Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 28 febr. t/m vrij. 4 maart 2022

21 maart 2024, 07:37
· Enschede, Hengelo en Almelo gaan de mogelijkheden onderzoeken om zo snel mogelijk van Russisch gas af te komen. Er wordt hierbij gekeken of het contract per direct kan worden beëindigd en of er financiële consequenties aan vast zitten. De Almelose burgemeester Arjen Gerritsen meldde op Twitter: 'Solidariteit met Oekraïne. De gemeente Almelo onderzoekt hoe we het enkele jaren geleden afgesloten energiecontract met Gazprom zo snel mogelijk kunnen beëindigen. Geen geld voor de Russische oorlogskas'. Voor de Russische inval stond al vast dat er zou worden gestopt met de afname van Russisch gas, maar de recente ontwikkelingen in Oekraïne zorgen er voor dat het proces wordt versneld. (TC Tubantia)

· Er is massaal gefraudeerd door leerlingen van de examenklassen van het Twents Carmel College in Oldenzaal. Het ging om een kijk- en luistertoets Engels. Alle cijfers zijn ongeldig verklaard. De uitslagen van de toets gingen begin februari al rond op de populaire sociale media app TikTok. Daar zijn scholen destijds ook voor gewaarschuwd. Er is ook een brief uitgegaan naar betrokken ouders: ‘Afgelopen weken zijn de CITO kijk- en luistertoetsen afgenomen in 5 havo en 6 vwo voor de moderne vreemde talen, als onderdeel van het schoolexamen. Helaas hebben we hierbij massale fraude geconstateerd, zowel op havo als op vwo. Gevolg hiervan is dat we genoodzaakt zijn alle toetsen ongeldig te verklaren.’ (RTV Oost)

· Tubbergen en Dinkelland zijn de veiligste gemeenten van het land, zo blijkt uit de nieuwe editie van de Veiligheidsmonitor, samengesteld door het CBS in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De twee Twentse gemeenten handhaven hun hoge positie op de ranglijst samen met Dalfsen in Salland. Inwoners van deze gemeenten voelen zich vooral veilig vanwege de sociale controle en vertrouwen in de buren. (TC Tubantia)

· Er wordt in Twente volop nagedacht over de opvang van vluchtelingen die uit Oekraïne komen. Zo worden In Almelo worden alle vastgoedeigenaren benaderd met de vraag of er lege locaties zijn waar gebruik van kan worden gemaakt. Ook kunnen Twentenaren terecht bij Nutwente.nl om aan te geven dat ze onderdak kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Deze stichting, Noaberschap Ukraine Twente, is opgericht door betrokken burgers en mensen uit de zakenwereld. In Oldenzaal zit men ook niet stil. Daar wordt op zaterdag een inzamelingsactie gehouden in de hal van het stadhuis. Er wordt geld opgehaald om opvang te regelen voor vluchtelingen uit de oorlog in Oekraïne. (TC Tubantia)

· Na de inval van Rusland in Oekraïne is er een run ontstaan op gasmaskers, voedselpakketten, waterfilters en andere noodrantsoenen. Prepz.nl, de winkel van Nander Knobben beleeft een enorm drukke week: ‘Normaal kunnen we de bestellingen gegarandeerd de volgende dag leveren, maar dat is nu onbegonnen werk. Het is sinds donderdag gekkenwerk.’ De reden voor deze run is de oorlogssituatie in Oekraïne, toch komt het nog best hard aan bij De eigenaar van de prepshop . ‘Er worden zelfs gasmaskers voor het hele gezin besteld. Dat is vrij heftig, want eerder is er nog nooit gevraagd naar gasmaskers voor kinderen.’ (TC Tubantia)

· Er is een bedrag van 2,3 miljard nodig om huishoudens in Almelo, Hengelo en Enschede te helpen hun woningen te verduurzamen. De wethouders van deze Twentse steden hebben de ministers De Jonge en Jetten gevraagd om dit bedrag beschikbaar te stellen omdat woningeigenaren niet in staat zijn om dit zelf te betalen. In de drie steden is volgens een onderzoek van TNO sprake van ‘energiearmoede’. In Almelo, Hengelo en Enschede kunnen bijna 27.000 huishoudens en 20.000 huurders de noodzakelijke verduurzaming van hun woning niet betalen. (TC Tubantia)

· In Nijverdal zaten vrijdag zo’n 100 huishoudens zonder water. Al vroeg in de ochtend werden Vitens en gemeente Hellendoorn gewaarschuwd dat er sprake was van een breuk in de waterleiding, waardoor water tussen de straattegels omhoog kwam. Het gebied rond de lekkage werd afgezet. De gemeente Hellendoorn hield toezicht om inwoners te behoeden voor eventuele zinkgaten. (RTV Oost)


· Het college van Enschede wil 100.000 euro extra overmaken aan exploitant PCH Group in een uiterste poging het faillissement (en daarmee sluiting) van IJsbaan Twente te voorkomen. In november vorig jaar drong de gemeente nog aan op beëindiging van het contract, toen de exploitant ook al vroeg om extra financiële steun. Om het contract te ontbinden, moet er echter wel zicht zijn op een nieuwe exploitant. En die is nog niet gevonden. (1 Twente)

· De Veiligheidsregio Twente heeft van het kabinet de opdracht gekregen opvang te regelen voor minimaal 1000 vluchtelingen uit Oekraïne. De opvang moet binnen twee weken geregeld zijn. De gemeente Almelo anticipeert op de opdracht van het kabinet door de voorgenomen sloop van Huize Alexandra uit te stellen. Daarmee komt ruimte vrij om vluchtelingen op te vangen.