Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 16 december t/m zo 22 december 2024
Milieubeleid in de achteruit…
Een lijstje met de milieu- en klimaatmaatregelen van het kabinet: ik houd het al een tijdje bij. Hier een eerste overzicht:
De ‘gifwet’, voor het verminderen van gebruik van bestrijdingsmiddelen werd ingetrokken. In nieuwe huizen hoeven geen nestkasten voor vogels te komen. De milieu- en natuurplannen van provincies gingen door de shredder. Het klimaatfonds werd uitgekleed, het stikstoffonds geschrapt.
Plannen voor een kilometerheffing verdwenen in de papierbak. Net als het doel voor louter emissieloze nieuwe auto’s in 2030. De wegenbelasting op elektrische auto’s wordt extra hoog.
Wat verder? Men schrapt de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen, zonder overgangsperiode. De verplichte overgang naar een (hybride) warmtepomp bij aanschaf van een nieuwe ketel gaat niet door. Het overleg over maatwerkafspraken om de industrie te vergroenen is vastgelopen. Nieuwe rekenregels. Oor groene waterstof maken de productie onrendabel. Naar de klimaattop stuurde Nederland slechts één minister.
Mijn lijstje is langer, maar de ruimte hier is op. Net als mijn geduld…
(Mathijs Bouman in het FD)
……………………………………………………….
Bedaarde Han Duck-soo volgt Zuid Koreaanse president Yoon Suk Yeol op.
Na het afzetten van president Yoon Suk Yeol wordt premier Han Duck-soo (75) automatisch waarnemend president van Zuid Korea. Hij zal dat vermoedelijk nog maanden blijven, lang genoeg om de chaos te bezweren en stabiliteit te brengen. Het Zuid-Koreaanse parlement stemde voor de afzetting van Yoon. Die kondigde op 3 december zonder enige waarschuwing de staat van beleg af in het land en liet militairen de straat op sturen om die te handhaven.
Woedende parlementariërs drongen het parlementsgebouw binnen, waar ze de president dwongen de staat van beleg na enkele turbulente uren alweer in te trekken.
Een eerste stemming over een afzettingsprocedure mislukt een week geleden omdat Yoon’s conservatieve partij PPP de stemming boycotte. De tweede keer deed de PPP wel mee, waardoor met 204 stemmen vóór werd besloten Yoon af te zetten.
Han is al voor de 2e keer premier: de eerste keer was onder president Roh Moo-hyun in de jaren 2007-2008. Verder was hij ambassadeur in de VS, ambassadeur bij de Oeso, minister van Financiën en minister van Handel en bekleedde hij nog een paar hoge functies. Yoon zelf had lovende woorden over voor de partijloze Han, toen hij deze in 2022 aanstelde als minister-president. (VK)
………………………………………………………
Scholen heropenen in Syrië.
De VN-gezant voor Syrië pleit voor beëindiging van de internationale sancties om de wederopbouw van het land te bespoedigen.
Terwijl scholen en universiteiten in Syrië weer openden en Syrische christenen onder de nieuwe islamitische machthebbers zonder problemen naar de kerk gingen is de situatie daar na de val van Assad inzet van druk diplomatiek overleg.
Op een conferentie in Jordanië riepen Jordanië, Irak, Saoedi-Arabië, Egypte, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar gezamenlijk op tot een “vreedzame machtsoverdracht”. Syrië mag niet “in chaos vervallen, schreven ze na afloop. Ze uitten hun zorg over de voortdurend militaire acties van Israël en pleitten voor vrije verkiezingen onder toezicht van de VN.
Bij het overleg was geen vertegenwoordiger uit Syrië zelf aanwezig. Rusland en Iran , bondgenoten van Assad, waren niet uitgenodigd. Wel schoven EU-buitenland-chef Kallas, de VN-gezant voor Syrië Pedersen en Blinken namens de VS aan. Pedersen vloog daarna naar Damascus en riep daar op tot beëindiging van de internationale sancties die de economie lamleggen. ‘We moeten snel komen tot samenwerking rond de opbouw van Syrië’, zei hij. Pedersen zal in Damascus praten met de nieuwe interim-regering. Die zou tot maart regeren, maar heeft nog niet duidelijk gemaakt via welk proces een nieuwe permanente regering haar zal vervangen. ‘We moeten het politieke proces op gang brengen dat alle Syriers omvat’, zei Pedersen. ‘Dat proces moet uiteraard door de Syriers zelf worden geleid.’ Inmiddels zijn sinds de val van Assad 7.500 Syrische vluchtelingen die in Turkije verbleven naar Syrië teruggekeerd schreef de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya. (NRC)
………………………………………………….
