Gelezen!
Nieuwsoverzicht van ma 2 december t/m zo 8 december 2024
Niet stoer…
De grond was aangekocht en de bouw van de woonwijk kon beginnen. Miljoenen euro’s had het gekost om de grondspeculant uit te kopen. Er was een enorme hoeveelheid zand gekocht om het land op te spuiten. Platen, stenen, hout en dakpannen waren besteld. De toekomstige bewoners waren zelfs al bij de badkamerwinkel en keukenboer langs geweest om de nieuwste snufjes te bekijken. Een keukenkraan met gekoeld bubbbeltjeswater! Een regendouche met UV-lamp!
Maar net toen alle bouwbegrotingen kloppend waren gemaakt, trok de projectontwikkelaar de stekker eruit. De bouw werd afgelast. Waarom? Omdat de overheid eiste dat er een klein bijenhotel in de wijk zou komen. En een paar musvriendelijke dakpannen. Plus nog iets kleins voor de vleermuis. Misschien ergens een plekje voor de egel. Nee, zei de projectontwikkelaar, nu kan het niet meer uit. Deze minimale uitgave is net te veel. Gelukkig was er minister Mona Keijzer en haar Stoer-programma voor minder bouwregels. De mus kan het dak op, vond ze. Die levert toch geen melk of speklapjes. Weg met de dieren! Toen kon de bouw doorgaan. Overal in Nederland. Het woningtekort was opgelost. (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………….
Syriërs vrezen vooral reactie van Assad en Moskou.
Met duizelingwekkende snelheid namen de rebellen Aleppo in. Onder de inwoners is er euforie, maar ook grote onzekerheid. ‘Ze zijn bang dat de stad opnieuw een slagveld wordt’.
De miljoenenstad, waar Assad ooit 4 jaar lang om vocht, is in een tijdsbestek van 2 dagen gevallen. De islamitische rebellen van HTS hebben de stad tot ieders verrassing overlopen en wisten de troepen van Assad te verdrijven.
De HTS-strijders hebben de inwoners in Aleppo duidelijk gemaakt dat ze niets te vrezen hebben, zegt de lokale journalist die tegelijk met de groepering de stad is binnengekomen. ‘Assads soldaten liepen gewoon winkels binnen, grepen wat ze wilden zonder te betalen. HTS doet dat niet. Een strijder die hier net was heeft zijn flesje water netjes afgerekend.’
Aan het Syrische front, sinds 4 jaar bevroren, gaat het om een enorme verschuiving die iedereen heeft verrast. De euforie is groot onder de HTS-strijders. Sommigen klopten na jaren van ballingschap weer aan bij familieleden. Duizenden politieke gevangenen zijn vrijgelaten. Incidenten waarbij oude rekeningen werden vereffend met politieke tegenstanders zijn niet gemeld. Plunderingen evenmin.
De onzekerheid is echter groot. De Syriërs zijn verdeeld. Sommige zien HTS als bevrijder, andere niet. De angst is groter dan de euforie. Die angst heeft te maken met de reactie van Assad en Moskou. Ze zijn bang dat hun stad opnieuw een slagveld wordt. En inderdaad: bij luchtaanvallen op West-Aleppo, vermoedelijk door Russische vliegtuigen, vielen minstens 21 doden.
In de provincie Idlib is de stemming beter. Het leeuwendeel van de bevolking daar is ontheemd in eigen land. Voor sommigen komt een droom uit: ze kunnen eindelijk terug naar hun geboortegrond en willen hun huizen opnieuw gaan opbouwen. (VK)
…………………………………………………
Hassan is de beste atleet ter wereld, eerste Nederlander ooit!
Sifan Hassan (31) won in de categorie ‘out of stadium’, hetgeen duidt op wedstrijden die buiten stadions gelopen worden. Bij de spelen pakte ze goud op de marathon en brons op zowel de 5.000 als 10.000 meter.
De prijs werd uitgereikt op een gala in Monaco. De Nederlandse Atletiekunie feliciteerde Hassan en stelde dat de categorie eigenlijk ‘out of this world’ had moeten heten.
Want bovenaards zijn de sportprestaties van Hassan. Op de Olympische Spelen in Parijs was ze de eerste vrouw die de marathon combineerde met de afstanden 5.000 en 10.000 meter. Op de 2 laatstgenoemde afstanden won ze allebei brons, op de marathon goud na slechts 1 dag rust. Bij de voorgaande Spelen in Tokio ging ze met 2 gouden en een bronzen medaille naar huis.
Hassan versloeg met de prijs Ruth Chepngetich, de Keniaanse die dit najaar een wereldrecord neerzette op de marathon van Chicago: 2.09,56. Hassan was in 2019 en 2021 al eerder genomineerd voor de eretitel.
‘Ik bedank alle fans die op mij hebben gestemd. Ik had nooit gedacht dat ik deze titel zou winnen’, zei Hassan bij de ceremonie. ‘Het was een te gek jaar, maar niet alleen voor mij. Alle atleten waren geweldig. Ik ben echt dankbaar, meer weet ik niet te zeggen.’ (NRC)
………………………………………………………………….
Alleenstaande jongere vaker in dure huurwoning.
Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe in Nederland. Bijna 40% is nu alleenstaand. Die groei zorgt voor extra druk op de woningmarkt. Daarvan zijn vooral alleenstaande jongeren de dupe, blijkt uit onderzoek van demografisch instituut Nidi. Zij wonen kleiner, minder vaak in een koopwoning en vaker in een duurdere huurwoning.
