Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAàNE van ma 10 t/m zo 16 juli 2023

21 juli 2024, 07:27
Maandag:
+ Poetin zou de leider van de Russische troepen in Oekraïne Valery Gerasimov ontslagen hebben. Hij zou wel aan het hoofd blijven staan van de generale staf van het Russische leger, maar ‘hij heeft niets meer te maken met de problemen aan het front’.
+ Biden in Londen gearriveerd voor ontmoetingen met Sunak en de koning. De oorlog in Oekraïne en klimaatverandering zullen daarbij de gespreksagenda beheersen.
+ Oekraïne gaat zijn grens met buurland Belarus beter beschermen, aldus Zelensky. Minsk staat aan de kant van Moskou in de oorlog in Oekraïne. Russische troepen hebben Belarus gebruikt als springplank om Oekraïne binnen te komen sinds Moskou het land aanviel in februari vorig jaar.
+ Erdogan heeft gezegd dat wat hem betreft Zweden lid van de NAVO kan worden als Turkije lid van de EU kan worden. Hij zei vlak voor zijn vertrek naar de Litouwse hoofdstad Vilnius waar de NAVO-top wordt gehouden dat de EU serieus moet gaan praten met Ankara over een volwaardig lidmaatschap van de EU. Turkije probeert als sinds 1987 vergeefs lid te worden van de EU.
+ De voormalige president van Georgië, Saakashvili vreest dat een Russische aanval op zijn land een kwestie van tijd is. Volgens de Georgiër strekken de territoriale ambities van Poetin tot de hoofdstad Tbilisi. Die visie zou worden ondersteund door de Georgische regering.
+ De Russische luchtafweer heeft volgens het defensieministerie vier langeafstandsraketten neergehaald in de regio’s Kaloega, de Krim en de regio Rostov.
+ In Oekraïne is een Russische raketaanval geweest op de stad Orichiv. Daarbij zouden 4 doden en 11 gewonden zijn gevallen.
+ Zelensky heeft gezegd dat de NAVO-lidstaten tijdens hun top in Vilnius moeten bevestigen dat Oekraïne de facto lid is van het militaire bondgenootschap. De leiders van de NV landen zijn deze week vanaf dinsdag bijeen in de Litouwse hoofdstad.
+ Erdogan stemt in met NAVO-lidmaatschap Zweden(!), aldus Stoltenberg. Hij noemt het een historische stap.

Dinsdag:
+ Rusland heeft een nachtelijke luchtaanval op Kiev uitgevoerd. De vijand viel Kiev voor de tweede keer deze maand vanuit de lucht aan zegt het hoofd van het militaire bestuur van Kiev Popko. Alle drones zijn neergeschoten voordat ze hun doelen bereikten.
+ Russische bouwbedrijven kunnen worden beboet omdat ze geen ‘vrijwilligers’ hebben geleverd om in Oekraïne te dienen zegt het Britse ministerie van Defensie.
+ De VS gaat op de NAVO-top een ‘positief signaal afgeven’ over het lidmaatschap van Oekraïne zegt nationaal veiligheidsadviseur Sullivan.
+ Oekraïne meldt dat Rusland 28 kamikazedrones heeft afgevuurd op Odesa en Kiev. Boven Odesa werden er 22 neergehaald.
+ De Amerikaanse denktank ISW zegt dat de Oekraïense troepen het hooggelegen gebied rond Bachmoet hebben veroverd. Hiermee heeft Oekraïne de controle bij de vuurgevechten over Bachmoet overgenomen.
+ Russische oppositieleider Navalny werd gedwongen om 100 dagen lang dezelfde toespraak van Poetin te bekijken. Het gevangenispersoneel noemt het een ‘moraalopbouwende activiteit’.
+ Frankrijk gaat Scalp langeafstandsraketten met een bereik van 25 kilometer leveren aan Oekraïne. Dat heeft president Macron gezegd op de NAVO-top. Dat is het grootste bereik van alle westerse wapens.
+ Zelensky zegt dat het ‘absurd’ zou zijn als Oekraïne geen NAVO-lidmaatschap krijgt op de top van Litouwen. ‘Onzekerheid speelt Rusland in de kaart en geeft dat land de motivatie om de terreur voort te zetten’.
+ Rutte bij NAVO-top: Het toetredingsproces van Oekraïne moet worden versneld. Ook zei hij dat Nederland in 2024 boven de 2%-norm van het defensiebudget gaat komen.
+ Duitsland heeft een militair hulppakket van 700 miljoen euro voor Oekraïne gereserveerd. Het pakket omvat 2 Patriot-lanceerraketsystemen, 40 Marder-pantservoertuigen en 25 Leopard-tanks.
+ Stoltenberg: geen tijdspad voor NAVO-lidmaatschap Oekraïne. Zelensky uitte kritiek op het feit dat Oekraïne geen duidelijkheid krijgt.
+ Nederland is aangewezen als gastland voor de NAVO-top in 2025.
+ Het trainen van Oekraïense piloten om te vliegen met F16-straaljagers gaat volgende maand beginnen in Denemarken en gaat daarna gebeuren in Roemenië.
+ Zelensky heeft onaangekondigd een menigte in het centrum van Vilnius toegesproken met onder meer de Litouwse president Nauseda en echtgenote Olena naast zich. ‘De NAVO zal Oekraïne veiligheid bieden, Oekraïne zal de NAVO sterker maken’, zei hij onder luid gejuich.