Gevangen in onze telefoons.
Smartphones en sociale media zijn handig en vermakelijk, maar hebben ook een donkere kant. Mentale problemen onder jongeren nemen toe, schoolprestaties af. Overigens zitten volwassenen ook vastgeplakt aan hun schermpjes met voortdurende afleiding. Wil onze productiviteit daarom niet stijgen?
Is dit welvaartsverlies reden om als overheid in te grijpen? Economen in vakblad ESB vinden van wel, ook omdat er een collectieve-actieprobleem speelt. Iedereen wil er iets aan doen, maar dat lukt niet individueel. Zo maken niet alleen algoritmes apps verslavend, ook als collectieve marketing trap. Want als je stopt en de rest blijft, mis je te veel. Dus blijf je!
Maar hoe grijp je dan in? Een telefoonverbod op scholen is een idee, thuis lijkt niet alleen de telefoon een probleem, maar ook de Playstation en de laptop, nodig voor huiswerk maar tevens het portaal naar YouTube en onlinegames. Een leeftijdsgrens voor sociale media? Moeilijk te handhaven en maar deel van het probleem. Apps minder verslavend maken? Extreem lastig om daar sluitende regels voor te maken. Promoten van ‘geniet maar gebruik met mate’? Weet U het? (Anna Dijkman in het FD)
……………………………………………….
Voorzichtig optimisme over mogelijk bestand in Gaza.
Er zou binnen enkele dagen een deal kunnen worden getekend zegt persbureau Reuters.
Netanyahu zou woensdag op het vliegtuig zijn gestapt voor besprekingen in Cairo. Anonieme bronnen zijn al enkele dagen hoopvol over een deal. ‘Beide zijden zitten nu veel serieuzer in de onderhandelingen en hebben compromissen gesloten op details die voorheen een struikelblok waren’, zei een betrokken diplomaat.
Het voorstel waar de partijen zich over buigen is gebaseerd op het ‘driefasenplan’ van Biden uit mei. Daarbij komt er eerst een tijdelijk bestand en wordt een nader te bepalen aantal gijzelaars vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen. Daarna wordt verder onderhandeld over een permanent einde aan de gevechten, de overdracht van alle gegijzelden en, in de laatste fase, de wederopbouw van het verwoeste gebied.
Sinds Trump de verkiezingen won is het proces in een stroomversnelling geraakt. Zijn afgevaardigde heeft de afgelopen weken zowel met Netanyahu als de premier van Qatar gesproken. Trump heeft geëist dat de gijzelaars vrij moeten zijn voordat hij op 20 januari wordt geinaugureerd. Als dat niet gebeurt ‘barst de hel los’ in het Midden Oosten schrijft hij.
Hamas hamert niet meer op het volledige vertrek van Israël. Haar militaire macht is afgenomen en ok de politieke macht neemt af. Er zijn meer dan 45 duizend mensen omgekomen en de inwoners zijn uitgeput na 14 maanden honger, ontheemding en geweld. Er zou nu vooral worden gesproken over het aantal gijzelaars dat in de 1e fase vrijkomt. Uit woede over een deal wilde de ultrarechtse partij Otzma Yehudit deze week niet instemmen met de begroting van de regering voor 2025. (VK)
…………………………………………………
Bondsdag stemt Scholtz weg.
Het Duitse kabinet is maandag formeel gevallen nadat de coalitie al eerder haar meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt. In de bondsdag is Scholtz door een meerderheid van het parlement weggestemd, zoals voorzien.
De weg is daarmee vrij voor nieuwe Bondsdagverkiezingen. Bondspresident Steinmeier zal nu het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. De SPD is al met CDU/CSU overeengekomen dat die op 23 februari zullen zijn. De regering Scholtz heeft niet langer de meerderheid sinds de kanselier zijn minister van Financiën Christian Lindner (FDP) ontsloeg en de FDP daarop uit de coalitie stapte, waarin ook nog de Groenen zitten.