De afgelopen 30 jaar is het aantal huishoudens in Nederland met bijna 2 miljoen toegenomen, tot bijna 8,4 miljoen. Meer dan de helft van die groei komt voor rekening van eenpersoonshuishouden uit alleenstaanden. Alleenstaanden wonen veel minder vaak in een koopwoning dan samenwonenden. Dat geldt voor alle leeftijden, maar vooral op middelbare leeftijd. Van die groep woont 40% van de alleenstaanden in een koopwoning tegen 80% van de samenwonenden.
Het Nidi heeft de woonsituatie van alleenstaande en samenwonenden vergeleken over de periode 2015-2022. Alleenstaande jongeren zijn steeds minder vaak in koopwoningen gaan wonen, en steeds vaker in het dure particuliere huursegment. (FD)
………………………………………………………..
Favoriete probleemgroep van ons kabinet doet het op school steeds beter!
Een beetje hoopgevend nieuws, het werd tijd. Een kleine, feitelijke correctie op het beeld dat ‘grote groepen islamitische jongeren een groot integratieprobleem hebben (staatssecretaris Nobel voor Participatie en Integratie) en dat jongeren met een integratieachtergrond met hun rug naar de Nederlandse samenleving staan’ (premier Schoof, en hij nam er niks van terug).
Ze kunnen gerust zijn, ze zaten ernaast. Met de participatie en integratie van de jonge migrantenkinderen gaat het steeds beter volgens het CBS. Dat is vooral te zien in het onderwijs, een belangrijke graadmeter.
In 2022-2023 kreeg 49% van de leerlingen in het basisonderwijs van wie beide ouders in het buitenland zijn geboren (2e generatie) een havo- of vwo-advies. In 2011-2012 was dat nog 38%. In het buitenland geboren kinderen, onder wie asielmigranten kregen nog vaker havo-vwo—advies: 51%. Het verschil met het gemiddelde van alle achtste groepers – 57% een havo-vwo-advies – wordt steeds kleiner.
De grootste stijging zit hem bij de 2e generatiekinderen van in Marokko geboren ouders, de favoriete probleemgroep van ons kabinet: 50% van hen kreeg in 2022-2023 een havo-vwo-advies (34% in 20111-2012). Kinderen van Indonesische herkomst – ook vaak moslims, ook vaak geen Nederlands als thuistaal – doen het beduidend beter dan gemiddeld: 62% krijgt een havo-vwo-advies).Het lijkt erop dat ‘onderadvisering’ van kinderen van migranten tegenwoordig minder vaak voorkomt. Eindelijk!
Toch is er geen reden voor een vreugdedans. Ouders hopen op een havo-vwo-advies omdat ze weten dat het hun kind voordelen biedt, sociaal economisch en in gezondheid. Dat is verschrikkelijk, zulke feiten zouden de keuze voor een praktisch beroep niet moeten bepalen, maar helaas zijn het nog steeds de feiten. Met de kinderen die niet dat felbegeerde havo-vwo-ticket krijgen gaat het helemaal niet goed. Het is ronduit beroerd gesteld met de leesvaardigheid op het vmbo. Dat is al 20 jaar zo. Een derde van de Nederlandse 15-jarigen is onvoldoend geletterd.
Op die vaststelling volgt dan weer de rituele klaagzang van de inspectie van het Onderwijs: leerlingen moeten meer lezen, lerarenopleidingen moeten meer aandacht besteden aan leesdidactiek etc.: ja, ja, dat moet allemaal. Maar hoe we die verandering moeten bereiken, hoe we de verkeerde koers van een mammoettanker verleggen daarover zwijgt de inspectie al even ritueel! Niemand komt met een dwingend noodplan. We hebben in Nederland eerder een onderwijsprobleem dan een integratieprobleem. (VK)
……………………………………………………….
Extreemrechts groot in Roemeens parlement.
De gevestigde politieke orde heeft stand gehouden bij de Roemeense verkiezingen. De 2 regeringspartijen, de sociaaldemocratische PDS en de christendemocratische PNL behaalden 36,5% van de stemmen en zetten waarschijnlijk hun coalitie voort, al dan niet met een 3e of 4e partij erbij.
Daarmee blijft de pro-Europese lijn van Roemenië behouden. Een koerswijziging door een mogelijke overwinning van de extreemrechtse partij AUR, die weinig op heeft met de EU is van de baan. Na de schok van vorig weekend toen de extreemrechtse, ultranationalistische en partijloze kandidaat Georgescu volkomen onverwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won is dat een opluchting voor pro-Europese krachten binnen en buiten Roemenië.
8 december vindt de 2e ronde van de presidentsverkiezingen plaats waarbij Georgescu het opneemt tegen de pro-Europese kandidaat Elena Lasconi, leider van de liberale partij USR. Georgescu heeft een ruime voorsprong in de peilingen: 58% tegen 42% voor Lasconi.
In het parlement krijgt extreemrechts een sterke vertegenwoordiging. AUR haalde ruim 18% van de 9,5 miljoen uitgebrachte stemmen, op een bevoking van 19 miljoen inwoners, en werd daarmee de 2e partij na de sociaaldemocratische PSD met ruim 22%. Samen met 2 andere jonge extreemrechtse partijen is extreemrechts goed voor 32,5% van de stemmen.