Woensdag:
+ Weer drone aanval op Kiev. Het bestuur roept bewoners op om schuilplaatsen op te zoeken.
+ Het VK steunt Oekraïne met munitie, voertuigen en een budget voor de reparatie van apparatuur. Het gaat om ruim 70 gevechts- en logistieke voertuigen en duizenden patronen munitie voor Challenger 2 tanks. Het ondersteuningspakket voor reparaties bedraagt 50 miljoen pond.
+ Duitsland geeft extra steun in de vorm van (draag)raketten voor de Patriotsystemen. Die systemen bestaan uit een radar, een vuurleidingcentrale en meerdere lanceerinrichtingen.
+ Volgens Rusland is het misleidend en ‘mogelijk zeer gevaarlijk’ dat het Westen veiligheidsgaranties geeft aan Oekraïne.
+ Stoltenberg: Oekraïne en de NAVO staan nu dichter bij elkaar dan ooit tevoren. Ook zei hij dat de NAVO Oekraïne blijft steunen zolang dat nodig is.
+ Zelensky spreekt met Rutte en Hoekstra en bedankt Nederland voor steun aan zijn land en vooral voor de oprichting van de zogenoemde ‘straaljagercoalitie’.
+ Oekraïne claimt heroveringen rond Bachmoet. Rusland zegt tegelijkertijd dat het succesvol is rond de stad.
+ Zweden zal niet voor oktober kunnen toetreden tot de NAVO. Erdogan legt het toetredingsverdrag voor aan het parlement als dat weer aan het werk gaat. Dat is na de zomer.
+ Biden heeft gezegd dat de VS ‘alles doen wat we kunnen’ om Oekraïne te helpen in zijn strijd tegen Rusland. Hij snapt de frustratie van Zelensky over het NAVO-lidmaatschap. Je krijgt wat je nodig hebt zei Biden. ‘Oekraïne moet enorme prijs betalen voor de oorlog.’ Wel brengt de oorlog volgens hem de wereld samen.
+ De Wagner-groep heeft veel wapens overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie zegt Moskou. Het zou gaan om 2.000 wapens waaronder tanks en raketten.
+ De Russische generaal Soerovkin, die een goede relatie had met Prigozjin, is niet meer in het openbaar gezien sinds de muiterij van Wagner. Een lid van de Doema zei dat Soerovkin ‘aan het rusten was’.

Donderdag:
+ Voor de derde nacht op rij is Kiev bestookt door Russische drones. De luchtverdediging heeft de drones uit de lucht geschoten.
+ Russische generaal zegt dat hem het bevel over zijn troepen is ontnomen, omdat hij kritiek had op de legerleiding. Generaal Ivan Popov stond aan het hoofd van het 58 ste leger dat vecht aan de frontlinie in de Zaporizja. Hij beklaagde zich onder meer over het gebrek aan radarsystemen en de ‘enorme sterfte en vele verwondingen door vijandig geschut’.
+ De secretaris generaal van regeringspartij Verenigd Rusland, Andrej Toetsjak, heeft zijn steun uitgesproken voor generaal Popov. ‘Het moederland kan trots zijn op zulke bevelhebbers’, schrijft hij op Telegram.
+ Oekraïne heeft een vergunning afgegeven om een metershoge hamer en sikkel van een enorm standbeeld in Kiev te verwijderen. Het Sovjet-embleem wordt vervangen door de Oekraïense drietand.
+ Frans parlement is akkoord gegaan met de nieuwe defensiebegroting met een omvang van 413 miljard euro. Dat is een stijging van 40% (!) ten opzichte van de huidige periode en de grootste toename van de Franse militaire uitgaven in 50 jaar.
+ Het Oekraïense leger heeft clustermunitie ontvangen van de VS. De levering is onderdeel van een nieuw steunpakket ter waarde van 800 miljoen dollar. Het besluit van de Amerikanen is omstreden.
+ Rusland: je moet wel een totale idioot zijn om een kerncentrale op te blazen waar 3.500 mensen werken zegt topman Lichatsjov. ‘En onder al die mensen is een groot aantal Russen.’
+ Biden prijst Finland na ‘erg productieve’ top met Noord-Europese landen. Hij benadrukte dat de Amerikanen ‘ieder stukje’ van het NAVO-grondgebied zullen verdedigen als het nodig is.
+ Hongarije verwacht in de herfst de Zweedse NAVO-aanvraag goed te keuren. Halverwege september wordt de zaak opgepakt door het parlement.
+ De VS willen een gevangenenruil met Rusland om de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich vrij te krijgen, aldus Biden In Helsinki.