In het debat vóór de stemming werden de eerste piketpaaltjes geslagen voor de komende verkiezingscampagne. Het ging er ongewoon hard aan toe. Oppositieleider Merz noemde Scholtz ‘een blamage’ voor Duitsland omdat Scholtz in Europa zo’n eigengereide koers koos. Scholtz op zijn beurt verweet de FDP ‘sabotage’ omdat de FDP de breuk van de coalitie had gepland. (NRC)
…………………………………………………………
Kwart van de bevolking 65 jaar of ouder in 2037.
De bevolking groeit verder naar 19 miljoen in 2037 en 20 miljoen in 2058, aldus het CBS. De bevolking stijgt vooral door immigratie. De natuurlijke aanwas (het saldo van geboorte en sterfte) is nagenoeg nul. In 2037 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder, tegenover een op de tien 50 jaar geleden.
De bevolking blijft de komende jaren toenemen, wel vlakt de groei in de komende jaren af. Doordat mensen ouder worden neemt het aandeel ouderen in de bevolking toe. In 1950 was 1% van de bevolking 80 jaar of ouder, in 2048 naar verwachting 10%.
Sinds 2022 ligt het sterftecijfer in Nederland hoger dan het geboortecijfer. Tot 2070 rekent het CBS weliswaar op zo’n 200.000 geboorten per jaar, maar door een stijgend sterftecijfer zal de bevolking nagenoeg niet groeien door natuurlijke aanwas. Sinds 2015 is de belangrijkste oorzaak van bevolkingsgroei immigratie. Dat kwam destijds door de instroom van Syrische vluchtelingen. In 2022 en 2023 piekte de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. De verwachting is dat de immigratie afneemt. (FD)
………………………………………………….
Soevereinen vormen nog steeds gevaar ondanks strafrechtelijke vervolging.
Acht ‘soevereinen’ die de Nederlandse overheid afwijzen, worden weliswaar strafrechtelijk vervolgd, maar gelijkgestemden blijven een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook lijken jongeren online ‘steeds sneller én vaker’ jihadistisch en rechts-extremistisch gedachtegoed te omarmen. Dat meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Sinds maart doet de politie onderzoek naar een radicale minderheid binnen de soevereinenbeweging, die de overheid en democratische instituties wil vervangen eventueel met (dodelijk) geweld. De groep verdachten zou deel uitmaken van de vermeende terroristische organisatie ‘Common Law Nederland Earth’. Het gaat om 8 verdachten die zijn opgepakt. Ook 2 wapenhandelaren zijn opgepakt.
Tienduizenden Nederlanders zien zich als soeverein. Het grootste deel wijst niet expliciet het overheidssysteem af maar probeert zo veel mogelijk om de staat heen te bewegen. Een tweede groep van duizenden mensen wijst het systeem wel af. De radicaalste groep waar de verdachten onder vallen, bestaat uit tientallen mensen die zich voorbereiden op een ‘onvermijdelijke strijd’ tegen de overheid. (NRC)
………………………………………………….
Meeste verzuim door stress en griep.
In 2024 waren stress- en griepklachten de voornaamste oorzaak van ziektemeldingen, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Begin 2023 was er een piek in het verzuim door dit soort klachten. Vanaf februari nam het aantal mensen dat zich ziek meldde af.
Het gemiddelde verzuimpercentage daalde in november naar 4,9%. Opvallend vindt ArboNed. ‘In de wintermaanden zien we normaal gesproken juist een stijging. Vorig jaar steeg het aantal ziekmeldingen in deze periode nog van 72 naar 82 per 1.000 medewerkers. Nu daalt het van 70 naar 65.’
Langdurig ziekteverzuim (langer dan 6 weken) door stressklachten is toegenomen, zo melden ArboNed en HumanCapitalCare. (FD)
……………………………………………
A-merk in de supermarkt ruim anderhalf keer zo duur als huismerk.
Gemiddeld zijn A-merken nu ruim 54% duurder dan het huismerk. Het afgelopen jaar zijn de prijzen van merkproducten gemiddeld 8% gestegen, die van huismerken bleven ongeveer gelijk. Sinds 2020 hebben supermarkten de prijzen van A-merken 44% verhoogd, die van huismerken met 30%.
Uitschieters zijn dit jaar de spinazie á la crème van Iglo, sinaasappelsap van Appelsientje, Calvé-mayonaise en Bertolli olijfolie, met prijsstijgingen van 40% of meer. Wie consequent voor het huismerk gaat is het goedkoopst uit bij Aldi en Dirk. Daar liggen de huismerkprijzen 8% lager dan het gemiddelde van Nederlandse supermarkten. Spar (15% boven gemiddelde) en Poiesz (24%) zijn verreweg het duurst.