De verkiezingen tonen de grote onvrede over de huidige politiek, die men corruptie, vriendjespolitiek en onvermogen verwijt om iets te doen aan de blijvende armoede en het torenhoge begrotingstekort. (NRC)
……………………………………………………
Een op de drie werkt bij een familiebedrijf.
Het familiebedrijf is nog steeds belangrijk. In de laatste 10 jaar daalde het aandeel van familiebedrijven in het totaal aantal bedrijven, maar dat komt vooral door de opkomst van zzp’ers. Het belang in werkgelegenheid veranderde in 10 jaar niet. Een op de drie werknemers werkt bij een familiebedrijf. Dat was bijna 10 jaar geleden ook zo. In Nederland zijn bijna 300.000 familiebedrijven. Dat is bijna 14% van het totaal aantal bedrijven en het is bijna 5% minder dan 10 jaar geleden.
Ondanks dat een op de zeven bedrijven een familiebedrijf is, is het economisch belang en het belang in werkgelegenheid grofweg meer dan dubbel zo hoog. De meeste familiebedrijven komen voor in de detail- en groothandel. Vooral de autobranche valt daarbij op. Relatief het hoogste aandeel familiebedrijven komt voor in de landbouw, gevolgd door de horeca. (FD)
……………………………………………………
Zuid Korea trekt staat van beleg onder grote druk weer in.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de door hem ingestelde staat van beleg weer opgeheven. Yoon besloot in te binden na een chaotische dag waarin het parlement in actie kwam en het uitroepen van de staat van beleg blokkeerde.
De intrekking van de maatregel is een forse nederlaag voor de president, die zo hoopte de oppositie buitenspel te zetten na hoogoplopende conflicten. Yoon ruziet al enige tijd met de grootste oppositiepartij. Het parlement nam enkele uren na de afkondiging met grote meerderheid een motie aan waarin de omstreden maatregel werd teruggedraaid. De president moest zich volgens de grondwet houden aan dit besluit. Na de stemming trokken de militairen die het parlementsgebouw hadden willen binnendringen, zich terug. De president verbijsterde met de maatregel niet alleen het parlement maar ook de bevolking. De staat van beleg geeft de regering en het leger verregaande bevoegdheden, onder meer om protesten de kop in te drukken en om de media aan banden te leggen. Het is voor het eerst sinds 1980 dat het land de staat van beleg aankondigde.
Yoon besloot tot de omstreden stap om een einde te maken aan de in zijn ogen ‘tegenwerking’ in het parlement van de liberale democratische partij die daar een meerderheid heeft. Hij zei dat de oppositie het land in een crisis wil storten en noemde het parlement een toevluchtsoord van criminelen. Ook verweet hij de oppositie te sympathiseren met aartsvijand Noord-Korea. (VK)
………………………………………………………..
Minder bescherming voor Europese wolven.
De beschermde status van de wolf in Europa wordt zwakker om populaties die problemen veroorzaken te kunnen reguleren. De regels om een wolf te mogen afschieten, worden soepeler.
De status van de wolf wordt verlaagd van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Volgens de raad van Europa zorgt de toename van het aantal wolven voor ‘sociaaleconomische uitdagingen in de co-existentie met menselijke activiteiten en schade aan vee’. Het aantal wolven is binnen de EU sinds 2012 bijna verdubbeld tot 20.300 in 2023. Ze zouden bij elkaar vele tienduizenden stuks vee doden. In Nederland bevinden zich rond de 120 wolven, in elf roedels, waarvan de meeste zich op en rond de Veluwe bevinden. Ook zijn er zwervende wolven.
Onder de nieuwe status mag de populatie worden ‘gereguleerd’. De wolf mag niet verdwijnen, aar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld. In 2022 wees de EU een Zwitsers voorstel om de beschermde status van de wolf te reduceren nog af. In Nederland zijn sinds de terugkeer van de wolf in 2015 tot en met 2023 in totaal 3.032 landbouwhuisdieren aangevallen door wolven, waarvan 2.368 met een dodelijke afloop. Dat waren vooral schapen. In totaal is bijna 700.000 euro aan schadevergoeding betaald door de overheid. Ook is er een toename van incidenten waarbij mensen zich door wolven bedreigd voelen. (NRC)
………………………………………………..
Franse parlement stemt premier weg, opnieuw valt de regering.
Daarmee strandde zijn poging om een begroting met tientallen miljarden aan bezuinigingen doorgedrukt te krijgen en heeft de politieke crisis in de op een na grootste economie van de eurozone zich verdiept.
Het bleek onmogelijk om genoeg steun te vinden voor een begroting waarin zeker 40 miljard euro bezuinigd zou worden. Tot het laatste moment gaf Barnier toe aan de eisen van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) Hij zag af van de verhoging van de belasting op elektriciteit, stemde in met een herziening van de medische staatsteun en annulering van de vergoeding op bepaalde medicijnen.
Het was allemaal niet genoeg voor Marine le Pen. Toen Barnier besloot dat het voor hem wél genoeg was en artikel 49.3 zou inzetten, kondigde RN steun aan voor de motie van wantrouwen die daar automatisch op volgt.
Waarschijnlijk komt er nu een speciale wet die de lopende zaken regelt. Dat biedt ruimte voor benoemingen en aanpassingen aan bestaande wetten. Zo kunnen dan bijvoorbeeld ook inkomens en pensioen worden gecorrigeerd voor inflatie. Maar er worden dan geen grootschalige hervormingen doorgevoerd. De zoektocht naar een meerderheid in de Assemblée Nationale begint dus opnieuw. (FD)
………………………………………………………
Eerste vrouwelijke premier Namibie; land is opvallende koploper vrouwenrechten.