Vrijdag:
+ Pentagon: Wagner speelt geen rol meer in de oorlog in Oekraïne. ‘Op dit moment zien we geen significante deelname van Wagner-huurlingen meer’, zegt een woordvoerder.
+ Leden van Wagner trainen volgens het Belarussische ministerie van Defensie in dat land soldaten. Om hoeveel Wagner-leden het gaat is niet bekend.
+ Het Oekraïense parlement wil de datum waarop het orthodoxe kerstfeest word gevierd veranderen van 7 januari naar 25 december om het feest te dissociëren van het Russische erfgoed.
+ Amerikaans Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een recordbudget voor de krijgsmacht. Defensie kan dan beschikken over 886 miljard dollar tegen nu 788 miljard dollar.
+ Oekraïne claimt dat de troepen in het zuiden en zuidoosten van het land de laatste dagen zijn opgerukt. In een week is een terreinwinst van 1,7 kilometer geboekt.
+ Poetin heeft Prigozjin 5 dagen na de opstand ontmoet in het bijzijn van 35 mensen, waaronder commandanten van Wagner. Hij haalde uit naar de Wagnerbaas: ‘Wagner bestaat helemaal niet’, stelt hij. ‘De groep bestaat wel maar hij bestaat juridisch niet want er is geen wet voor particuliere organisaties.’
+ Rusland heeft sinds het begin van de oorlog ruim 236.000 soldaten verloren, meldt Oekraïne. In de afgelopen 24 uur zouden 550 Russische soldaten zijn gesneuveld.
+ Lavrov zegt dat zijn land de levering van moderne gevechtsvliegtuigen als de F16 aan Oekraïne door het Westen als nucleaire bedreiging beschouwt.
+ Biden heeft gesuggereerd dat Prigozjin in gevaar zou kunnen zijn en waarschuwde hem dat hij maar goed moet opletten wat hij eet nu hij niet meer geliefd is binnen het Kremlin.
+ Volgens Poetin zou de Oekraïense toetreding tot de NAVO de spanningen op het internationale toneel te doen toenemen. ‘Ik ben er zeker van dat dit de veiligheid van Oekraïne niet zal verbeteren en de spanningen zal doen toenemen.’
+ Het tegenoffensief gaat niet zo snel vooruit. Zegt het hoofd van de financiële administratie Jermak. ‘De gevechten lopen moeilijk. Als we zien dat iets niet gaat zoals het zou moeten zeggen we dat. Niemand gaat de situatie mooier voorstellen dan ze is.’ Hij stelde ook dat de westerse bondgenoten geen druk uitoefenen op Kiev over het tegenoffensief.

Zaterdag/zondag:
+ Erdogan zegt dat Poetin het met hem eens is dat de graandeal tussen Rusland en Oekraïne verlengd moet worden. Rusland ontkende een aantal uren later echter dat Poetin met Erdogan had gesproken.
+ Poetin hoopt dat de Wagner groep een andere commandant krijgt en dat de banden met Prigozjin worden verbroken. Poetin heeft een andere commandant aangeboden.
+ Oekraïne zegt het raketsysteem waarmee Rusland eind juni een restaurant in Kramatorsk aanviel te hebben verwoest. Militaire eenheden zeggen ‘wraak’ te hebben genomen op de bezetters voor het beschieten van Kramatorsk.
+ De president van Zuid Korea Yoon Suk-yeol heeft zaterdag een bezoek gebracht aan Oekraïne. Hij ontmoette Zelensky en bezocht Boetsja waar de Russen onder meer burgers hebben geëxecuteerd.
+ Zuid Korea breidt hulp uit aan Oekraïne in de vorm van financiële steun en materieel, niet in de vorm van wapens.
+ Een groot konvooi met Wagner-strijders is vanmorgen vanuit Rusland de grens met Belarus overgestoken. Het zou gaan om een kolonne met zo’n 60 voertuigen. Onduidelijk is om hoeveel strijders het gaat. Volgens Oekraïne gaat het om 240 strijders, 40 trucks en een groot aantal wapens.
+ Rusland heeft 7 personen gearresteerd die er van verdacht worden 2 prominente journalisten te willen vermoorden. Het gaat om Margarita Simonyan, de hoofdredacteur van de Russische staatstelevisie RT en Ksenia Sobschak een bekende tv- presentatrice.
+ Russische luchtafweertroepen en de Russische militaire vloot in de Zwarte Zee hebben zondagochtend 8 Oekraïense drones onderschept boven de haven van de stad Sebastopol op de Krim.
+ Poetin dreigt met clusterbommen na Amerikaanse levering. Hij zegt dat de Russen het recht hebben terug te slaan als de omstreden wapens ook tegen hen worden gebruikt. Volgens Human Rights Watch maakt Rusland echter al sinds het begin van de invasie ‘veelvuldig’ gebruik van clusterbommen, net als Oekraïne in mindere mate.
+ Het laatste schip met Oekraïens graan voor het aflopen van de graandeal heeft zondag de haven van Odesa verlaten. De overeenkomst loopt maandag af, tenzij Rusland instemt met verlenging.