De voedselprijzen gaan wel minder hard omhoog dan de afgelopen jaren; nu dragen vooral brandstof, alcohol en tabak bij aan de hoge inflatie van 4%. In Nederland zijn de prijzen het afgelopen jaar sneller gestegen dan in de meeste andere EU-landen. (VK)
………………………………………………………
Claude beklimt het podium van het songfestival in 2025.
Hoe Europees wil je het hebben op het Eurovisie Songfestival? De taal van 21-jarige Claude Kiambe is Europees, ook al is de achtergrond daarvan allesbehalve harmonieus. Wat hij precies gaat doen op het songfestival is nog niet bekend, alleen dat het volgens de selectiecommissie een ‘betekenisvolle, verbindende en hitgevoelige song met internationale uitstraling’ is. Claude volgt Joost Klein op als inzending van het Songfestival dat in mei plaatsvindt in Bazel, Zwitserland.
Claude (spreek uit als ‘Cloud) Kiambe is in september 2003 geboren in Congo, waar hij opgroeide in extreme armoede. Zijn vader kwam om in de burgeroorlog die er woedde. Zijn moeder besloot een betere plek te zoeken om hem, zijn 3 broers en 3 zussen op te voeden en vluchtte. In 2013 reisden de kinderen hun moeder achterna naar Nederland. Ze kwamen in een asielzoekerscentrum in Alkmaar terecht. Hij heeft warme herinneringen aan die tijd en rolde er in het multicultureel orkest Orchestre Partout.
Ze verhuisden naar Enkhuizen, waar hij zijn havo haalde. Hij studeerde vervolgens een tijdje hotelmanagement in Leeuwarden maar daar vond hij zijn draai niet. In 2019 deed hij mee met The voice Kids. In 2022 kwam zijn nummer ‘Ladada’ uit. Het werd een nummer-1-hit. Kwam 6 weken niet van die positie af en is inmiddels 60 miljoen keer beluisterd op Spotify. (NRC)
Een lijstje met de milieu- en klimaatmaatregelen van het kabinet: ik houd het al een tijdje bij. Hier een eerste overzicht:
De ‘gifwet’, voor het verminderen van gebruik van bestrijdingsmiddelen werd ingetrokken. In nieuwe huizen hoeven geen nestkasten voor vogels te komen. De milieu- en natuurplannen van provincies gingen door de shredder. Het klimaatfonds werd uitgekleed, het stikstoffonds geschrapt.
Plannen voor een kilometerheffing verdwenen in de papierbak. Net als het doel voor louter emissieloze nieuwe auto’s in 2030. De wegenbelasting op elektrische auto’s wordt extra hoog.
Wat verder? Men schrapt de salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen, zonder overgangsperiode. De verplichte overgang naar een (hybride) warmtepomp bij aanschaf van een nieuwe ketel gaat niet door. Het overleg over maatwerkafspraken om de industrie te vergroenen is vastgelopen. Nieuwe rekenregels. Oor groene waterstof maken de productie onrendabel. Naar de klimaattop stuurde Nederland slechts één minister.
Mijn lijstje is langer, maar de ruimte hier is op. Net als mijn geduld…
(Mathijs Bouman in het FD)
……………………………………………………….
Bedaarde Han Duck-soo volgt Zuid Koreaanse president Yoon Suk Yeol op.
Na het afzetten van president Yoon Suk Yeol wordt premier Han Duck-soo (75) automatisch waarnemend president van Zuid Korea. Hij zal dat vermoedelijk nog maanden blijven, lang genoeg om de chaos te bezweren en stabiliteit te brengen. Het Zuid-Koreaanse parlement stemde voor de afzetting van Yoon. Die kondigde op 3 december zonder enige waarschuwing de staat van beleg af in het land en liet militairen de straat op sturen om die te handhaven.
Woedende parlementariërs drongen het parlementsgebouw binnen, waar ze de president dwongen de staat van beleg na enkele turbulente uren alweer in te trekken.
Een eerste stemming over een afzettingsprocedure mislukt een week geleden omdat Yoon’s conservatieve partij PPP de stemming boycotte. De tweede keer deed de PPP wel mee, waardoor met 204 stemmen vóór werd besloten Yoon af te zetten.