Namibië heeft een historische mijlpaal bereikt. Swapo, regeringspartij sinds de onafhankelijkheid in 1990 is opnieuw uitgeroepen tot grootste partij met 57% van de stemmen. De 72-jarige partijleider Netumbo Nandi-Ndaitwah, de huidige vice premier, werd daardoor de eerste vrouwelijke president van het land.
Dat Namibië als het 3e Afrikaanse land een vrouwelijke regeringsleider verkiest komt niet als een verrassing. Het land is koploper op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het land stond dit jaar op de 8e (!) plaats op de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum, terwijl Nederland op plek 28 van de 146 staat. Namibië heeft een grondwet waarin positieve discriminatie diep verankerd zit, namelijk het principe dat achterstelling van onderdrukten ongedaan moet worden gemaakt. Vrouwen werden tot die gemarginaliseerde groepen gerekend.
In tegenstelling tot Nederland heeft Namibië daardoor meer verregaande wet- en regelgeving om vrouwen te emanciperen. Als een man en een vrouw naar dezelfde baan solliciteren en beiden zijn even geschikt, krijgt de vrouw de voorkeur omdat zij uit een vroeger benadeelde groep komt. Dit is ingevoerd in 2007om kansenongelijkheid tegen te gaan. Vrouwen in topposities zijn dan ook geen unicum, zeker in de financiële sector en in de politiek. 46% van de parlementariërs is vrouw terwijl dat percentage in Nederland op 39% ligt. (VK)
…………………………………………………
Voor links is migratiebeperking niet langer taboe.
Minder migratie was lang een exclusieve wens van rechts maar ook op links verschuift nu het denken. Zo schaarde GroenLinks PvdA zich woensdag in een Kamerdebat achter de conclusies uit het rapport van de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, die stelt dat ‘matiging van migratie noodzakelijk is’ om de welvaart in Nederland op lange termijn te behouden. Voor GroenLinks-PvdA is migratiebeperking geen taboe meer, óók van asielmigratie niet, benadrukte partijleider Frans Timmermans, die sprak van een ‘koerswijziging’.
Sinds het verschijnen van het rapport heeft GL-PvdA er 4 keer uitgebreid over gepraat. Met name asiel ligt in de fractie ‘extra gevoelig’, zei Timmermans. ‘Omdat de framing van rechts is dat alle problemen door asielzoekers komen, daar gaan we niet in mee. Maar dat mag niet tot de conclusie leiden dat er helemaal geen problemen rond asiel zijn. Ik ben trots dat de hele fractie nu dit hele rapport omarmt.’
Het omarmen van het rapport houdt in dat GL-PvdA nu vindt dat de regering moet werken met ‘bandbreedtes’ wat betreft het aantal migranten dat per jaar naar Nederland kan komen. De commissie adviseert te streven naar een Nederland met 19 á 20 miljoen inwoners in 2050, wat betekent dat het migratiesaldo fors lager zou moeten komen te liggen dan de afgelopen jaren.
Om dat te bereiken wil GL-PvdA vooral arbeidsmigratie beperken, met afstand de grootste groep. Timmermans bepleit bijvoorbeeld een verbod op uitzendkrachten in de vleesverwerkende industrie, glas- en tuinbouw en distributiecentra. (NRC)
…………………………………………………….
Assad vlucht, rebellen veroveren Damascus: regime lijkt gevallen.
+ Damascus is ingenomen door groeperingen onder leiding van Hayat Tahri al-ham (HTS). Het is nog geen 2 weken geleden dat het offensief van HTS begon. HTS schrijft dat zij de stad vrij verklaren van tiran Bashar al Assad.
+ Assad zou Damascus zondagochtend zijn ontvlucht. Waarheen is onduidelijk. Premier Mohammad al Jalali heeft gezegd mee te willen werken aan ‘elk leiderschap dat door het volk wordt gekozen’.
+ In Damascus, maar ook in de stad Homs, zouden burgers de straat op zijn gegaan om de val van het Assad-regime te vieren.
+ Op zaterdag kwam bericht dat Homs, ten noorden van Damascus, ook in handen is gevallen van de Syrische rebellen. Daar zouden duizenden gevangenen uit de militaire gevangenis zijn bevrijd.
+ Zo’n 2.000 militairen van het Syrische regeringsleger zouden zaterdag naar Irak zijn gevlucht. Assads militairen vertrokken ook uit Damascus. Het Syrische leger trok zich een week geleden al terug uit Aleppo, de 2e stad van het land.
+ Syrische premier roept op tot ‘vrije verkiezingen’.
Op die manier kunnen de Syriers kiezen wie ze als leider willen. Hij staat in contact met de rebellen over het te voeren beleid voor de komende periode. Hij is bereid om aan een gekozen leider alle overheidsdossiers over te dragen, maar stelt voorop dat de overheidsinstanties overeind moeten blijven. Ook zou hij proberen om de 400.000 Syrische ambtenaren weer aan het werk te krijgen.
+ De HTS-leider Al-Julani roept zijn troepen op de overheidsinstellingen in Damascus met rust te laten. Volgens de rebellenleider stuurt de premier de ambtenaren aan tot de instanties ‘officieel’ worden overgedragen aan zijn rebellenleger.
