in met de eerste contouren van het herbewapeningsplan. De Europese Commissie werkt de plannen nu verder uit.
Het verzet van Nederland tegen het leenfonds als geheel ligt lastig. Om niet te zeggen onmogelijk. Dat Nederland zelfs zou overwegen om een opt-out te bedingen bij het plan, wekt elders meer verbazing dan ergernis: dat kán helemaal niet. En los daarvan, klinkt het: het staat Nederland vrij zelf geen geld te lenen uit het fonds en niet gebruik te maken van de soepele begrotingsregels. (NRC)
……………………………………………………
Uitstoot broeikasgassen daalt minder snel.
De uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide en methaan daalde vorig jaar in Nederland met een kleine 2%. In voorgaande jaren bedroeg de afname ruim 7%. Om het wettelijk vastgelegde doel in 2030 te halen, moet de uitstoot nog met bijna 30% omlaag ten opzichte van 2024. Vooral industrie en elektriciteitsbedrijven moeten aan de bak.
Volgens de Klimaatwet moet de uitstoot van broeikasgassen in 2030 55% lager zijn dan in 1990. Dat is een daling van 228 megaton CO2-equivalent broeistofgassen per jaar, naar 102 megaton. Vorig jaar bedroeg de uitstoot in heel Nederland 144 megaton.
Voor de sectoren die in Nederland broeistofgassen uitstoten zijn geen formele doelen. Een te kleine reductie in de ene sector kan worden gecompenseerd doorextra afnamen in een andere sector. Voorlopig liggen alle sectoren nog flink achter op de indicatieve doelstellingen.
Zo moet voor 2030 de uitstoot in de elektriciteitssector nog met 43% dalen, ook al is de stroomopwekking uit kolen en gas fors gedaald. Vorig jaar kwam voor het eerst minder dan de helft van alle opgewekte energie voor rekening van fossiele brandstoffen. Ook de industriesector moet met een reductie van 37% nog flink aan het werk. (FD)
…………………………………………………………
Kamer en mister willen beloning voor boeren die tijdelijk minder koeien houden.
Een nieuwe subsidie voor melkveehouders die hun veestapel 3 jaar lang vrijwillig inkrimpen moet een nooduitgang uit de mestcrisis bieden. Het is de vraag of die op tijd komt.
De mestcrisis verdiept zich. Dit jaar mogen Nederlandse melkveehouders nog minder mest produceren en over hun land uitrijden dan vorig jaar. De nood in koeienland is hoger dan ooit, maar landbouwminister Wiersma werkt nog steeds aan oplossingen. De 2e Kamerleden konden woensdag hun ongeduld niet bedwingen tijdens het zoveelste debat over de mestcrisis.
NSC-Kamerlid Holman haalde de analyse van het PBL aan. Men voorspelt dat Nederland dit jaar zijn door Brussel opgelegde fosfaatplafond met 7 à 9% zal overschrijden. Dat is een forse overtreding die de Europese Commissie niet over haar kant zal laten gaan – vooral omdat Nederland milieuafspraken al zo vaak geschonden heeft. In het uiterste geval kan dat betekenen dat het kabinet de Nederlandse veestapel per 2027 gedwongen moet krimpen om onder het door Brussel opgelegde mestproductie plafond te komen. Volgens het PBL kan Wiersma de overschrijding in 2025 met bestaande maatregelen (waaronder de opkoopregelingen) niet voorkomen. Nederland telt simpelweg te veel koeien. Daarbij is de melkprijs torenhoog dus boeren houden zoveel mogelijk koeien. Daarom de partiële opkoopregeling. Melkveehouders die hun veestapel 3 jaar vrijwillig met 10 tot 20% inkrimpen worden gecompenseerd voor hun inkomensverlies. Holman heeft berekend dat Wiersma dit jaar voor ongeveer 600 miljoen dierrechten zal moeten opkopen om te waarborgen dat Nederland onder het fosfaatplafond blijft.
Het politieke probleem is wie opdraait voor de tijdelijke inkomenssteun voor de boeren. VVD en NSC eisen een substantiële financiële bijdrage van de zuivelsector en de banken omdat die zelf belang hebben bij het wegwerken van het mestoverschot. Als de sector niet bijdraagt dan is het ‘jammer, maar helaas’ en gaat de regeling wat ons betreft niet door zegt VVD’er Thom van Campen. (VK)
…………………………………………………….
Geen aarzeling na importheffingen Trump: Europa slaat direct terug.
De Europese Commissie vergeldt de importtarieven van de VS met eigen heffingen. Geen moment aarzeling laten zien. De Europese Commissie deed woensdag precies wat ze maandenlang had beloofd: directe vergelding van Amerikaanse importheffingen met eigen Europese heffingen
Daarbij is nog afgewacht of Trump zich weer eens op het laatste moment zou bedenken over de heffingen van 25% die hij op alle staal- en aluminiumimporten had aangekondigd voor woensdag. Maar dit keer kwam Trump niet terug op zijn besluit. Enkele uren nadat de Amerikaanse heffingen van 25% ingingen op staal, aluminium en producten waarin aluminium is gebruikt lag er in alle vroegte het bericht met het antwoord van de Europese Commissie. De EU laat de heffingen tegen jeans, whisky, motoren en ook onder meer boten ingaan op 1 april 2025.
De Europese Commissie stelt verder voor producten met een symbolische waarde te treffen, die vooral geproduceerd of verbouwd worden in republikeinse staten om de Trump-stemmers te raken. Dat betreft bijvoorbeeld sojabonen die uit Louisiana komen, de thuisstaat van Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die uitgesproken loyaal is aan Trump. Dat is geen toeval zei een hoge EU-ambtenaar.
De EU is vooralsnog de enige handelspartner van de VS die terugslaat met heffingen. Zuid-Korea, Taiwan, Japan en Australië gaan nog niet over tot vergelding. Het VK liet weten te verwachten ‘snel te onderhandelen over een bredere economische overeenkomst.’ (NRC)