Han is al voor de 2e keer premier: de eerste keer was onder president Roh Moo-hyun in de jaren 2007-2008. Verder was hij ambassadeur in de VS, ambassadeur bij de Oeso, minister van Financiën en minister van Handel en bekleedde hij nog een paar hoge functies. Yoon zelf had lovende woorden over voor de partijloze Han, toen hij deze in 2022 aanstelde als minister-president. (VK)
………………………………………………………
Scholen heropenen in Syrië.
De VN-gezant voor Syrië pleit voor beëindiging van de internationale sancties om de wederopbouw van het land te bespoedigen.
Terwijl scholen en universiteiten in Syrië weer openden en Syrische christenen onder de nieuwe islamitische machthebbers zonder problemen naar de kerk gingen is de situatie daar na de val van Assad inzet van druk diplomatiek overleg.
Op een conferentie in Jordanië riepen Jordanië, Irak, Saoedi-Arabië, Egypte, Libanon, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar gezamenlijk op tot een “vreedzame machtsoverdracht”. Syrië mag niet “in chaos vervallen, schreven ze na afloop. Ze uitten hun zorg over de voortdurend militaire acties van Israël en pleitten voor vrije verkiezingen onder toezicht van de VN.
Bij het overleg was geen vertegenwoordiger uit Syrië zelf aanwezig. Rusland en Iran , bondgenoten van Assad, waren niet uitgenodigd. Wel schoven EU-buitenland-chef Kallas, de VN-gezant voor Syrië Pedersen en Blinken namens de VS aan. Pedersen vloog daarna naar Damascus en riep daar op tot beëindiging van de internationale sancties die de economie lamleggen. ‘We moeten snel komen tot samenwerking rond de opbouw van Syrië’, zei hij. Pedersen zal in Damascus praten met de nieuwe interim-regering. Die zou tot maart regeren, maar heeft nog niet duidelijk gemaakt via welk proces een nieuwe permanente regering haar zal vervangen. ‘We moeten het politieke proces op gang brengen dat alle Syriers omvat’, zei Pedersen. ‘Dat proces moet uiteraard door de Syriers zelf worden geleid.’ Inmiddels zijn sinds de val van Assad 7.500 Syrische vluchtelingen die in Turkije verbleven naar Syrië teruggekeerd schreef de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya. (NRC)
………………………………………………….
Gevangen in onze telefoons.
Smartphones en sociale media zijn handig en vermakelijk, maar hebben ook een donkere kant. Mentale problemen onder jongeren nemen toe, schoolprestaties af. Overigens zitten volwassenen ook vastgeplakt aan hun schermpjes met voortdurende afleiding. Wil onze productiviteit daarom niet stijgen?
Is dit welvaartsverlies reden om als overheid in te grijpen? Economen in vakblad ESB vinden van wel, ook omdat er een collectieve-actieprobleem speelt. Iedereen wil er iets aan doen, maar dat lukt niet individueel. Zo maken niet alleen algoritmes apps verslavend, ook als collectieve marketing trap. Want als je stopt en de rest blijft, mis je te veel. Dus blijf je!
Maar hoe grijp je dan in? Een telefoonverbod op scholen is een idee, thuis lijkt niet alleen de telefoon een probleem, maar ook de Playstation en de laptop, nodig voor huiswerk maar tevens het portaal naar YouTube en onlinegames. Een leeftijdsgrens voor sociale media? Moeilijk te handhaven en maar deel van het probleem. Apps minder verslavend maken? Extreem lastig om daar sluitende regels voor te maken. Promoten van ‘geniet maar gebruik met mate’? Weet U het? (Anna Dijkman in het FD)
……………………………………………….
Voorzichtig optimisme over mogelijk bestand in Gaza.
Er zou binnen enkele dagen een deal kunnen worden getekend zegt persbureau Reuters.
Netanyahu zou woensdag op het vliegtuig zijn gestapt voor besprekingen in Cairo. Anonieme bronnen zijn al enkele dagen hoopvol over een deal. ‘Beide zijden zitten nu veel serieuzer in de onderhandelingen en hebben compromissen gesloten op details die voorheen een struikelblok waren’, zei een betrokken diplomaat.