De grond was aangekocht en de bouw van de woonwijk kon beginnen. Miljoenen euro’s had het gekost om de grondspeculant uit te kopen. Er was een enorme hoeveelheid zand gekocht om het land op te spuiten. Platen, stenen, hout en dakpannen waren besteld. De toekomstige bewoners waren zelfs al bij de badkamerwinkel en keukenboer langs geweest om de nieuwste snufjes te bekijken. Een keukenkraan met gekoeld bubbbeltjeswater! Een regendouche met UV-lamp!
Maar net toen alle bouwbegrotingen kloppend waren gemaakt, trok de projectontwikkelaar de stekker eruit. De bouw werd afgelast. Waarom? Omdat de overheid eiste dat er een klein bijenhotel in de wijk zou komen. En een paar musvriendelijke dakpannen. Plus nog iets kleins voor de vleermuis. Misschien ergens een plekje voor de egel. Nee, zei de projectontwikkelaar, nu kan het niet meer uit. Deze minimale uitgave is net te veel. Gelukkig was er minister Mona Keijzer en haar Stoer-programma voor minder bouwregels. De mus kan het dak op, vond ze. Die levert toch geen melk of speklapjes. Weg met de dieren! Toen kon de bouw doorgaan. Overal in Nederland. Het woningtekort was opgelost. (Mathijs Bouman in het FD)
…………………………………………………………….
Syriërs vrezen vooral reactie van Assad en Moskou.
Met duizelingwekkende snelheid namen de rebellen Aleppo in. Onder de inwoners is er euforie, maar ook grote onzekerheid. ‘Ze zijn bang dat de stad opnieuw een slagveld wordt’.
De miljoenenstad, waar Assad ooit 4 jaar lang om vocht, is in een tijdsbestek van 2 dagen gevallen. De islamitische rebellen van HTS hebben de stad tot ieders verrassing overlopen en wisten de troepen van Assad te verdrijven.
De HTS-strijders hebben de inwoners in Aleppo duidelijk gemaakt dat ze niets te vrezen hebben, zegt de lokale journalist die tegelijk met de groepering de stad is binnengekomen. ‘Assads soldaten liepen gewoon winkels binnen, grepen wat ze wilden zonder te betalen. HTS doet dat niet. Een strijder die hier net was heeft zijn flesje water netjes afgerekend.’
Aan het Syrische front, sinds 4 jaar bevroren, gaat het om een enorme verschuiving die iedereen heeft verrast. De euforie is groot onder de HTS-strijders. Sommigen klopten na jaren van ballingschap weer aan bij familieleden. Duizenden politieke gevangenen zijn vrijgelaten. Incidenten waarbij oude rekeningen werden vereffend met politieke tegenstanders zijn niet gemeld. Plunderingen evenmin.
De onzekerheid is echter groot. De Syriërs zijn verdeeld. Sommige zien HTS als bevrijder, andere niet. De angst is groter dan de euforie. Die angst heeft te maken met de reactie van Assad en Moskou. Ze zijn bang dat hun stad opnieuw een slagveld wordt. En inderdaad: bij luchtaanvallen op West-Aleppo, vermoedelijk door Russische vliegtuigen, vielen minstens 21 doden.
In de provincie Idlib is de stemming beter. Het leeuwendeel van de bevolking daar is ontheemd in eigen land. Voor sommigen komt een droom uit: ze kunnen eindelijk terug naar hun geboortegrond en willen hun huizen opnieuw gaan opbouwen. (VK)
…………………………………………………
Hassan is de beste atleet ter wereld, eerste Nederlander ooit!
Sifan Hassan (31) won in de categorie ‘out of stadium’, hetgeen duidt op wedstrijden die buiten stadions gelopen worden. Bij de spelen pakte ze goud op de marathon en brons op zowel de 5.000 als 10.000 meter.
De prijs werd uitgereikt op een gala in Monaco. De Nederlandse Atletiekunie feliciteerde Hassan en stelde dat de categorie eigenlijk ‘out of this world’ had moeten heten.
Want bovenaards zijn de sportprestaties van Hassan. Op de Olympische Spelen in Parijs was ze de eerste vrouw die de marathon combineerde met de afstanden 5.000 en 10.000 meter. Op de 2 laatstgenoemde afstanden won ze allebei brons, op de marathon goud na slechts 1 dag rust. Bij de voorgaande Spelen in Tokio ging ze met 2 gouden en een bronzen medaille naar huis.
Hassan versloeg met de prijs Ruth Chepngetich, de Keniaanse die dit najaar een wereldrecord neerzette op de marathon van Chicago: 2.09,56. Hassan was in 2019 en 2021 al eerder genomineerd voor de eretitel.
‘Ik bedank alle fans die op mij hebben gestemd. Ik had nooit gedacht dat ik deze titel zou winnen’, zei Hassan bij de ceremonie. ‘Het was een te gek jaar, maar niet alleen voor mij. Alle atleten waren geweldig. Ik ben echt dankbaar, meer weet ik niet te zeggen.’ (NRC)
………………………………………………………………….
Alleenstaande jongere vaker in dure huurwoning.
Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe in Nederland. Bijna 40% is nu alleenstaand. Die groei zorgt voor extra druk op de woningmarkt. Daarvan zijn vooral alleenstaande jongeren de dupe, blijkt uit onderzoek van demografisch instituut Nidi. Zij wonen kleiner, minder vaak in een koopwoning en vaker in een duurdere huurwoning.
De afgelopen 30 jaar is het aantal huishoudens in Nederland met bijna 2 miljoen toegenomen, tot bijna 8,4 miljoen. Meer dan de helft van die groei komt voor rekening van eenpersoonshuishouden uit alleenstaanden. Alleenstaanden wonen veel minder vaak in een koopwoning dan samenwonenden. Dat geldt voor alle leeftijden, maar vooral op middelbare leeftijd. Van die groep woont 40% van de alleenstaanden in een koopwoning tegen 80% van de samenwonenden.
Het Nidi heeft de woonsituatie van alleenstaande en samenwonenden vergeleken over de periode 2015-2022. Alleenstaande jongeren zijn steeds minder vaak in koopwoningen gaan wonen, en steeds vaker in het dure particuliere huursegment. (FD)
………………………………………………………..
Favoriete probleemgroep van ons kabinet doet het op school steeds beter!
Een beetje hoopgevend nieuws, het werd tijd. Een kleine, feitelijke correctie op het beeld dat ‘grote groepen islamitische jongeren een groot integratieprobleem hebben (staatssecretaris Nobel voor Participatie en Integratie) en dat jongeren met een integratieachtergrond met hun rug naar de Nederlandse samenleving staan’ (premier Schoof, en hij nam er niks van terug).
Ze kunnen gerust zijn, ze zaten ernaast. Met de participatie en integratie van de jonge migrantenkinderen gaat het steeds beter volgens het CBS. Dat is vooral te zien in het onderwijs, een belangrijke graadmeter.
In 2022-2023 kreeg 49% van de leerlingen in het basisonderwijs van wie beide ouders in het buitenland zijn geboren (2e generatie) een havo- of vwo-advies. In 2011-2012 was dat nog 38%. In het buitenland geboren kinderen, onder wie asielmigranten kregen nog vaker havo-vwo—advies: 51%. Het verschil met het gemiddelde van alle achtste groepers – 57% een havo-vwo-advies – wordt steeds kleiner.
De grootste stijging zit hem bij de 2e generatiekinderen van in Marokko geboren ouders, de favoriete probleemgroep van ons kabinet: 50% van hen kreeg in 2022-2023 een havo-vwo-advies (34% in 20111-2012). Kinderen van Indonesische herkomst – ook vaak moslims, ook vaak geen Nederlands als thuistaal – doen het beduidend beter dan gemiddeld: 62% krijgt een havo-vwo-advies).Het lijkt erop dat ‘onderadvisering’ van kinderen van migranten tegenwoordig minder vaak voorkomt. Eindelijk!
Toch is er geen reden voor een vreugdedans. Ouders hopen op een havo-vwo-advies omdat ze weten dat het hun kind voordelen biedt, sociaal economisch en in gezondheid. Dat is verschrikkelijk, zulke feiten zouden de keuze voor een praktisch beroep niet moeten bepalen, maar helaas zijn het nog steeds de feiten. Met de kinderen die niet dat felbegeerde havo-vwo-ticket krijgen gaat het helemaal niet goed. Het is ronduit beroerd gesteld met de leesvaardigheid op het vmbo. Dat is al 20 jaar zo. Een derde van de Nederlandse 15-jarigen is onvoldoend geletterd.
Op die vaststelling volgt dan weer de rituele klaagzang van de inspectie van het Onderwijs: leerlingen moeten meer lezen, lerarenopleidingen moeten meer aandacht besteden aan leesdidactiek etc.: ja, ja, dat moet allemaal. Maar hoe we die verandering moeten bereiken, hoe we de verkeerde koers van een mammoettanker verleggen daarover zwijgt de inspectie al even ritueel! Niemand komt met een dwingend noodplan. We hebben in Nederland eerder een onderwijsprobleem dan een integratieprobleem. (VK)
……………………………………………………….
Extreemrechts groot in Roemeens parlement.
De gevestigde politieke orde heeft stand gehouden bij de Roemeense verkiezingen. De 2 regeringspartijen, de sociaaldemocratische PDS en de christendemocratische PNL behaalden 36,5% van de stemmen en zetten waarschijnlijk hun coalitie voort, al dan niet met een 3e of 4e partij erbij.
Daarmee blijft de pro-Europese lijn van Roemenië behouden. Een koerswijziging door een mogelijke overwinning van de extreemrechtse partij AUR, die weinig op heeft met de EU is van de baan. Na de schok van vorig weekend toen de extreemrechtse, ultranationalistische en partijloze kandidaat Georgescu volkomen onverwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won is dat een opluchting voor pro-Europese krachten binnen en buiten Roemenië.
8 december vindt de 2e ronde van de presidentsverkiezingen plaats waarbij Georgescu het opneemt tegen de pro-Europese kandidaat Elena Lasconi, leider van de liberale partij USR. Georgescu heeft een ruime voorsprong in de peilingen: 58% tegen 42% voor Lasconi.
In het parlement krijgt extreemrechts een sterke vertegenwoordiging. AUR haalde ruim 18% van de 9,5 miljoen uitgebrachte stemmen, op een bevoking van 19 miljoen inwoners, en werd daarmee de 2e partij na de sociaaldemocratische PSD met ruim 22%. Samen met 2 andere jonge extreemrechtse partijen is extreemrechts goed voor 32,5% van de stemmen.