Het voorstel waar de partijen zich over buigen is gebaseerd op het ‘driefasenplan’ van Biden uit mei. Daarbij komt er eerst een tijdelijk bestand en wordt een nader te bepalen aantal gijzelaars vrijgelaten in ruil voor Palestijnse gevangenen. Daarna wordt verder onderhandeld over een permanent einde aan de gevechten, de overdracht van alle gegijzelden en, in de laatste fase, de wederopbouw van het verwoeste gebied.
Sinds Trump de verkiezingen won is het proces in een stroomversnelling geraakt. Zijn afgevaardigde heeft de afgelopen weken zowel met Netanyahu als de premier van Qatar gesproken. Trump heeft geëist dat de gijzelaars vrij moeten zijn voordat hij op 20 januari wordt geinaugureerd. Als dat niet gebeurt ‘barst de hel los’ in het Midden Oosten schrijft hij.
Hamas hamert niet meer op het volledige vertrek van Israël. Haar militaire macht is afgenomen en ok de politieke macht neemt af. Er zijn meer dan 45 duizend mensen omgekomen en de inwoners zijn uitgeput na 14 maanden honger, ontheemding en geweld. Er zou nu vooral worden gesproken over het aantal gijzelaars dat in de 1e fase vrijkomt. Uit woede over een deal wilde de ultrarechtse partij Otzma Yehudit deze week niet instemmen met de begroting van de regering voor 2025. (VK)
…………………………………………………
Bondsdag stemt Scholtz weg.
Het Duitse kabinet is maandag formeel gevallen nadat de coalitie al eerder haar meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt. In de bondsdag is Scholtz door een meerderheid van het parlement weggestemd, zoals voorzien.
De weg is daarmee vrij voor nieuwe Bondsdagverkiezingen. Bondspresident Steinmeier zal nu het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. De SPD is al met CDU/CSU overeengekomen dat die op 23 februari zullen zijn. De regering Scholtz heeft niet langer de meerderheid sinds de kanselier zijn minister van Financiën Christian Lindner (FDP) ontsloeg en de FDP daarop uit de coalitie stapte, waarin ook nog de Groenen zitten.
In het debat vóór de stemming werden de eerste piketpaaltjes geslagen voor de komende verkiezingscampagne. Het ging er ongewoon hard aan toe. Oppositieleider Merz noemde Scholtz ‘een blamage’ voor Duitsland omdat Scholtz in Europa zo’n eigengereide koers koos. Scholtz op zijn beurt verweet de FDP ‘sabotage’ omdat de FDP de breuk van de coalitie had gepland. (NRC)
…………………………………………………………
Kwart van de bevolking 65 jaar of ouder in 2037.
De bevolking groeit verder naar 19 miljoen in 2037 en 20 miljoen in 2058, aldus het CBS. De bevolking stijgt vooral door immigratie. De natuurlijke aanwas (het saldo van geboorte en sterfte) is nagenoeg nul. In 2037 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder, tegenover een op de tien 50 jaar geleden.
De bevolking blijft de komende jaren toenemen, wel vlakt de groei in de komende jaren af. Doordat mensen ouder worden neemt het aandeel ouderen in de bevolking toe. In 1950 was 1% van de bevolking 80 jaar of ouder, in 2048 naar verwachting 10%.
Sinds 2022 ligt het sterftecijfer in Nederland hoger dan het geboortecijfer. Tot 2070 rekent het CBS weliswaar op zo’n 200.000 geboorten per jaar, maar door een stijgend sterftecijfer zal de bevolking nagenoeg niet groeien door natuurlijke aanwas. Sinds 2015 is de belangrijkste oorzaak van bevolkingsgroei immigratie. Dat kwam destijds door de instroom van Syrische vluchtelingen. In 2022 en 2023 piekte de vluchtelingenstroom uit Oekraïne. De verwachting is dat de immigratie afneemt. (FD)
………………………………………………….
Soevereinen vormen nog steeds gevaar ondanks strafrechtelijke vervolging.
Acht ‘soevereinen’ die de Nederlandse overheid afwijzen, worden weliswaar strafrechtelijk vervolgd, maar gelijkgestemden blijven een bedreiging voor de nationale veiligheid. Ook lijken jongeren online ‘steeds sneller én vaker’ jihadistisch en rechts-extremistisch gedachtegoed te omarmen. Dat meldde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Sinds maart doet de politie onderzoek naar een radicale minderheid binnen de soevereinenbeweging, die de overheid en democratische instituties wil vervangen eventueel met (dodelijk) geweld. De groep verdachten zou deel uitmaken van de vermeende terroristische organisatie ‘Common Law Nederland Earth’. Het gaat om 8 verdachten die zijn opgepakt. Ook 2 wapenhandelaren zijn opgepakt.