De verkiezingen tonen de grote onvrede over de huidige politiek, die men corruptie, vriendjespolitiek en onvermogen verwijt om iets te doen aan de blijvende armoede en het torenhoge begrotingstekort. (NRC)
……………………………………………………
Een op de drie werkt bij een familiebedrijf.
Het familiebedrijf is nog steeds belangrijk. In de laatste 10 jaar daalde het aandeel van familiebedrijven in het totaal aantal bedrijven, maar dat komt vooral door de opkomst van zzp’ers. Het belang in werkgelegenheid veranderde in 10 jaar niet. Een op de drie werknemers werkt bij een familiebedrijf. Dat was bijna 10 jaar geleden ook zo. In Nederland zijn bijna 300.000 familiebedrijven. Dat is bijna 14% van het totaal aantal bedrijven en het is bijna 5% minder dan 10 jaar geleden.
Ondanks dat een op de zeven bedrijven een familiebedrijf is, is het economisch belang en het belang in werkgelegenheid grofweg meer dan dubbel zo hoog. De meeste familiebedrijven komen voor in de detail- en groothandel. Vooral de autobranche valt daarbij op. Relatief het hoogste aandeel familiebedrijven komt voor in de landbouw, gevolgd door de horeca. (FD)
……………………………………………………
Zuid Korea trekt staat van beleg onder grote druk weer in.
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft de door hem ingestelde staat van beleg weer opgeheven. Yoon besloot in te binden na een chaotische dag waarin het parlement in actie kwam en het uitroepen van de staat van beleg blokkeerde.
De intrekking van de maatregel is een forse nederlaag voor de president, die zo hoopte de oppositie buitenspel te zetten na hoogoplopende conflicten. Yoon ruziet al enige tijd met de grootste oppositiepartij. Het parlement nam enkele uren na de afkondiging met grote meerderheid een motie aan waarin de omstreden maatregel werd teruggedraaid. De president moest zich volgens de grondwet houden aan dit besluit. Na de stemming trokken de militairen die het parlementsgebouw hadden willen binnendringen, zich terug. De president verbijsterde met de maatregel niet alleen het parlement maar ook de bevolking. De staat van beleg geeft de regering en het leger verregaande bevoegdheden, onder meer om protesten de kop in te drukken en om de media aan banden te leggen. Het is voor het eerst sinds 1980 dat het land de staat van beleg aankondigde.
Yoon besloot tot de omstreden stap om een einde te maken aan de in zijn ogen ‘tegenwerking’ in het parlement van de liberale democratische partij die daar een meerderheid heeft. Hij zei dat de oppositie het land in een crisis wil storten en noemde het parlement een toevluchtsoord van criminelen. Ook verweet hij de oppositie te sympathiseren met aartsvijand Noord-Korea. (VK)
………………………………………………………..
Minder bescherming voor Europese wolven.
De beschermde status van de wolf in Europa wordt zwakker om populaties die problemen veroorzaken te kunnen reguleren. De regels om een wolf te mogen afschieten, worden soepeler.
De status van de wolf wordt verlaagd van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Volgens de raad van Europa zorgt de toename van het aantal wolven voor ‘sociaaleconomische uitdagingen in de co-existentie met menselijke activiteiten en schade aan vee’. Het aantal wolven is binnen de EU sinds 2012 bijna verdubbeld tot 20.300 in 2023. Ze zouden bij elkaar vele tienduizenden stuks vee doden. In Nederland bevinden zich rond de 120 wolven, in elf roedels, waarvan de meeste zich op en rond de Veluwe bevinden. Ook zijn er zwervende wolven.
Onder de nieuwe status mag de populatie worden ‘gereguleerd’. De wolf mag niet verdwijnen, aar de regels om de wolf af te schieten worden versoepeld. In 2022 wees de EU een Zwitsers voorstel om de beschermde status van de wolf te reduceren nog af. In Nederland zijn sinds de terugkeer van de wolf in 2015 tot en met 2023 in totaal 3.032 landbouwhuisdieren aangevallen door wolven, waarvan 2.368 met een dodelijke afloop. Dat waren vooral schapen. In totaal is bijna 700.000 euro aan schadevergoeding betaald door de overheid. Ook is er een toename van incidenten waarbij mensen zich door wolven bedreigd voelen. (NRC)
………………………………………………..
Franse parlement stemt premier weg, opnieuw valt de regering.
Daarmee strandde zijn poging om een begroting met tientallen miljarden aan bezuinigingen doorgedrukt te krijgen en heeft de politieke crisis in de op een na grootste economie van de eurozone zich verdiept.
Het bleek onmogelijk om genoeg steun te vinden voor een begroting waarin zeker 40 miljard euro bezuinigd zou worden. Tot het laatste moment gaf Barnier toe aan de eisen van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) Hij zag af van de verhoging van de belasting op elektriciteit, stemde in met een herziening van de medische staatsteun en annulering van de vergoeding op bepaalde medicijnen.
Het was allemaal niet genoeg voor Marine le Pen. Toen Barnier besloot dat het voor hem wél genoeg was en artikel 49.3 zou inzetten, kondigde RN steun aan voor de motie van wantrouwen die daar automatisch op volgt.
Waarschijnlijk komt er nu een speciale wet die de lopende zaken regelt. Dat biedt ruimte voor benoemingen en aanpassingen aan bestaande wetten. Zo kunnen dan bijvoorbeeld ook inkomens en pensioen worden gecorrigeerd voor inflatie. Maar er worden dan geen grootschalige hervormingen doorgevoerd. De zoektocht naar een meerderheid in de Assemblée Nationale begint dus opnieuw. (FD)
………………………………………………………
Eerste vrouwelijke premier Namibie; land is opvallende koploper vrouwenrechten.
Namibië heeft een historische mijlpaal bereikt. Swapo, regeringspartij sinds de onafhankelijkheid in 1990 is opnieuw uitgeroepen tot grootste partij met 57% van de stemmen. De 72-jarige partijleider Netumbo Nandi-Ndaitwah, de huidige vice premier, werd daardoor de eerste vrouwelijke president van het land.
Dat Namibië als het 3e Afrikaanse land een vrouwelijke regeringsleider verkiest komt niet als een verrassing. Het land is koploper op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het land stond dit jaar op de 8e (!) plaats op de wereldranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum, terwijl Nederland op plek 28 van de 146 staat. Namibië heeft een grondwet waarin positieve discriminatie diep verankerd zit, namelijk het principe dat achterstelling van onderdrukten ongedaan moet worden gemaakt. Vrouwen werden tot die gemarginaliseerde groepen gerekend.
In tegenstelling tot Nederland heeft Namibië daardoor meer verregaande wet- en regelgeving om vrouwen te emanciperen. Als een man en een vrouw naar dezelfde baan solliciteren en beiden zijn even geschikt, krijgt de vrouw de voorkeur omdat zij uit een vroeger benadeelde groep komt. Dit is ingevoerd in 2007om kansenongelijkheid tegen te gaan. Vrouwen in topposities zijn dan ook geen unicum, zeker in de financiële sector en in de politiek. 46% van de parlementariërs is vrouw terwijl dat percentage in Nederland op 39% ligt. (VK)
…………………………………………………
Voor links is migratiebeperking niet langer taboe.
Minder migratie was lang een exclusieve wens van rechts maar ook op links verschuift nu het denken. Zo schaarde GroenLinks PvdA zich woensdag in een Kamerdebat achter de conclusies uit het rapport van de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, die stelt dat ‘matiging van migratie noodzakelijk is’ om de welvaart in Nederland op lange termijn te behouden. Voor GroenLinks-PvdA is migratiebeperking geen taboe meer, óók van asielmigratie niet, benadrukte partijleider Frans Timmermans, die sprak van een ‘koerswijziging’.
Sinds het verschijnen van het rapport heeft GL-PvdA er 4 keer uitgebreid over gepraat. Met name asiel ligt in de fractie ‘extra gevoelig’, zei Timmermans. ‘Omdat de framing van rechts is dat alle problemen door asielzoekers komen, daar gaan we niet in mee. Maar dat mag niet tot de conclusie leiden dat er helemaal geen problemen rond asiel zijn. Ik ben trots dat de hele fractie nu dit hele rapport omarmt.’
Het omarmen van het rapport houdt in dat GL-PvdA nu vindt dat de regering moet werken met ‘bandbreedtes’ wat betreft het aantal migranten dat per jaar naar Nederland kan komen. De commissie adviseert te streven naar een Nederland met 19 á 20 miljoen inwoners in 2050, wat betekent dat het migratiesaldo fors lager zou moeten komen te liggen dan de afgelopen jaren.
Om dat te bereiken wil GL-PvdA vooral arbeidsmigratie beperken, met afstand de grootste groep. Timmermans bepleit bijvoorbeeld een verbod op uitzendkrachten in de vleesverwerkende industrie, glas- en tuinbouw en distributiecentra. (NRC)
…………………………………………………….
Assad vlucht, rebellen veroveren Damascus: regime lijkt gevallen.
+ Damascus is ingenomen door groeperingen onder leiding van Hayat Tahri al-ham (HTS). Het is nog geen 2 weken geleden dat het offensief van HTS begon. HTS schrijft dat zij de stad vrij verklaren van tiran Bashar al Assad.
+ Assad zou Damascus zondagochtend zijn ontvlucht. Waarheen is onduidelijk. Premier Mohammad al Jalali heeft gezegd mee te willen werken aan ‘elk leiderschap dat door het volk wordt gekozen’.
+ In Damascus, maar ook in de stad Homs, zouden burgers de straat op zijn gegaan om de val van het Assad-regime te vieren.
+ Op zaterdag kwam bericht dat Homs, ten noorden van Damascus, ook in handen is gevallen van de Syrische rebellen. Daar zouden duizenden gevangenen uit de militaire gevangenis zijn bevrijd.
+ Zo’n 2.000 militairen van het Syrische regeringsleger zouden zaterdag naar Irak zijn gevlucht. Assads militairen vertrokken ook uit Damascus. Het Syrische leger trok zich een week geleden al terug uit Aleppo, de 2e stad van het land.
+ Syrische premier roept op tot ‘vrije verkiezingen’.
Op die manier kunnen de Syriers kiezen wie ze als leider willen. Hij staat in contact met de rebellen over het te voeren beleid voor de komende periode. Hij is bereid om aan een gekozen leider alle overheidsdossiers over te dragen, maar stelt voorop dat de overheidsinstanties overeind moeten blijven. Ook zou hij proberen om de 400.000 Syrische ambtenaren weer aan het werk te krijgen.
+ De HTS-leider Al-Julani roept zijn troepen op de overheidsinstellingen in Damascus met rust te laten. Volgens de rebellenleider stuurt de premier de ambtenaren aan tot de instanties ‘officieel’ worden overgedragen aan zijn rebellenleger.