Tienduizenden Nederlanders zien zich als soeverein. Het grootste deel wijst niet expliciet het overheidssysteem af maar probeert zo veel mogelijk om de staat heen te bewegen. Een tweede groep van duizenden mensen wijst het systeem wel af. De radicaalste groep waar de verdachten onder vallen, bestaat uit tientallen mensen die zich voorbereiden op een ‘onvermijdelijke strijd’ tegen de overheid. (NRC)
………………………………………………….
Meeste verzuim door stress en griep.
In 2024 waren stress- en griepklachten de voornaamste oorzaak van ziektemeldingen, blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. Begin 2023 was er een piek in het verzuim door dit soort klachten. Vanaf februari nam het aantal mensen dat zich ziek meldde af.
Het gemiddelde verzuimpercentage daalde in november naar 4,9%. Opvallend vindt ArboNed. ‘In de wintermaanden zien we normaal gesproken juist een stijging. Vorig jaar steeg het aantal ziekmeldingen in deze periode nog van 72 naar 82 per 1.000 medewerkers. Nu daalt het van 70 naar 65.’
Langdurig ziekteverzuim (langer dan 6 weken) door stressklachten is toegenomen, zo melden ArboNed en HumanCapitalCare. (FD)
……………………………………………
A-merk in de supermarkt ruim anderhalf keer zo duur als huismerk.
Gemiddeld zijn A-merken nu ruim 54% duurder dan het huismerk. Het afgelopen jaar zijn de prijzen van merkproducten gemiddeld 8% gestegen, die van huismerken bleven ongeveer gelijk. Sinds 2020 hebben supermarkten de prijzen van A-merken 44% verhoogd, die van huismerken met 30%.
Uitschieters zijn dit jaar de spinazie á la crème van Iglo, sinaasappelsap van Appelsientje, Calvé-mayonaise en Bertolli olijfolie, met prijsstijgingen van 40% of meer. Wie consequent voor het huismerk gaat is het goedkoopst uit bij Aldi en Dirk. Daar liggen de huismerkprijzen 8% lager dan het gemiddelde van Nederlandse supermarkten. Spar (15% boven gemiddelde) en Poiesz (24%) zijn verreweg het duurst.
De voedselprijzen gaan wel minder hard omhoog dan de afgelopen jaren; nu dragen vooral brandstof, alcohol en tabak bij aan de hoge inflatie van 4%. In Nederland zijn de prijzen het afgelopen jaar sneller gestegen dan in de meeste andere EU-landen. (VK)
………………………………………………………
Claude beklimt het podium van het songfestival in 2025.
Hoe Europees wil je het hebben op het Eurovisie Songfestival? De taal van 21-jarige Claude Kiambe is Europees, ook al is de achtergrond daarvan allesbehalve harmonieus. Wat hij precies gaat doen op het songfestival is nog niet bekend, alleen dat het volgens de selectiecommissie een ‘betekenisvolle, verbindende en hitgevoelige song met internationale uitstraling’ is. Claude volgt Joost Klein op als inzending van het Songfestival dat in mei plaatsvindt in Bazel, Zwitserland.
Claude (spreek uit als ‘Cloud) Kiambe is in september 2003 geboren in Congo, waar hij opgroeide in extreme armoede. Zijn vader kwam om in de burgeroorlog die er woedde. Zijn moeder besloot een betere plek te zoeken om hem, zijn 3 broers en 3 zussen op te voeden en vluchtte. In 2013 reisden de kinderen hun moeder achterna naar Nederland. Ze kwamen in een asielzoekerscentrum in Alkmaar terecht. Hij heeft warme herinneringen aan die tijd en rolde er in het multicultureel orkest Orchestre Partout.
Ze verhuisden naar Enkhuizen, waar hij zijn havo haalde. Hij studeerde vervolgens een tijdje hotelmanagement in Leeuwarden maar daar vond hij zijn draai niet. In 2019 deed hij mee met The voice Kids. In 2022 kwam zijn nummer ‘Ladada’ uit. Het werd een nummer-1-hit. Kwam 6 weken niet van die positie af en is inmiddels 60 miljoen keer beluisterd op Spotify. (NRC)